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Metabolizable energy and amino acid digestibility of soybean cake subjected to different dry extrusion temperatures for broilers R. Bras. Zootec.
Lima,Marcos Fabio de; Lima,Cristina Amorim Ribeiro de; Dilelis,Felipe; Gomes,Augusto Vidal da Costa; Freitas,Leonardo Willian de.
ABSTRACT Two experiments were conducted to evaluate the apparent metabolizable energy (AME), nitrogen-corrected apparent metabolizable energy (AMEn), and standardized ileal amino acid digestibility coefficient (SIDC) of extruded soybean cake (ESC) at four different extrusion temperatures: 90, 100, 110, and 120 °C. In experiment 1, 300 male broilers were randomly distributed into four treatments (600 g kg−1 reference diet + 400 g kg−1 of SBC at different extrusion temperatures) + reference diet, with six replicates of 10 birds. A metabolic assay using the total excreta collection method was performed from 14 to 23 days to determine AME and AMEn. Quadractic effect of the extrusion temperature was observed, with the maximum AMEn value estimated as 3424.99...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Byproduct; Feed evaluation; Metabolizability; Nutritional value; Poultry; Total feces collection.
Ano: 2018 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1516-35982018000100536
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Desempenho e características da carcaça de frangos de corte alimentados com rações de diferentes formas físicas R. Bras. Zootec.
Oliveira,Arley Alves de; Gomes,Augusto Vidal da Costa; Oliveira,Geovana Rocha de; Lima,Marcos Fabio de; Dias,Giselle Eler Amorim; Agostinho,Tarcísio Simões Pereira; Sousa,Felipe Dilelis de Resende; Lima,Cristina Amorim Ribeiro de.
Um experimento foi realizado para avaliar a influência da forma física da ração sobre o desempenho e as características da carcaça de frangos de corte. Foram utilizados 240 pintos de corte machos, distribuídos e alojados em baterias metálicas de três andares em delineamento de blocos ao acaso com 4 formas físicas de ração e 6 repetições com 10 aves por unidade experimental, considerando cada andar um bloco. Os tratamentos consistiram em rações farelada, peletizada, expandida e expandida peletizada. Os índices de desempenho foram analisados no período de 1 a 22 e 1 a 39 dias de idade das aves. Duas aves com peso médio do grupo foram retiradas de cada repetição e abatidas aos 40 dias de idade para avaliação da carcaça. A forma física da ração afetou o...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Aves; Nutrição; Processamento da ração.
Ano: 2011 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1516-35982011001100024
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