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Production of Bacillus thuringiensis Berliner var. kurstaki grown in alternative media. Repositório Alice
ALVES, L. F. A.; ALVES, S.B.; PEREIRA, R.M.; CAPALBO, D. M. F..
Agro-industrial residues and by-products available in southeastern Brazil were used as ingridients for low-cost culture media for liquid fermentation of Bacillus thuringiensis var. kurstaki. Highest spore yield was obtained with a medium containing cheese whey, soya bean milk and molasses (WSM). Crystals and spores were produced in all media and potency of the final product was highest for nutrient broth + yeast extract medium (NBY). There was no correlation between the number of spores in the fermented media and the potency of the preparations. Considering all three factors, the potencies, costs and yields of the final products, lowest relative cost was obtained with BMM medium (Bombyx mori pupae + molasses). NBY and WSM had intermediate relative cost...
Tipo: Artigo em periódico indexado (ALICE) Palavras-chave: Bioinsecticide; Biological control; Biocontrol; Liquid fermentation; Entomopathogenic bacteria; Microbial control; Vectors; Pests; Diseases; Agro-industrial residues.
Ano: 1997 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/handle/doc/12781
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Seleção de matéria prima para a elaboração de meio de cultura para produção de Bacillus thuringiensis var. kurstaki Berliner. Repositório Alice
ALVES, L.F.A.; ALVES, S.B.; CAPALBO, D. M. F..
Foi avaliada a produção de esporos in vitro de 43 combinações de subprodutos agroindustriais (soro de queijo de leite bovino, farinha de pupas de bicho-da-seda, proteína de soja, levedura de cana). Todos os meios de cultura testados mostraram ser viáveis para produção de Bacillus thuringiensis var. kurstaki Berliner, e a concentracao de esporos obtida nesse meio de cultura variou de 10 elevado a 6 ate 10 elevado a 9 esporos/ml.
Tipo: Artigo em periódico indexado (ALICE) Palavras-chave: Bioinseticida; Inseticida biológico; Agente entomopatogênico; Formulação; Produção massal; Controle biológico.
Ano: 1997 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/handle/doc/12731
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Embrapa's biosafety network. Repositório Alice
AMANCIO, M. C.; SAMPAIO, M. J. A. M.; CAPALBO, D. M. F..
2005
Tipo: Artigo em anais de congresso (ALICE) Palavras-chave: Biosegurança; OGM; Biosecurity; Genetically modified organisms.
Ano: 2005 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/handle/doc/1015790
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Supporting risk assessment of Bt cotton in Brazil: synthesis and recommendations. Repositório Alice
ANDOW, D. A.; FONTES, E. M. G.; HILBECK, A.; JOHNSTON, J.; CAPALBO, D. M. F.; NELSON, K. C.; UNDERWOOD, E.; FITT, G. P.; SUJII, E. R.; ARPAIA, S.; BIRCH, A. N. E.; PALLINI, A.; WHEATLEY, R. E..
2006
Tipo: Capítulo em livro científico (ALICE) Palavras-chave: Planta transgênica; Algodão; Impacto ambiental.
Ano: 2006 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/handle/doc/11647
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An ecologically-based method for selecting ecological indicators for assessing risks to biological diversity from genetically-engineered plants. Repositório Alice
ANDOW, D. A.; LOVEI, G. L.; ARPAIA, S.; WILSON, L.; FONTES, E. M. G.; HILBECK, A.; LANG, A.; TUAT, N. V.; PIRES, C. S. S.; SUJII, E. R.; ZWAHLEN, C.; BIRCH, A. N. E.; CAPALBO, D. M. F.; PRESCOTT, K.; OMOTO, C.; ZEILINGER, A. R..
The environmental risks associated with genetically-engineered (GE) organisms have been controversial, and so have the models for the assessment of these risks. We propose an ecologically-based environmental risk assessment (ERA) model that follows the 1998 USEPA guidelines, focusing on potential adverse effects to biological diversity. The approach starts by (1) identifying the local environmental values so the ERA addresses specific concerns associated with local biological diversity. The model simplifies the indicator endpoint selection problem by (2) classifying biological diversity into ecological functional groups and selecting those that deliver the identified environmental values. (3) All of the species or ecosystem processes related to the...
Tipo: Artigo em periódico indexado (ALICE) Palavras-chave: Genetically engineered organisms; Environmental risk assessment; Ecosystem services; Planta transgênica; Impacto ambiental; Biodiversidade; Transgenic plants; Risk assessment; Biodiversity.
Ano: 2013 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/handle/doc/979485
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Estratégia para a comunicação de assuntos controversos com o público leigo. Repositório Alice
ARANTES, O. M. N.; CAPALBO, D. M. F..
2013
Tipo: Resumo em anais de congresso (ALICE) Palavras-chave: Organismo transgênico; Biossegurança.
Ano: 2013 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/handle/doc/982557
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Public perception and comunication about GM Plants: Brazil case of study under umbrella of Lac Biosafety Project. Repositório Alice
ARANTES, O. M. N.; CAPALBO, D. M. F.; SILVEIRA, J. M. F. J. da; BORGES, I. C.; SCHNEIDER, D. R. S.; GATTAZ, N. C.; LIMA, E. de S..
2011
Tipo: Resumo em anais de congresso (ALICE) Palavras-chave: Organismo transgênico; Genetically modified organisms; Public opinion.
Ano: 2011 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/handle/doc/917219
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Desenvolvimento de comunicação estratégica sobre biossegurança de plantas geneticamente modificadas: o caso do projeto LAC-Biosafety no Brasil. Infoteca-e
ARANTES, O. M. N.; SILVEIRA, J. M. F. J. da; BORGES, I. de C.; CAPALBO, D. M. F.; SCHNEIDER, D. R. S.; GATTAZ, N. C.; LIMA, E. de S..
2011
Tipo: Documentos (INFOTECA-E) Palavras-chave: Plantas geneticamente modificadas; Consulta social; Divulgação científica; Biossegurança; Planta transgênica; Comunicação; Biosafety; Transgenic plants; Communication.
Ano: 2011 URL: http://www.infoteca.cnptia.embrapa.br/handle/doc/898401
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Bacillus thuringiensis biopesticide by solid state fermentation in an alternative bioreactor. Repositório Alice
ARRUDA, R. O. M.; MORAES, R. de O.; MORAES, I. O.; CAPALBO, D. M. F..
2004
Tipo: Resumo em anais de congresso (ALICE) Palavras-chave: Biopesticida; Controle biológico; Bacillus thuringiensis.
Ano: 2004 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/handle/doc/1021320
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Thermobacteriology of Bacillus thuringiensis after conventional drying. Repositório Alice
ARRUDA, R.O.M.; MORAES, I.O.; CAPALBO, D. M. F.; PARK, K.J..
Bacillus thuringiensis (Bt) can be produced both by submerged or solid state fermentation, but the recovery of the bioinsecticide presents some problems, mainly during the drying process. This paper presents the thermobacteriological behavior of Bt spores after conventional drying. The bioinsecticide was obtained by submerged fermentation and the broth was centrifuged using a laboratory sharples centrifuge. Drying process used hot air at 50oC, 70oC and 90oC at a velocity of 4,02 m/s. The test material was prepared using 3% active principle with 50% humidity. It was mixed with clay and humidified with a 5% lactose solution. Acrilic boxes (5cm x 10cm x 2cm) containing the material were submitted to the drying process during 22.5h. During the experimental...
Tipo: Resumo em anais de congresso (ALICE) Palavras-chave: Biopesticides; Biocontrol agent; Production; Submerged fermentation.
Ano: 1996 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/handle/doc/12563
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Isolamento de bactérias de solo e rizosfera do algodoeiro com potencial de biodegradação da proteína cry. Repositório Alice
AVILA, L. A.; TOZZI, J. P. L.; MIQUELETTO, P. B.; ARANTES, O.; CAPALBO, D. M. F.; MELO, I. S. de.
2006
Tipo: Resumo em anais de congresso (ALICE) Palavras-chave: Rizosfera; Bactéria; Algodão.
Ano: 2006 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/handle/doc/1027197
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Aportes cientifico-técnicos para la sanidade vegetal por la colaboracion Cuba-Brasil. Repositório Alice
BARÓ-ROBAINA, Y.; BATISTA, L.; CAPALBO, D. M. F.; LARREA-VEGA, O.; HIDALGO, L.; BARBOSA, F. F. L.; MÁRQUEZ-GUTIERREZ, M.; PÉREZ-PENÃRANDA, M. C.; TIGANO-MILANI, M. S..
2011
Tipo: Resumo em anais de congresso (ALICE) Palavras-chave: Defesa vegetal; Biosecurity.
Ano: 2011 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/handle/doc/917205
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Caracterización de cepas de Bacillus thuringiensis berliner y actividad biológica hacia Spodoptera frugiperda (J. E. Smith) (Lepidoptera: noctuidae) y Anticarsia gemmatalis hübner (Lepidoptera: noctuidae). Repositório Alice
BARÓ-ROBAINA, Y.; CAPALBO, D. M. F.; NASCIMENTO, R. dos S..
RESUMEN: Se realizó la caracterización de nueve cepas cubanas de Bacillus thuringiensis según la morfología del cristal, la determinación del patrón de proteínas Cry y la actividad biológica frente a los insectos lepidópteros Spodoptera frugiperda y Anticarsia gemmatalis. Se observó la típica morfología bipiramidal en todas las cepas, y además la presencia de inclusiones cúbicas. El patrón de proteínas Cry obtenido correspondió con el de la cepa estándar internacional de B. thuringiensis var. kurstaki cepa HD1, en el que se observan dos bandas bien definidas correspondientes a la proteína Cry 1 (130 kDa) y Cry 2 (70 kDa). En la evaluación de la actividad biológica las cepas LBT 4 y LBT 7 causaron el 100% de mortalidad frente a S. frugiperda, mientras que...
Tipo: Artigo em periódico indexado (ALICE) Palavras-chave: D-endotoxinas; Actividad biológica; Bacillus thuringiensis; Spodoptera frugiperda; Anticarsia gemmatalis; Bioactive properties.
Ano: 2009 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/handle/doc/913745
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Characterization of Bacillus thuringiensis strains under the umbrella of a Brazil-Cuba cooperation on bioinsecticides. Repositório Alice
BARÓ-ROBAINA, Y.; MARQUES, M. E.; CAPALBO, D. M. F.; MELO, I. S. de; LARREA-VEGA, O.; MORAES, I. O..
2011
Tipo: Resumo em anais de congresso (ALICE) Palavras-chave: Bioinseticida; Bacillus thuringiensis.
Ano: 2011 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/handle/doc/917331
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Environment and sustainability in agriculture: integration and prospects. Repositório Alice
CAPALBO, D. M. F..
O desafio de divulgar de forma eficaz a ciência, a tecnologia e a inovação para o público exige várias técnicas de comunicação. Entre elas a participação em eventos (especificos ou multidisciplinares) é uma das formas de se atigir os publicos-alvo para cada tipo de tema. A lider foi demanda por uma palestra abrangente (agricultura) mas que incluisse a visão da biossegurança (OGM) no contexto dos avanços tecnologicos da agricultura e ao mesmo tempo mostrasse o contexto maior em que o Brasil participa nas diferentes frentes de pesquisa. A oportunidade foi entendida como uma forma de passar uma mensagem cientificamente embasada para um publico variado. Assim, a lider apresentou palestra (que teve seu resumo publicado) em evento internacional realizado no...
Tipo: Resumo em anais de congresso (ALICE) Palavras-chave: Meio ambiente; Sustentabilidade.
Ano: 2015 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/handle/doc/1036773
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Produção de Bacillus Thuringiensis: opções e viabilização. Repositório Alice
CAPALBO, D. M. F..
2006
Tipo: Resumo em anais de congresso (ALICE) Palavras-chave: Doença de planta.
Ano: 2006 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/handle/doc/1027060
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Communication and public perception of GMO in Brazil: the importance of shaping a communication strategy. Repositório Alice
CAPALBO, D. M. F..
The GMOs are widely cropped in an increasing number of countries. Brazil is the second largest grower of GM crops in the world, next to the US, planting 42.2 million hectares of biotech crops in 2014. Despite the relatively high adoption rates the GM crops are far from being widely accepted. In many countries, attempts to introduce and establish GM food crops led to disputes among different stakeholders. In Brazil GM crops have been a controversial issue differently from neighboring Argentina where GM crops were adopted in 1996 without opposition. The illegal introduction of GM soybeans in Brazil was an experience that has shown the importance of a solid and workable legal frameworkand the necessity of previous discussion with stakeholders - not just the...
Tipo: Resumo em anais de congresso (ALICE) Palavras-chave: OGM.
Ano: 2016 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/handle/doc/1068025
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Estado da arte em estudos de biossegurança ambiental de organismos geneticamente modificados e a prática da Embrapa. Repositório Alice
CAPALBO, D. M. F..
Os melhoristas de plantas cultivadas, em todo o mundo, são merecedores de grande reconhecimento, pois, graças ao seu esforço contínuo, a produção de alimentos não perdeu para o aumento maciço da população mundial. Por outro lado, atualmente o consumidor exige que os alimentos ofereçam mais garantias do que em outras épocas da história. Estas mudanças se refletem busca contínua de melhoria genética das plantas cultivadas. No cenário brasileiro, a segurança alimentar é uma questão estratégica para que toda a população disponha de alimento de boa qualidade, com garantias de conservação,isento de microrganismos patogênicos e de componentes ou contaminantes que venham a causar danos ao consumidor. No âmbito nacional como no internacional, o problema alimentar...
Tipo: Artigo em anais de congresso (ALICE) Palavras-chave: Biosegurança; OGM; Melhoramento; Biosecurity; Genetically modified organisms.
Ano: 2005 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/handle/doc/1015787
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Microbial pest control: experiences of Latin-American countries. Repositório Alice
CAPALBO, D. M. F..
2006
Tipo: Artigo em anais de congresso (ALICE) Palavras-chave: Controle biológico.
Ano: 2006 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/handle/doc/1026357
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Plantas geneticamente modificadas: benefícios e riscos para o controle biológico. Repositório Alice
CAPALBO, D. M. F..
2009
Tipo: Artigo em anais de congresso (ALICE) Palavras-chave: Planta transgênica; Biossegurança; Controle biológico.
Ano: 2009 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/handle/doc/577640
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