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Retenção de ferro e zinco em cultivares de feijão comum (Phaseolus vulgaris, L,) após cozimento. Repositório Alice
FIGUEIREDO, R.; CARVALHO, L. M. J.; CORREA, M. M.; SALVADOR, L.; DEL PELOSO, M. J.; CARVALHO, J. L. V. de..
O objetivo do presente trabalho foi analisar os teores de ferro e zinco em diferentes cultivares de feijão (Phaseolus vulgaris, L.) cru, e após o cozimento caseiro em panela semi-tampada e em panela de pressão, com e sem maceração prévias.
Tipo: Artigo em anais de congresso (ALICE) Palavras-chave: Feijão; Ferro; Zinco; Método de cozimento.
Ano: 2008 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/handle/doc/1013503
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Hard-shell and water absorption in cowpea beans (Vigna Unguiculata L). Repositório Alice
CARVALHO, L. M. J.; JESUS, E.; NUTTI, M. R.; CARVALHO, J. L. V.; ROCHA, M.; FREIRE FILHO, F. R..
2010
Tipo: Resumo em anais de congresso (ALICE) Palavras-chave: Feijão caupi; Capacidade de absorção de água; Vigna unguiculata.
Ano: 2010 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/handle/doc/876833
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Selection of brazilian cowpea genotypes for zinc contents. Repositório Alice
CARVALHO, J. L. V.; NUTTI, M. R.; ROCHA, M. M.; CARVALHO, L. M. J..
2011
Tipo: Resumo em anais de congresso (ALICE) Palavras-chave: Caupi; Zinco.
Ano: 2011 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/handle/doc/917426
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Iron and zinc retention in common beans (Phaseolus vulgaris L.) after home cooking. Repositório Alice
CARVALHO, L. M. J.; CORRÊA, M. M.; PEREIRA, E. J.; NUTTI, M. R.; CARVALHO, J. L. V.; RIBEIRO, E. M. G.; FREITAS, S. C..
Background: According to the World Health Organization (WHO), iron, iodine, and Vitamin A deficiencies are the most common forms of malnutrition, leading to severe public health consequences. The importance of iron and zinc in human nutrition and the number of children found to be deficient in these nutrients make further studies on retention in cooked grains and cooked bean broth important. Objectives: This work aimed to evaluate iron and zinc retention in six common bean (Phaseolus vulgaris L.) cultivars under the following conditions: raw beans, regular pot cooking, pressure cooking, with and without previous water soaking, and broth. Design: Determination of iron and zinc content in the raw, cooked bean grains and broth samples was carried out by...
Tipo: Artigo em periódico indexado (ALICE) Palavras-chave: Leguminosa; Deficiências minerais; Métodos de cozimento; Micronutrientes; Análise de alimentos; Composição alimentar; Feijão.
Ano: 2012 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/handle/doc/931449
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Retention of total carotenoid and B-carotene in yellow sweet cassava (Manihot esculenta Crantz) after domestic cooking. Repositório Alice
CARVALHO, L. M. J.; OLIVEIRA, A. R. G.; GODOY, R. L. O.; PACHECO, S.; NUTTI, M. R.; CARVALHO, J. L. V. de; PEREIRA, E. J.; FUKUDA, W. G..
Background: Over the last decade, considerable efforts have been made to identify cassava cultivars to improve the vitamin A nutritional status of undernourished populations, especially in northeast Brazil, where cassava is one of the principal and essentially only nutritional source. Objectives: The aim of this study was to evaluate the total carotenoid, ?-carotene, and its all-E-, 9-, and 13-Z-?- carotene isomers content in seven yellow sweet cassava roots and their retention after three boiling cooking methods. Design: The total carotenoid, ?-carotene, and its all-E-, 9-, and 13-Z-?-carotene isomers in yellow sweet cassava samples were determined by ultraviolet/visible spectrometry and high-performance liquid chromatography, respectively, before and...
Tipo: Artigo em periódico indexado (ALICE) Palavras-chave: Mandioca amarela; Retenção de carotenóide; B-caroteno; Métodos caseiros de cozimento.
Ano: 2012 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/handle/doc/931469
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Beta-carotene: functions, health benefits, adverse effects and applications. Repositório Alice
CARVALHO, L. M. J.; ORTIZ, D.-G.; RIBEIRO, E. M. G.; SMIDERLE, L.; PEREIRA, E. J.; CARVALHO, J. L. V..
The purpose of this chapter is to review the main functions, benefits and possible adverse effects of beta-carotene on human health and its applications in food.
Tipo: Capítulo em livro científico (ALICE) Palavras-chave: Betacaroteno.
Ano: 2013 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/handle/doc/983690
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Effects of cooking methods on the iron and zinc contents in cowpea (Vigna unguiculata) to combat nutritional deficiencies in Brazil. Repositório Alice
PEREIRA, E. J.; CARVALHO, L. M. J.; DELLAMORA-ORTIZ, G. M.; CARDOSO, F. S. N.; CARVALHO, J. L. V.; VIANA, D. S.; FREITAS, S. C.; ROCHA, M. M..
This study aimed to evaluate the effect of cooking methods by measuring the iron and zinc contents in cowpea cultivars before and after soaking to determine the retention of these minerals.
Tipo: Artigo em periódico indexado (ALICE) Palavras-chave: Anemia; Ferro; Zinco; Feijão caupi; Retenção.
Ano: 2014 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/handle/doc/996450
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Effects of cooking methods on the iron and zinc contents in cowpea (Vigna unguiculata) to combat nutritional deficiencies in Brazil. Repositório Alice
PEREIRA, E. J.; CARVALHO, L. M. J.; DELLAMORA-ORTIZ, G. M.; CARDOSO, F. S. N.; CARVALHO, J. L. V.; VIANA, D. S.; FREITAS, S. C.; ROCHA, M. M..
This study aimed to evaluate the effect of cooking methods by measuring the iron and zinc contents in cowpea cultivars before and after soaking to determine the retention of these minerals.
Tipo: Artigo em periódico indexado (ALICE) Palavras-chave: Anemia; Ferro; Zinco; Feijão-caupi.
Ano: 2014 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/handle/doc/980866
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Influence of heat treatment on the degradation of organophosphates in cooked beans (Phaseolus vulgaris). Repositório Alice
MIRANDA, J. A. T.; CARVALHO, L. M. J.; CASTRO, I. M. de; FIGUEIREDO, V.; TEIXEIRA, A. S.; ANJOS, M. R..
2015
Tipo: Resumo em anais de congresso (ALICE) Palavras-chave: Phaseolus vulgaris.
Ano: 2015 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/handle/doc/1041552
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Diferenciação de carotenoides totais em cultivares comuns, orgânicas e, linhagens de batata doce de polpa laranja. Repositório Alice
CARVALHO, L. M. J.; BARGANHA, C. L.; CARVALHO, J. L. V.; CHERN, M. C.; SANTOS, Y. S.; PAIVA, E.; MELLO, A. F. S.; BARBOSA, D. M. C.; GOMES, P. B..
2016
Tipo: Artigo em anais de congresso (ALICE) Palavras-chave: Batata doce de polpa laranja; Batata doce orgânica; Carotenoides; Beta-caroteno; Yellow sweet potato; Organic yellow sweet potato; Carotenoids.
Ano: 2016 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/handle/doc/1061049
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