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Tolerância à dessecação de sementes de cafeeiro (Coffea arabica L.) Rev. bras. sementes
Brandão Junior,Delacyr da Silva; Vieira,Maria das Graças Guimarães Carvalho; Guimarães,Renato Mendes; Hilhorst,Henk W.M..
A aquisição da tolerância à dessecação pode ocorrer durante o desenvolvimento das sementes de diversas espécies. Entretanto, para sementes de cafeeiro, os resultados apresentados pela literatura ainda não são conclusivos. A presente pesquisa foi desenvolvida com os objetivos de verificar em que estádio de desenvolvimento sementes de Coffea arabica adquirem tolerância à dessecação e o efeito imediato e ao longo do armazenamento e da secagem na viabilidade e no vigor destas sementes. Foram utilizadas sementes de cafeeiro da cultivar Acaiá Cerrado colhidas nos estádios verde (chumbão), verde cana e cereja. Uma amostra das sementes não foi submetida à secagem (controle) e outra foi secada em estufa de circulação forçada, regulada à temperatura constante de...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Café; Semente; Tolerância à dessecação; Maturação; Secagem; Armazenamento.
Ano: 2002 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0101-31222002000200004
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Physiological and cytological aspects of Inga vera subsp. affinis embryos during storage Braz. J. Plant Physiol.
Faria,José M.R.; Davide,Lisete C.; Silva,Edvaldo A. A. da; Davide,Antonio C.; Pereira,Roselaine C.; van Lammeren,André A.M.; Hilhorst,Henk W.M..
The remarkably short storability of recalcitrant seeds has prevented their inclusion in programs of ex situ conservation. The causes of their desiccation sensitivity and rapid decline in viability during storage are not fully elucidated yet. In this study the highly recalcitrant, fully viable embryos of the tree species Inga vera subsp. affinis were stored under various conditions and analyzed physiologically and cytologically at intervals, in order to obtain more insights in their loss of viability during storage. Embryos stored fully hydrated at 5ºC fully lost viability in 18 d. Sealed storage of partially dehydrated embryos slightly prolonged their viability, with 95% germination being attained after 14 d of storage. However, after 30 d of storage,...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Abscisic acid; Polyethylene glycol; Recalcitrant seeds; Seed conservation.
Ano: 2006 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1677-04202006000400008
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Changes in gene expression during drying and imbibition of desiccation sensitive Magnolia ovata (A. St.-Hil.) spreng. seeds Rev. bras. sementes
José,Anderson C.; Ligterink,Wilco; Davide,Antonio Claudio; Silva,Edvaldo A. Amaral da; Hilhorst,Henk W.M..
Seeds of Magnolia ovata were dried to different water contents to assess the viability and transcript abundance of genes related to seed development, cell cycle, cytoskeleton and desiccation tolerance.The expression of development, cell cycle and cytoskeleton relative genes (ABI3, CDC2-like and ACT2) alone could not explain the germination behaviour of M. ovata seeds in relation to drying damage. Irrespective of their initial water content, the seeds performed in the same way during the initial period of germination and the deleterious effects of desiccation only occurred in later stages. Expression of PKABA1, sHSP17.5 and 2-Cys-PRX did not show a relationship with desiccation. However, the expression patterns of PKABA1 and sHSP17.5 suggested the...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Desiccation tolerance; Drying; Gene expression; Magnolia ovata.
Ano: 2009 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0101-31222009000100030
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