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Protecção contra a mosca da azeitona, Bactrocera oleae (Gmelin), em modo de produção biológico IPB - Escola Superior Agrária
Pereira, J.A.; Bento, Albino.
A mosca da azeitona, Bactrocera oleae Gmelin, é considerada a principal praga da cultura da oliveira na região mediterrânica. Esta praga e importante não apenas pelos estragos directos que causa a azeitona, mas também pela perda de qualidade do azeite. Os estragos são ocasionados pelo consumo de polpa da azeitona e pela queda prematura dos frutos, que reduz a quantidade de azeite disponível e por uma acentuada perda de qualidade do azeite. Na região Transmontana, dependendo dos anos, as ataques desta praga pode em atingir valores superiores a 80% de frutos atacados. Na última década, em Trás-os-Montes (norte de Portugal) foram ensaiados diferentes tipos de armadilhas (Agrisense, Ecotrap, Dacus-Stick e Olipe) e diferentes atractivos em armadilhas Olipe...
Tipo: ConferenceObject
Ano: 2007 URL: http://hdl.handle.net/10198/6047
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Efeito do armazenamento da azeitona na qualidade de azeites elementares da Cv. Cobrançosa. IPB - Escola Superior Agrária
Pereira, J.A.; Bento, Albino; Casal, S.; Oliveira, M.B.P.P..
Tipo: ConferenceObject
Ano: 2001 URL: http://hdl.handle.net/10198/5534
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Prospects to use releases of the egg parasitoid Trichogramma (Hymenoptera, Trichogrammatidae) for biological control in olive cultivation – lessons from the EU-project “Triphelio“. IPB - Escola Superior Agrária
Herz, A.; Hassan, S.A.; Hegazi, E.; Hafez, B.; Nasr, F.; Youssef, A.; Agamy, E.; Jardak, T.; Ksantini, M.; Konstantopoulou, M.; Mazomenos, B.; Broumas, T.; Milonas, P.; Moschos, T.; Souliotis, C.; Torres, L.; Pereira, J.A.; Bento, Albino.
Tipo: ConferenceObject
Ano: 2005 URL: http://hdl.handle.net/10198/5515
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Avaliação nutricional de fiambres IPB - Escola Superior Agrária
Paiva, R.; Mendes, E.; Pereira, J.A.; Oliveira, M.B.P.P.; Casal, S..
Os produtos derivados de carne são parte integrante dos hábitos alimentares dos portugueses. Entre estes destacam-se os fiambres, cuja oferta tem sido crescente ao longo dos tempos. O fiambre é um produto com grande diversidade de tipos de carne e, consequentemente com valores comerciais muito diferentes. Está geralmente associado a um elevado teor em sal, aditivos, colesterol e em alguns casos gordura, ingredientes associados a efeitos negativos na saúde e bem-estar dos consumidores. Apesar de algumas marcas apresentarem rótulo, grande parte dos fiambres comercializados não apresenta qualquer detalhe, além da lista de ingredientes.
Tipo: ConferenceObject
Ano: 2009 URL: http://hdl.handle.net/10198/5138
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Effects of no tillage on the abundance and diversity of soil and olive tree canopy arthropods. IPB - Escola Superior Agrária
Lousão, C.; Bento, Albino; Campos, M.; Ruano, F.; Pereira, J.A..
Soil tillage is a traditional practice in the olive groves of Trás-os-Montes region (Northeast of Portugal) where the soil is maintained without any vegetal cover. However, this agronomic practice may have dangerous environmental effects of several orders. In this way, with the present work we aimed to contribute for the knowledge about the effect of two soil management practices in the olive grove (traditional tillage in comparison to no tillage) on the arthropods abundance and diversity of the olive grove soil and the olive tree canopy with special reference to Formicidae family. The work was developed between April and October of 2004, in two continuous plots submitted to the following agronomical practices: one plot submitted to frequent tillage to...
Tipo: ConferenceObject Palavras-chave: Olive grove; Tillage; Arthropods; Abundance; Diversity; Formicidae.
Ano: 2007 URL: http://hdl.handle.net/10198/5377
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Avaliação de diferentes substâncias activas contra a geração antófaga da traça da oliveira, Prays oleae (Bern.). IPB - Escola Superior Agrária
Cabanas, J.E.; Pereira, J.A.; Bento, Albino; Santos, Sónia A.P.; Torres, L..
Com o objectivo de avaliar as possibilidades de três substâncias activas – o dimetoato, a azadiractina e a metoxifenozida – na protecção contra a geração antófaga da traça da oliveira, Prays oleae Bern., quer na sua eficácia, quer nos efeitos secundários sobre as taxas de parasitismo e predação, em 2002, fez-se um ensaio num olival localizado em Paradela (Mirandela). Os tratamentos realizaram-se a 29 de Maio, quando 10 % das flores se encontravam abertas e 18 a 28,8 % dos cachos florais estavam atacados. A avaliação dos resultados foi feita 6, 9 e 14 dias após o tratamento (T6, T9, T14), através da recolha de quatro fragmentos de ramo em cada uma de 10 árvores de cada modalidade ensaiada, registando-se o número de lagartas vivas, mortas e parasitadas. Para...
Tipo: ConferenceObject Palavras-chave: Fauna auxiliar; Azadiractina; Dimetoato; Metoxifenozida.
Ano: 2009 URL: http://hdl.handle.net/10198/4613
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Ácaros fitoseidos asociados a la viña en el interior del Norte de Portugal. IPB - Escola Superior Agrária
Pereira, J.A.; Espinha, I.; Ferragut, F.; Torres, L..
Tipo: ConferenceObject
Ano: 1997 URL: http://hdl.handle.net/10198/5529
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Chemometric classification of several olive cultivars from Trás-os-Montes region (Northeast of Portugal) using artificial neural networks. IPB - Escola Superior Agrária
Peres, António M.; Baptista, Paula; Malheiro, R.; Dias, L.G.; Bento, Albino; Pereira, J.A..
This work aimed to use artificial neural networks for fruit classification according to olive cultivar, as a tool to guarantee varietal authenticity. So, 70 samples, each one containing, in general, 40 olives, belonging to the six most representative olive cultivars of Trás-os-Montes region (Cobrançosa, Cordovil, Madural, Negrinha de Freixo, Santulhana and Verdeal Transmontana) were collected in different groves and during four crop years. Five quantitative morphological parameters were evaluated for each fruit and endocarp, respectively. In total, ten biometrical parameters were used together with a multilayer perceptron artificial neural network allowing the implementation of a classification model. Its performance was compared with that obtained using...
Tipo: Article Palavras-chave: Olea europaea L.; Artificial neural networks; Linear discriminant analysis; Authenticity; Cultivars; Protected designation of origin.
Ano: 2011 URL: http://hdl.handle.net/10198/3125
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Phenolic compounds in Brassica oleracea L. var. costata DC: effect of fertilization conditions. IPB - Escola Superior Agrária
Dopico-García, S.; Sousa, C.; Lopes, G.; Pereira, D.M.; Pereira, J.A.; Bento, Albino; Rodrigues, M.A.; Valentão, P.; Seabra, R.M.; Andrade, P.B..
Tipo: ConferenceObject
Ano: 2007 URL: http://hdl.handle.net/10198/5557
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Evolution with ripening of tocopherols, chlorophylls and carotenoids contents of monovarietal olive oils. IPB - Escola Superior Agrária
Matos, L.C.; Pereira, J.A.; Andrade, P.B.; Seabra, R.M.; Oliveira, M.B.P.P..
Tipo: ConferenceObject
Ano: 2002 URL: http://hdl.handle.net/10198/5584
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Determination of sterol and fatty acid compositions, oxidative stability and nutritional value of six walnut (Juglans regia L.) cultivars grown in Portugal IPB - Escola Superior Agrária
Amaral, J.S.; Casal, S.; Pereira, J.A.; Seabra, R.M.; Oliveira, M.B.P.P..
Six cultivars (Franquette, Marbot, Mayette, Mellanaise, Lara, and Parisienne) of walnuts (Juglans regia L.) were collected during the 2001 crop, from Bragança, Portugal. Chemical composition, including moisture, total oil content, crude protein, ash, carbohydrates, and nutritional value, was evaluated. Fat was the predominant component, ranging from 62.3 to 66.5%. Total oil was extracted and analyzed for fatty acids, sterols, oxidative stability, and peroxide value. Fatty acids and sterols were determined by gas-liquid chromatography coupled to a flame ionization detector. Eighteen fatty acids were quantified. Polyunsaturated fatty acids and, in particular, linoleic acid were predominant. â-Sitosterol, ¢5-avenasterol, and campesterol were the major sterols...
Tipo: Article Palavras-chave: Juglans regia L.; Walnut; Chemical composition; Fatty acid composition; Sterol composition.
Ano: 2003 URL: http://hdl.handle.net/10198/628
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Metabolic profiling and biological capacity of Pieris brassicae fed with kale (Brassica oleracea L. Var. Acephala). IPB - Escola Superior Agrária
Fernandes, F.; Ferreres, F.; Oliveira, J.; Valentão, P.; Pereira, J.A.; Seabra, R.M.; Andrade, P.B..
Vegetables of the Brassica group are the most commonly grown and consumed worldwide. Food plants with apparent cancer and cardiovascular di sease-preventing properties include several varieties of Brassica oleraceae. The majority of the herbivorous insect species are specialized feeders, for which the behavioral decision to accept a plant as food or oviposition substrate is mainly related with sensory information. Pieris insects (Lepidoptera: Pieridae) are specialist herbivores of cruciferous plants.
Tipo: ConferenceObject
Ano: 2008 URL: http://hdl.handle.net/10198/5362
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Olive oil from the cultivars of Trás-os-Montes region (Northeast of Portugal): quality and chemical composition. IPB - Escola Superior Agrária
Pereira, J.A.; Sousa, A.; Casal, S.; Bento, Albino; Oliveira, M.B.P.P..
Tipo: ConferenceObject
Ano: 2007 URL: http://hdl.handle.net/10198/5555
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Azeites varietais das Cv. Cobrançosa, Madural e Verdeal: influência do tempo de armazenamento da azeitona no teor de tocoferóis do azeite IPB - Escola Superior Agrária
Pereira, J.A.; Casal, S.; Oliveira, M.B.P.P.; Ferreira, M.A..
Tipo: ConferenceObject
Ano: 1999 URL: http://hdl.handle.net/10198/5523
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In vitro cultures of Brassica oleracea L. var. costata DC: potential plant bioreactor for antioxidant phenolic compounds. IPB - Escola Superior Agrária
Taveira, M.; Pereira, D.M.; Sousa, C.; Ferreres, F.; Andrade, P.B.; Martins, Anabela; Pereira, J.A.; Valentão, P..
In this work were studied the phenolic composition of in vitro material (shoots, calli, and roots) of Brassica oleracea var. costata and its antioxidant capacity. Samples were obtained in different culture medium, with distinct supplementations to verify their influence on those parameters. Phenolic determination was achieved by HPLC-DAD. Antioxidant activity was assessed against DPPH•. In calli and roots no phenolic compound was identified. In shoots was verified the presence of 36 compounds, which included hydroxycinnamic acids, flavonoids (kaempferol and quercetin derivatives), and hydroxycinnamic acyl glycosides (with a predominance of synapoyl gentiobiosides). MS liquid medium supplemented with 2 mg/L benzylaminopurine (BAP) and 0.1 mg/L...
Tipo: Article Palavras-chave: Brassica oleracea L. var. costata DC; Shoots; Calli; Roots; Phenolic compounds; Antioxidant activity.
Ano: 2009 URL: http://hdl.handle.net/10198/3043
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Sensibilidade de diferentes cultivares de oliveira aos ataques da mosca da azeitona, Bactrocera oleae (Gmel.) e da traça da oliveira, Prays oleae (Bern.). IPB - Escola Superior Agrária
Bento, Albino; Pereira, J.A.; Cabanas, J.E.; Pinto, A.; Torres, L..
Com o presente estudo pretendeu-se avaliar a diferenças de sensibilidade de três cultivares de oliveira à mosca da azeitona, Bactrocera oleae (Geml.) e/ou a sua preferência pelos adultos da traça da oliveira, Prays oleae (Bern.), para a realização das posturas. Os dados apresentados referem-se a 2000 e 2001, tendo sido obtidos através de amostragens realizadas em seis oliveiras de ‘Cobrançosa’, de ‘Verdeal Transmontana’ e de ‘Madural’. Os resultados obtidos mostram diferenças na data de ocorrência do estado receptivo à postura na geração antófaga da traça da oliveira (estado fenológico D) – que ocorreu cerca de uma semana mais cedo na ‘Madural’ e na ‘Verdeal Transmontana’ do que na ‘Cobrançosa’ –, bem como na maturação dos frutos – tendo sido a ‘Madural’ a...
Tipo: ConferenceObject Palavras-chave: Oliveira; Ataque; Cultivares; Pragas; Sensibilidade.
Ano: 2009 URL: http://hdl.handle.net/10198/4612
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Aplicação de um método cromatográfico para a determinação de vitamina E em Prunus dulcis IPB - Escola Superior Agrária
Barreira, João C.M.; Alves, Rita C.; Casal, S.; Ferreira, Isabel C.F.R.; Oliveira, M.B.P.P.; Pereira, J.A..
Tipo: ConferenceObject
Ano: 2007 URL: http://hdl.handle.net/10198/3533
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Walnut (Juglans regia L.) leaves: phenolic compounds, antimicrobial activity ans antioxidant potential of different cultivars. IPB - Escola Superior Agrária
Pereira, J.A.; Oliveira, I.; Sousa, A.; Valentão, P.; Andrade, P.B.; Ferreira, Isabel C.F.R.; Ferreres, F.; Bento, Albino; Seabra, R.M.; Estevinho, Leticia M..
Different cultivars of walnut (Juglans regia L.) leaves (Cv. Lara, Franquette, Mayette, Marbot, Mellanaise and Parisienne) grown in Portugal, were investigated in what concerns phenolic compounds and antimicrobial and antioxidant properties. Phenolics analysis was performed by reversed-phase HPLC/DAD and 10 compounds were identified and quantified: 3- and 5-caffeoylquinic acids, 3- and 4-pcoumaroylquinic acids, p-coumaric acid, quercetin 3-galactoside, quercetin 3-pentoside derivative, quercetin 3-arabinoside, quercetin 3-xyloside and quercetin 3-rhamnoside. The antimicrobial capacity was screened against Gram positive (Bacillus cereus, B. subtilis, Staphylococcus aureus) and Gram negative bacteria (Pseudomonas aeruginosa, Escherichia coli, Klebsiella...
Tipo: Article Palavras-chave: Walnut leaves; Phenolics; Antimicrobial activity; Antioxidant properties.
Ano: 2007 URL: http://hdl.handle.net/10198/719
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Triphelio – an international research project for sustainable control of lepidopterous pests in olive groves. IPB - Escola Superior Agrária
Agamy, E.; Bento, Albino; Hafez, B.; Hassan, S.A.; Hegazi, E.; Herz, A.; Jardak, T.; Ksantini, M.; Konstantopoulou, M.; Mazomenos, B.; Nasr, F.; Pereira, J.A.; Torres, L.; Youssef, A..
The olive moth (Prays oleae, Lepidoptera: Plutellidae) is known as one of the key pests in olive cultivation. In particular areas, also the jasmine moth (Pal pita zmionalis, Lepidoptera: Pyralidae) can cause serious damage to both leaves and fiuits of the olive tree. Both pests are mainly controlled by insecticide applications. In November 200 I, an international research project was started to promote biological and biotechnical methods for the control of these pests.
Tipo: ConferenceObject
Ano: 2003 URL: http://hdl.handle.net/10198/5341
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Screening of antioxidant compounds during sprouting of Brassica oleracea L. var. costata DC IPB - Escola Superior Agrária
Sousa, C.; Lopes, Graciliana; Pereira, D.M.; Taveira, M.; Valentão, P.; Seabra, R.M.; Pereira, J.A.; Baptista, Paula; Ferreres, F.; Andrade, P.B..
The changes in antioxidant compounds of Brassica oleracea L. var. costata DC seeds were monitored during the first twelve days of seedling development. Sprouts were screened at time intervals of two days for phenolic compounds and organic acids. The identified phenolic compounds included esters of sinapic acid with glucose, gentiobiose and kaempferol, as well as sinapoylcholine. The organic acids were oxalic, aconitic, citric, pyruvic, malic, shikimic, and fumaric acids. During germination, a depletion of phenolic compounds was observed, although no qualitative changes were seen. Among individual compounds, kaempferol, choline and glucose esters of sinapic acid showed a marked decrease between days two and six, whereas the changes in gentiobiose esters of...
Tipo: Article Palavras-chave: Brassica oleracea L. var. costata DC; Sprouts; Phenolic compounds; Organic acids.
Ano: 2007 URL: http://hdl.handle.net/10198/720
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