Sabiia Seb
PortuguêsEspañolEnglish
Embrapa
        Busca avançada

Botão Atualizar


Botão Atualizar

Ordenar por: RelevânciaAutorTítuloAnoImprime registros no formato resumido
Registros recuperados: 313
Primeira ... 123456789 ... Última
Imagem não selecionada

Imprime registro no formato completo
Actividade antioxidante e composição em fenóis totais de dez variedades de feijão do ITACYL IPB - Escola Superior Agrária
Afonso, Sílvia Marlene Esteves; Oliveira, Ivo; Ramalhosa, Elsa; Asensio, Carmen; Asensio, Carmen; Bento, Albino; Pereira, J.A..
O feijão (Phaseolus vulgaris L.) é uma leguminosa largamente consumida no mundo, estando-lhe associadas diferentes propriedades nutricionais. Nas últimas décadas o Instituto Tecnológico Agrário de Castela e Leão (ITACyL) tem-se dedicado ao desenvolvimento de novas variedades de feijão. Neste sentido, com o presente trabalho procedeu-se à avaliação do teor em fenóis totais, e da actividade antioxidante através do efeito bloqueador dos radicais livres de DPPH (2,2-difenil-1-picrilhidrazilo) em dez variedades de feijão desenvolvidas naquele organismo (Almonga, Cárdeno, Cardina, Casasola, Corcal, Curruquilla, Moradillo, Tañoga, Tremaya e Tropical). O teor em fenóis totais foi muito diferente entre variedades oscilando entre 4.19+0.18 (variedade Almonga) e...
Tipo: Article Palavras-chave: Feijão; Variedades; Fenóis totais; Actividade antioxidante.
Ano: 2008 URL: http://hdl.handle.net/10198/3641
Imagem não selecionada

Imprime registro no formato completo
Triphelio – an international research project for sustainable control of lepidopterous pests in olive groves. IPB - Escola Superior Agrária
Agamy, E.; Bento, Albino; Hafez, B.; Hassan, S.A.; Hegazi, E.; Herz, A.; Jardak, T.; Ksantini, M.; Konstantopoulou, M.; Mazomenos, B.; Nasr, F.; Pereira, J.A.; Torres, L.; Youssef, A..
The olive moth (Prays oleae, Lepidoptera: Plutellidae) is known as one of the key pests in olive cultivation. In particular areas, also the jasmine moth (Pal pita zmionalis, Lepidoptera: Pyralidae) can cause serious damage to both leaves and fiuits of the olive tree. Both pests are mainly controlled by insecticide applications. In November 200 I, an international research project was started to promote biological and biotechnical methods for the control of these pests.
Tipo: ConferenceObject
Ano: 2003 URL: http://hdl.handle.net/10198/5341
Imagem não selecionada

Imprime registro no formato completo
Classification PDO olive oils on the basis of their sterol composition by multivariate analysis IPB - Escola Superior Agrária
Alves, M.R.; Amaral, J.S.; Cunha, S.C.; Pereira, J.A.; Oliveira, M.B.P.P..
The sterol compositions (GLC/FID/capillary column) of monovarietal olive oils (51 samples) from the most important cultivars of northeastern Portugal (Cvs. Cobranc¸osa, Madural and Verdeal Transmontana) and 27 commercial samples of olive oils with protected denomination of origin (PDO) from the same region and cultivars were evaluated. Δ-sitosterol, Δ5-avenasterol and campesterol were the most representative sterols. Cholesterol, stigmasterol, clerosterol and Δ7-stigmastenol were also found in all samples. All studied samples respected EC Regulation N. 2568, and in all cases total sterols were remarkably higher than the minimum limit set by legislation, ranging from 2003 to 2682 mg/kg. Results were analysed with the help of several statistical techniques,...
Tipo: Article Palavras-chave: Sterols; Olive oil; Multivariate analysis; Biplots.
Ano: 2005 URL: http://hdl.handle.net/10198/732
Imagem não selecionada

Imprime registro no formato completo
Determination of sterol and fatty acid compositions, oxidative stability and nutritional value of six walnut (Juglans regia L.) cultivars grown in Portugal IPB - Escola Superior Agrária
Amaral, J.S.; Casal, S.; Pereira, J.A.; Seabra, R.M.; Oliveira, M.B.P.P..
Six cultivars (Franquette, Marbot, Mayette, Mellanaise, Lara, and Parisienne) of walnuts (Juglans regia L.) were collected during the 2001 crop, from Bragança, Portugal. Chemical composition, including moisture, total oil content, crude protein, ash, carbohydrates, and nutritional value, was evaluated. Fat was the predominant component, ranging from 62.3 to 66.5%. Total oil was extracted and analyzed for fatty acids, sterols, oxidative stability, and peroxide value. Fatty acids and sterols were determined by gas-liquid chromatography coupled to a flame ionization detector. Eighteen fatty acids were quantified. Polyunsaturated fatty acids and, in particular, linoleic acid were predominant. â-Sitosterol, ¢5-avenasterol, and campesterol were the major sterols...
Tipo: Article Palavras-chave: Juglans regia L.; Walnut; Chemical composition; Fatty acid composition; Sterol composition.
Ano: 2003 URL: http://hdl.handle.net/10198/628
Imagem não selecionada

Imprime registro no formato completo
Avaliação nutricional e composição em ácidos gordos de 6 variedades de nozes, sementes de Juglans regia L., cultivadas em Trás-os-Montes IPB - Escola Superior Agrária
Amaral, J.S.; Casal, S.; Pereira, J.A.; Seabra, R.M.; Oliveira, M.B.P.P..
A dieta mediterrânea, considerada saudável e uma das melhores no que concerne à prevenção das doenças cardiovasculares inclui, como componentes importantes, os frutos secos. No entanto, e talvez devido ao facto deste tipo de alimentos ser rico em lípidos, assistiu-se a um declínio do seu consumo. Actualmente, associa-se o consumo de frutos secos à ingestão de ingredientes com propriedades funcionais. Quando comparadas com a maioria dos outros frutos secos, que contam principalmente ácidos gordos monoinsaturados, as nozes distinguem-se pelos teores elevados em ácidos gordos polinsaturados (omega-3 e omega-6).
Tipo: ConferenceObject Palavras-chave: Dieta mediterrânea; Ácidos gordos; Avaliação nutricional; Nozes.
Ano: 2003 URL: http://hdl.handle.net/10198/1503
Imagem não selecionada

Imprime registro no formato completo
Triacylglycerols composition of walnut (Juglans regia L.) cultivars: characterization by HPLC/ELSD and chemometrics IPB - Escola Superior Agrária
Amaral, J.S.; Cunha, S.C.; Alves, M.R.; Pereira, J.A.; Seabra, R.M.; Oliveira, M.B.P.P..
A total of 26 walnut ( Juglans regia L.) samples from 9 cultivars (Arco, Franquette, Hartley, Lara, Marbot, Mayette, Mellanaise, Parisienne, and Rego) harvested in the 2001, 2002, and 2003 crop years and grown in two geographical origins (Bragancüa and Coimbra, Portugal) were evaluated with regard to their triacylglycerol composition. The methodology employed was reversed-phase highperformance liquid chromatography coupled to an evaporative light-scattering detector (RP-HPLCELSD) after extraction of the lipidic fraction of the nuts. Nine compounds were separated, identified, and quantified. All samples presented an identical qualitative profile composed by LLnLn, LLLn, LLL, OLLn, OLL, PLL, OOL, and PLO (P ) palmitoyl; O ) oleoyl; L ) linoleoyl; Ln )...
Tipo: Article Palavras-chave: Triacylglycerols; Juglans regia L.; Walnut oil; HPLC-ELSD.
Ano: 2004 URL: http://hdl.handle.net/10198/630
Imagem não selecionada

Imprime registro no formato completo
Influence of the cultivar and degree of ripeness in the composition of three Portuguese olive oils. IPB - Escola Superior Agrária
Amaral, J.S.; Matos, L.C.; Citóva, I.; Pereira, J.A.; Seabra, R.M.; Oliveira, M.B.P.P..
Tipo: ConferenceObject
Ano: 2004 URL: http://hdl.handle.net/10198/5511
Imagem não selecionada

Imprime registro no formato completo
Phenolic profile in the quality control of walnut (Juglans regia L.)leaves IPB - Escola Superior Agrária
Amaral, J.S.; Seabra, R.M.; Andrade, P.B.; Valentão, P.; Pereira, J.A.; Ferreres, F..
Qualitative and quantitative determinations of phenolic compounds were carried out on walnut leaves samples from six different cultivars, with the same agricultural, geographical and climatic conditions. The evolution of major phenolic compounds amounts was monitored from May to September. Two extractive procedures were assayed and best results were obtained using acidified water and a solid phase extraction column purification step. Qualitative analysis was performed by HPLC-DAD/MS and, in all samples, seven phenolic compounds were identified (3-caffeoylquinic, 3-p-coumaroylquinic and 4-p-coumaroylquinic acids, quercetin 3-galactoside, quercetin 3-arabinoside, quercetin 3-xyloside, quercetin 3-rhamnoside) and two other partially identified phenolics...
Tipo: Article Palavras-chave: Juglans regia L.; Walnut leaf; Phenolic compounds; HPLC-DAD; HPLC-DAD/MS-ESI.
Ano: 2004 URL: http://hdl.handle.net/10198/629
Imagem não selecionada

Imprime registro no formato completo
Tronchuda cabbage (Brassica oleracea L. var. costata DC) seeds: phenolic compounds and antioxidant potential. IPB - Escola Superior Agrária
Andrade, P.B.; Sousa, C.; Seabra, R.M.; Pereira, J.A.; Ferreres, F..
Tronchuda cabbage (Brassica oleracca L. var. "oslalo DC) seeds were studied for their phenolic composition and antioxidant capacity. Thirteen compounds were characterized and quantified by reversed-phase HPLC-OAO-MSIMSESI and HPLC-OAD, respectively: two sinapoylgentiobiose isomers, three sinapoylglucosc isomers, kacmpferol-3- (sinapoyl)sophofOtrioside-7 -gI ucosidc, sinapoyIchol inc; kaempferol-3, 7-diglucoside-4' -(sinapoyl)glucoside, three disinDpoylgentiobiose isomers, 1,2,2' -trisinapoyIgentiobiose and I ,2-disinapoylglucosc. The aqueous extract of tronchuda cabbage seeds WDS investigated for its capacity to act as a scavenger of DPPH radical and reactive oxygen species (superoxide and hydroxyl radicals Dnd hypochlorous acid), exhibiting antioxidant...
Tipo: ConferenceObject
Ano: 2006 URL: http://hdl.handle.net/10198/5373
Imagem não selecionada

Imprime registro no formato completo
Beauveria bassiana, fungo entomopatogénico da traça-da-oliveira em Trás-os-Montes: caracterização morfológica e molecular. IPB - Escola Superior Agrária
Baptista, Paula; Coelho, Valentim; Bento, Albino; Lino-Neto, Teresa; Pereira, J.A..
Tipo: ConferenceObject Palavras-chave: Beauveria bassiana; Fungo entomopatogénico; Traça-da-oliveira; Identificação molecular.
Ano: 2008 URL: http://hdl.handle.net/10198/5722
Imagem não selecionada

Imprime registro no formato completo
Beauveria bassiana, fungo entomopatogénico da traça-da-oliveira em Trás-os-Montes: caracterização morfológica e molecular. IPB - Escola Superior Agrária
Baptista, Paula; Coelho, Valentim; Bento, Albino; Lino-Neto, Teresa; Pereira, J.A..
A traça-da- olivelra, Prays oleoe (Bern.), é uma praga chave da oliveira na região de Trás- os-Montes. Uma possível alternativa a luta química contra esta praga, reside na utilização de fungos entomopatogénicos (FE). Dado o desconhecimento da presença e expressão destes fungos em Portugal foi recentemente efectuado o isolamento in vitro de fungos, associados a pupas de traça-da-oliveira parasitadas, provenientes de olivais localizados na região de Trás- os-Montes. No presente trabalho pretendeu-se caracterizar morfologicamente e molecularmente um dos isolados obtidos.
Tipo: ConferenceObject Palavras-chave: Pragas da oliveira; Meios de luta; Beauveria bassiana; Fungo entomopatogénico.
Ano: 2008 URL: http://hdl.handle.net/10198/5933
Imagem não selecionada

Imprime registro no formato completo
Potencialidades da utilização de fungos na luta biológica de Colletotrichum acutatum IPB - Escola Superior Agrária
Baptista, Paula; Coelho, Valentim; Pereira, Eric Carvalho; Bento, Albino; Pereira, J.A..
A gafa é considerada a doença mais importante do olival em Portugal, podendo em algumas das situações originar perdas de 100% dos frutos. Diferentes trabalhos evidenciaram que a nível nacional o principal agente patogénico associado a esta doença é o fungo Colletotrichum acutatum. Neste sentido, no presente trabalho pretendeu-se estudar o potencial antagonista de dois isolados fúngicos, provenientes da micoteca da Escola Superior Agrária do Instituto Politécnico de Bragança, nomeadamente Hypholoma fasciculare e Trichothecium roseum, contra C. acutatum, de forma a avaliar a sua possível utilização na luta biológica contra esta doença. O primeiro isolado fúngico trata-se de uma espécie macrofúngica saprófita-lenhícola usado como agente de luta biológica no...
Tipo: ConferenceObject Palavras-chave: Gafa; Luta biológica; Hypholoma fasciculare; Trichothecium roseum; Antagonismo.
Ano: 2009 URL: http://hdl.handle.net/10198/4579
Imagem não selecionada

Imprime registro no formato completo
Entomopathogenic fungi associated with the main insect pest in the Northeast of Portugal: preliminary results IPB - Escola Superior Agrária
Baptista, Paula; Pereira, Eric Carvalho; Nogueira, Liliana; Bento, Albino; Santiago-Álvarez, C.; Quesada-Moraga, Enrique; Pereira, J.A..
Due to the problems caused by the use of chemical insecticides for humans and environment alternative pest control methods are an important topic of research. The use of microbial insecticides especially fungal agents are an attractive and promising alternative for biological control of insect pests. The aim of this work was to identify naturally occurring entomophatogenic fungi on the olive moth, Prays oleae Bern., in the northeast of Portugal, as first step to select biological control agent again this olive pest. The experimental work was carried out during 2007 in the three generation of the insect (phyllophagous, anthophagous and carpophagous generation). In each generation P. oleae larvae and pupae were collected in different groves and were put in...
Tipo: ConferenceObject Palavras-chave: Entomopathogenic fungi; Prays oleae Bern.; Beauveria bassiana (Bals.) Vuill..
Ano: 2008 URL: http://hdl.handle.net/10198/5739
Imagem não selecionada

Imprime registro no formato completo
Influence of soil management (natural vegetation and tillage) on physiological parameters in Oleae europaea Cv. Cobrançosa IPB - Escola Superior Agrária
Baptista, Paula; Pereira, J.A..
Olive trees (Olea europaea) have great social and economic interest in Trás-os-Montes. In this region, conventional tillage has long been used for control of weeds, with a frequency of three to four times a year. The aim of this work was to study the effect of soil cover with natural vegetation (nv) in comparison to the traditional tillage (tt) on photosynthetic parameters and leaves mass in the Cobrançosa cultivar. The work was carried out in 2003 in a no-irrigated olive orchard located in Paradela – Mirandela (Northeast of Portugal). The orchard has about 4.o ha of surface, and two plots with different management were constituted, one aws tilled every time that was necessary to control the weeds and in the other the natural vegetation grew freely over...
Tipo: ConferenceObject Palavras-chave: Olea europaea; Tillage; Photosynthetic parameters; Chlorophyll contents.
Ano: 2004 URL: http://hdl.handle.net/10198/5726
Imagem não selecionada

Imprime registro no formato completo
Aplicação de um método cromatográfico para a determinação de vitamina E em Prunus dulcis IPB - Escola Superior Agrária
Barreira, João C.M.; Alves, Rita C.; Casal, S.; Ferreira, Isabel C.F.R.; Oliveira, M.B.P.P.; Pereira, J.A..
Tipo: ConferenceObject
Ano: 2007 URL: http://hdl.handle.net/10198/3533
Imagem não selecionada

Imprime registro no formato completo
Vitamin E profile as a reliable authenticity discrimination Factor between chestnut (Castanea sativa Mill.) cultivars IPB - Escola Superior Agrária
Barreira, João C.M.; Alves, Rita C.; Casal, S.; Ferreira, Isabel C.F.R.; Oliveira, M.B.P.P.; Pereira, J.A..
In this study, the profile of tocopherols and tocotrienols in chestnut (Castanea sativa Mill.) kernel oil was evaluated. Four Portuguese chestnut varieties were selected: Aveleira, Boaventura, Judia, and Longal. The vitamin E determination had already been applied to similar matrices, but, to the authors’ knowledge, it is the first time that chestnut kernel oil has been evaluated. The prevalent vitamer was γ-tocopherol, often present in trace amounts in other natural products. Due to the high commercial value of chestnut, a statistical analysis of the obtained results was also conducted to define the tocopherol and tocotrienol profile as a reliable indicator of a specific chestnut variety. To achieve this objective, an analysis of variance was performed to...
Tipo: Article Palavras-chave: Chestnut kernel oil; HPLC; Vitamin E; Discriminant analysis.
Ano: 2009 URL: http://hdl.handle.net/10198/2613
Imagem não selecionada

Imprime registro no formato completo
Teores de vitamina E em diferentes variedades de castanea sativa IPB - Escola Superior Agrária
Barreira, João C.M.; Alves, Rita C.; Casal, S.; Ferreira, Isabel C.F.R.; Pereira, J.A.; Oliveira, M.B.P.P..
Tipo: ConferenceObject
Ano: 2008 URL: http://hdl.handle.net/10198/3530
Imagem não selecionada

Imprime registro no formato completo
Contribuição dos ácidos gordos de Castanea sativa Mill. para a sua classificação como alimento funcional IPB - Escola Superior Agrária
Barreira, João C.M.; Casal, S.; Ferreira, Isabel C.F.R.; Oliveira, M.B.P.P.; Pereira, J.A..
Ficheiro com vários resumos.
Tipo: ConferenceObject
Ano: 2009 URL: http://hdl.handle.net/10198/3379
Imagem não selecionada

Imprime registro no formato completo
Nutritional, fatty acid and triacylglycerol profiles of castanea sativa mill. cultivars: a compositional and chemometric approach IPB - Escola Superior Agrária
Barreira, João C.M.; Casal, S.; Ferreira, Isabel C.F.R.; Oliveira, M.B.P.P.; Pereira, J.A..
Four Portuguese chestnut cultivars from the “Castanha da Terra Fria” protected designation of origin were selected: Aveleira, Boa Ventura, Judia and Longal. The nutritional parameters (moisture, fat, protein, carbohydrates, ash and energy) as well as fibers (neutral detergent fiber, acid detergent fiber, acid detergent lignin and cellulose) were characterized. Moisture was the major component followed by carbohydrates, protein and fat, resulting in an energetic value lower than 195 kcal/100 g of fresh fruit. In order to find significant differences among cultivars, the lipidic fraction was studied in detail. Fatty acids (FA) were determined by gas-liquid chromatography with flame ionization detection, revealing a clear prevalence of C18:1 and C18:2, two FA...
Tipo: Article Palavras-chave: Chestnut; Nutritional composition; Fatty acids; Triacylglycerols; Discriminant analysis.
Ano: 2009 URL: http://hdl.handle.net/10198/3101
Imagem não selecionada

Imprime registro no formato completo
Perfil químico e autenticidade de variedades de amêndoa IPB - Escola Superior Agrária
Barreira, João C.M.; Casal, S.; Ferreira, Isabel C.F.R.; Oliveira, M.B.P.P.; Pereira, J.A..
A amêndoa e o fruto seco de maior importância em todo 0 mundo, com especial relevo para a região mediterrânica, da qual são obtidos cerca de 28% da produção mundial. Em Portugal, a amêndoa e um produto tradicional, especial mente cultivado no Algarve, Baixo Alentejo e Terra Quente Transmontana, com 24522 explorações ocupando uma área de 36530 hectares. Considerando esta dimensão produtiva, e imperativo que se estabeleçam parâmetros qualitativos e quantitativos que identifiquem uma determinada variedade de amêndoa, comprovando a sua autenticidade.
Tipo: ConferenceObject
Ano: 2010 URL: http://hdl.handle.net/10198/3735
Registros recuperados: 313
Primeira ... 123456789 ... Última
 

Empresa Brasileira de Pesquisa Agropecuária - Embrapa
Todos os direitos reservados, conforme Lei n° 9.610
Política de Privacidade
Área restrita

Embrapa
Parque Estação Biológica - PqEB s/n°
Brasília, DF - Brasil - CEP 70770-901
Fone: (61) 3448-4433 - Fax: (61) 3448-4890 / 3448-4891 SAC: https://www.embrapa.br/fale-conosco

Valid HTML 4.01 Transitional