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Salicylic acid: resistance inducer to two-spotted spider mite in strawberry crop Horticultura Brasileira
Favaro,Renata; Resende,Juliano Tadeu V; Gabriel,André; Zeist,André R; Cordeiro,Ely Cristina N; Favaro Júnior,Jorge Luís.
ABSTRACT The strawberry is susceptible to several pests which cause a reduction in productivity. The use of mechanisms which repel or prevent these pests to establish, represent a sustainable environmental technology to reduce the frequency of agrochemical use. In this context, the aim of this study was to evaluate the effect of salicylic acid (SA) on resistance induction against two-spotted spider mite in strawberry cultivars (Aromas and Sweet Charlie). Five concentrations of SA (0, 25, 50, 75 and 100 mg L-1) were tested in order to verify the antixenosis effects. In SA concentration of 50 mg L-1, a reduced number of mites in the two strawberry cultivars was noticed. For the number of eggs deposited on leaflet, we verified an effect of SA concentration...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Fragaria x ananassa; Two-spotted spider mite; Antixenosis..
Ano: 2019 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0102-05362019000100060
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Productivity and quality of organic strawberries pre-harvest treated with silicon Horticultura Brasileira
Munaretto,Luana Marcele; Botelho,Renato V; Resende,Juliano Tadeu V; Schwarz,Kélin; Sato,Alessandro Jefferson.
ABSTRACT Mineral nutrients have important role in plant metabolism, acting on specific vital metabolic pathways for the cell. Among the nutrients, we highlight silicon (Si), for promoting growth, improving post-harvest quality and plant productivity, as well as being able to induce resistance to pest and disease. In this sense, this study aimed to evaluate the productivity and post-harvest quality of strawberry fruits cultivars Aromas and Albion cultivated in organic system with four doses of foliar applications of SiO2 in pre-harvest (0, 5, 10, 15 g L-1), and refrigerated storage (8 days under refrigeration and 1 day at room temperature). The valuated traits were: mass loss, fruit mass, productivity, fruit firmness, soluble solids, titratable acidity,...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Fragaria x ananassa; Bioactive compounds; Physicochemical characteristics; Refrigeration.
Ano: 2018 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0102-05362018000100040
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Produção de mudas de batata doce em ambiente protegido com aplicação de extrato de Ascophyllum nodosum Horticultura Brasileira
Neumann,Édina Regina; Resende,Juliano Tadeu V; Camargo,Letícia KP; Chagas,Rafael R; B Lima Filho,Renato.
RESUMO A batata doce é uma olerícola adaptada a climas tropicais e possui baixa tolerância a temperaturas amenas, o que reduz o tempo disponível para o cultivo na região Sul do Brasil. Portanto, técnicas que visem a otimização do processo, como a produção de mudas em bandejas em ambiente protegido, aliado à aplicação de bioestimulantes, torna-se uma alternativa eficiente para reduzir o ciclo da cultura. O objetivo do trabalho foi avaliar a influência do uso do extrato da alga Ascophyllum nodosum na produção de mudas de batata doce em bandejas em ambiente protegido. Utilizou-se o delineamento de blocos casualizados com parcela subdividida, com cinco concentrações do extrato de alga (0,0%; 0,5%; 1,0%; 1,5%; e 2,0%) e três segmentos da rama da batata doce...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Ipomoea batatas; Alga marinha; Bioestimulante; Reguladores vegetais.
Ano: 2017 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0102-05362017000400490
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