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O cultivo intercalar da seringueira com plantas de valor econômico. Repositório Alice
PINHEIRO, E..
1982
Tipo: Artigo em anais de congresso (ALICE) Palavras-chave: Consorciação de cultura; Seringueira; Cacau; Guaraná; Café; Pimenta-do-reino; Patchuli; Citronela; Capim limão; Hevea brasiliensis; Theobroma cacao; Coffea; Piper nigrum; Pogostemon cablin; Cymbopogon.
Ano: 1982 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/handle/doc/394698
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Obtenção de marcador molecular potencialmente envolvido com a resistência do cafeeiro à ferrugem. Repositório Alice
MACIEL, B. H.; CAIXETA, E. T.; ANDRADE, F. T.; ALVARENGA, S. M.; ZAMBOLIM, E. M.; SAKIYAMA, N. S..
O Projeto Brasileiro do Genoma Café (PBGC) gerou um banco de dados contendo mais de 200.000 ESTs (Expressed Sequence Tags). Em trabalho preliminar, o banco foi minerado por meio de análise in silico e identificaram-se várias seqüências potencialmente associadas à resistência do cafeeiro a patógenos. Visando verificar o envolvimento destas seqüências com a resistência do cafeeiro à ferrugem foram desenhados oligonucleotídeos iniciadores (primers) que amplificaram as seqüências mineradas. Noventa pares de oligonucleotídeos iniciadores específicos foram desenhados utilizando o programa computacional Primer3. A estabilidade dos oligonucleotídeos foi verificada por meio do programa PrimerSelect®. Diferentes concentrações dos componentes da reação de PCR foram...
Tipo: Artigo em anais de congresso (ALICE) Palavras-chave: Hemileia vastatrix; Coffea; ESTs; Genoma café.
Ano: 2007 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/handle/doc/906359
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Ocorrência de Beauveria bassiana (Bals.) Vuill. em broca-do-café (Hypothenemus hampei, ferrari) no estado de Rondônia, Brasil1 Acta Amazonica
COSTA,José Nilton Medeiros; SILVA,Rachel Barbosa da; RIBEIRO,Paulina de Araújo; GARCIA,Alvanir.
Em trabalho efetuado visando o levantamento de inimigos naturais da broca-do-café (Hypothenemus hampei, Ferrari) no estado de Rondônia, verificou-se a ocorrência do fungo Beauveria bassiana (Bals.) Vuill. conforme identificação da Embrapa Rondônia. Os frutos de café foram coletados em cafezais da cultivar Conilon (Coffea canephora), nos municípios de Rolim de Moura, Ouro Preto do Oeste e Machadinho do Oeste, Rondônia, nos meses de fevereiro a março de 2000. A percentagem média de infecção de B. bassiana em frutos broqueados variou de 0,23% a 0,47%, sendo menor que em outras regiões do Brasil.
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Beauveria bassiana; Hypothenemus hampei; Coffea; Sp; Broca-do-café; Café.
Ano: 2002 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0044-59672002000300517
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OIL CONTENT OF GREEN BEANS FROM SOME COFFEE SPECIES Bragantia
MAZZAFERA,PAULO; SOAVE,DAYSE; ZULLO,MARCO ANTONIO TEIXEIRA; GUERREIRO FILHO,OLIVEIRO.
The oil content was determined in seeds of several continental African species of the coffee germplasm bank of Instituto Agronômico de Campinas, State of São Paulo, Brazil. Oil was extracted from seeds with hexane in Soxhlet apparatus. Due to the economic importance, C. arabica and C. canephora have been the best studied species concerning oil content and composition, and the results obtained are in agreement with the reported in the literature. On the other hand, only one report in the literature describes the results of oil analyses in other few species of the African continent, although it does not allow comparison with our results. The oil content of most of the species varied from 9 to 15%, therefore, similar to the range observed for C. arabica and...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/report Palavras-chave: African coffee species; Coffea; Oil content.
Ano: 1998 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0006-87051998000100006
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On-line HPLC analysis of the antioxidant activity of phenolic compounds in brewed, paper-filtered coffee Braz. J. Plant Physiol.
Stalmach,Angélique; Mullen,William; Nagai,Chifumi; Crozier,Alan.
Caffeoyl-, feruloyl- and dicaffeoylquinic acids (chlorogenic acids) in infusions from green and medium roasted coffee beans were identified and quantified by reverse phase HPLC with photodiode array and MS³ detection prior to assessment of the antioxidant activity using an HPLC system with post-column on-line antioxidant detection based on 2,2'-azinobis-3-ethylbenzothiazoline-6-sulphonic acid radical scavenging activity. Caffeoylquinic acids were the most abundant antioxidants and roasting induced isomerisation with a decline in 5-O-caffeoylquinic acid and concomitant increases in the 3- and 4-O-derivatives. This did not affect the level of caffeoylquinic acid-derived antioxidant activity in the roasted coffee. Roasting did, however, result in the...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Coffea; ABTS+; Chlorogenic acids; Hydroxycinnamates; HPLC-MSn.
Ano: 2006 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1677-04202006000100018
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Phenolic compounds in coffee Braz. J. Plant Physiol.
Farah,Adriana; Donangelo,Carmen Marino.
Phenolic compounds are secondary metabolites generally involved in plant adaptation to environmental stress conditions. Chlorogenic acids (CGA) and related compounds are the main components of the phenolic fraction of green coffee beans, reaching levels up to 14 % (dry matter basis). These compounds have a number of beneficial health properties related to their potent antioxidant activity as well as hepatoprotective, hypoglycemic and antiviral activities. The main groups of CGA found in green coffee beans include caffeoylquinic acids, dicaffeoylquinic acids, feruloylquinic acids, p-coumaroylquinic acids and mixed diesters of caffeic and ferulic acids with quinic acid, each group with at least three isomers. During coffee processing, CGA may be isomerized,...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Coffea; Chlorogenic acids; Chlorogenic acid lactones; Coffee quality; Coffee processing; Coffee roasting; Quinides.
Ano: 2006 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1677-04202006000100003
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Physical soil attributes of Conilon coffee (Coffea canephora) under organic and conventional management systems. Repositório Alice
PARTELLI, F. L.; VALICHESKI, R. R.; VIEIRA, H. D.; GONTIJO, I.; FERREIRA, E. P. de B..
Coffea sp. is cultivated in large areas, using both conventional and organic management. However, information about the sustainability of these two management systems is still deficient. The objective of the present study was to evaluate the physical properties of soil cultivated with Conilon coffee (C. canephora) under organic and conventional management. Two areas cultivated with Conilon coffee (under organic and conventional management) and a fragment of Atlantic forest, used as a reference, were selected for the experiment. Soil granulometry, hydraulic conductivity, water retention curve, resistance to penetration, porosity, optimal hydric interval, and other physical characteristics were measured at depths of 0 to 10 and 10 to 20 cm. The data was...
Tipo: Artigo em periódico indexado (ALICE) Palavras-chave: Manejo organico; Manejo convencional; Café; Coffea canephora; Fertilidade do solo; Produção orgânica; Coffea; Organic production; Sustainable agriculture; Conventional farming.
Ano: 2016 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/handle/doc/1051046
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Ploidy level and caffeine content in leaves of Coffea Scientia Agricola
Silvarolla,Maria Bernadete; Mazzafera,Paulo; Lima,Marinez Muraro Alves de; Medina Filho,Herculano Penna; Fazuoli,Luiz Carlos.
Several species of Coffea and varieties of C. arabica differing in chromosome number had their caffeine content determined in the leaves. For Coffea arabica var. "Angustifolia", var. "Caturra" and var. "Icatu", it was observed caffeine decrease from the haploid (2n = 22) to tetraploid leaves (2n = 44). Caffeine in the tetraploid "Angustifolia" was decreased by 50% when compared to the haploid. Caffeine reduction was also observed in leaves of C. canephora var. "Kouilou" as chromosome number was increased (2n = 22 ® 2n = 44). In this case, caffeine in the leaves of the diploid genotype was close to 4 times higher than in the tetraploid. On the other hand it was observed an increase of the alkaloid when the chromosome number was doubled in the C. canephora...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Caffeine; Coffea; Leaves; Ploidy.
Ano: 1999 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0103-90161999000300021
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Produção e sobrevivência de cafeeiros inoculados com fungos micorrizicos arbusculares. Repositório Alice
SAGGIN JUNIOR, O. J.; GUIMARAES, P. T. G.; OLIVEIRA, E. de.
bitstream/item/196361/1/congresso-de-ciencia-do-solo-pag-87.pdf
Tipo: Resumo em anais de congresso (ALICE) Palavras-chave: Fungo micorrízico arbuscular; Arbuscular mycorrhizae; Café; Gigaspora Margarita; Glomus Clarum; Inoculação; Produção; Coffea; Inoculation methods.
Ano: 1997 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/alice/handle/doc/133086
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Propagação vegetativa do cafeeiro (Coffea arabica L.) por meio de enraizamento de estacas. Repositório Alice
BERGO, C. L.; MENDES, A. N. G..
Buscando-se uma metodologia que permita a regeneração de plantas de Coffea arabica L. a partir do enraizamento de estacas, foi conduzido um experimento no Departamento de Agricultura da Universidade federal de Lavras (UFLA) - Lavras, MG, em casa-de-vegetação,com sistema automático de irrigação por microaspersão. Utilizaram-se cafeeiros das cultivares Catuaí Vermelho e e Acaiá na ausência e presença do zinco em adubação foliar, imergindo ou não suas estacas e em águua corrente para posterior tratamento com antioxidante e regulador de crescimento. A cultivar Conillon foi utilizada adicionalmente sem tratamento algum. Acredita-se que o menor percentual de pegamento das estacas de C. Arabica seja por problemas de oxidação por fenóis,, ocasionados pelos...
Tipo: Artigo em periódico indexado (ALICE) Palavras-chave: Catuaí vermelho; Conillon; Acaiá; Lavras (MG); Minas Gerais; Café; Coffea arabica L; Propagação vegetativa; Comportamento de variedade; Enraizamento de estaca; Regulador de crescimento; Auxina AIB; Coffea; Vegetative propagation; Rooting; Plant growth substances; Auxins; Indole butyric acid; Propagación vegetativa; Enraizamiento; Sustancias de crecimiento vegetal; Auxinas; Ácido indol butírico.
Ano: 1997 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/handle/doc/492544
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Prospecção de promotores tecido-específico em Café. Infoteca-e
ALMEIDA, J. D. de; BARROS, L. M. G.; SANTOS, D. B. M.; COTTA, M. G.; BARBOSA, E. A.; CAÇÃO, S. B.; EIRA, M. T. S.; ALVES, G. S. C.; VINECKY, F.; PEREIRA, L. F. P.; DA SILVA, F. R.; ANDRADE, A. C.; MARRACCINI, P.; CARNEIRO, M..
2008
Tipo: Comunicado Técnico (INFOTECA-E) Palavras-chave: Café; Coffea; Prospecção; Genoma; Organismo geneticamente modificado.
Ano: 2008 URL: http://www.infoteca.cnptia.embrapa.br/handle/doc/191191
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Reaction of Arabica coffee progenies derivative from Icatu to Meloidogyne paranaensis Bragantia
Shigueoka,Luciana Harumi; Sera,Gustavo Hiroshi; Sera,Tumoru; Fonseca,Inês Cristina de Batista; Andreazi,Elder; Carvalho,Filipe Gimenez; Carducci,Fernando Cesar; Ito,Dhalton Shiguer.
ABSTRACT The aim of this study was to evaluate the reaction of Arabica coffee progenies derived from Icatu to Meloidogyne paranaensis. The experiment was conducted under screenhouse conditions at Instituto Agronômico do Paraná (IAPAR) in Londrina, Paraná State, Brazil. Seedlings with three to four pairs of leaves were inoculated with 5,000 M. paranaensis eggs and second-stage juveniles (J2). Four F4 progenies of HN 87609 derived from Icatu H4782-7-925 were evaluated. C. arabica cv. Catuaí Vermelho IAC 81 and C. arabica cv. IPR 100 were susceptible and resistant checks, respectively. The experiment was conducted in a randomized blocks design with 14 replications of one plant per plot. Assessments were performed 120 days after inoculation. The number of eggs...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Coffea; Breeding; Root-knot nematode; Resistance.
Ano: 2016 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0006-87052016000200193
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Recomendações básicas para a cultura do cafeeiro no Estado do Acre. Infoteca-e
PEREIRA, R. de C. A.; SA, C. P. de; SALES, F. de.
O café no Acre vem se constituindo uma das culturas permanentes de maior destaque, uma vez que está se tomando presente em quase todos os municípios do Estado. A maior área de cultivo no Estado abrange os municípios de Rio Branco, Sena Madureira, Brasiléia, Capixaba e Xapuri (IBGE,1994). Apesar da importância sócio-econômica do café para o Acre, a sua produtividade é baixa (974 Kg/ha de café côco). Essa produtividade pode ser melhorada introduzindo-se novas tecnologias, tais como: espaçamentos adequados, novas linhagens de cultivares melhoradas e controle de pragas e doenças de importância econômica. O moderno cafeicultor não pode ficar alheio às novas tecnologias que possibilitam a obtenção de altas produtividades e um produto de melhor qualidade, a um...
Tipo: Circular Técnica (INFOTECA-E) Palavras-chave: Acre; Amazônia Ocidental; Western Amazon; Amazonia Occidental; Café; Plantio; Produtividade da planta; Transferência de tecnologia; Inovação; Coffea; Planting; Crop yield; Technology transfer; Innovation adoption; Plantación; Rendimiento de los cultivos; Transferencia de tecnología; Adopción de innovaciones.
Ano: 1996 URL: http://www.infoteca.cnptia.embrapa.br/infoteca/handle/doc/492264
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Recuperacao de cafezais no Acre por meio de recepa. Infoteca-e
PEREIRA, R. de C. A.; SALES, F. de..
Fatores condicionantes que sugerem a recepa do cafeeiro; Fechamento nas linhas; Fechamento nas ruas; Depauperamento; Idade; Altura do cafeeiro; Razões que justificam a recepa do cafeeiro; Época da recepa; Condução da recepa; Tratos culturais recomendados; Coeficientes técnicos.
Tipo: Séries anteriores (INFOTECA-E) Palavras-chave: Cafezais; Poda; Condução; Recuperação; Coffea; Coffee plantation; Pruning; Conduction; Recuperation.
Ano: 1997 URL: http://www.infoteca.cnptia.embrapa.br/handle/doc/492501
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Rust resistance in Arabic Coffee cultivars in northern Paraná BABT
Del Grossi,Leandro; Sera,Tumoru; Sera,Gustavo Hiroshi; Fonseca,Inês Cristina de Batista; Ito,Dhalton Shiguer; Shigueoka,Luciana Harumi; Andreazi,Elder; Carvalho,Filipe Gimenez.
The objective of the study was to evaluate the resistance to rust in coffee cultivars developed by research institutes of Brazil in Paraná state. Resistance to the local leaf rust races was assessed in high disease intensity field conditions at Londrina and Congonhinhas in 2009 and 2010.The cultivars were developed by the EPAMIG/UFV, IAPAR, IAC and MAPA/Procafé. The resistant standard 'IAPAR 59' and the susceptible standards Catuaí Vermelho IAC 144' and 'Bourbon Amarelo' were used. A randomized block design with three replications and plots with 10 plants was used. A scale from 1 to 5 based on the rust intensity was used to evaluate the resistance. The Catiguá MG 1, Catiguá MG 2, IAPAR 59, IPR 98, IPR 104, Palma II, Paraíso H-419-10-6-2-5-1, Paraíso...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Breeding; Coffea; Hemileia vastatrix; Híbrido de Timor; SH genes.
Ano: 2013 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1516-89132013000100004
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Seed storage proteins in coffee Rev. Bras. Fisiol. Veg.
BAÚ,SANDRA M. T.; MAZZAFERA,PAULO; SANTORO,LUIZ G..
It has been reported that Coffea arabica seeds contain as the main reserve protein, a legumin-like protein, constituted of two subunits, alpha and beta, of approximately 35 and 20 kDa. In this work the seed proteins of several coffee species and varieties were investigated by SDS-PAGE and gel filtration. No differences were observed in the electrophoretic profiles among varieties of C. arabica, however, marked differences were observed among species, or even among individuals of some species. In general, the molecular weight of the subunits alpha and beta accounted for a monomer of 48 to 62 kDa. However, native molecular weight obtained by gel filtration showed that for most of the species there is association of 6 of such proteins, in a hexamer. The most...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Coffea; Legumin; Endosperm.
Ano: 2001 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0103-31312001000100004
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Seleção para a resistência à ferrugem em progênies das cultivares de café IPR 99 e IPR 107 Bragantia
Sera,Gustavo Hiroshi; Sera,Tumoru; Ito,Dhalton Shiguer; Fonseca,Inês Cristina de Batista; Kanayama,Fabio Seidi; Grossi,Leandro Del; Shigueoka,Luciana Harumi.
As cultivares de café IPR 99 ("Sarchimor") e IPR 107 ('IAPAR 59' x 'Mundo Novo IAC 376-4') eram no passado resistentes à ferrugem (Hemileia vastatrix). Os objetivos deste estudo foram: a) Identificar progênies dessas duas cultivares com resistência à ferrugem; b) Identificar progênies com resistência incompleta; c) Verificar a eficiência dos cruzamentos testes na seleção dessas cultivares. A avaliação da resistência em campo foi realizada em cafeeiros adultos expostos à população local de raças presentes no IAPAR. Foram avaliados 23 cruzamentos testes com progênies F3 de 'IPR 107' e 5 com progênies F4 de 'IPR 99'. Além disso, foram avaliadas 11 progênies F4 de 'IPR 107' e 5 progênies F5 de 'IPR 99', provenientes de autofecundação. Várias progênies das...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Coffea; Cruzamento teste; Genes S H; Hemileia vastatrix; Resistência durável.
Ano: 2010 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0006-87052010000300005
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Seringueira em sistemas agroflorestais. Infoteca-e
PEREIRA, A.V.; PEREIRA, E.B.C.; FIALHO, J. de F.; JUNQUEIRA, N.T.V..
Consorciacao com culturas de ciclo curto. consorciacao com culturas perenes. seringueira x cafeeiro. sistemas temporarios. Consorciacao do cafeeiro durante a formacao do seringal. Substituicao de cafezal em fim de ciclo por seringal. Sistemas permanentes. Seringal em renques no cafezal. Arborizacao do cafezal com seringueiras. Seringueira x cacaueira. Cacaueira x seringais velhos e desfolhados. Novos plantios consorciados de seringueira x cacaueiro. Seringueira x citros. Substituicao de pomares citricos decadentes por seringais. Consorciacao de citros durante a formacao do eringal. Consorciacao permanente de seringueira x citros. Seringueira x pimenteira-do-reino. Seringueira x palmeiras e plantas menos exigentes de luz. Seringueira x guaranazeiro....
Tipo: Documentos (INFOTECA-E) Palavras-chave: Seringueira; Consorciacao de cultura; Sistema agroflorestal; Hevea sp; Cafe; Coffea; Cacau; Theobroma cacao; Citrus; Fruta citrica; Pimenta do reino; Piper nigrum; Capsicum sp; Palmeira oleaginosa; Acai; Euterpe oleraceae; Pupunha; Bactris gasipaes; Palmiteiro; Euterpe edulis; Guarana; Paullinia cupana; Cultivo perene; Cultivo temporario; Agroforestry; Mixed cropping; Perennials; Plants.
Ano: 1997 URL: http://www.infoteca.cnptia.embrapa.br/handle/doc/556758
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SHOOT AND ROOT EVALUATIONS ON SEEDLINGS FROM Coffea GENOTYPES Bragantia
RAMOS,LUIS CARLOS DA SILVA; CARVALHO,ALCIDES.
Roots and shoots from seedlings of 29 coffee genotypes were studied to better characterize the entries from the Coffea germplasm bank of the Instituto Agronômico (IAC), Campinas, State of São Paulo, Brasil. The varieties were seeded in a randomized complete block design with 6 replications and 10 plants per plot. The characters evaluated were: plant (PL), shoot (SL) and root (RL) length; total plant (PDM), shoot (SDM), root (RDM) and lateral root (LRDM) dry matter. A lateral root index (LRI) and shoot root dry matter (SRDM = SDM/RDM) and length ratios; (SRL = SL/RL) were calculated. The dwarf varieties (Catuaí, Icatu-caturra, Vila Sarchi, San Ramon, Vila Lobos, São Bernardo) presented higher LRDM and lower SDM than the normal size varieties such as Mundo...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Coffea; Coffee; Varieties; Seedlings; Shoots; Roots; Coffea.
Ano: 1997 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0006-87051997000100006
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The lipid fraction of the coffee bean Braz. J. Plant Physiol.
Speer,Karl; Kölling-Speer,Isabelle.
The lipid fraction of coffee is composed mainly of triacylglycerols, sterols and tocopherols, the typical components found in all common edible vegetable oils. Additionally, the so-called coffee oil contains diterpenes of the kaurene family in proportions of up to 20 % of the total lipids. Diterpenes are of interest because of their analytical and physiological effects. The composition of the main lipid components of the two most important coffee species, Coffea arabica and Coffea canphora var. Robusta is presented. In addition, the influences of typical processes like roasting and steaming on selected lipid components as well as the effects of the storage of green coffee beans under different conditions will be described. Furthermore, new findings...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Coffea; Coffee oil; Coffee wax; Diterpenes; 5-hydroxytryptamides.
Ano: 2006 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1677-04202006000100014
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