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Salmoniculture marine : la collecte, une étape clé ArchiMer
Knockaert, Camille.
For several reasons, the harvest stage is most important in aquaculture. Not properly managed, it may diminish efforts invested throughout the whole culture cycle. This operation consists in harvesting and in killing the fish for marketing purposes and must be achieved with care to optimizing the final quality of the product in terms of flavor, sanitary aspects and preparing it well for processing. Analysing the numerous complaints expressed by endusers concerning the quality of cultured salmon demonstates that the harvest stage is the main cause of these failures. Among the failures reported, we can quote the problems of "gaping" (disconnection of the myotomes in the fillets), of brown spots (spotlights of blood), of soft texture, discoloration and early...
Tipo: Text Palavras-chave: Slaughtering; Salmons; Quality; Marketing; Fish culture; Fish processing.
Ano: 2009 URL: http://archimer.ifremer.fr/doc/2009/publication-6559.pdf
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Elaboração de produtos a partir de carne mecanicamente separada de Cachara (Pseudoplatystoma faciatum). Repositório Alice
GARBELINI, J. S.; DELBEM, A. C. B.; LARA, J. A. F. de; SANTOS, T. S. DOS; FERNANDES, I. M. S..
A demanda por produtos com maior conveniência de preparo aumentou e muitas indústrias têm mostrado interesse em desenvolver novos produtos à base de peixe, como empanados e patês. O objetivo deste trabalho foi adequar uma formulação de empanados e patê usando a carne mecanicamente separada (CMS), tendo como base a formulação usada para a carne de tilápia para estes dois tipos de processados cárneos. The demand for products with convenience of preparation increased and many industries have shown interest in developing new products based on fish as breaded and pates. The aim was to adapt a formulation of breaded and pate using mechanically deboned meat (CMS), based on the formulation used minced of tilapia for these two types of processed products.
Tipo: Artigo em anais de congresso (ALICE) Palavras-chave: Pantanal; Pescado; Tecnologia; Aquaculture; Fish processing.
Ano: 2010 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/handle/doc/868556
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Avaliação sensorial de pescado: empanado, quibe e hambúrguer produzidos com carne mecanicamente separada de Cachara. Repositório Alice
DELBEM, A. C. B.; GARBELINI, J. DA S.; SANTOS, T. S. DOS.; LARA, J. A. F. de.
Em função da demanda por produtos com maior conveniência de preparo, muita indústrias têm mostrado interesse em desenvolver novos produtos à base de peixe. A análise sensorial é usada para provocar, medir, analisar e interpretar as reações produzidas pelos novos produtos para os consumidores. O objetivo deste trabalho foi realizar a avaliação sensorial de processados tipo: empanado, quibe e hambúrguer produzidos com carne mecanicamente separada de cachara. In function of the demand for greater convenience of preparation, many industries have shown interest in developing new products based on fish. Sensory analysis is used to cause, measure, analyze and interpret the reactions produced by the new products for consumers. The objective of this work was the...
Tipo: Artigo em anais de congresso (ALICE) Palavras-chave: Agregação de valor; Minced; Processamento tecnológico; Adding value; Fish processing.
Ano: 2010 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/handle/doc/868261
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Determinação da capacidade de retenção de água em filés de Pintado obtidos no Rio Paraguai (Corumbá-MS). Repositório Alice
LARA, J. A. F. de; GARBELINI, J. DA. S.; DELBEM, A. C. B..
A capacidade de retenção de água pode influenciar atributos de qualidade do pescado, como a cor. Vários fatores influenciam a capacidade da carne em reter água, entre eles dois dos mais importantes são o pH e o índice de fragmentação miofibrilar (IFM). Essas informações já existem há algum tempo para a maioria das carnes potencialmente concorrentes do pescado do Pantanal,mas ainda não foram estabelecidas para o pintado. O objetivo deste trabalho foi determinar a capacidade de retenção de água relacionando os resultados com o pH e índice de fragmentação miofibrilar em filés de pintado (Pseudoplatystoma corruscans) obtidos no rio Paraguai e verificar sua influência sobre a luminosidade (valor L*) dos filés. The retention of water may influence fish quality...
Tipo: Artigo em anais de congresso (ALICE) Palavras-chave: Carne de peixe; Perdas de água; Pesca; Drip loss; Fish processing; Fishing.
Ano: 2010 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/handle/doc/868350
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Operation and cleaning of ceramic membranes for the filtration of fish press liquor ArchiMer
Perez-galvez, Raul; Guadix, Emilia M.; Berge, Jean-pascal; Guadix, Antonio.
This paper assesses the performance of three ceramic membranes of average pore size 50 nm, 200 nm and 1.4 tan in the treatment of the press liquor resulting from a compaction operation of sardine by-products. To this end, 2 L of pre-filtered press liquor with an average protein content of 44 g/L were filtered during 3 h through the three membranes assayed. Unexpectedly, the membrane of larger pore size, presented the lowest values for the flux of permeate at steady state at 20 L/(m(2) h), while its average protein rejection (77%) was similar to that observed in the membrane of 200 nm. This fact was attributed to the difference in material of its active layer (a-alumina instead of zirconite). The cleaning efficiency of the membranes was assessed by the COD...
Tipo: Text Palavras-chave: Fish processing; Ceramic membranes; Ultrafiltration; Fouling; Cleaning.
Ano: 2011 URL: http://archimer.ifremer.fr/doc/00052/16290/14084.pdf
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Advantages of recovery from pre-slaughter stress in tambaqui Colossoma macropomum (Cuvier 1816) agroindustry in the Amazon. Repositório Alice
MENDES, J. M.; DAIRIKI, J. K.; INOUE, L. A. K. A.; JESUS, R. S. de.
Tambaqui is the main fish species farmed in the Amazon. It is produced on industrial scale, slaughtered in the field, primarily by post-harvest asphyxia. This procedure, however, is stressful because it depletes energy reserves that should be used in postmortem metabolism, which may compromise fish meat freshness and quality. The present study compared the quality of tambaquis slaughtered by asphyxia, the conventional industrial method, and hypothermia.
Tipo: Artigo em periódico indexado (ALICE) Palavras-chave: Stress; Management practices; Fish processing; Peixe de água doce; Tambaqui.
Ano: 2017 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/alice/handle/doc/1076060
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Water management applied to the processing of Atlantic Salmon (Salmo salar) and Dolphinfish (Coryphaena hippurus) in a fish cold storage warehouse in Rio de Janeiro, Brazil. Repositório Alice
SOUZA, A. L. M.; GUIMARÃES, J. T.; BRIGIDA, A. I. S.; LUIZ, D. de B.; FRANCO, R. M.; MESQUITA, E. F. M..
bitstream/item/185151/1/id-36705.pdf
Tipo: Artigo em periódico indexado (ALICE) Palavras-chave: Processamento de pescado; Sustentabilidade; Sustainability; Recurso Hídrico; Peixe; Fish processing; Water resources.
Ano: 2018 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/alice/handle/doc/1098256
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