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Atividade da enzima peroxidase em frutos de mamão (Carica papaya) submetidos a tratamentos físicos pós-colheita. Repositório Alice
ADABO, G.; TERAO, D.; HALFELD-VIEIRA, B. de A.; NECHET, K. de L..
Resumo: Este trabalho teve como objetivo determinar a atividade de peroxidases em frutos de mamão submetidos aos tratamentos físicos em pós-colheita, hidrotérmico e ozônio, aplicados individualmente e combinados, durante 8 dias de armazenamento. Um lote de 102 frutos de mamão do grupo Solo, proveniente de uma lavoura comercial, sem tratamento na pós-colheita, foi submetido aos tratamentos hidrotérmico (70ºC/15s), ozônio (1,5 ppm), aplicados tanto individualmente quanto combinados. Frutos não submetidos aos tratamentos físicos configuraram como controle. Após os tratamentos, os frutos foram mantidos durante 7 dias em câmara fria (10 ± 2ºC e 80 ± 2% de umidade relativa) e 1 dia em condição ambiente (23 ± 2ºC). Para a determinação da atividade de peroxidases,...
Tipo: Artigo em anais de congresso (ALICE) Palavras-chave: Enzimas de defesa; Controle alternativo; Defense-related enzymes; Stem-end-rot; Alternative control; Doença de planta; Mamão; Pós-colheita; Tratamento hidrotérmico; Controle físico; Controle térmico; Ozônio; Peroxidase; Podridão Peduncular; Postharvest diseases; Papayas; Hot water treatment; Ozonation.
Ano: 2018 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/alice/handle/doc/1104945
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Caracterização bioquímica de cultivares de cana-de-açúcar (Saccharum spp.): isoenzimas, proteína solúvel e valor brix Scientia Agricola
Almeida,M. de; Crócomo,O. J..
No presente trabalho foram determinados o perfil isoenzimático diferencial de esterase e peroxidase, a proteína total solúvel e os sólidos solúveis (sacarose) em graus brix, de 10 cultivares de cana-de-açúcar (Saccharum spp.) atualmente cultivados no Brasil. Os cultivares estudados foram: NA 56-79, IAC 52-150, IAC 64-257, SP 70-1143, SP 71-3146, SP 71-3149, SP 71-1406, SP 71-6163, SP 71-61-68 e SP 71-799. Com os dados obtidos foi possível comprovar o valor taxonômico das características bioquímicas que representam uma inovação em taxonomia de cana-de-açúcar no Brasil. As isoenzimas de esterase apresentaram um padrão eletroforético específico para cada cultivar estudado, enquanto que as isoenzimas de peroxidase só permitiram agrupar os cultivares por...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Quimiotaxonomia; Cana-de-açúcar; Isoenzimas; Esterase; Peroxidase.
Ano: 1994 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0103-90161994000300007
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Chave analítica para determinação de dez variedades de cana-de-açúcar (Saccharum spp.) Scientia Agricola
Almeida,M.De; Rochelle,L.A.; Crocomo,O.J..
Utilizando dados obtidos sobre a atividade de isoenzinias de esterase e peroxidase, o teor de proteína total solúvel e o nível de sólidos solúveis (sacarose, grau Brix, bem como parâmetros organográficos de colmo e folhas já publicados), foi possível elaborar uma chave analítica para determinação de 10 variedades de cana-de-açúcar (Saccharum spp.): NA 56-79, IAC 52-150, IAC 64-257, SP 70-1143, SP 71-3146, SP 71-3149. SP 71-1406. SP 71-6163, SP 71-6168 e SP 71-799.
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Quimiotaxonomia; Cana-de-açúcar; Organografia; Colmo; Folha; Isoenzimas; Esterase; Peroxidase.
Ano: 1995 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0103-90161995000100004
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Inactivation of oxidative enzymes from avocado Geada pulp by high hydrostatic pressure. Repositório Alice
ALVES, M.; LIMA, R.; ROSENTHAL, A..
2014
Tipo: Resumo em anais de congresso (ALICE) Palavras-chave: Avocado; Hight pressure; Peroxidase; Polyphenol oxidase; Enzimas oxidativas; Polpa de abacate Geada; Alta pressão hidrostática.
Ano: 2014 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/handle/doc/1005691
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Mycorrhiza influence on maize development under Cd stress and P supply Braz. J. Plant Physiol.
Andrade,Sara A. L. de; Silveira,Adriana P. D. da.
The role of arbuscular mycorrhizal fungi (AMF) on cadmium (Cd) accumulation and on the possible attenuation of Cd stress was studied in maize plants (Zea mays L. var. Exceller). Plants inoculated or not with Glomus macrocarpum were exposed to Cd (0-20 µmol L-1), at two P levels (5 and 10 mg L-1) in the nutrient solution. The experiment was conducted in a hydroponic system, using a randomized 2 x 2 x 2 factorial design. The mycorrhiza-Cd interaction on plant growth, nutrients and Cd accumulation, AMF root colonization and on extra-radical mycelium was investigated. Mycorrhiza promoted plant growth whereas Cd addition reduced plant biomass production. No difference in plant Cd concentrations was found between mycorrhizal (M) and non-mycorrhizal (NM) plants,...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Arbuscular mycorrhizal fungi; Cd distribution; Extra-radical mycelium; Heavy metals; Peroxidase; Phosphorus.
Ano: 2008 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1677-04202008000100005
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Cadmium effect on the association of jackbean (Canavalia ensiformis) and arbuscular mycorrhizal fungi Scientia Agricola
Andrade,Sara Adrián López de; Jorge,Renato Atílio; Silveira,Adriana Parada Dias da.
The effect of cadmium (Cd) on mycorrhizal association and on shoot and root Cd concentration was investigated in jackbean plants under hydroponic conditions. The treatments consisted of the inoculation of three different species of arbuscular mycorrhizal fungi (AMF), Glomus etunicatum, G. intraradices and G. macrocarpum, and a non-inoculated control, two Cd (0 and 5 µmol L-1) and two P (1 and 10 mg L-1) levels in the nutrient solution. Mycorrhizal colonization, length of AMF extraradical mycelium, guaiacol peroxidase activity in roots, plant growth and root and shoot Cd and P concentrations were determined. Mycorrhizal status did not promote jackbean growth but in most of the cases mycorrhization increased root and shoot Cd concentrations. Cd ions were...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Peroxidase; Cd accumulation; Extraradical mycelium; Phytoremediation; Hydroponics.
Ano: 2005 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0103-90162005000400013
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Composto de lodo têxtil em plântulas de soja e trigo PAB
Araújo,Ademir Sérgio Ferreira de; Monteiro,Regina Teresa Rosim; Cardoso,Patrícia Felippe.
O objetivo deste trabalho foi avaliar o efeito do composto de lodo têxtil sobre plântulas de soja e trigo. O composto de lodo têxtil foi misturado com água e solução nutritiva nas seguintes concentrações (g do composto em 1.000 mL de água e solução nutritiva): 19 g L-1, 38 g L-1, 76 g L-1 e 152 g L-1. Um controle, constituído de água e solução nutritiva, foi incluído no experimento. O delineamento experimental foi inteiramente casualizado com quatro repetições. As plântulas de soja e trigo foram expostas aos extratos do composto, em sistema de hidroponia com aeração e, após 15 dias, foram avaliadas a massa da matéria seca total, altura da parte aérea, comprimento radicular, conteúdo de clorofila e atividade da peroxidase nas folhas e raízes. Houve...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Fitotoxicidade; Resíduo industrial; Peroxidase; Clorofila.
Ano: 2005 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0100-204X2005000600004
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Caracterização de variedades de batata doce (Ipomoea batatas L.) através de descritores morfológicos e isoenzimáticos Ciência Rural
Augustin,Eliane; Garcia,Alseny; Rocha,Beatriz Helena Gomes.
Ocorre grande variabilidade no germoplasma de batata-doce disponível no Rio Grande do Sul, mas nem todas populações podem ser caracterizadas através de aspectos morfológicos, havendo necessidade de recorrer a outros métodos, como análise de isoenzimas, para a sua diferenciação. A avaliação de características morfológicas e isoenzimáticas de dez acessos do Banco de Germoplasma de Hortaliças da Embrapa Clima Temperado foi o objetivo deste trabalho. Quatro descritores morfológicos foram utilizados, permitindo distinguir seis variedades. Análises de isoenzimas de peroxidase, aspartato transaminase e esterase foram efetuadas, utilizando-se eletroforese horizontal em gel de poliacrilamida. Foi observada similaridade máxima (1,00) estimada através do coeficiente...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Peroxidase; Aspartato transaminase; Esterase.
Ano: 2000 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0103-84782000000100008
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Interference of a commercial catalase preparation in laccase and peroxidase activities BABT
Ballaminut,Nara; Yamanaka,Renata; Machado,Katia Maria Gomes.
The influence of commercial catalase preparations (fungal and bovine origin) on laccase and peroxidase activity assays was evaluated using enzymatic extracts obtained from several basidiomycetes grown under different culture conditions. No hydrogen peroxide was detected in the extracts. Inhibition of laccase activity by 40 to 80% was related to the catalase source. In addition, oxidation of the substrate (ABTS) by fungal catalase in the absence of the enzymatic extract from basidiomycetes was observed. The results demonstrated the need for the evaluation of interference of the commercial catalase preparation when its use was required in the reaction mixture.
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Peroxidase; Fungi; Basidiomycetes; Hydrogen peroxide; Enzymatic inhibition.
Ano: 2009 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1516-89132009000500017
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The distribution of exocrine glands in Lepeophtheirus salmonis and Caligus elongatus (Copepoda: Caligidae) Naturalis
Bell, S.; Bron, J.E.; Sommerville, C..
The morphology, function and distribution of exocrine glands of copepods have rarely been studied in detail and almost nothing is known about them in the sea lice species L. salmonis and C. elongatus. This study utilised a novel application of a light-microscopy staining technique to reveal a variety of glands m nauplius, copepodid, chalimus, preadult and adult stages. The stain, 3’,3-diaminobenzidine tetrahydrochloride (DAB), applied to fresh material, differentiated a population of exocrine glands and enabled a study of their distribution. The stain was successful in highlighting the ducts and pores associated with the larger glands. The locations of gland sub-populations were conserved in all life-stages, although glands in the swimming legs were found...
Tipo: Article / Letter to the editor Palavras-chave: Gland; Sea lice; Diaminobenzidine; Peroxidase; Caligidae; Copepoda.
Ano: 2000 URL: http://www.repository.naturalis.nl/record/534416
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Chilling effect on soluble sugars, respiration rate, total phenolics, peroxidase activity and dormancy of onion bulbs Scientia Agricola
Benkeblia,Noureddine; Shiomi,Norio.
Besides onions being one of the most cultivated and consumed vegetables, during storage onion bulbs are still affected by many physiological, biochemical and technological factors which can influence their quality. Respiration rate (RR O2), soluble sugars (SS), total phenolics (TP), and peroxidase (POD) activity were measured in inner bud tissues during a dormancy break of onion bulbs treated four weeks at 0ºC and stored in the dark at 20ºC. Control bulbs were stored simultaneously in the same condition. Breakage of dormancy was checked by the appearance of first green internal leaves by cutting longitudinally 30 bulbs. After eight weeks, RR O2 of sprouted onions was 52% higher than that of freshly harvested and dormant bulbs. One week after cooling SS...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: O2 consumption; Saccharides; Phenolics; Peroxidase; Sprouting.
Ano: 2004 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0103-90162004000300007
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Naringenin inhibits the growth and stimulates the lignification of soybean root BABT
Bido,Graciene de Souza; Ferrarese,Maria de Lourdes Lucio; Marchiosi,Rogério; Ferrarese-Filho,Osvaldo.
The flavanone naringenin, an intermediate in flavonoid biosynthesis, was tested for its effect on root growth, phenylalanine ammonia-lyase (PAL) and peroxidase (POD) activities, as well as phenolic compounds and lignin contents in soybean (Glycine max L. Merrill) seedlings. Three-day-old seedlings were cultivated in half-strength Hoagland nutrient solution (pH 6.0), with or without 0.1 to 0.4 mM naringenin in a growth chamber (25°C, 12-h photoperiod, irradiance of 280 µmol m-2 s-1) for 24 h. Inhibitory effects on root growth (length, weight, cell viability), PAL and soluble POD activities were detected after naringenin treatments. These effects were associated with stimulatory activity of the cell wall-bound POD followed by an increase in the lignin...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Allelopathy; Lignin; Flavonoid; Peroxidase; Phenylalanine ammonia-lyase; Root growth.
Ano: 2010 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1516-89132010000300005
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Características da atividade da peroxidase de abacaxis (Ananas comosus (L.) Merrill) da cultivar IAC Gomo-de-mel e do clone IAC-1 Ciênc. Tecnol. Aliment.
Brito,Carlos Alexandre Koguishi de; Sato,Hélia Harumi; Spironello,Ademar; Siqueira,Walter José.
No presente trabalho foram estudadas as características bioquímicas das peroxidases de novos abacaxis, cultivar IAC Gomo-demel e clone IAC-1. As peroxidases dos sucos destes abacaxis apresentaram atividade ótima entre 45ºC e 50°C e entre 50°C e 55°C, respectivamente. Estas peroxidases apresentaram atividade ótima em pH 4,5 e mostraram-se estáveis na faixa de pH 4,0 a 9,0, retendo, após 24 horas de incubação a 50ºC, mais de 80% da atividade inicial. Foi observada regeneração parcial da atividade da peroxidase, após tratamento a 75ºC por 10 minutos. As peroxidases dos sucos dos abacaxis estudados foram inativadas, após tratamento a 90ºC por 2 minutos.
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Ananas comosus; Abacaxi; Peroxidase; Regeneração; Inativação.
Ano: 2005 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0101-20612005000200010
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Tolerância à salinidade em feijão (Phaseolus vulgaris L) Scientia Agricola
Broetto,F.; Lima,G.P.P.; Brasil,O.G..
Uma das aplicações das técnicas da cultura de tecidos no melhoramento é a identificação de linhas de células que apresentam tolerância à salinidade. Vários autores obtiveram linhas de células tolerantes ao estresse salino; e estudo de mecanismos bioquímicos da tolerância a sais em plantas tem demonstrado altas correlações entre estes e o acúmulo de macromoléculas em tecido de plantas superiores. Para verificar essas correlações em feijão (Phaseolus vulgaris cv IAC carioca), calos oriundos de eixos embrionários foram cultivados em meio sólido, suplementado com NaCl nas concentrações de 0 a 60 mM. Após 13 dias de incubação, os calos foram coletados e analisados quanto ao crescimento relativo, teor de proteínas, teor de prolina e atividade da peroxidase. Os...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Cultura de tecidos; Prolina; Tolerância salina; Peroxidase.
Ano: 1995 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0103-90161995000100028
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Intoxication of Mesotrione in Corn Inoculated with Azospirillum brasilense and with Application of Plant Growth Regulators Planta Daninha
BULEGON,L.G.; GUIMARÃES,V.F.; BATTISTUS,A.G.; COSTA,N.V..
ABSTRACT: The objective of this study was to evaluate the effect of intoxication by mesotrione herbicide on the initial development and yield of maize after seed inoculation or foliar spray application with Azospirillum brasilense and application of plant regulators. Therefore, three experiments were performed: one under greenhouse conditions and two under field conditions, in different locations. In all experiments, a randomized block design was used with a 2 x 4 factorial arrangement, representing presence (192 g ha-1) or absence of mesotrione and four treatments corresponding to the control; seed inoculation with A. brasilense; foliar spray application of A. brasilense; foliar spay application of auxin + gibberellin + cytokine (AX + GA + CK), and foliar...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Zea mays; Gas exchange; Fluorescence of chlorophyll a; Peroxidase; Catalase.
Ano: 2019 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0100-83582019000100257
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Metodologia para determinação da peroxidase e da polifenol oxidase em plantas. Infoteca-e
CAMPOS, A. D.; SILVEIRA, E. M. da L..
2003
Tipo: Comunicado Técnico (INFOTECA-E) Palavras-chave: Planta; Enzima; Peroxidase; Polifenol oxidase; Doença; Resistência; Bactericida; Fungicida.
Ano: 2003 URL: http://www.infoteca.cnptia.embrapa.br/handle/doc/744473
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Reactive oxygen species and cellular interactions between Mycosphaerella fijiensis and banana. Repositório Alice
CAVALCANTE, M. de J. B.; ESCOUTE, J.; MADEIRA, J. P.; ROMERO, R. E.; NICOLE, M. R.; OLIVEIRA, L. C. de; HAMELIN, C.; LARTAUD, M.; VERDEIL, J. L..
Globally, the banana plant (Musa spp) is the fourth most important crop after rice, wheat and corn (based on production in tons). It is cultivated in more than 100 tropical and subtropical countries, mainly by small producers and is a fundamental food source for millions of people. Black leaf streak disease (BLSD), caused by Mycosphaerella fijiensis Morelet (sexual phase) or Paracercospora fijiensis (Morelet) Deighton (asexual phase), is the main disease affecting the world?s banana culture. This disease has a wide geographical distribution accounting for losses exceeding 50% of global banana production. We conducted a comparative histocytological study on the kinetics of the infection process using three banana genotypes with phenotypes that differ in...
Tipo: Artigo em periódico indexado (ALICE) Palavras-chave: Doença de planta; Banana; Musa sp; Fungo; Sigatoka negra; Mycosphaerella fijiensis; Interação genética; Musa acuminata; Variedade resistente; Análise comparativa; Peroxidase; Plant diseases and disorders; Bananas; Fungi; Black sigatoka; Genetic techniques and protocols; Enfermedades y desórdenes de las plantas; Bananos; Peroxidasa; Técnicas y protocolos genéticos.
Ano: 2011 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/handle/doc/873336
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Use of response surface methodology to optimization of extraction of enzymes from pineapple pulp. Repositório Alice
COSTA, A. S.; SILVA, C. R. da; COSTA, L. M. S; BARROS, N. A. de M.; KOBLITZ, M. G. B.; VIANA, E. de S.; SOUZA, F. V. D..
The enzymatic reactions are very important for food. They are responsíble for the formation of highly desirable cornpound, but can cause disorders and undesirable consequences. The physiological behaviour of vegetables and fruits is already known, so that most of its deterioration changes in flavour, colour and nutritional value are caused by enzymes of the Oxidoreductases group, mainly peroxidases (PER) and polyphenol oxidase (PPO); The degradation of pectic polysaccharides involves two important enzymatic processed whose action is due to pectin methytesterase (PME) and po/ygalacturonase (PG) enzymes which affect the consistency and texture of fruit during ripening and postharvest handling. Pineapp/e is a tropical fruit very appreciated by consumers, but...
Tipo: Resumo em anais de congresso (ALICE) Palavras-chave: Pineapple; Peroxidase; Pectin; Polygalacturonase.
Ano: 2010 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/handle/doc/877729
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Metodo da peroxidase para identificacao de cultivares de soja. Repositório Alice
COSTA, N.P. da; PEREIRA, L.A.G.; FRANCA NETO, J. de B..
Com a finalidade de apresentar uma tecnica alternativa de identificacao varietal, a acao da enzima peroxidase no tegumento da semente de soja foi determinada em 47 cultivares plantadas atualmente no Brasil. As cultivares foram separadas em dois grupos: com alta atividade, designada como reacao positiva, e baixa atividade, caracterizada como reacao negativa. Das 47 cultivares observadas, 33 apresentaram reacoes positivas, e 13, negativas. Uma delas apresentou reacoes tanto positivas quanto negativas, sendo isso devido, provavelmente, a mistura varietal.
Tipo: Artigo em periódico indexado (ALICE) Palavras-chave: Soja; Semente; Peroxidase; Cultivar; Identificacao; Brasil; Soybean; Seed; Identification; Variety; Brazil.
Ano: 1979 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/handle/doc/444612
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Metodo da peroxidase para identificacao de cultivares de soja. Infoteca-e
COSTA, N.P. da; PEREIRA, L.A.G.; FRANCA NETO, J. de B..
1980
Tipo: Comunicado Técnico (INFOTECA-E) Palavras-chave: Soja; Semente; Peroxidase; Cultivar; Identificacao; Soybean; Seeds; Identification; Variety.
Ano: 1980 URL: http://www.infoteca.cnptia.embrapa.br/handle/doc/445310
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