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Estudo comparativo de diferentes meios de cultura para o isolamento de salmonelas em matérias-primas e rações Braz. J. Vet. Res. Anim. Sci.
ALBUQUERQUE,Ricardo de; ITO,Nair Massako Kotayama; MIYAJI,Claudio Issamu.
A pesquisa foi conduzida com o objetivo de avaliar a eficiência de meios de isolamento de salmonelas. As matérias-primas e rações analisadas foram submetidas ao pré-enriquecimento em água peptonada tamponada, enriquecimento seletivo nos meios: Selenito cistina (SC), Tetrationato Hajna (TH) e Rappaport Vassiliadis (RV), e semeadura nos meios: Ágar Verde Brilhante (AVB) e Xilose Lisina Desoxicolato (XLD). Verificou-se que os caldos TH e RV produziram mais isolamentos que SC, que foi inferior nas condições deste trabalho, sendo que TH incubado a 42ºC produziu o maior número de resultados positivos, e os meios sólidos de plaqueamento AVB e XLD apresentaram eficiência semelhante.
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Salmonella; Meios de cultura; Ração.
Ano: 2000 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1413-95962000000100012
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Estudo da ocorrência de salmonelas em ingredientes, rações e suabes de pó colhidos em uma fábrica industrial de ração Braz. J. Vet. Res. Anim. Sci.
ALBUQUERQUE,Ricardo; ITO,Nair Massako Katayama; MIYAJI,Claudio Issamu.
Durante um ano de colheita em uma fábrica comercial de ração, foram examinadas para a presença de Salmonella spp. 136 amostras de ingredientes de rações, 43 amostras de rações prontas e 110 amostras de suabes de pó. Apenas com o uso dos suabes é que não se conseguiu o isolamento. Entre os ingredientes examinados, encontrou-se salmonela em 19,85% das amostras, sendo que os subprodutos de origem animal foram mais fortemente contaminados, tendo propiciado 50% de percentual de isolamento; para os derivados lácteos, obtiveram-se 7,5%; e para outras matérias-primas, 12,5%. Foi obtido 4,65% de positividade para as rações examinadas.
Tipo: Info:eu-repo/semantics/report Palavras-chave: Ração; Salmonella; Matérias-primas; Contaminação.
Ano: 1999 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1413-95961999000600008
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Amperometric biosensor for Salmonella typhimurium detection in milk. Repositório Alice
ALEXANDRE, D. L.; MELO, A. M. A.; FURTADO, R. F.; BORGES, M. de F.; FIGUEIREDO, E. A. T.; BISWAS, A.; CHENG, H. N.; ALVES, C. R..
Tipo: Artigo em anais de congresso (ALICE) Palavras-chave: Salmonella; Biosensor; Electrochemical; Milk; Salmonela; Biossensor; Eletroquímico; Leite.
Ano: 2016 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/handle/doc/1059862
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Fatores importantes para evitar a contaminação residual das instalações de creche de suínos por Salmonella ao alojamento. Infoteca-e
AMARAL, A. L. do; SILVA, V. S.; MORES, N.; KRAMER, B.; PRETTO, A. N.; RAMENZONI, M. L. F.; KICH, J. D.; COLDEBELLA, A..
2006
Tipo: Comunicado Técnico (INFOTECA-E) Palavras-chave: Suínos; Instalações; Creche; Contaminação; Salmonella.
Ano: 2006 URL: http://www.infoteca.cnptia.embrapa.br/handle/doc/443777
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Salmonella serovars isolated from poultry material from 1994 to 1999 MV&Z
Andreatti Filho, Raphael Lúcio; Fernandes, Sueli Aparecida; Boretti, Lígia Pedroso; Barros, Mércia Rodrigues; Del Bem, Sandro Roberto; Fontana, Adriano; Sampaio, Homero Marcos; Savano, Edson Naoto.
Salmonella serovars isolated from poultry material from different geographical areas were identified in the 1994-1999 period. A total of73 serovars was isolated, with recognition of21 different serovars distributed in nine serogroups. Enteritidis was the serovar with highest incidence, 46.57%, and was isolated from feed, litter and meat, poultry byproducts and fish meal. Natum had the second highest incidence, 6.84%, and 80% of isolations were made from meat meal. S. pullorum represented 2.73% of the isolations, 100% from brown layers, confirming their susceptibility to infection by this serovar. Of the materials included in the present study, broilers and meat meal had more Salmonella spp., 41.09% and 30.13%, respectively. Among the serovars isolated from...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Salmonella; Poultry; Serovars; Serogroups; Isolation Salmonella; Aves; Sorovares; Sorogrupos; Isolamento.
Ano: 2001 URL: http://www.revistamvez-crmvsp.com.br/index.php/recmvz/article/view/3310
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Presence of Salmonella in shellfish in the Thau lagoon ArchiMer
Angeli, J.
After a general presentation of the Thau lagoon together with its geographic location, socio-economic activities linked to shellfish culture and fishing, this paper investigates the health conditions of the shellfish harvesting areas. I he influence of heavy rainfall following a prolonged drought period is underlined as a determining factor of the momentary bacterial pollution in the harvesting areas, leading to a suspension of sales based on analyses relying solely on the detection of faecal coliforms. As of 1989, bacteriological monitoring was reorganized in the form of a data collection network taking into consideration environmental assessments of water quality as well as shellfish hygiene in order to protect consumer health. Its extension to the...
Tipo: Text Palavras-chave: Salmonella; Bivalvia; Surveillance and enforcement; Mollusc culture; Health and safety; Epidemiology.
Ano: 1992 URL: http://archimer.ifremer.fr/doc/1992/acte-1589.pdf
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Detecção de Salmonella spp. a partir de carcaças de bovinos obtidas durante o processamento em abatedouros-frigoríficos em Mato Grosso do Sul: resultados preliminares Infoteca-e
ARAUJO, F. R.; BIER, D.; VERBISCK, N. V.; RAMOS, C. L. do N.; RODRIGUES, D. dos P .; VALSONI, L. M.; KICH, J. D.; DUARTE, S. C..
2015
Tipo: Comunicado Técnico (INFOTECA-E) Palavras-chave: Abate; Bovino; Carcaça; Frigorífico; Salmonella.
Ano: 2015 URL: http://www.infoteca.cnptia.embrapa.br/handle/doc/1045832
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MALDI-TOF mass spectrometry identification and detection of relevant pathogens in beef cattle. Repositório Alice
BACANELLI, G.; MONTOVANI, C.; LOUZAN, A. L.; PASQUATTI, T.; BIER, D.; ROSINHA, G. M. S.; ARAUJO, F. R.; VERBISCK, N. V..
Mycobacterium bovis, Brucella abortus and Salmonella species account for significant economic losses in cattle production worldwide, besides being public health threats. We have established MALDI-TOF (Matrix Assisted Laser Desorption Ionization ? Time-of-Flight) mass spectrometry with modified protein extraction methods and improved the presently available reference spectra libraries, in order to effectively detect those pathogens from bovine samples.
Tipo: Artigo em anais de congresso (ALICE) Palavras-chave: Salmonella; Brucella; Mycobacterium; Matrix-assisted laser desorption-ionization mass; Beef cattle.
Ano: 2018 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/alice/handle/doc/1102578
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Survie et maintien de la virulence de Salmonella Typhimurium VNC exposée simultanément à trois facteurs stressants expérimentaux ArchiMer
Baleux, B; Caro, A; Lesne, J; Got, P; Binard, S; Delpeuch, B.
The release of enteric pathogenic bacteria in aquatic environments poses the problem of the fate of these bacteria under the effects of environmental factors (solar radiation, salt concentration, temperature, nutrient level, pH, competition). Frequently, these bacterial cells, potentially pathogenic, enter into a non-culturable state on routine bacteriological plating media. However, the use of direct detection methods (DAPI stained cells) allows the visualization of these Viable but Non Culturable cells (VNC). But, beyond the characterization of the viability of the cells (electron transport activity, metabolic activity, membrane integrity, structure and/or quantity of DNA), what happens with the virulence of these cells? This problem was experimentally...
Tipo: Text Palavras-chave: Salmonella; Survie; Virulence; VNC; Stress; Salmonella; Survival; Virulence; VNC; Stress.
Ano: 1998 URL: http://archimer.ifremer.fr/doc/00325/43645/43245.pdf
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Comparação da análise bacteriológica com a imuno-histoquímica para detecção de salmonella em tecidos de aves. Repositório Alice
BARON, L. F.; OSOWSKI, G. V.; VAZ, C. S. L.; RECH, D. V.; DUARTE, S. C.; BASTOS, A. P. A..
bitstream/item/169641/1/final8655.pdf
Tipo: Artigo em anais de congresso (ALICE) Palavras-chave: Salmonelose; Infecção persistente; Ave; Sanidade animal; Salmonella; Avicultura.
Ano: 2017 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/alice/handle/doc/1083323
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Prevalência de enterobactérias em Bothrops jararaca no Estado de São Paulo: levantamento microbiológico e padrões de resistência antimicrobiana - DOI: 10.4025/actascibiolsci.v30i3.536 Biological Sciences
Bastos, Henrique Marçal; Lopes, Luiz Fernando Larangeira; USP - São Paulo; Gattamorta, Marco Aurélio; UNICAMP - Campinas; Matushima, Eliana Reiko; USP - São Paulo.
Existem poucos levantamentos microbiológicos em répteis no Brasil. O estudo aqui descrito enfoca uma espécie de serpente de grande interesse médico e serve como base para outros estudos e comparações. As amostras foram colhidas diretamente do cólon de jararacas adultas e saudáveis. O material foi semeado em ágar MacConkey (Difco®) e ágar XLT4 (Difco®). Os isolados foram identificados por meio do Sistema API 20E de Identificação Bioquímica (Galerias API-BioMériux®). Os isolados de Salmonella sp. foram submetidos à sorotipagem. Por fim, as colônias foram submetidas ao teste de sensibilidade antimicrobiana. Foram obtidos vários gêneros da família Enterobacteriaceae (Citrobacter, Enterobacter, Escherichia, Klebsiella, Kluyvera, Morganella, Proteus,...
Palavras-chave: 2.00.00.00-6 Ciências Biológicas Bothrops jararaca; Snake; Reptile; Intestinal microbiota; Enterobacteriaceae; Salmonella. Bothrops jararaca; Snake; Reptile; Intestinal microbiota; Enterobacteriaceae; Salmonella.
Ano: 2008 URL: http://periodicos.uem.br/ojs/index.php/ActaSciBiolSci/article/view/536
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Avaliação da presença de salmonella no rio Pinhal associada a solo e fezes de suínos e bovinos de leite em Concórdia, SC. Repositório Alice
BESSA, M. C.; GUGEL, L. A.; BIESUS, L. L.; KICH, J. D.; PALHARES, J. C. P.; CURIOLETTI, F.; COLDEBELLA, L..
2011
Tipo: Artigo em anais de congresso (ALICE) Palavras-chave: Rio Pinhal; Solo; Meio ambiente; Contaminação; Salmonella; Dejeto suíno.
Ano: 2011 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/handle/doc/914136
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Distribuição de Salmonella typhimurium em órgãos de suínos após inoculação oral. Repositório Alice
BIESUS, L. L.; GUGEL, L. A.; CALVEYRA, J. C.; NOGUEIRA, M.; KICH, J. D.; BESSA, M. C..
2010
Tipo: Artigo em anais de congresso (ALICE) Palavras-chave: Suíno; Salmonella; Segurança do alimento.
Ano: 2010 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/handle/doc/870031
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Salmonelose associada ao consumo de leite e produtos lácteos. Infoteca-e
BORGES, M. de F.; ANDRADE, A. P. C. DE; MACHADO, T. F..
2010
Tipo: Documentos (INFOTECA-E) Palavras-chave: Salmonella; Produto lácteo; Contaminação; Segurança dos alimentos; Segurança microbiológica; Patogenicidade.
Ano: 2010 URL: http://www.infoteca.cnptia.embrapa.br/handle/doc/883986
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SWINE '95 PART II: REFERENCE OF 1995 U.S. GROWER/FINISHER HEALTH AND MANAGEMENT PRACTICES AgEcon
Bush, Eric J..
This report is the second of a three-part release of national information from the second National Animal Health Monitoring System (NAHMS) swine study, the Swine '95 Grower/Finisher. The 1990 National Swine Survey focused on farrowing sows and preweaning piglets. For the Swine '95 Study, the USDA's National Agricultural Statistics Service (NASS) collaborated with Veterinary Services (VS) to select a producer sample that was statistically designed to provide inferences to the nation's swine population. Data collected for the study represented the top 16 pork states and nearly 91 percent of the U.S. hog inventory, as well as nearly three fourths of the nation's pork producers. Data for this report were collected from 418 producers whose operations had 300 or...
Tipo: Report Palavras-chave: NAHMS; Swine; Monitoring; Epidemiology; Production; Grower/finisher; Feed; Antibiotics; Waste management; Disease; Salmonella; Marketing; Slaughter; Biosecurity; Livestock Production/Industries.
Ano: 1996 URL: http://purl.umn.edu/32770
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MEASURING CONSUMER BENEFITS OF FOOD SAFETY RISK REDUCTIONS AgEcon
Buzby, Jean C.; Fox, John A.; Ready, Richard C.; Crutchfield, Stephen R..
Microbial pathogens and pesticide residues in food pose a financial burden to society which can be reduced by incurring costs to reduce these food safety risks. We explore three valuation techniques that place a monetary value on food safety risk reductions, and we present a case study for each: a contingent valuation survey on pesticide residues, an experimental auction market for a chicken sandwich with reduced risk of Salmonella, and a cost-of-illness analysis for seven foodborne pathogens. Estimates from these techniques can be used in cost/benefit analyses for policies that reduce food safety risks.
Tipo: Journal Article Palavras-chave: Contingent valuation; Cost of illness; Experimental auction market; Food safety; Risk reduction; Salmonella; Food Consumption/Nutrition/Food Safety.
Ano: 1998 URL: http://purl.umn.edu/15107
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Effect of organic acids and mannanoligosaccharide on excretion of salmonella typhimurium in experimentally infected growing pigs. Repositório Alice
CALVEYRA, J. C.; NOGUEIRA, M. G.; KICH, J. D.; BIESUS, L. L.; VIZZOTTO, R.; BERNO, L. G.; COLDEBELLA, A.; LOPES, L. dos S.; MORES, N.; LIMA, G. J. M. M. de; CARDOSO, M. R. de I.
2011
Tipo: Artigo em periódico indexado (ALICE) Palavras-chave: Suíno; Salmonella; Mananoligossacarídeo; Ácido orgânico.
Ano: 2011 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/handle/doc/902059
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Avaliação microbiológica de polpa de açaí congelada comercializada na cidade do Rio de Janeiro. Repositório Alice
CAYRES, C. A.; PENTEADO, A. L.; PEREIRA, K. S.; SOARES, C. M..
2010
Tipo: Artigo em anais de congresso (ALICE) Palavras-chave: Açaí; Salmonella; Escherichia coli; Bolores e leveduras; Qualidade microbiológica.
Ano: 2010 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/handle/doc/873848
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Compreendendo os mecanismos de invasão da Salmonella nas aves e a resposta imune. Infoteca-e
DUARTE, S. C.; BASTOS, A. P. A..
As aves podem ser infectadas com salmonella a qualquer momento durante a sua vida. Contudo as infecções que ocorrem dentro das primeiras horas ou dias de vida são mais frequentes, pois neste período estes animai são altamente sensíveis à bactéria.
Tipo: Artigo de divulgação na mídia (INFOTECA-E) Palavras-chave: Avicultura; Sanidade animal; Bacteriologia; Salmonella.
Ano: 2016 URL: http://www.infoteca.cnptia.embrapa.br/infoteca/handle/doc/1061710
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10 procedimentos básicos para o controle de Salmonella em granjas de postura comercial. Infoteca-e
DUARTE, S. C.; GASPAR, L. F.; OLMOS, A. R.; FORTES, F. B. B..
2016
Tipo: Fôlder / Folheto / Cartilha (INFOTECA-E) Palavras-chave: Poedeira; Sanidade animal; Galinha para postura; Granja; Salmonella; Animal health; Laying hens; Aviaries.
Ano: 2016 URL: http://www.infoteca.cnptia.embrapa.br/handle/doc/1064907
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