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A comparative study of tocopherols composition and antioxidant properties of in vivo and in vitro ectomycorrhizal fungi IPB - Escola Superior Agrária
Reis, Filipa S.; Ferreira, Isabel C.F.R.; Barros, Lillian; Martins, Anabela.
In aerobic organisms, the free radicals are constantly being produced during the normal cellular metabolism. The antioxidant properties of many organisms and particularly of wild mushrooms with their content in antioxidant compounds such as tocopherols, can detoxify potentially damaging forms of activated oxygen. Herein, a comparative study of tocopherols composition and antioxidant properties of in vivo (fruiting bodies) and in vitro (mycelia) ectomycorrhizal fungi: Paxillus involutus and Pisolithus arhizus. Tocopherols were determined by high performance liquid chromatography (HPLC) coupled to a fluorescence detector. The antioxidant properties were studied in terms of DPPH radical-scavenging activity, reducing power and inhibition of β-carotene...
Tipo: Article Palavras-chave: Paxillus involutus; Pisolithus arhizus; Fruiting bodies/mycelia; Tocopherols; HPLC-fluorescence; Antioxidant activity.
Ano: 2011 URL: http://hdl.handle.net/10198/3880
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Actividade antimicrobiana de cogumelos silvestres comestíveis: Lactarius deliciosus, Sarcodon imbricatus e Tricholoma portentosum IPB - Escola Superior Agrária
Barros, Lillian; Calhelha, Ricardo C.; Vaz, Josiana A.; Ferreira, Isabel C.F.R.; Baptista, Paula; Estevinho, Leticia M..
Actualmente a prevalência de doenças infecciosas é um problema à escala mundial, exigindo uma intensa pesquisa de novos agentes antimicrobianos activos contra microrganismos patogénicos. A introdução de produtos naturais para este fim tem suscitado muito interesse nos últimos anos. Os cogumelos para além de reconhecido valor nutricional possuem benefícios medicinais, nomeadamente no tratamento contra cancro de estômago, esófago e pulmões. Tanto o corpo frutificante como o micélio contem compostos com actividade anti bacteriana e antifúngica.
Tipo: ConferenceObject
Ano: 2006 URL: http://hdl.handle.net/10198/3732
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Actividade antimicrobiana de cogumelos silvestres comestíveis: Lactarius deliciosus, Sarcodon imbricatus e Tricholoma portentosum IPB - Escola Superior Agrária
Barros, Lillian; Calhelha, Ricardo C.; Vaz, Josiana A.; Ferreira, Isabel C.F.R.; Baptista, Paula; Estevinho, Leticia M..
Actualmente a prevalência de doenças infecciosas é um problema à escala mundial, exigindo uma maior investigação de novos agentes antimicrobianos activos contra microorganismos patogénicos, Portanto a pesquisa de novos produtos com propriedades antimicrobianas tem-se tornado um grande domínio.
Tipo: ConferenceObject
Ano: 2007 URL: http://hdl.handle.net/10198/3554
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Actividade antimicrobiana de Lactarius deliciosus e Lacarius piperatus em diferentes fases de maturação IPB - Escola Superior Agrária
Barros, Lillian; Ferreira, Edna; Alves, Tânia; Baptista, Paula; Estevinho, Leticia M.; Ferreira, Isabel C.F.R..
Tipo: ConferenceObject
Ano: 2008 URL: http://hdl.handle.net/10198/3474
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Actividade antioxidante de azeitonas descaroçadas tipo “Alcaparras” IPB - Escola Superior Agrária
Sousa, Anabela; Ferreira, Isabel C.F.R.; Barros, Lillian; Ferreira, Maria João; Bento, Albino; Pereira, J.A..
A azeitona de mesa é um alimento tradicionalmente Incluído na dieta Meditenânica, sendo considerada uma fonte importante de antioxidantes naturais nomeadamente compostos fenólicos e vitamina E. A presença destes compostos nos alimentos tem sido relacionada com uma menor taxa de incidência de doenças coronárias nos países da Bacia do Mediterrâneo. Em Trás-os-Montes, há um grande consumo dos diferentes tipos de azeitona de mesa, sendo as azeitonas descaroçadas tipo "Alcaparra", produto obtido de forma tradicional, largamente consumidas nos meses de Outono-Inverno.
Tipo: ConferenceObject
Ano: 2007 URL: http://hdl.handle.net/10198/3548
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Actividade antioxidante de azeitonas descaroçadas tipo “Alcaparras” IPB - Escola Superior Agrária
Sousa, Anabela; Ferreira, Isabel C.F.R.; Barros, Lillian; Ferreira, Maria João; Bento, Albino; Pereira, J.A..
Tipo: ConferenceObject
Ano: 2006 URL: http://hdl.handle.net/10198/3335
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Actividade antioxidante de cogumelos silvestres comestíveis: Leucopaxillus giganteus, Sarcodon imbricatus e Agaricus arvensis IPB - Escola Superior Agrária
Barros, Lillian; Queirós, Bruno; Ferreira, Isabel C.F.R.; Baptista, Paula.
Tipo: ConferenceObject
Ano: 2006 URL: http://hdl.handle.net/10198/3340
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Actividade antioxidante de cogumelos silvestres comestíveis: Leucopaxillus giganteus, Sarcodon imbricatus e Agaricus arvensis IPB - Escola Superior Agrária
Barros, Lillian; Queirós, Bruno; Ferreira, Isabel C.F.R.; Baptista, Paula.
Tipo: ConferenceObject
Ano: 2007 URL: http://hdl.handle.net/10198/3535
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Actividade antioxidante de Lactarius piperatus em diferentes fases de maturação IPB - Escola Superior Agrária
Barros, Lillian; Baptista, Paula; Ferreira, Isabel C.F.R..
Neste trabalha, avaliou-se o efeito do estado de maturação do corpo frutificante de um cogumelo silvestre, Lactarius piperatus, na sua actividade antioxidante e produção de antioxidantes. Realizaram-se vários testes bioquímicos para determinar as propriedades antioxidantes: poder redutor, capacidade bloqueadora de radicais DPPH (2,2-difenil-l-picrilhidrazilo), inibição da hemólise de eritrócios mediada por radicais peroxilo e inibição da peroxidação lipídica pelo método do β–carotenolinoleato. Foram também determinadas as quantidades de fenóis, flavonóides, ácido ascórbico, β-caroteno e licopeno presentes em corpos frutificantes imaturos, maturos e degradados. O estado maturo, mas ainda com esporos imaturos foi aquele em que foram encontrados mais...
Tipo: ConferenceObject
Ano: 2007 URL: http://hdl.handle.net/10198/3873
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Alimentos do passado, nutrientes de futuro! Inventariação e caracterização de espécies com interesse alimentar presentes nos agroecossistemas da Terra-Fria Transmontana IPB - Escola Superior Agrária
Carvalho, Ana Maria; Barros, Lillian; Ferreira, Isabel C.F.R..
UInventários etnobotânicos realizados durante a última década no território integrado na zona agroecológica da Terra-Fria Transmontana mostram a importância dos saberes e das práticas tradicionais na gestão e manutenção dos agroecossistemas e da biodiversidade que os caracteriza. Por outro lado, revelam também a multifuncionalidade de espaços silvestres, parcelas cultivadas e hortas e o papel preponderante que certas espécies desempenharam na alimentação, na saúde, no bem-estar, em suma, no quotidiano das populações rurais. Dada a especificidade local/regional do conhecimento e uso e do seu aproveitamento sazonal e extensivo, estas espécies não foram objecto de estudos que comprovassem o seu contributo em termos nutricionais e medicinais ou de medidas que...
Tipo: ConferenceObject Palavras-chave: Etnobotânica portuguesa; Portuguese Ethnobotany; Alimentos silvestres; Cultivos tradicionais; Nutracêuticos; Antioxidantes.
Ano: 2011 URL: http://hdl.handle.net/10198/4621
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Análise metabolómica dirigida em cogumelos silvestres do género Boletus. IPB - Escola Superior Agrária
Heleno, Sandrina A.; Vieira, Vanessa; Gamalho, Azucena M.; Barros, Lillian; Martins, Anabela; Ferreira, Isabel C.F.R..
Os cogumelos são muito apreciados pelas suas propriedades organolépticas e nutricionais, mas também pelas suas propriedades medicinais devido à acumulação de metabolitos bioactivos [1,2]. Neste trabalho, apresentaremos uma análise metabolómica dirigida em espécies silvestres do género Boletus provenientes do Nordeste de Portugal: B. aereus, B. edulis, B. reticulatus (comestíveis), B. purpureus, B. satanas e B. rhodoxanthus (não-comestíveis). Foram analisados metabolitos primários incluindo açúcares (cromatografia líquida de alta eficiência acoplada a detecção por índice de refracção, HPLC-RI), ácidos gordos (cromatografia gasosa acoplada a detecção por ionização de chama, GC-FID), tocoferóis (HPLC-fluorescência) e ácido ascórbico (espectrofotometria)....
Tipo: ConferenceObject
Ano: 2011 URL: http://hdl.handle.net/10198/6080
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Antimicrobial activity and bioactive compounds of portuguese wild edible mushrooms methanolic extracts IPB - Escola Superior Agrária
Barros, Lillian; Calhelha, Ricardo C.; Vaz, Josiana A.; Ferreira, Isabel C.F.R.; Baptista, Paula; Estevinho, Leticia M..
The antimicrobial properties of phenolic extracts of Portuguese wild edible mushroom species (Lactarius deliciosus, Sarcodon imbricatus and Tricholoma portentosum) against pathogens were investigated. The minimal inhibitory concentrations (MICs) were evaluated for the entire mushroom, the cap and the stipe, separately; the portion of the mushroom used proved to be influenced in the results obtained, which are directly correlated with the content of total phenols and flavonoids in the extracts. The growth of Grampositive bacteria (Bacillus cereus, B. subtilis,) was well inhibited by these mushrooms, while Escherichia coli (Gramnegative bacteria) was resistant. The study on the antifungal effect of these mushrooms revealed that Candida albicans and...
Tipo: Article Palavras-chave: Wild edible mushrooms; Bioactive compounds; Antimicrobial activity.
Ano: 2007 URL: http://hdl.handle.net/10198/829
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Antioxidant activity and phenolic contents of Olea europaea L. leaves sprayed with different cooper formulations IPB - Escola Superior Agrária
Ferreira, Isabel C.F.R.; Barros, Lillian; Soares, Maria Elisa; Bastos, Maria de Lourdes; Pereira, J.A..
The presence of cooper can catalyse oxidation of fatty acid chains, exerting a deleterious influence over shelf life. Transition metals, which possess two or more valence states with a sui tab le redox potential, act as pro-oxidants even at concentrations lower than 0.1 ppm, and could affect the speed of autoxidation and the direction of hydroperoxide breakdown to volatile le compounds. Being copper a transition metal that even, in small concentration, is a very potent oxidation catalyst, can enter a redox reaction, giving rise to consequent lipid peroxidation phenomenon due to the free radicals producing.
Tipo: ConferenceObject
Ano: 2006 URL: http://hdl.handle.net/10198/3549
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Antioxidant activity and phenolic contents of Olea europaea L. leaves sprayed with different copper formulations IPB - Escola Superior Agrária
Ferreira, Isabel C.F.R.; Barros, Lillian; Soares, Maria Elisa; Bastos, Maria de Lourdes; Pereira, J.A..
Olive trees (Olea europaea L. Cv. Cobranc¸osa) from the northeast of Portugal were sprayed with three different copper formulations [bordeaux mixture (copper sulphate + calcium hydroxide - 20% Cu), copper hydroxide (40% Cu) and copper oxychloride (50% Cu)] to control olive fungal diseases. The residues of copper in olive leaves, harvested at different times, were evaluated by atomic absorption spectrometry. At all the collection times, treated olive leaves had significantly higher copper contents, compared to the control. The different copper amounts in pesticide formulations lowered the leaves contents in total phenols and hence their antioxidant properties. Olive leaves sprayed with copper oxychloride possessed the highest copper levels and the lowest...
Tipo: Article Palavras-chave: Olea europaea; Olive leaves; Copper; Phenols; Antioxidant activity.
Ano: 2007 URL: http://hdl.handle.net/10198/749
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Antioxidant activity of Agaricus sp mushrooms by chemical, biochemical and electrochemical assays IPB - Escola Superior Agrária
Barros, Lillian; Falcão, Soraia; Baptista, Paula; Freire, C.; Vilas-Boas, Miguel; Ferreira, Isabel C.F.R..
The antioxidant activity of five Agaricus sp. mushrooms was screened through chemical, biochemical and electrochemical techniques. The chemical assays allowed an evaluation of their reducing power and radical scavenging activity, while biochemical assays evaluated the lipid peroxidation inhibition capacity, using erythrocytes and brain cells as models; the electrochemical characterization of the mushrooms extracts were performed by cyclic voltammetry and differential pulse voltammetry. All the species proved to have antioxidant activity and particularly, by the electrochemical techniques, it has been shown that mushroom extracts revealed similar electrochemical responses, suggesting similar electroactive chemical composition, and oxidation potentials more...
Tipo: Article Palavras-chave: Agaricus sp mushrooms; Electrochemical assays; Lipid peroxidation inhibition.
Ano: 2008 URL: http://hdl.handle.net/10198/814
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Antioxidant properties of diarylamines derivatives of benzo[b]thiophenes and amino acids IPB - Escola Superior Agrária
Ferreira, Isabel C.F.R.; Queiroz, Maria João R.P.; Barros, Lillian; Abreu, Ana S.; Ferreira, Paula M.T..
Free radical formation is associated with the normal natural metabolism of aerobic cells. The oxygen consumption inherent to cell growth leads to the generation of a series of oxygen free radicals. The interaction of these species with lipid molecules produces new radicals that may interact with biological systems in a cytotoxic manner. Free radicals and their uncontrolled production are responsible for several pathological processes, such as certain tumours (prostate and colon cancers) the reducing properties of diarylamines make them very important as antioxidants, especially as radical scavengers.
Tipo: ConferenceObject
Ano: 2007 URL: http://hdl.handle.net/10198/3720
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Antioxidants in Portuguese wild mushrooms: a phenolic profile IPB - Escola Superior Agrária
Heleno, Sandrina A.; Vaz, Josiana A.; Barros, Lillian; Martins, Anabela; Sousa, Maria João; Morais, Jorge Sá; Ferreira, Isabel C.F.R..
The implication of oxidative and nitrosative stress in the etiology and progression of several acute and chronic clinical disorders such as cancer, cardiovascular and neurodegenerative diseases, has led to the suggestion that natural antioxidants can have health benefits as prophylactic agents (1). In this perspective, the presence of mushrooms in our diet which contain significant amounts of bioactive phytochemicals, may provide desirable health benefits, beyond basic nutrition. Many studies have concluded that mushrooms possess potent antioxidant properties related to phenolic compounds. In the present work, the analysis of phenolic compounds in Portuguese wild mushroom species was carried out by high-performance liquid chromatography coupled to...
Tipo: ConferenceObject
Ano: 2010 URL: http://hdl.handle.net/10198/3896
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Antioxidants in wild mushrooms IPB - Escola Superior Agrária
Ferreira, Isabel C.F.R.; Barros, Lillian; Abreu, Rui M.V..
Maintenance of equilibrium between free radical production and antioxidant defences (enzymatic and non enzymatic) is an essential condition for normal organism functioning. When this equilibrium has a tendency for the production of free radicals we say that the organism is in oxidative stress. In this situation, excess free radicals may damage cellular lipids, proteins and DNA, affecting normal function and leading to various diseases. In aerobic organisms, the free radicals are constantly produced during the normal cellular metabolism, mainly in the form of Reactive Oxygen Species (ROS) and Reactive Nitrogen Species (RNS). Exposition of the organism to free radicals has led to the development of endogenous defence mechanisms to eliminate them. These...
Tipo: Article
Ano: 2009 URL: http://hdl.handle.net/10198/2855
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Antioxidative properties of wild edible mushrooms: individual cap and stipe activity IPB - Escola Superior Agrária
Ferreira, Isabel C.F.R.; Baptista, Paula; Vilas-Boas, Miguel; Barros, Lillian.
Reactive oxygen species are formed during normal cellular metabolism, but when present in high concentration they become toxic. Mammalian cells possess intracellular defenses such as superoxide dismutase, catalase or glutathione peroxidase in order to protect the cells against excessive levels of free radicals. Also exogenous addition of compounds such as vitamins (A, E, .carotene), minerals (selenium, zinc), or proteins (transferring, ceruleoplasmin, albumin) can provide additional protection'. These natural antioxidants or other sources that can neutralize free radicals may be of central importance in the prevent ion of vascular diseases, some forms of cancer and oxidative stress responsible for DNA, protein and membrane damage.'.3 The northeast of...
Tipo: ConferenceObject
Ano: 2005 URL: http://hdl.handle.net/10198/3722
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Aromatic plants as a source of important phytochemicals: vitamins, sugars and fatty acids in Cistus ladanifer, Cupressus lusitanica and Eucalyptus gunnii. leaves IPB - Escola Superior Agrária
Guimarães, Rafaela; Barros, Lillian; Carvalho, Ana Maria; Sousa, Maria João; Ferreira, Isabel C.F.R..
The phytochemical composition of three aromatic plants (Cistus ladanifer L., Cupressus lusitanica Mill. and Eucalyptus gunnii Hook. f) was evaluated, in order to valorize them as sources of nutraceuticals. Samples were analysed for ascorbic acid by spectrophotometric assay, tocopherols by high performance liquid chromatography (HPLC) coupled to a fluorescence detector, sugars by HPLC coupled to a refraction index detector (RID), and fatty acids by gas-chromatography (GC) coupled to a flame ionization detector (FID). The analysed plants contain very useful compounds such as vitamins (ascorbic acid and tocopherols), reducing sugars (glucose and fructose) and polyunsaturated fatty acids (linoleic, -linoleic and eicosadienoic acids). Their vitamins and sugars...
Tipo: Article Palavras-chave: Aromatic plants; Phytochemicals; Vitamins; Polyunsaturated fatty acids; Nutraceuticals.
Ano: 2009 URL: http://hdl.handle.net/10198/2652
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