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Activity of beta-glucosidase and levels of isoflavone glucosides in soybean cultivars affected by the environment. Repositório Alice
CARRAO-PANIZZI, M.C.; BORDINGNON, J.R..
The enzyme B-glucosidade hydrolyses the isoflavone glucosides developing aglycones, which are compounds with anticancer effects, that are also related with the astringency observed in soybean flavor. Due to the importance of this enzyme, a study was carried out to determine B-glucosidade activity in soybean (Glycine max (L.) Merrill) cultivars with different contents of isoflavone glucosides (enzyme substrate). The enzyme activity was determined in 51 soybean cultivars sowed in Londrina (latitude 23S), in Parana State, Brazil, and in the cultivar IAS 5 from soybean production regions of different Brazilian states. Among the cultivars, a range of variability of 176.1 to 96.3 units of enzyme activity (cultivars IAC-2 and Embrapa 2, respectively) was...
Tipo: Artigo em periódico indexado (ALICE) Palavras-chave: Soja; Efeito ambiental; Glycine max; Agliconas; Sabor; Isoflavonoides glicosidios; Soybean; Environmental effect; Aglycones; Flavour; Isoflavone glucosides.
Ano: 2000 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/handle/doc/462093
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Activity of beta-glucosidase and levels of isoflavone glucosides in soybean cultivars affected by the environment. Repositório Alice
CARRAO-PANIZZI, M.C.; BORDINGNON, J.R..
A enzima b-glicosidase hidrolisa os isoflavonóides glicosídeos desenvolvendo gliconas, compostos com ação anticancerígena, que também são relacionados com a adstringência observada no sabor da soja. Pela importância dessa enzima, conduziu-se um estudo para determinar a atividade da b-glicosidase em cultivares de soja (Glycine max (L.) Merrill) com teores diferenciados de isoflavonóides glicosídeos (substratos da enzima). A atividade enzimática nas cultivares IAC-2 e Embrapa 2, respectivamente. Entretanto, a variabilidade significativa observada entre as cultivares pode estar indicando diferenças genéticas. Nos estados do Rio Grande do Sul, Paraná e Mato Grosso do Sul, a cultivar IAS 5 apresentou atividades similares com valores médios de b-glicosidase...
Tipo: Artigo em periódico indexado (ALICE) Palavras-chave: Soja; Soybeans.
Ano: 2000 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/handle/doc/101816
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Avaliacao de cultivares de soja quanto aos teores de isoflavonoides. Repositório Alice
CARRAO-PANIZZI, M.C..
Foram avaliados, por cromatografia liquida de alto desempenho (HPLC), os teores de isoflavonoides de 100 cultivares de soja (Glycine max (L.) Merrill), do banco de germoplasma do Centro Nacional de Pesquisa da Soja (CNPSO/EMBRAPA), semeadas na safra 1993-94. FT-Canarana, UFV-9, BABR-31 e FT-13, apresentaram os menores teores de isoflavonoides (16,78; 22,26; 25,56; e 29,58 mg/100 g, respectivamente), ao passo que EMBRAPA-20 apresentou o teor mais elevado (172,94 mg/100 g). Altas temperaturas (media > 24C) durante o desenvolvimento de graos diminuiram os teores de isoflavonoides. Cultivares semeadas em Porangatu, GO (13 de latitude S), apresentaram menores teores de isoflavonoides, do que cultivares semeadas em Londrina, PR,(23 12' de latitude...
Tipo: Artigo em periódico indexado (ALICE) Palavras-chave: Glycine max; Genistina; Daidzina; Genistin; Daidzin.
Ano: 1996 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/handle/doc/104135
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Avaliacao de cultivares de soja quanto aos teores de isoflavonoides. Repositório Alice
CARRAO-PANIZZI, M.C..
Foram avaliados, por cromatografia liquida de alto desempenho (HPLC), os teores de isoflavonoides de 100 cultivares de soja (Glycine max (L.) Merrill), do banco de germoplasma do Centro Nacional de Pesquisa de Soja (CNPSo/EMBRAPA), semeadas na safra 1993-94. FT-Canarana, UFV-9, BABR-31 e FT-13, apresentaram os menores teores de isoflavonoides (16,78; 22,26; 25,56; e 29,58 mg/100 g, respectivamente), ao passo que EMBRAPA-20 apresentou o teor mais elevado (172,94 mg/100 g). Altas temperaturas (media > 24o.C) durante o desenvolvimento de graos diminuiram os teores de isoflavonoides. Cultivares semeadas em Porangatu, GO (13o. de latitude S), apresentaram menores teores de isoflavonoides, do que cultivares semeadas em Londrina, PR, (23o. 12' de latitude S,)...
Tipo: Artigo em periódico indexado (ALICE) Palavras-chave: Soja; Isoflavonoide; Daidzina; Genistina; Glycine max; Brasil; Parana; Soybean; Daidzin; Genistin; Isoflanoids; Brazil.
Ano: 1996 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/handle/doc/444793
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Diretorio nacional de pesquisadores de soja na alimentacao humana. Infoteca-e
OLIVEIRA, N.T. de; CARRAO-PANIZZI, M.C..
Tipo: Documentos (INFOTECA-E) Palavras-chave: Soja; Pesquisadores; Guia; Soybean; Human Food; Researcher.
Ano: 1990 URL: http://www.infoteca.cnptia.embrapa.br/handle/doc/445540
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Effects of genetics and environment on isoflavone content of soybean from different regions of Brazil. Repositório Alice
CARRAO-PANIZZI, M.C.; BELEIA, A.D.P.; KITAMURA, K.; OLIVEIRA, M.C.N..
The effects of genetics and environmental factors on isoflavone content of soybean (Glycine max L.) cultivars grown in different locations in Brazil in 1993/94 were evaluated. Seeds of different cultivars were analised by high performance liquid chromatography (HPLC). In Rio Grande do Sul (RS), Parana (PR), and Mato Grosso do Sul (MS) States, a significant difference in the isoflavone total content average of the cultivars IAS 5 and FT-Abyara (163.9, 116.4 and 79.5 mg/100 g, respectively) was observed. In general, IAS 5 contained higher isoflavone than FT-Abyara. Cultivars IAS 5 and FT-Abyara grown at Vacaria, RS (28 G. 30' S latitude) with temperature average of 19 graus C., had the highest isoflavone concentrations (218.7 and 163.8 mg/100 g,...
Tipo: Artigo em periódico indexado (ALICE) Palavras-chave: Glycine max; Daidzin; Genistin; Crop location; HPLC; Daidzina; Genistina; Locais de cultivo.
Ano: 1999 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/handle/doc/101022
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Effects of isoflavones on beany flavor and astringency os soymilk and cooked whole soybean grains. Repositório Alice
CARRAO-PANIZZI, M.C.; BELEIA, A.D.P.; PRUDENCIO-FERREIRA, S.H.; OLIVEIRA, M.C.N.; KITAMURA, K..
Flavor is the main limiting factor affecting soybean acceptability in the Occidental countries. The purpose of this study was to determine the effects of isoflavones on soybean flavor. Differences in beany flavor and astringency of soymilk and cooked whole soybean grains, prepared with cultivar IAS 5 and BR-36 (136 and 54 mg of total isoflovones/100 g of sample, respectively) with pre-soaking and pre-heading of grains, were sensorially analised, by an unstructured category scale of ascending intensity. Differences in isoflavone content for both soybean cultivars were maintained in the two products, despite the pre-treatments in the processing. Pre-soaking of grains intensified beany flavor in the soymilk, reducing the perception of astringency, which is...
Tipo: Artigo em periódico indexado (ALICE) Palavras-chave: Glycine max; Cultivars; Cultivares.
Ano: 1999 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/handle/doc/89603
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Girassol: derivados protéicos. Infoteca-e
CARRAO-PANIZZI, M.C.; MANDARINO, J.M.G..
A semente: caracteristicas gerais; Composicao quimica das sementes; Proteinas do girassol; Aminoacidos; Caracterizacao das proteinas; Carboidratos, minerais e vitaminas; Fatores antinutricionais; Compostos fenolicos; Processamento de girassol para utilizacao de suas proteinas: produtos proteicos de girassol; Farinhas; Concentrado proteico; Isolado proteico; Extrato soluvel ("Leite de girassol"); Valor nutricional dos produtos proteicos do girassol; Propriedades funcionais das proteinas; Alteracoes em proteinas.
Tipo: Documentos (INFOTECA-E) Palavras-chave: Nutritive value; Food technology; Oil; Protein; Brazil; Carbohydrate; Amino acids; Girassol; Nutricao humana; Semente; Composicao quimica; Oleo; Proteina; Brasil; Carboidrato; Aminoacido; Extrato soluvel; Valor nutritivo; Tecnologia de alimento; Sunflower; Human nutrition; Seed; Chemical composition.
Ano: 1994 URL: http://www.infoteca.cnptia.embrapa.br/handle/doc/445734
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Importancia da adubacao e da nutricao na qualidade da soja. Infoteca-e
SFREDO, G.J.; CARRAO-PANIZZI, M.C..
Situacao da producao; Valor nutritivo da soja; Funcoes dos nutrientes: Macronutrientes (N, P, K, Ca, Mg e S) Nitrogenio, Fosforo, Potassio, Calcio, Magnesio, Enxofre e Micronutrientes (Fe, Mn, An, Cu, B, Mo, Cl, Ni e Co) Ferro, Boro, Cloro, Molibdenio, Cobre, Zinco, Manganes, Niquel, Cobalto; Exigencias nutricionais da soja: Extracao e exportacao de nutrientes, Acumulo de materia seca da planta, Acumulo de nutrientes na planta; Respostas da soja a nutrientes aplicados: Nitrogenio, Potassio, Enxofre, Molibdenio, Interacao entre nutrientes (Nitrogenio e Potassio, Fosforo e potassio, Nitrogenio e enxofre, Fosforo, enxofre e molibdenio, Enxofre e zinco).
Tipo: Documentos (INFOTECA-E) Palavras-chave: Soja; Fisiologia; Adubacao; Macronutriente; Micronutriente; Nutricao vegetal; Grao; Qualidade; Brasil; Parana; Soybean; Physiology; Fertilization; Macronutrient; Micronutrient; Plant nutrition; Grain; Quality; Brazil.
Ano: 1990 URL: http://www.infoteca.cnptia.embrapa.br/handle/doc/448750
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Soja: potencial de uso na dieta brasileira. Infoteca-e
CARRAO-PANIZZI, M.C.; MANDARINO, J.M.G..
Tipo: Fôlder / Folheto / Cartilha (INFOTECA-E) Palavras-chave: Soja; Nutricao humana; Brasil; Soybean; Human nutrition; Brazil.
Ano: 1998 URL: http://www.infoteca.cnptia.embrapa.br/handle/doc/460385
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Valor nutritivo da soja e potencial de utilização na dieta brasileira. Infoteca-e
CARRAO-PANIZZI, M.C..
1988
Tipo: Documentos (INFOTECA-E) Palavras-chave: Soja; Nutricao humana; Brasil; Proteina; Consumo; Food source; Human nutrition; Brazil; Soybean; Chemical composition; Composicao quimica; Protein; Comsumption; Human food.
Ano: 1988 URL: http://www.infoteca.cnptia.embrapa.br/handle/doc/445273
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