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Antioxidant capacity, color and total polyphenols in Nazareno and Giallo Muscat white wines produced in the São Francisco Valley, Brazil. Repositório Alice
SOUZA, J. F. de; NASCIMENTO, A. M. de S.; COSTA, A. O.; SANTOS, S. de. F.; DUTRA, M. da C. P.; PEREIRA, G. E..
One of the most produced and consumed wine from the São Francisco Valley (SFV) is the Muscat sparkling wines. The main varieties used are Italia and Canelli Muscats. Nazareno and Giallo muscat varieties are used in many regions to produce sparkling wines, presenting typical characteristics. In order to evaluate the adaptation potential of these two varieties to the VSF in the Northeast of Brazil, this work aimed to elaborate fine white dry wines by using both cultivars, and the effect of light and temperature on wine stability. Vines were planted in a partner winery in 2014 in Casa Nova city, Bahia state, Brazil. After harvested in March 2016, grapes were sent to Enology Laboratory of Embrapa in Petrolina, and wines were elaborated by traditional method of...
Tipo: Resumo em anais de congresso (ALICE) Palavras-chave: Vinho branco; Vinho Muscat; Vale do São Francisco; Brasil; Vinho.
Ano: 2016 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/handle/doc/1060070
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Aqueous extraction methods influence on the total phenolic and flavonoid contents and antioxidant capacity of carqueja infusions. Repositório Alice
GOMES, A. L. S.; SOUZA, W. F. M.; COSTA, A. O.; SOUZA, M. R. A.; CARVALHO, R. S. J. T.; SOUZA, G. S.; TERRA, A. M.; ROCHA, C. B.; HEIDEN, G.; MOREIRA, R. F. A..
bitstream/item/170757/1/Gustavo-Heiden-2.Gomes.et.al.2017.pdf
Tipo: Resumo em anais de congresso (ALICE) Palavras-chave: Aqueous extraction methods.
Ano: 2017 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/alice/handle/doc/1084894
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Caracterização botânica de espécies silvestres do gênero Phaseolus L. (Leguminosae). Infoteca-e
SILVA, H. T. da; COSTA, A. O..
Este trabalho visa conhecer a variabilidade de espécies do gênero Phaseolus L., populações silvestres e variedades cultivadas de feijão (Phaseolus vulgaris L.), conservados em bancos de germoplasma, através da caracterização morfológica, estabelecendo as principais diferenças entre essas espécies.
Tipo: Documentos (INFOTECA-E) Palavras-chave: Feijão; Phaseolus vulgaris; Morfologia; Phaseolus; Plântula; Caule; Folha trifoliolada; Inflorescência; Flor; Fruto; Semente; Descrição.
Ano: 2003 URL: http://www.infoteca.cnptia.embrapa.br/handle/doc/212488
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Enological characteristics of ?Chardonnay? grapes produced in tropical climate in the Northeastern of Brazil. Repositório Alice
LINHARES, M. do S. S.; COSTA, A. O.; NASCIMENTO, A. M. de S.; SOUZA, J. F. de; SANTOS, A. de F.; PRUDÊNCIO, M. da C.; PEREIRA, G. E..
The climate has very strong influence on the vine performance, being the main factor to determine the potentiality of wine from a new region. There is also interactions among wine quality and other factors, such as soil, variety and the management adopted in the vineyard. In tropical climates, as in the São Francisco Valley (VSF), located at 350 m of elevation and 9º S of latitude, vines grown continuously, and with the use of specific technologies, it is possible to have two harvests per year in the same vineyard
Tipo: Resumo em anais de congresso (ALICE) Palavras-chave: Uva Chardonnay; Clima tropical; Nordeste do Brasil; Uva.
Ano: 2016 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/handle/doc/1060050
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Enological potential of french colombard grape and wine from a tropical Semi-arid condition in Brazil. Repositório Alice
COSTA, A. O.; NASCIMENTO, A. M. de S.; SOUZA, J. F. de; SANTOS, S. de F,; PEREIRA, G. E..
This study aimed to evaluate the characteristics of grapes and wines from French Colombard.
Tipo: Resumo em anais de congresso (ALICE) Palavras-chave: Vitis vinifera; Vinho Francês; Vale do São Francisco; Variedade; Itália; Canelli Muscats; Uva; Vinho; Espumante; Grapes.
Ano: 2016 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/handle/doc/1059938
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Enological potential of french colombard grape and wine from a tropical Semi-arid condition in Brazil. Repositório Alice
COSTA, A. O.; NASCIMENTO, A. M. de S.; SOUZA, J. F. de; SANTOS, S. de F,; PEREIRA, G. E..
This study aimed to evaluate the characteristics of grapes and wines from French Colombard.
Tipo: Resumo em anais de congresso (ALICE) Palavras-chave: Vitis vinifera; Vinho Francês; Vale do São Francisco; Variedade; Itália; Canelli Muscats; Uva; Vinho; Espumante; Grapes.
Ano: 2016 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/handle/doc/1058915
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Enological potential of 'Pinot Noir' grape and wine from a tropical climate, in the Chapada Diamantina - BA, Brazil. Repositório Alice
COSTA, A. O.; NASCIMENTO, A. M. de S.; SOUZA, J. F. de; SANTOS, S. de F.; DUTRA, M. da C. P.; LINHARES, M. do S.; PEREIRA, G. E..
Tropical viticulture, although relatively new, has achieved significant technological developments in Brazil, making possible cultivation of vines in areas beyond standard traditional winegrowing areas worldwide. Techniques such as irrigation, the use of growth hormones in vines and production control at different times during the year, are being applied in other regions of Northeast Brazil for the production of wines. Some varieties express the best of their viticultural and enological potential in a given ecosystem, and Pinot Noir variety is very difficult to produce because presents a high susceptibility to fungal diseases (Reynier, 2007).
Tipo: Resumo em anais de congresso (ALICE) Palavras-chave: Uva Pinot Noir; Vinho Pinot Noir; Potencial enológico; Clima tropical (BR); Chapada Diamantina; Brasil; Uva; Vinho.
Ano: 2016 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/handle/doc/1060030
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Evaluation of physicochemical characteristics of ?Chenin Blanc? wines in two vintages produced in the São Francisco Valley, Brazil. Repositório Alice
DUTRA, M. da C. P.; SOUZA, J. F.; COSTA, A. O.; SANTOS, S. de F.; NASCIMENTO, A. M. de S.; LINHARES, M. do S.; PEREIRA, G. E..
The predominant grapes in the São Francisco Valley (SFV) are from European origin (Vitis Vinífera L.). According to Pereira (2011) the tropical viticulture developed in this region differs from the traditional areas due to the capacity of a vine to produce more than one crop per year. Chenin Blanc is one of the main cultivar used to elaborate white wines, presenting a good adaptation to the soils and climatic conditions of the SFV area, and typical characteristics in the region. Climate changes according to the years and can influence wine characteristics (PEYNAUD, 1997). In this way, to evaluate effects of different vintages on physical-chemical characteristics of Chenin Blanc white tropical wines from SFV, this study was carried out. Wines used in this...
Tipo: Resumo em anais de congresso (ALICE) Palavras-chave: Vinho Chenin Blanck; Vale do São francisco; Vinho.
Ano: 2016 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/handle/doc/1060032
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Influência da safra e cor da garrafa sobre a composição de vinhos espumantes moscatéis do vale do São Francisco. Repositório Alice
SOUZA, J. F. de; NASCIMENTO, A. M. de S.; LINHARES, M. do S. S; COSTA, A. O.; PEREIRA, G. E..
O Vale do Submédio São Francisco (VSMSF) está localizado no semiárido do Nordeste Brasileiro. É uma região produtora de vinhos finos tropicais e possui características edafoclimáticas favoráveis ao escalonamento da produção de uvas destinadas à vinificação durante todo o ano.
Tipo: Resumo em anais de congresso (ALICE) Palavras-chave: Vinho tropical; Estabilidade; Vale do submédio do São Francisco; Semiárido do Nordeste; Brasil; Vinhos finos tropicais; Vítis vinífera; Uva; Vinho; Composto fenólico.
Ano: 2017 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/alice/handle/doc/1088466
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Physical-chemical characterization of Tempranillo and Barbera organic wines from São Francisco Valley, Brazil. Repositório Alice
SOUZA, J. F. de; NASCIMENTO, A. M. de S.; COSTA, A. O.; SANTOS, S. F.; PEREIRA, G. E..
The present work aimed to characterize two varieties of experimental wines from organic production: Barbera and Tempranillo cultivars, in the São Francisco Valley, Brazil.
Tipo: Resumo em anais de congresso (ALICE) Palavras-chave: Barbera; Vinhos orgânicos; Vale do São Francisco; Tempranillo; Vale do São Francisco; Uva; Vinho; Vitivinicultura; Grape.
Ano: 2016 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/handle/doc/1058918
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Physical-chemical characterization of Tempranillo and Barbera organic wines from São Francisco Valley, Brazil. Repositório Alice
SOUZA, J. F. de; NASCIMENTO, A. M. de S.; COSTA, A. O.; SANTOS, S. F.; PEREIRA, G. E..
The present work aimed to characterize two varieties of experimental wines from organic production: Barbera and Tempranillo cultivars, in the São Francisco Valley, Brazil.
Tipo: Resumo em anais de congresso (ALICE) Palavras-chave: Barbera; Vinhos orgânicos; Vale do São Francisco; Tempranillo; Vale do São Francisco; Uva; Vinho; Vitivinicultura; Grape.
Ano: 2016 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/handle/doc/1059940
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Rootstock influence on Bordô grape juice composition elaborated in São Francisco Valley, Brazil. Repositório Alice
SANTOS, S. F.; SOUZA, J. F.; NASCIMENTO, A. M de S.; COSTA, A. O.; PEREIRA, G. E..
This study aimed to evaluate the composition of the juices produced from Bordô grapes grafted onto two rootstocks (IAC 572 and IAC 766) and conducted in espalier.
Tipo: Resumo em anais de congresso (ALICE) Palavras-chave: Uvas Bordô; Porta-enxerto; Vitis vinifera; Uva; Suco; Grapes.
Ano: 2016 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/handle/doc/1058923
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Rootstock influence on Bordô grape juice composition elaborated in São Francisco Valley, Brazil. Repositório Alice
SANTOS, S. F.; SOUZA, J. F.; NASCIMENTO, A. M de S.; COSTA, A. O.; PEREIRA, G. E..
This study aimed to evaluate the composition of the juices produced from Bordô grapes grafted onto two rootstocks (IAC 572 and IAC 766) and conducted in espalier.
Tipo: Resumo em anais de congresso (ALICE) Palavras-chave: Uvas Bordô; Porta-enxerto; Vitis vinifera; Uva; Suco; Grapes.
Ano: 2016 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/handle/doc/1059941
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