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Atividade de forrageamento de Linepithema micans (Hymenoptera: Formicidae) em videira. Repositório Alice
FERRARI, L.; NONDILLO, A.; BUENO, O. C.; BOTTON, M..
Neste trabalho, foi estudado a preferência alimentar (tipo de alimento) e os períodos de atividade de forrageamento de L.micans durante o dia em diferentes épocas do ano.
Tipo: Resumo em anais de congresso (ALICE) Palavras-chave: Isca tóxica; Viticultura; Uva; Praga de planta; Formiga; Alimento.
Ano: 2011 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/handle/doc/908547
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Estudo de parâmetros aplicados à elaboração de vinho tinto fino varietal Pinot noir pelo sistema de Vinificação Integral?, na fase de maceração. Repositório Alice
FERRARI, L.; PERISSUTTI, G. E.; SALVADOR, M. B. G.; GUERRA, C. C..
2012
Tipo: Resumo em anais de congresso (ALICE) Palavras-chave: Vinho tinto fino varietal pinot noir; Vinho tinto; Vinho fino; Pinot noir; Varietal; Vinificação integral; Fruticultura; Vinho.
Ano: 2012 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/handle/doc/945145
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Foraging activity and seasonal food preference of Linepithema micans (Hymenoptera: Formicidae), a species associated with the spread of Eurhizococcus brasiliensis (Hemiptera: Margarodidae). Repositório Alice
NONDILLO, A.; FERRARI, L.; LERIN, S.; BUENO, O. C.; BOTTON, M..
Linepithema micans (Forel) (Hymenoptera: Formicidae) is the main ant species responsible for the spread of Eurhizococcus brasiliensis (Wille) (Hemiptera: Margarodidae), a soil scale that damages vine plants in southern Brazil. The daily foraging activity of L. micans and its seasonal preference for protein- and carbohydrate-based foods were evaluated. The study was carried out in a greenhouse using seedlings of the Paulsen 1103 rootstock (Vitis berlandieriVitis rupestris) planted individually in pots and infested with colonies of L. micans. To determine the daily foraging activity and seasonal preference, a cricket (Gryllus sp.) and a 70% solution of inverted sugar and water were offered once a month for 12 mo. The ants foraging on each food source were...
Tipo: Artigo em periódico indexado (ALICE) Palavras-chave: Grapevine; Soil scale; Daily foraging; Seasonal preference; Eurhizococcus brasiliensis; Linepithema micans; Forrageamento; Cricket; Viticultura; Uva; Formiga; Ecologia animal; Praga de planta.
Ano: 2014 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/handle/doc/995772
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Otimização do método OIV para análise de ácidos orgânicos do vinho através de Cromatografia Líquida de Alta Eficiência. Repositório Alice
FERRARI, L.; PROKOPP, F. E.; SILVA, L. F. da; GUERRA, C. C..
2013
Tipo: Resumo em anais de congresso (ALICE) Palavras-chave: Ácido orgânico; Cromatografia líquida de alta eficiência; Enologia; Vinho; Análise química.
Ano: 2013 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/handle/doc/980080
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Validation of a chromatographic method to routine analysis of transresveratrol and quercetin in red wines. Repositório Alice
SILVA, L. F. da; GUERRA, C. C.; CZERMAINSKI, A. B. C.; FERRARI, L.; BERGOLD, A. M..
Abstract ? The objective of this work was to validate a fast method with low-solvent use, for the analysis of trans-resveratrol and quercetin in red wines. The wines were prepared, using a classical method, from the grape (Vitis vinifera) cultivars Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon, Malbec, Merlot, Petit Verdot, Pinot Noir, Ruby Cabernet, Syrah, Tannat, and Tempranillo. Samples were filtered and analyzed by high-pressure liquid chromatography (HPLC) with a diode array detector (DAD), at 306 and 371 nm, for trans-resveratrol and quercetin, respectively. An octylsilane column was used, and the mobile phase was composed by a gradient of methanol, water, and formic acid. The method was validated according to the following figures of merit: specificity,...
Tipo: Artigo em periódico indexado (ALICE) Palavras-chave: High-pressure liquid chromatography; Quantification; Cultivars Cabernet Franc; Cabernet Sauvignon; Malbec; Merlot; Petit Verdot; Pinot Noir; Ruby Cabernet; Syrah; Tannat; Tempranillo; Vitis vinífera; Polyphenols.
Ano: 2017 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/handle/doc/1071659
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