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Diversidade de espécies de Aspergillus e Penicillium em solos de vinhedos da região Tropical Semiárida do Brasil. Repositório Alice
FREIRE, L.; PASSAMANI, F. R. F.; PEREIRA, G. E.; BATISTA, L. R..
O objetivo neste estudo foi avaliar a diversidade de fungos os gêneros Aspergillus e Penicillium isolados de solos de vinhedos da região do Vale Submédio São Francisco. Doze amostras de solo foram coletadas na safra de 2014/2. Para o isolamento de fungos filamentosos foi utilizada a técnica de plaqueamento em superfície em meio DG-18 (Fungi and Food Spoilage, 593, 1997).
Tipo: Resumo em anais de congresso (ALICE) Palavras-chave: Aspergillus; Penicillium; Vinhedo; Semiárido; Melhoramento genetico; Uva; Fungo; Genetic improvement.
Ano: 2016 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/handle/doc/1057624
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Influence of physical and chemical characteristics of wine grapes on the incidence of Penicillium and Aspergillus fungi in grapes and ochratoxin A in wines Repositório Alice
FREIRE, L.; PASSAMANI, F. R. F.; THOMAS, A. B.; NASSUR, R. de C. M. R.; SILVA, L. M.; PASCHOAL, F. N.; PEREIRA, G. E.; PRADO, G.; BATISTA, L. R..
The incidence of filamentous fungi and toxin levels in grapes and wines varies depending on the variety of grapes, the wine region, agricultural practices, weather conditions, the harvest and the winemaking process. In this sense, the objective of this study was to evaluate the diversity of Aspergillus and Penicillium fungi isolated fromwine grapes of the semi-arid tropical region of Brazil, evaluate the presence of ochratoxin A (OTA) in the experimental wine and verify if there is a correlation between occurrence of these fungi and the physicochemical characteristics of the wine grapes grown in the region. For the isolation of fungi we used the direct plating technique. The presence of OTA in the experimental wine was detected by high-performance liquid...
Tipo: Artigo em periódico indexado (ALICE) Palavras-chave: Fungo filamentoso; Fungo isolado; Uva; Doenca de planta; Vinho; Fungo.
Ano: 2016 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/handle/doc/1059865
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Kit para automação laboratorial. Infoteca-e
PESSOA, J. D. C.; FREIRE, L.; FERREIRA, V. C.; CRUVINEL, P. E.; CALBO, A. G..
1998
Tipo: Séries anteriores (INFOTECA-E)
Ano: 1998 URL: http://www.infoteca.cnptia.embrapa.br/handle/doc/27387
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Kit para automação laboratorial. Infoteca-e
PESSOA, J. D. C.; FREIRE, L.; FERREIRA, V. C.; CRUVINEL, P. E.; CALBO, A. G..
1998
Tipo: Séries anteriores (INFOTECA-E)
Ano: 1998 URL: http://www.infoteca.cnptia.embrapa.br/handle/doc/30263
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Redes neurais para predição de variáveis climáticas relevantes para a agricultura1. Infoteca-e
PESSOA, J. D. C.; FREIRE, L..
1998
Tipo: Comunicado Técnico (INFOTECA-E)
Ano: 1998 URL: http://www.infoteca.cnptia.embrapa.br/handle/doc/30289
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