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Açúcares solúveis, sacarose sintase e sacarose fosfato sintase durante o desenvolvimento do fruto de café, sob diferentes condições Repositório Alice
GEROMEL, C.; MAZZAFERA, P.; MARRACCINI, P. R.; FERREIRA, L. P.; VIEIRA, L. G. E.; PEREIRA, L. F. P..
Foram abordados nesse trabalho aspectos fisiológicos de carboidratos envolvidos na relação fontedreno, sendo a sacarose o principal carboidrato exportado. Sabendose que a sacarose não é utilizada diretamente como substrato para a maioria dos processos envolvidos no crescimento, desenvolvimento e armazenamento, tanto na fonte como no dreno, o destino metabólico da sacarose é mediado pelas enzimas invertases, sacarose sintase e sacarose fosfato sintase. Nesse estudo foram dosadas as enzimas sintase da sacarose (SUSY) e sacarose fosfato sintase (SPS), assim como os teores de açúcares solúveis totais, redutores e sacarose, durante o desenvolvimento do fruto de cafeeiro em diferentes tecidos: polpa, perisperma e endosperma e em diferentes condições de...
Tipo: Artigo em anais de congresso (ALICE) Palavras-chave: Café; Sacaroses síntase; Sacarose fosfato sintase.
Ano: 2007 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/handle/doc/905972
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Açúcares solúveis, sacarose sintase e sacarose fosfato sintase durante o desenvolvimento do fruto de café, sob diferentes condições de luz e carga. Repositório Alice
GEROMEL, C.; MAZZAFERA, P.; MARRACCINI, P. R.; FERREIRA, L. P.; VIEIRA, L. G. E.; PEREIRA, L. F. P..
Foram abordados nesse trabalho aspectos fisiológicos de carboidratos envolvidos na relação fontedreno, sendo a sacarose o principal carboidrato exportado. Sabendo-se que a sacarose não é utilizada diretamente como substrato para a maioria dos processos envolvidos no crescimento, desenvolvimento e armazenamento, tanto na fonte como no dreno, o destino metabólico da sacarose é mediado pelas enzimas invertases, sacarose sintase e sacarose fosfato sintase. Nesse estudo foram dosadas as enzimas sintase da sacarose (SUSY) e sacarose fosfato sintase (SPS), assim como os teores de açúcares solúveis totais, redutores e sacarose, durante o desenvolvimento do fruto de cafeeiro em diferentes tecidos: polpa, perisperma e endosperma e em diferentes condições de...
Tipo: Artigo em anais de congresso (ALICE) Palavras-chave: Café; Sacarose sintase; Sacarose fosfato sintase.
Ano: 2005 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/handle/doc/909562
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An integrated analysis of mRNA and sRNA transcriptional profiles in Coffea arabica L. roots: insights on nitrogen starvation responses. Repositório Alice
SANTOS, T. B. dos; SOARES, J. D. M.; LIMA, J. E.; SILVA, J. C.; IVAMOTO, S. T.; BABA, V. Y.; SOUZA, S. G. H.; LORENZETTI, A. P. R.; PASCHOAL, A. R.; MEDA, A. R.; NISHIYAMA JÚNIOR, M. Y.; OLIVEIRA, U. C. de; MOKOCHINSKI, J. B.; GUYOT, R.; JUNQUEIRA-DE-AZEVEDO, I. L. M.; FIGUEIR, A. V. O.; MAZZAFERA, P.; R. JÚNIO, O.; VIEIRA, L. G. E.; PEREIRA, L. F. P.; DOMINGUES, D. S..
Coffea arabica L. is an important agricultural commodity, accounting for 60% of traded coffee worldwide. Nitrogen (N) is a macronutrient that is usually limiting to plant yield; however, molecular mechanisms of plant acclimation to N limitation remain largely unknown in tropical woody crops. In this study, we investigated the transcriptome of coffee roots under N starvation, analyzing poly-A+ libraries and small RNAs. We also evaluated the concentration of selected amino acids and N-source preferences in roots. Ammonium was preferentially taken up over nitrate, and asparagine and glutamate were the most abundant amino acids observed in coffee roots.We obtained 34,654 assembled contigs by mRNA sequencing, and validated the transcriptional profile of 12...
Tipo: Artigo em periódico indexado (ALICE) Palavras-chave: Nitrogen transport; Differential gene expression; RNA-seq; MicroRNA.
Ano: 2019 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/alice/handle/doc/1108713
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Biochemical composition and oxidative enzyme activities in cupuaçú (Theobroma grandiflorum L.) leaves as infected by Crinipellis perniciosa. Repositório Alice
CONCEIÇÃO, H. E. O.; MAZZAFERA, P.; ROCHA NETO, O. G. da; STEIN, R. L. B..
1996
Tipo: Resumo em anais de congresso (ALICE) Palavras-chave: Cucpuaçu; Fungo; Composição bioquímica.
Ano: 1996 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/handle/doc/981781
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Biochemical composition of Theobroma grandiflorum leaves infected by Crinipellis perniciosa. Repositório Alice
CONCEIÇÃO, H. E. O. da; MAZZAFERA, P.; ROCHA NETO, O. G. da; STEIN, R. L. B..
Cupuaçu (Theobroma grandiflorum Schum.) tem a produção de frutos bastante afetada, quando atacada pela doença vassoura de bruxa, causada pelo fungo Crinipellis perniciosa (Stahel) Singer. Com o intuito de se estudar as alterações bioquímicas em plantas infectadas, folhas sadias e doentes foram analisadas quanto ao conteúdo de açúcares solúveis, amido, proteinas, clorofila, fenóis solúveis totais e taninos. De modo geral, os maiores teores desses compostos foram encontrados em folhas sadias.
Tipo: Artigo em periódico indexado (ALICE) Palavras-chave: Açúcar soluvel; Fruta; Cupuaçu; Composto fenolico; Bioquímica; Interação planta-patogeno; Vassoura de bruxa; Fungo; Clorofila; Amido; Tanino; Crinipellis perniciosa; Amazônia; Brasil; Phenolic compounds; Biochemistry; Fungi; Starch; Tannins; Chlorophylls.
Ano: 1997 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/handle/doc/397810
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Brazilian coffee genome project: an EST-based genomic resource. Repositório Alice
VIEIRA, L. G. E.; ANDRADE, A. C.; COLOMBO, C. A.; MORAES, A. H. de A.; METHA, A.; OLIVEIRA, A. C. de; LABATE, C. A.; MARINO, C. L.; MONTEIRO-VITORELLO, C. de B.; MONTE, D. C.; GIGLIOTI, E.; KIMURA, E. T.; ROMANO, E.; KURAMAE, E. E.; LEMOS, E. G. M.; ALMEIDA, E. R. P. de; JORGE, E. C.; ALBUQUERQUE, E. V. S.; SILVA, F. R. da; VINECKY, F.; SAWAZAKI, H. E.; DORRY, H. F. A.; CARRER, H.; ABREU, I. N.; BATISTA, J. A. N.; TEIXEIRA, J. B.; KITAJIMA, J. P.; XAVIER, K. G.; LIMA, L. M. de; CAMARGO, L. E. A. de; PEREIRA, L. F. P.; COUTINHO, L. L.; LEMOS, M. V. F.; ROMANO, M. R.; MACHADO, M. A.; COSTA, M. M. do C.; SÁ, M. F. G. de; GOLDMAN, M. H. S.; FERRO, M. I. T.; TINOCO, M. L. P.; OLIVEIRA, M. C.; VAN SLUYS, M-A.; SHIMIZU, M. M.; MALUF, M. P.; EIRA, M. T. S. da; GUERREIRO FILHO, O.; ARRUDA, P.; MAZZAFERA, P.; MARIANI, P. D. S. C.; OLIVEIRA, R. L. B. C. de; HARAKAVA, R.; BALBAO, S. F.; TSAI, S. M.; MAURO, S. M. Z. di; SANTOS, S. N.; SIQUEIRA, W. J.; COSTA, G. G. L.; FORMIGHIERI, E. F.; CARAZZOLLE, M. F.; PEREIRA, G. A. G..
bitstream/item/177955/1/ID-26742-1.pdf
Tipo: Artigo em periódico indexado (ALICE) Palavras-chave: Projeto genoma; Brasil; Café.
Ano: 2006 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/alice/handle/doc/187149
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Caffeine degradation in leaves and fruits of coffea arabica and coffea dewevrei. Repositório Alice
VITORIA, A. P.; MAZZAFERA, P..
The coffee species Coffea dewevrei and Coffea arabica have marked differences in caffeine metabolism and the control of the caffeine content during fruit ripening and leaf aging is still not clear. The aim of this work was a detailed investigation on the alkaloid degradation in young and aged leaves, and immature and mature fruits of these species. Young and aged leaves, and immature and mature fruits were fed with (2-14 C) caffeine. After an incubation period they were extracted for (2-14 C) caffeine and metabolites and analysed by reversed-phase liquid chromatography and radiocounting of collected fraction. In leaves and fruits of Coffea dewevrei there were higher degradation rates of caffeine. In both species, compared to young tissues, aged leaves and...
Tipo: Artigo em periódico indexado (ALICE) Palavras-chave: Metabolismo da cafeina; Cafe; Metilxantinas; Caffeine metabolism; Coffee; Methylxanthines.
Ano: 1998 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/handle/doc/86984
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Caracterização molecular de enzimas chave do metabolismo de açúcares em café. Repositório Alice
FERREIRA, L. P.; GEROMEL, C.; CAVALAR, A. A.; MARRACCINI, P.; MAZZAFERA, P.; PEREIRA, L. F. P.; MAZZAFERA, P..
2003
Tipo: Resumo em anais de congresso (ALICE) Palavras-chave: Semente; Expressão e clonagem de genes; Sacarose; Metabolismo de açúcar.
Ano: 2003 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/handle/doc/908993
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Composição bioquímica e enzimas oxidativas em folhas de cupuaçuzeiro (Theobroma grandiflorum (Wildenow ex Sprengel) Schumann) infectadas por Crinipellis perniciosa. Repositório Alice
CONCEIÇÃO, H. E. O. da; MAZZAFERA, P.; ROCHA NETO, O. G. da; STEIN, R. L. B..
1996
Tipo: Resumo em anais de congresso (ALICE) Palavras-chave: Cupuaçu; Fruta; Doença; Vassoura de bruxa; Análise foliar; Fisiologia vegetal; Theobroma grandiflorum; Crinipellis perniciosa; Amazônia; Brasil; Fruits; Plant diseases; Plant galls; Leaves; Tissue analysis; Plant physiology.
Ano: 1996 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/handle/doc/394860
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Composição bioquímica e enzimas oxidativas em folhas de cupuaçuzeiro (Theobroma grandiflorum (Willdenox ex Sprengel) Shumann) infectadas por Crinipellis perniciosa. Repositório Alice
CONCEIÇÃO, H. E. O. da; MAZZAFERA, P.; ROCHA NETO, O. G. da; STEINL, R. L. B..
1997
Tipo: Artigo em anais de congresso (ALICE) Palavras-chave: Cupuaçu; Fruta; Análise foliar; Doença; Fisiologia; Composição química; Vassoura-de-bruxa; Crinipellis perniciosa; Theobroma grandiflorum; Amazônia; Brasil; Plant physiology; Leves; Tissue analysis; Plant galls; Plant diseases; Chemical composition.
Ano: 1997 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/handle/doc/394580
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Construção de um mapa genético a partir de uma população F2 derivada do cruzamento entre Coffea arabica e C. canephora e Sua utilidade para qualidade de bebida. Repositório Alice
PRIOLLI, R. H. G.; RAMOS, L. C. S.; POT, D.; MOLLER, M.; GALLO, P. B.; PASTINA, M. M.; GARCIA, A. A. F.; YAMAMOTO, P. Y.; LANNES, S. D.; VIEIRA, L. G. E.; FERREIRA, L. P.; MAZZAFERA, P.; PEREIRA, L. F. P.; COLOMBO, C. A..
Mapas genéticos com base em marcadores moleculares têm sido desenvolvidos em grande número de plantas como uma estratégia eficaz para seleção assistida pelo marcador. No presente estudo, marcadores AFLP e SSR foram utilizados para construção de um mapa genético em uma população F2 criada a partir da autofecundação do híbrido F1 do cruzamento entre Coffea arabica e Coffea canephora. Foram identificados 349 marcadores AFLP e 50 alelos SSR segregantes em 90 plantas F2. Para construção do mapa, apenas marcas em dose única e segregação 3:1 no F2 foram consideradas (248 marcadores AFLP e SSR 27 alelos, ou 68,9% dos marcadores polimórficos). Cento e sessenta e nove marcadores foram mapeados (155 AFLP e 14 SSR). Trinta e sete grupos ligação correspondentes a um...
Tipo: Artigo em anais de congresso (ALICE) Palavras-chave: Café; Melhoramento genético; Café; Melhoramento genético; Seleção assistida; Marcador molecular.
Ano: 2009 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/handle/doc/903744
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Distinct transcriptional networks control environment sensing and development in wild and cultivated grapevine genotypes. Repositório Alice
BOSCO, D. D.; FERNANDO, J. A.; MAZZAFERA, P.; MAIA, J. D. G.; RITSCHEL, P. S.; QUECINI, V..
2015
Tipo: Resumo em anais de congresso (ALICE) Palavras-chave: Genetic diversity; Light; Temperature; Transcriptome; Vitis.
Ano: 2015 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/handle/doc/1036605
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Effects of shade on the development and sugar metabolism of coffee (Coffea arabica L.) fruits. Repositório Alice
GEROMEL, C.; FERREIRA, L. P.; DAVRIEUX, F.; GUYOT, B.; RIBEYRE, F.; SCHOLZ, M. B. dos S.; PEREIRA, L. F. P.; VAAST, P.; POT, D.; LEROY, T.; ANDROCIOLI FILHO, A.; VIEIRA, L. G. E.; MAZZAFERA, P.; MARRACCINI, P..
Coffee fruits grown in shade are characterized by larger bean size than those grown under full-sun conditions. The present study assessed the effects of shade on bean characteristics and sugar metabolism by analyzing tissue development, sugar contents, activities of sucrose metabolizing enzymes and expression of sucrose synthase-encoding genes in fruits of coffee (Coffea arabica L.) plants submitted to full-sun (FS) and shade (SH) conditions. Evolution of tissue fresh weights measured in fruits collected regularly from flowering to maturation indicated that this increase is due to greater development of the perisperm tissue in the shade. The effects of light regime on sucrose and reducing sugar (glucose and fructose) contents were studied in fresh and dry...
Tipo: Artigo em periódico indexado (ALICE) Palavras-chave: Coffea arabica; Fruit development; Gene expression; Shade; Sucrose synthase; Sugar metabolism.
Ano: 2008 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/handle/doc/880536
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Metabolismo de açúcares durante o desenvolvimento de frutos de café. Repositório Alice
GEROMEL, C.; PEREIRA, L. P.; CAVALARI, A. A.; PEREIRA, L. F. P.; VIEIRA, L. G. E.; LEROY, T.; MAZZAFERA, P.; MARRACCINI, P..
2005
Tipo: Artigo em anais de congresso (ALICE) Palavras-chave: Café; Clonagem de cDNA; Desenvolvimento de grão; Expressão gênica; Metabolismo da sacarose; Sacarose sintase.
Ano: 2005 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/handle/doc/909275
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Novos marcadores para fins de mapeamento e localização de QTLs a partir de PCR-RFLP de genes de genoma café brasileiro. Repositório Alice
COLOMBO, C. A.; YAMAMOTO, P. Y.; RAMOS, L. C. S.; MAZZAFERA, P.; GALLO, P. B.; VILELLA, O. T.; LANNES, S. D.; POT, D.; FERREIRA, L. P.; VIEIRA, L. G. E.; PEREIRA, L. F. P..
O mapeamento genético é uma das estratégias mais visadas para fins de melhoramento genético e ganha maior importância a partir do surgimento de marcadores do tipo SNPs ou INDELs, facilitado pelos projetos genomas, sobretudo de ESTs. Assim, análises in silico de busca de polimorfismo SNPs em seqüências relacionadas com qualidade de bebida e derivadas de C.arabica e C.canephora foram analisadas e o polimorfismo entre as duas espécies validado para seis genes (quatro proteases e dois de sacarose) a partir de estudos de laboratório utilizando a técnica PCR-RFLP. Para tanto, após confirmação do polimorfismo nas duas espécies parentais, foram genotipadas 90 plantas F2 derivadas da autofecundação de um híbrido interespecífico de Coffea arabica e C. canephora 4x....
Tipo: Artigo em anais de congresso (ALICE) Palavras-chave: Coffea spp; Qualidade de bebida; Seleção assistida; Enzimas de restrição; ESTs; Gene candidato.
Ano: 2009 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/handle/doc/903748
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Photoperiod modulates development and hormone-mediated transcriptional networks in grapevine. Repositório Alice
DAL BOSCO, D.; SINSKI, I.; FERNANDO, J. A.; MAZZAFERA, P.; QUECINI, V..
2013
Tipo: Resumo em anais de congresso (ALICE) Palavras-chave: Fotoperíodo; Viticultura; Uva; Genética.
Ano: 2013 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/handle/doc/979576
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Soluble sugars, enzymatic activities and gene expression during development of coffee fruits submitted to shade condition. Repositório Alice
MARRACCINI, P.; GEROMEL, C.; FERREIRA, L. P.; PEREIRA, L. F. P.; LEROY, T.; POT, D.; DAVRIEUX, F.; RIBEYRE, F.; GUYOT, B.; SCHOLZ, M. B. S.; ANDROCIOLI FILHO, A.; VIEIRA, L. G. E.; MAZZAFERA, P..
Effects of shade (50% light) condition on development and sugar metabolism was analyzed in fruits of Coffea arabica L. var. IAPAR 59. Fresh weight measurements of separated tissues (pericarp, perisperm and endosperm) showed that the increased size observed in beans of shaded plants was correlated with high perisperm development. Reducing sugar contents in the pericarp and endosperm of fruits from shaded plants appeared higher than in the same tissues of control (?full-sun?) plants. On the contrary, sucrose content was slightly lower in shade than in control beans. At the enzymatic level, sucrose synthase activities detected in the latest stages (197-231 DAF) of perisperm development from shaded plants were higher than from of control, confirming the...
Tipo: Artigo em anais de congresso (ALICE) Palavras-chave: Sugar metabolism; Coffea arabica L. var.; IAPAR 59.
Ano: 2007 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/handle/doc/885784
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Sucrose metabolism during fruit development in coffea racemosa. Repositório Alice
GEROMEL, C.; FERREIRA, L. P.; BOTTCHER, A.; POT, D.; PEREIRA, L. F. P.; LEROY, T.; VIEIRA, L. G. E.; MAZZAFERA, P.; MARRACCINI, P..
Sucrose is one of the compounds in the raw coffee bean that has been identified as an important precursor of coffee flavour and aroma. In order to increase our knowledge of sucrose metabolism in coffee species, sucrose and reducing sugar content were investigated in the fast fruit-ripening coffee species Coffea racemosa. Fruits were harvested regularly from anthesis, until the point of complete fruit maturation and tissue development, followed by measurement of fruit tissue weight. Pericarp was the most abundant tissue, and always represented around 70?80% of fruit fresh weight. The perisperm present in young fruits was rapidly replaced by the endosperm at around 40 days after flowering (DAF). In the latter tissue, total and reducing sugars decreased...
Tipo: Artigo em periódico indexado (ALICE) Palavras-chave: Coffea racemosa; Sucrose.
Ano: 2008 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/handle/doc/880537
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Sugar metabolism during coffee fruit development. Repositório Alice
GEROMEL, C.; FERREIRA, L. P.; CAVALARI, A. A.; PEREIRA, L. F. P.; VIEIRA, L. G. E.; LEROY, T.; MAZZAFERA, P.; MARRACCINI, P..
In this study, we investigated more particularly the sucrose synthase (Susy: EC2.4.1.13) at the biochemical and molecular levels during the development of coffee fruits. In addition, feeding experiments with 14C-sucrose and incubation of fruits with 14CO2 were carried out. Our results suggest that Susy is the main enzyme responsible for sucrose metabolism in coffee fruits. In the pulp and endosperm of fruits at the last stage of maturation, a peak of Susy activity was observed and correlates with an increase of sucrose. At the molecular level, we cloned two cDNAs encoding different Susy isoforms. We also showed that both Susy-encoding genes were expressed in coffee fruits, with differences regarding their spatial and temporal expression. The...
Tipo: Artigo em anais de congresso (ALICE) Palavras-chave: Sucrose synthase; Sugar.
Ano: 2005 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/handle/doc/885817
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The contribution of natural genetic variation to adaptative plasticity in Vitis. Repositório Alice
DAL BOSCO, D.; SINSKI, I.; FERNANDO, J. A.; MAZZAFERA, P.; QUECINI, V..
2013
Tipo: Resumo em anais de congresso (ALICE) Palavras-chave: Viticultura; Uva; Genética; Melhoramento genético.
Ano: 2013 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/handle/doc/979565
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