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A lagarta da couve, Pieris brassicae (L.) (Lepidoptera: Pieridae), como fonte de compostos com interesse farmacêutico. IPB - Escola Superior Agrária
Fernandes, F.; Malheiro, R.; Andrade, P.B.; Valentão, P.; Bento, Albino; Pereira, J.A..
A lagarta da couve, Pieris brassicae (L.), é uma praga que ataca com frequência diferentes espécies de Brassica. Nos estádios de desenvolvimento mais avançados, esta lagarta apresenta uma forte voracidade, consumindo grande quantidade de alimento e produzindo quantidade apreciável de excrementos. Nos últimos anos a procura de novas moléculas com interesse farmacêutico tem tido grande impulso, constituindo os produtos naturais fontes importantes desses compostos. Assim, o presente trabalho reúne informação sobre a possibilidade da P. brassica ser fornecedora de compostos bioactivos.
Tipo: ConferenceObject
Ano: 2009 URL: http://hdl.handle.net/10198/4845
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Actividade antioxidante de azeitonas verdes descaroçadas produzidas em Trás-os-Montes: estudo do efeito da cultivar. IPB - Escola Superior Agrária
Malheiro, R.; Sousa, A.; Casal, S.; Bento, Albino; Pereira, J.A..
A azeitona de mesa e parte integrante da dieta Mediterrânica, sendo considerada uma fonte importante de antioxidantes. Em Trás-os-Montes, no inicio do Outono, são processadas de forma artesanal um tipo de azeitona de mesa denominada "alcaparras". Para 0 seu processamento, os frutos são colhidos verdes, partidos, retirado o caroço e introduzidos em agua, mudada diariamente, durante aproximadamente uma semana ate que possam ser consumidos. De uma maneira geral, o factor cultivar não e tido em conta no processamento, apesar de apresentarem composição química e propriedades tecnológicas distintas. Assim, com o presente trabalho pretendeu-se estudar 0 efeito da cultivar na actividade antioxidante das "alcaparras". Neste sentido, foram processados lotes de...
Tipo: ConferenceObject
Ano: 2009 URL: http://hdl.handle.net/10198/5126
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Actividade antioxidante de folhas de medronheiro (Arbutus unedo L.) de 19 genótipos provenientes da região de Bragança IPB - Escola Superior Agrária
Sá, Olga; Malheiro, R.; Baltasar, José Luís; Pereira, J.A.; Baptista, Paula.
BaptistaBaptistaO medronheiro (Fig.1) éuma espécie fruteira com grande importância ambiental, ornamental, económica e medicinal. O medronho éutilizado para confeccionar alimentos, como compotas, e na produção de aguardente. As folhas são usadas a nível medicinal pelas suas propriedades adstringentes, antidiarreicas e depurativas. Em Portugal não tem sido atribuída a devida importância económica a esta espécie, pelo que tem sido substituída por espécies florestais.
Tipo: ConferenceObject
Ano: 2010 URL: http://hdl.handle.net/10198/4664
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Actividade antioxidante de folhas de medronheiro (Arbutus unedo L.) de 19 genótipos provenientes da região de Bragança IPB - Escola Superior Agrária
Sá, Olga; Malheiro, R.; Baltasar, José Luís; Pereira, J.A.; Baptista, Paula.
Nos últimos anos, tem-se verificado na região de Trás-os-Montes a substituição do medronheiro (Arbutus unedo L.) por espécies florestais. Este facto resulta da pouca importância económica atribuída a esta espécie fruteira. Com o intuito de inverter esta situação, no presente trabalho procedeu-se à caracterização da actividade antioxidante das folhas, afim de seleccionar os genótipos de superior qualidade e incentivar a sua utilização na indústria farmacêutica e química. Para tal, em diferentes localidades do distrito de Bragança foram colhidas folhas de medronheiro de 19 indivíduos, e determinada a sua actividade antioxidante através dos métodos do poder redutor e do efeito bloqueador de radicais de DPPH (2,2-difenil-1-picrilhidrazilo). Na generalidade dos...
Tipo: ConferenceObject Palavras-chave: Medronheiro; Folhas; Actividade antioxidante.
Ano: 2010 URL: http://hdl.handle.net/10198/5284
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Chemometric classification of several olive cultivars from Trás-os-Montes region (Northeast of Portugal) using artificial neural networks. IPB - Escola Superior Agrária
Peres, António M.; Baptista, Paula; Malheiro, R.; Dias, L.G.; Bento, Albino; Pereira, J.A..
This work aimed to use artificial neural networks for fruit classification according to olive cultivar, as a tool to guarantee varietal authenticity. So, 70 samples, each one containing, in general, 40 olives, belonging to the six most representative olive cultivars of Trás-os-Montes region (Cobrançosa, Cordovil, Madural, Negrinha de Freixo, Santulhana and Verdeal Transmontana) were collected in different groves and during four crop years. Five quantitative morphological parameters were evaluated for each fruit and endocarp, respectively. In total, ten biometrical parameters were used together with a multilayer perceptron artificial neural network allowing the implementation of a classification model. Its performance was compared with that obtained using...
Tipo: Article Palavras-chave: Olea europaea L.; Artificial neural networks; Linear discriminant analysis; Authenticity; Cultivars; Protected designation of origin.
Ano: 2011 URL: http://hdl.handle.net/10198/3125
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Cultivar effect on the phenolic composition and antioxidant potential of stoned table olives IPB - Escola Superior Agrária
Malheiro, R.; Sousa, A.; Casal, S.; Bento, Albino; Pereira, J.A..
Stoned green table olives ‘‘alcaparras’’ prepared from five different cultivars (Cv. Cobrançosa, Madural, Negrinha de Freixo, Santulhana and Verdeal Transmontana) were investigated concerning their phenolic composition and antioxidant potential. From each cultivar, five independent lots were prepared. The phenolic profile was determined by HPLC/DAD at 280 nm, and antioxidant potential measured using the reducing power and scavenging effect on DPPH (2,2-diphenyl-1-picrylhydrazyl) radicals assays. Twelve phenolic compounds were identified, being hyrdoxytyrosol the most abundant one, followed by verbascoside and tyrosol. Cv. Cobrançosa and Santulhana reported higher content of phenolic compounds, with 165.76 and 163.66 mg/kg of fresh ‘‘alcaparras’’ table...
Tipo: Article Palavras-chave: Olea europaea L.; Stoned table olives; Olive cultivar; Phenolic composition; Antioxidant potential.
Ano: 2011 URL: http://hdl.handle.net/10198/3952
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Efeito do aquecimento em microondas na qualidade de azeites virgens. IPB - Escola Superior Agrária
Malheiro, R.; Oliveira, I.; Bento, Albino; Pereira, J.A..
Nas últimas décadas, houve uma alteração significativa do estilo de vida das populações com implicações ao nível das tecnologias de processamento dos alimentos. A utilização do microondas encontra-se generalizada, quer seja para descongelar/aquecer alimentos, quer seja para processar refeições. O azeite e um dos componentes básicos da dieta mediterrânica entrando na preparação/confecção de inúmeros pratos.
Tipo: ConferenceObject
Ano: 2009 URL: http://hdl.handle.net/10198/5102
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Effect of microwave heating with different exposure times on physical and chemical parameters of olive oil IPB - Escola Superior Agrária
Malheiro, R.; Oliveira, I.; Vilas-Boas, Miguel; Falcão, Soraia; Bento, Albino; Pereira, J.A..
This study reflects the effect of different microwave heating times (1, 3, 5, 10 and 15 min) on physical and chemical characteristics of three Portuguese olive oils from three protected designation of origin (PDO), "Azeite de Tras-os-Montes PDO", "Azeites da Beira Interior PDO", and "Azeite de Moura PDO". The parameters evaluated were free acidity, peroxide value, specific extinction coefficients (K-232 and K-270), color and chlorophylls and carotenoids content. A differential pulse voltammeter was also used to monitor the changes in a-tocopherol content. The results showed that microwave heating produce losses in the quality of the different analysed olive oils. The heating time did not promote the occurrence of hydrolysis in the samples since no changes...
Tipo: Article Palavras-chave: Microwave heating; Olive oil; Quality parameters; Alpha-tocopherol.
Ano: 2009 URL: http://hdl.handle.net/10198/1240
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Hazelnut (Corylus avellana L.) kernels as a source of antioxidants and their potential in relation to other nuts IPB - Escola Superior Agrária
Delgado, Teresa; Malheiro, R.; Pereira, J.A.; Ramalhosa, Elsa.
The present work evaluates the potential of hazelnut kernels as a source of antioxidants to be incorporated into new products. First, the effects of extraction conditions on the isolation of hazelnut kernels’ total phenols and antioxidants were evaluated. Six conditions, involving different solvents (water, methanol and aqueous acetone) and contact times, were studied. The highest total phenol contents were obtained with boiling water for 30 min, 44.3±7.7mgGAE/gextract, and 80% (v/v) aqueous acetone solution for 24 h, 36.2±8.8mgGAE/gextract. Increasing the contact time for the acetonic extractions did not improve the total phenols content. Regarding antioxidant activity, the highest DPPH-scavenging effect value was obtained with 80% (v/v) aqueous acetone...
Tipo: Article Palavras-chave: Hazelnut kernels; Antioxidant activity; Antioxidant activity; Total phenols content; Extraction methods.
Ano: 2010 URL: http://hdl.handle.net/10198/3123
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Influência da cultivar nas características sensoriais de azeitonas verdes descaroçadas produzidas em Trás-os-Montes. IPB - Escola Superior Agrária
Sousa, A.; Malheiro, R.; Rodrigues, S.; Casal, S.; Bento, Albino; Pereira, J.A..
As azeitonas verdes descaroçadas, regionalmente apelidadas de "alcaparras", são um tipo de azeitona de mesa produzido de forma tradicional e muito apreciadas em Trás-os-Montes. Inicialmente, a produção deste tipo de azeitonas era vista como um aproveitamento de frutos caídos da oliveira, sobretudo a partir de meados e finais de Setembro, situação alterada hoje em dia devido ao preço que este produto atinge. Na Elaboração deste tipo de azeitonas, os frutos são colhidos verdes, partidos, ocorrendo a separação do caroço e da polpa que fica quebrada em duas ou mais partes desiguais. A polpa é colocada em água, sendo esta substituída diariamente ate que as azeitonas percam o amargor ou sejam consideradas "doces". Nesta altura é-lhe adicionado sal e são...
Tipo: ConferenceObject
Ano: 2009 URL: http://hdl.handle.net/10198/5123
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Interaction between Hypholoma fasciculare and the ectomycorrhizal fungus Pisolithus tinctorius IPB - Escola Superior Agrária
Baptista, Paula; Pinho, P. Guedes de; Malheiro, R.; Tavares, Rui Manuel; Lino-Neto, Teresa.
In the past few years, cord-forming basidiomycetes have received considerable attention in their growth strategies in the presence of other fungi (saprotrophic and pathogenic). In the present study, the in vitro interaction between the cord-forming basidiomycete Hypholoma fasciculare and the ectomycorrhizal fungus Pisolithus tinctorius was studied. Dual-cultures were established and the radial fungal growth, hyphae morphology and production of volatile compounds were evaluated during interaction. Growth of P. tinctorius is severely inhibited by H. fasciculare even before mycelia contact, suggesting a mechanism of antagonism at a distance. Following contact with H. fasciculare mycelia, P. tinctorius displayed distinctive hyphal interference with collapsed...
Tipo: ConferenceObject Palavras-chave: Hypholoma fasciculare; Pisolithus tinctorius; Volatile compounds; Fungal interaction.
Ano: 2010 URL: http://hdl.handle.net/10198/4493
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Olive oil stability under deep-frying conditions IPB - Escola Superior Agrária
Casal, S.; Malheiro, R.; Sendas, A.; Oliveira, M.B.P.P.; Pereira, J.A..
The suitability of different commercial olive oil categories for domestic frying was investigated. Oil samples were taken every 3 h of frying and evaluated for free acidity, peroxide and p-anisidine values, specific extinction coefficients, oxidative stability, fatty acids, vitamin E, b-carotene and total phenols, until the total polar compounds achieved the maximum legal value (25%). All olive oils were fried during more time than the commercial vegetable oil blend taken for comparison (from 24 to 27 h, against 15 h). The extra-virgin Protected Designation of Origin (PDO) olive oil was characterized by reduced levels of oxidation and hydrolysis, and superior amounts of minor antioxidant compounds. The ‘‘olive oil” commercial category behaves similarly,...
Tipo: Article Palavras-chave: Olive oil; Oxidative stability; Frying; Vitamin E; Fatty acids; Total phenols.
Ano: 2010 URL: http://hdl.handle.net/10198/3122
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Volatile composition of three species of wild mushrooms from Trás-os-Montes region using HS-SPME and GC/IT-MS IPB - Escola Superior Agrária
Nogueira, Liliana; Malheiro, R.; Pinho, P. Guedes de; Baptista, Paula.
Trás-os-Montes region is considered one of the richest regions of Portugal concerning the existence of wild mushrooms. In the present work, was studied the volatile profile of three species of wild mushrooms, Hebeloma crustuliniforme, Clitocybe odora and Tricholoma fracticum. These species have different flavours, namely radish-, anise-like odor, and not distinctive or slightly mealy odor, respectively. The volatile fractions were determined in fresh mushrooms by headspace solid-phase microextraction (HS-SPME) combined with gas-chromatography/ion trap-mass spectrometry (GC/IT-MS). Several volatile compounds were identified, belonging to different chemical classes. The three studied mushroom species reported different volatile profiles as presented in...
Tipo: ConferenceObject Palavras-chave: Volatile profile; Wild mushrooms; GC/IT-MS.
Ano: 2010 URL: http://hdl.handle.net/10198/4590
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