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A importância dos fungos na limitação natural da traça-da-oliveira, Prays oleae Bern., na região de Trás-os-Montes IPB - Escola Superior Agrária
Oliveira, Ivo; Baptista, Paula; Pereira, Susana; Lino-Neto, Teresa; Pereira, J.A.; Bento, Albino.
A traça da oliveira (Prays oleae Bern.) e uma praga chave dos olivais da Península Ibérica, provocando, ano ap6s ano, consideráveis perdas de rendimento. Os meios de protecção contra esta praga são baseados sobretudo em produtos químicos de síntese com implicações ao nível de poluição ambiental, desenvolvimento de resistência e de existência de resíduos nos produtos do olival. Neste contexto 0 conhecimento dos factores de limitação natural da praga e a pesquisa de meios de luta alternativos são aspectos de acrescida importância. Assim, com 0 presente trabalho pretendeu-se contribuir para 0 conhecimento dos factores de limitação natural da praga, principalmente no que respeita aos fungos entomopatogénicos, como primeiro passo para o delineamento de...
Tipo: ConferenceObject Palavras-chave: Traça-da-oliveira; Limitação natural; Fungos entomopatogénicos; Beauveria bassiana.
Ano: 2009 URL: http://hdl.handle.net/10198/4578
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Actividade antioxidante e composição em fenóis totais de dez variedades de feijão do ITACYL IPB - Escola Superior Agrária
Afonso, Sílvia Marlene Esteves; Oliveira, Ivo; Ramalhosa, Elsa; Asensio, Carmen; Asensio, Carmen; Bento, Albino; Pereira, J.A..
O feijão (Phaseolus vulgaris L.) é uma leguminosa largamente consumida no mundo, estando-lhe associadas diferentes propriedades nutricionais. Nas últimas décadas o Instituto Tecnológico Agrário de Castela e Leão (ITACyL) tem-se dedicado ao desenvolvimento de novas variedades de feijão. Neste sentido, com o presente trabalho procedeu-se à avaliação do teor em fenóis totais, e da actividade antioxidante através do efeito bloqueador dos radicais livres de DPPH (2,2-difenil-1-picrilhidrazilo) em dez variedades de feijão desenvolvidas naquele organismo (Almonga, Cárdeno, Cardina, Casasola, Corcal, Curruquilla, Moradillo, Tañoga, Tremaya e Tropical). O teor em fenóis totais foi muito diferente entre variedades oscilando entre 4.19+0.18 (variedade Almonga) e...
Tipo: Article Palavras-chave: Feijão; Variedades; Fenóis totais; Actividade antioxidante.
Ano: 2008 URL: http://hdl.handle.net/10198/3641
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Biological potential of fungi associated to Prays oleae in Trás-os-Montes (Northeastern region of Portugal) IPB - Escola Superior Agrária
Oliveira, Ivo; Baptista, Paula; Lino-Neto, Teresa; Bento, Albino; Pereira, J.A..
Olive groves represent an important fraction of the agricultural practices in Portugal, mainly in the region of Trás-os-Montes. Our work pretends to disclose the fungal diversity associated to one of the major olives pests, the Prays oleae Bern. Besides evaluating the extent of the presence of entomopathogenic fungi, we also intend to reveal other promising fungi with potential to be used as biological control agents. In order to achieve this goal, larvae and pupae of the three generations of P.oleae were collected from several orchards. Whenever a fungal agent was associated to the cause of death, we proceeded to the preparation of fungal pure cultures, DNA isolation, amplification and sequencing of their ITS region for species identification. High fungal...
Tipo: ConferenceObject Palavras-chave: Entomopathogenic fungi; Antagonistic fungi; Biocontrol; Fungal diversity.
Ano: 2010 URL: http://hdl.handle.net/10198/4490
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Efeitos de diferentes solventes e tempos na extracção de compostos antioxidantes presentes em avelãs (Corylus avellana L.) IPB - Escola Superior Agrária
Delgado, Teresa; Oliveira, Ivo; Pereira, J.A.; Ramalhosa, Elsa.
Neste trabalho pretendeu-se estudar o efeito das condições experimentais sobre a extracção de fenóis totais presentes no miolo de avelã e na actividade antioxidante, de forma a avaliar o potencial destes frutos secos como fonte natural de antioxidantes. Foram testados três solventes (água em ebulição, metanol e acetona à temperatura ambiente) e vários tempos de contacto. Para cada situação, determinaram-se o rendimento de extracção, o teor em fenóis totais e o potencial antioxidante, avaliado pelo efeito bloqueador dos radicais livres de DPPH (2,2-difenil-1-picrilhidrazilo). Os maiores rendimentos de extracção foram obtidos para os extractos de acetona, aumentando com o tempo de contacto. Em relação aos fenóis totais, estes foram quantificados no miolo de...
Tipo: Article Palavras-chave: Avelãs; Método de extracção; Fenóis totais; Actividade antioxidante.
Ano: 2009 URL: http://hdl.handle.net/10198/3900
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Effect of preservation methods on Beauveria bassiana viability IPB - Escola Superior Agrária
Oliveira, Ivo; Pereira, J.A.; Bento, Albino; Baptista, Paula.
Beauveria bassiana is an important entomopathogenic fungus (EF) that has been currently used as a biocontrol agent of insect pests. Maintaining and preserving B. bassiana cultures is essential for the effective evaluation of its potential as microbial agent against insect pest, for biodiversity studies and also for exchange of fungal material between laboratories. There are many possible methods for the preservation of fungal cultures. However, none of them could be universally applied to all fungi. In the present work we intended to evaluate the suitability of different storage methods, in order to maintain the viability of B. bassiana isolates. Fungal isolates were obtained from naturally infected Prays oleae pupae, collected in different olive groves in...
Tipo: ConferenceObject Palavras-chave: Fungus stock preservation; Viability; Beauveria bassiana; Entomopathogenic fungal.
Ano: 2009 URL: http://hdl.handle.net/10198/4486
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Fungal diversity associated to Prays oleae in Trás-os-Montes (Northeastern region of Portugal). A survey of potential entomopathogenic fungi IPB - Escola Superior Agrária
Oliveira, Ivo; Baptista, Paula; Pereira, Susana; Lino-Neto, Teresa; Bento, Albino; Pereira, J.A..
Olive groves are one of the main agricultural activities in the Portuguese region of Trás-os-Montes. They occupy a very large area, where new biological agricultural practices have been increasingly applied. In order to control the pests that attack this culture, using methods that do not rely on chemical substances, an effort must be conducted to achieve new processes. One of the most important pest in the olive groves in this region is the olive moth (Prays oleae Bern.), responsible for high losses in olive yields. One of the promising approaches to control this pest is the use of entomopathogenic fungi that naturally occur in the olive orchards and are able to infect and kill olive moths. The present work intends to evaluate the diversity of fungal...
Tipo: ConferenceObject Palavras-chave: Fungal diversity; Prays oleae; Entomopathogenic fungi; Beauveria bassiana.
Ano: 2009 URL: http://hdl.handle.net/10198/4489
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Identification of fungi isolated from the olive moth (Prays oleae Bern.) based on ITS region IPB - Escola Superior Agrária
Oliveira, Ivo; Pereira, J.A.; Bento, Albino; Lino-Neto, Teresa; Baptista, Paula.
Tipo: ConferenceObject Palavras-chave: Internal transcribed spacer; Barcoding; Fungal species; Prays oleae.
Ano: 2010 URL: http://hdl.handle.net/10198/4491
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Selection of the optimal solvent system to be used in the extraction of antioxidant compounds from hazelnut (Corylus avellana L.) kernels IPB - Escola Superior Agrária
Delgado, Teresa; Oliveira, Ivo; Pereira, J.A.; Ramalhosa, Elsa.
Hazelnuts are highly nutritious and contain significant amounts of fat and protein, being reported nowadays that they are also especially rich in antioxidants. Antioxidants limit the oxidative stress that is thought to contribute to the occurrence of several human diseases. Owing to this, it is very important to search natural products with antioxidant properties to be used in the prevention of such illnesses. Numerous methods have been used to evaluate the antioxidant efficacy. Their choice depends on the chemical structure of the active components, being recommended to perform studies for selecting the best extraction technique. In this context, the main objective of this study was to optimize the extraction process, in !enns of solvent and extraction...
Tipo: ConferenceObject Palavras-chave: Hazelnuts; Extraction procedure; Total phenols; Free radical scavenging activity.
Ano: 2009 URL: http://hdl.handle.net/10198/3654
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The use of the ITS region in marketable mushrooms authenticity IPB - Escola Superior Agrária
Nogueira, Liliana; Oliveira, Ivo; Baptista, Paula.
Edible mushrooms, due to their flavour and nutritional characteristics, are very popular in many dishes. Some species are high valuated and reaching high market values. There are frequent reports of adulteration of these kinds of products due to the presence of fungal species less expensive among others with high-value market. This adulteration occurs especially in products in which the flavour is not prominent and in which the mushrooms are difficult to examine. In this work we utilized the internal transcribed spacer (ITS) for the identification of marketable mushrooms species in order to detected fraudulent addition of cheaper species. The products analysed were labelled as Agaricus bisporus (known as white mushroom), Portobello, Shiitake, Maitake,...
Tipo: ConferenceObject Palavras-chave: Edible mushrooms; Authenticity; ITS region.
Ano: 2010 URL: http://hdl.handle.net/10198/4492
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