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Avaliação da ferrugem da videira em variedades uvas de vinho. Repositório Alice
ANGELOTTI, F.; SANTOS, J.; FATINANSI, J. C.; LIMA, M. F.; CARVALHO, T..
2008
Tipo: Artigo em anais de congresso (ALICE) Palavras-chave: Uva de vinho; Variedade; Avaliação; Videira; Doença; Ferrugem; Fungo; Phakopsora euvitis Ono.
Ano: 2008 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/handle/doc/161344
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Cabernet Sauvignon in tropical semi-arid climate (Pernambuco - Brasil): adaptation of some clones and their affinity to different rootstocks. Repositório Alice
CASTRO, R. de; CRUZ, A.; AMORIM, F.; PEREIRA, G. E.; SANTOS, J.; LUCAS, C.; SILVA, J. R. da.
The variety Cabemet Sauvignon has revealed in the São Francisco Valley (9°02' S; 40°11' W) a high potential of quality, but with some limitations on its adaptation to this "terroir". The rootstocks with effective aftinity are yet unknown and the material with many virus infections makes difficult its culture, particularly in terms ofyield, which generally is very low. With the objective to maximize the behaviour ofthis variety in this terroir, a field trial was installed in Vinibrasil - Vinhos do Brasil, SA to compare the relations "variety x rootstock", with 5 clones (15, 169, 191,337 and 685) combined with 6 rootstocks (IAC-313, IAC-572, 1103-P, 420-A, 101-14 e S04). After seven harvests (two per year) consistent differences in yield were observed,...
Tipo: Artigo em anais de congresso (ALICE) Palavras-chave: Clima; Porta-enxerto; Uva; Grapes.
Ano: 2011 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/handle/doc/903578
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Cabernet Sauvignon in tropical semi-arid climate (Pernambuco - Brasil): adaptation of some clones and their affinity to different rootstocks. Repositório Alice
CASTRO, R. de; CRUZ, A.; AMORIM, F.; PEREIRA, G. E.; SANTOS, J.; LUCAS, C.; RICARDO-DA-SILVA, J..
2011
Tipo: Artigo em anais de congresso (ALICE) Palavras-chave: CAbernet Sauvignon; Região tropical; Região semiárida; Brasil; Pernambuco; Enologia; Vinho; Porta-enxerto; Clone; Variedade.
Ano: 2011 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/handle/doc/908751
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Cabernet Sauvignon no clima semi-árido tropical (Pernambuco, Brasil): adaptação da casta e adequação de porta-enxertos. Repositório Alice
CASTRO, R.; CRUZ, A.; AMORIM, F.; PEREIRA, G. E.; SANTOS, J.; GOMES, C..
A casta Cabernet Sauvignon tem revelado no Vale do São Francisco elevado potencial de qualidade, mas com algumas limitações de adaptação a este ?terroir?. O desconhecimento de porta-enxertos com eficaz afinidade funcional e a irregularidade no abrolhamento tem dificultado a sua cultura. Estão em curso na Vinibrasil trabalhos experimentais envolvendo, por um lado cinco clones desta casta (15, 169, 191, 337 e 685), combinados com seis porta-enxertos (IAC 313, IAC 572, 1103 P, 420 A, 101-14 e SO4) e por outro, sete modalidades de aplicação de ?cianamida hidrogenada? (Dormex®) para indução do abrolhamento. Os primeiros resultados sugerem já combinações ora promissoras (ex: clone 15/SO4), ora desastrosas (várias). Os trabalhos desenvolvidos permitem concluir...
Tipo: Resumo em anais de congresso (ALICE) Palavras-chave: Uva; Videira; Clima semi-árido; Tropical; Variedade; Cabernet Sauvignon; Clones; Porta-enxerto; Cianamida hidrogenada; Brasil.
Ano: 2007 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/handle/doc/160456
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Caracterização de germoplasma de aveia: aspectos morfológicos, moleculares e reação à brusone. Repositório Alice
SANTOS, J.; BASSO, S. M. S.; LÂNGARO, N. C.; BRAMMER, S. P.; MACIEL, J. L. N.; NASCIMENTO JUNIOR, A. do; FERNANDES, J. M. C..
2015
Tipo: Resumo em anais de congresso (ALICE) Palavras-chave: Avena spp; Pyricularia oryzae; Pyricularia oryzae; Descritores morfológicos; Microssatélites.
Ano: 2015 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/handle/doc/1028824
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Caracterização killer de leveduras selvagens isoladas durante o processo fermentativo na vinificação. Repositório Alice
PONZZES, C.; SANTANA, C.; MÉLO, D.; PEREIRA, G. E.; GAVA, C. A. T.; SANTOS, J.; JÚNIOR, M.; SANTOS, P.; SIQUEIRA, S.; TRINDADE, R..
2007
Tipo: Resumo em anais de congresso (ALICE) Palavras-chave: Vinho; Fermentação; Proteína killer; Levedura selvagem; Vinificação; Uva; Grapes.
Ano: 2007 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/handle/doc/162261
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Chemical and aromatic characteristics of Brazilian tropical wines. Repositório Alice
PEREIRA, G. E.; ARAÚJO, A. J. B.; SANTOS, J..
Traditional winegrowing areas are located in temperate climate zones and allow to produce grapes only once per year. Tropical wines have been elaborated in India, Thailand, Venezuela and Brazil and present another kind of viticulture, as compared with countries located in temperate climate zones. Northeast of Brazil started wine production twenty six years ago. This region vines can produce two or three crops per year, depending of the cycle of different cultivars. Harvests can be scaled throughout the year, mainly between May and December, corresponding to the dry season. Red, white, rosé and sparkling wines are being elaborated in the region. The objective of this work was to determine the physico-chemical and aromatic characteristics of some tropical...
Tipo: Artigo em periódico indexado (ALICE) Palavras-chave: Viticultura tropical; Vinho tropical; Análise sensorial; Aroma; Brasil; Éster; Álcool; PCA; Viticultura; Uva; Vinho; Analise quimica; Analise organoleptica; Composicao quimica.
Ano: 2011 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/handle/doc/913084
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Chilling Requirement of Ten Peach Cultivars Estimated by Different Models. Repositório Alice
MILECH, C. G.; DINI, M.; SCARNIATTO, S.; SANTOS, J.; HERTER, F. G.; RASEIRA, M. do C. B..
bitstream/item/172802/1/Maria-do-carmo-Milech2042018JEAI392041.pdf
Tipo: Artigo em periódico indexado (ALICE) Palavras-chave: Prunus persica; Adaptation; Chill units; Chill hours; Chill portions; Dormancy.
Ano: 2018 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/alice/handle/doc/1087819
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Contribuição do manejo florestal ao sequestro de carbono na Amazônia brasileira. Repositório Alice
SOUZA, C. R. de; AZEVEDO, C. P. de; ROSSI, L. M. B.; SANTOS, J.; HIGUCHI, N..
Este trabalho analisou dados de três inventários florestais realizados em uma floresta não explorada e em uma área florestal manejada experimentalmente em 1987. O objetivo foi estudar a dinâmica da floresta, estoque e dinâmica de carbono em ambas as áreas e responder se as florestas vêm atuando como emissoras ou sequestradoras de carbono para a atmosfera.
Tipo: Resumo em anais de congresso (ALICE) Palavras-chave: Sequestro de carbono; Mudanças climáticas; Recuperação florestal; Biomassa.
Ano: 2013 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/handle/doc/972298
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Dissimilaridade genética e reação à brusone em cultivares de Avena spp. Repositório Alice
SANTOS, J.; BASSO, S. M. S.; BRAMMER, S. P.; LÂNGARO, N. C.; NASCIMENTO JUNIOR, A. do; MACIEL, J. L. N.; FORCELINI, C. A.; FERNANDES, J. M. C..
2016
Tipo: Resumo em anais de congresso (ALICE) Palavras-chave: Aveia; Pyricularia oryzae; Brusone; Oats; Magnaporthe oryzae; Wheat blast.
Ano: 2016 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/handle/doc/1061587
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Divergência genética em aveia-branca com base na expressão fenotípica, marcadores moleculares e reação à brusone. Repositório Alice
SANTOS, J..
2016
Tipo: Tese/dissertação (ALICE) Palavras-chave: Aveia; Seleção fenotípica; Marcador molecular; Brusone; Avena sativa; Phenotypic variation; Molecular markers.
Ano: 2016 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/handle/doc/1067851
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Diversidade genética em trigos sintéticos usando marcadores moleculares. Repositório Alice
FRIZON, P.; DEUNER, C. C.; BRAMMER, S. P.; SANTOS, J.; LIMA, M. I. P. M.; CASTRO, R. L. de; KIIHL, T. A. M.; MARTIN, E..
2015
Tipo: Resumo em anais de congresso (ALICE) Palavras-chave: Marcador molecular.
Ano: 2015 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/handle/doc/1037592
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Effects de l'application d'acide gibbérellique (GA3) sur la qualité de raisins et de vins produits en climat tropical au Nord-Est du Brésil. Repositório Alice
COSTA, A. L. C.; SOARES, J. M.; PEREIRA, G. E.; SANTOS, J..
The honeydew moth Cryptoblabes gnidiella is the main problem for the wineries in the Northeast of the Brazil, because it attacks the bunch and reduces the quality of the grapes and the wines. In order to stretch out the bunch to facilitate the penetration of the insecticides, it was used gibberellic acid. Six treatments with different concentrations and different dates of application, and the control were compared. The bunches are compact, characteristic of the "Syrah" grapes in the region. The grape berries were analysed at harvest and wines were made by microvinifications. The grape berries showed different qualitative characteristics, as berry weight, number of berries. °Brix, total acidity and heterogeneity of the maturation. The microvinifications...
Tipo: Artigo em anais de congresso (ALICE) Palavras-chave: Videira; Teste de vinho; Qualidade do vinho; Vitis vinifera; Cryptoblabes gnidiella; Uva; Grapes; Wine tasting; Wine quality.
Ano: 2006 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/alice/handle/doc/158255
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Effects of different clones in the composition of Cabernet Sauvignon tropical wines. Repositório Alice
SILVA, G. G.; OLIVEIRA, J. B.; NASCIMENTO, R. L.; ARAÚJO, A. J. B.; OLIVEIRA, V. S.; FARIAS, T. F.; SANTOS, A. L.; BIASOTO, A. C. T.; R. CASTRO; SANTOS, J.; PEREIRA, G. E..
Cabernet Sauvignon é uma variedade que vem sendo muito utilizada na região do Submédio do Vale do São Francisco, sendo necessários estudos relacionados à adaptação de diferentes clones em função da composição dos vinhos elaborados. No presente trabalho realizou-se a caracterização físico-química e sensorial dos vinhos obtidos de diferentes clones de Cabernet Sauvignon elaborados em clima tropical semárido. A vinificação foi realizada pelo método tradicional. Os resultados físico-químicos demonstraram que somente para as variáveis pH, acidez total e tonalidade não houve diferença significativa (p<0,05) entre os clones. Nas análises sensoriais os vinhos apresentaram poucas diferenças significativas (p<0,05) em relação aos 24 atributos selecionados pela...
Tipo: Artigo em anais de congresso (ALICE) Palavras-chave: Tipicidade; Análise sensorial; Cabernet Sauvignon; Variabilidade climática; Vale do São Francisco; Vinho; Enologia; Análise química; Análise organoléptica; Uva.
Ano: 2011 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/handle/doc/908590
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Estabilidade da membrana celular como critério para avaliação do efeito de temperaturas altas durante a floração em amoreira preta. Repositório Alice
MILECH, C.; RASEIRA, M. do C. B.; SANTOS, J..
2014
Tipo: Resumo em anais de congresso (ALICE) Palavras-chave: Amora-preta; Floração.
Ano: 2014 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/handle/doc/1010012
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Estimativa da heredabilidade da resistência à ferrugem em amoreira-preta. Repositório Alice
SCARIOTTO, S.; RODRIGUES, R.; SANTOS, J.; RASEIRA, M. do C. B..
2014
Tipo: Resumo em anais de congresso (ALICE) Palavras-chave: Amoreira-preta.
Ano: 2014 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/handle/doc/1009979
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Influence of the vintage, clone and rootstock on the chemical characteristics of Syrah tropical wines from Brazil. Repositório Alice
OLIVEIRA, J. B.; SILVA, G. G.; ARAÚJO, A. J. de B.; LIMA, L. L. de A.; ONO, E. O.; CASTRO, R. de; CRUZ, A.; SANTOS, J.; PEREIRA, G. E..
In the Northeast of Brazil, vines can produce twice a year, because annual average temperature is 26ºC, with high solar radiation and water availability for irrigation. Many cultivars have been tested according to their adaptation to the climate and soil, and the main variety used for red wines is Syrah. This work aimed to evaluate five clones of Syrah, grafted on two rootstocks, in two harvests of the second semester of 2009 and 2010, according to the chemical analyses of the wines.The clones evaluated were 100, 174, 300, 470 and 525, the rootstocks were Paulsen 1103 and IAC 313 (Golia x Vitis caribeae). Grapes were harvested in November 2009 and 2010 and the yield was evaluated. Climate characteristics of each harvest was determined and correlated to the...
Tipo: Artigo em anais de congresso (ALICE) Palavras-chave: Syrah; Região tropical; Brasil; Enologia; Vinho; Análise química; Variedade; Análise organoléptica.
Ano: 2012 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/handle/doc/927806
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Influence of the vintage, clone and rootstock on the chemical characteristics of Syrah tropical wines from Brazil. Repositório Alice
OLIVEIRA, J. B.; SILVA, G. G.; ARAÚJO, A. J. de B.; LIMA, L. L. de A.; ONO, E. O.; CASTRO, R. de; CRUZ, A.; SANTOS, J.; PEREIRA, G. E..
In the Northeast of Brazil, vines can produce twice a year, because annual average temperature is 26ºC, with high solar radiation and water availability for irrigation. Many cultivars have been tested according to their adaptation to the climate and soil, and the main variety used for red wines is Syrah. This work aimed to evaluate five clones of Syrah, grafted on two rootstocks, in two harvests of the second semester of 2009 and 2010, according to the chemical analyses of the wines.The clones evaluated were 100, 174, 300, 470 and 525, the rootstocks were Paulsen 1103 and IAC 313 (Golia x Vitis caribeae). Grapes were harvested in November 2009 and 2010 and the yield was evaluated. Climate characteristics of each harvest was determined and correlated to the...
Tipo: Artigo em anais de congresso (ALICE) Palavras-chave: Syrah; Vinho tropical; Nordeste Semiárido; Enologia; Vinho; Análise química; Variedade; Análise organoléptica; Uva; Grapes; Wine.
Ano: 2012 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/handle/doc/950557
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Instability of the expression of morphological and phenological descriptors to environmental variation in white oat. Repositório Alice
SANTOS, J.; SCHEFFER-BASSO, S. M.; LÂNGARO, N. C.; BRAMMER, S. P..
bitstream/item/170731/1/445750711013.pdf
Tipo: Artigo em periódico indexado (ALICE) Palavras-chave: Avena sativa L; Genotype x environment interaction; Morphology; Phenology.
Ano: 2017 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/alice/handle/doc/1084816
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Irradiation of camu camu (Myrciaria dúbia) pulp. Repositório Alice
FREIRE JUNIOR, M.; SANTOS, J.; SOARES, A. G.; FONSECA, M.; CABRAL, L. M. C..
The camu camu is a native fruit from Amazonian and it has obtained increasing attention due to its higher content of vitamin. This substance can be lost during the conventional process used for juice pasteurization and concentration. This work aimed to evaluate the irradiation of camu camu pulp regarding the physical, chemical and nutrition quality of the irradiated product. Camu camu from Tomé Açu, Para state - Brazil was used as raw material. The fruits were submitted to the usual steps of the fruit pulp processing: selection, washing and depulping (accomplished in a finisher with a sieve of 0.6 mm). The pulp was conditioned in plastic bags of 500 g and maintained at -18°C until the irradiation. The pulp was irradiated at 0, 500, 750 1000 and 1500 Gray....
Tipo: Resumo em anais de congresso (ALICE) Palavras-chave: Camu camu; Conservação; Irradiação; Vitamina C.
Ano: 2009 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/handle/doc/661989
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