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RAMALHO, J. C.; SEMEDO, J. N.; PAIS, I. P.; SCOTTI-CAMPOS, P.; RODRIGUES, A. P.; FORTUNATO, A. S.; LEITÃO, A. E.; LOPES, E.; PALOS, I.; SILVA, M. J.; GOULÃO, L.; BATISTA-SANTOS, P.; RIBEIRO-BARROS, A. I.; SIMÕES-COSTA, M. C.; MARTINS, L. D.; TOMAZ, M. A.; MAIA, R.; MÁGUAS, C.; PESSOA, M. F.; REBOREDO, F. H.; LIDON, F. C.; SANGLARD, L. M.; MORAIS, L. E.; ARAÚJO, W. L.; GHINI, R.; DaMATTA, F. M.. |
Summary: The effective impact of climate changes on the coffee plant physiology, promoted by enhanced air [CO2] and global warming remain to be fully elucidated through biological studies. Therefore, this work aims at linking important coffee physiological responses to environmental changes of enhanced growth [CO2] and temperature on genotypes from the two major producing species. Potted plants from C. arabica cv. IPR 108 and of C. canephora cv. Conilon Clone 153 were grown under environmental controlled conditions, either at 380 or 700 ?L CO2 L-1 air, for 1 year, without water, nutrient or root development restrictions. After that the temperature was gradually increased from 25/20 ºC (day/night) up to 42/34 ºC. The long-term impacts of enhanced growth... |
Tipo: Artigo em anais de congresso (ALICE) |
Palavras-chave: Café; Climate change. |
Ano: 2015 |
URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/handle/doc/1035429 |
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RODRIGUES, W. P.; MARTINS, M. Q.; MARTINS, L. D.; CAMPOSTRINI, E.; PARTELLI, F. L.; TOMAZ, M. A.; SEMEDO, J. N.; FORTUNATO, A. S.; COLWELL, F.; PAIS, I. P.; SCOTTI-CAMPOS, P.; SIMÕES-COSTA, M. C.; RODRIGUES, A. P.; LEITÃO, A. E.; RIBEIRO-BARROS, A. I.; GHINI, R.; LIDON, F. C.; DaMATTA, F. M.; RAMALHO, J. C.. |
Resumo: A previsão do aumento da [CO2] atmosférica e das mudanças climáticas globais no presente século, ligadas entre outros ao aumento da temperatura, apresentam-se como fatores de risco para a cultura do café de acordo com o seu zoneamento agroclimático. Contudo, após exposição de longo prazo a condições adversas, as plantas podem desenvolver mecanismos de aclimatação/tolerância. Por outro lado, o impacto positivo do aumento da [CO2] no metabolismo fotossintético (e a ausência de down regulation) poderá contribuir para mitigar os efeitos de altas temperaturas sobre o cafeeiro, algo que ainda não foi elucidado para Coffea sp.. Portanto, este trabalho tem como objetivo avaliar as respostas fisiológicas e bioquímicas do cafeeiro às alterações ambientais de... |
Tipo: Artigo em anais de congresso (ALICE) |
Palavras-chave: Estresse térmico; Café; Coffea arabica; Dióxido de carbono; Aclimatação; Clima; Temperatura; Climate change; Carbon dioxide; Temperature. |
Ano: 2015 |
URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/handle/doc/1035301 |
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RAMALHO, J. C.; RODRIGUES, A. P.; SEMEDO, J. N.; PAIS, I. P.; MARTINS, L. D.; TOMAZ, M. A.; FORTUNATO, A. S.; PALOS, I.; BATISTA-SANTOS, P.; LEITÃO, A. E.; LOPES. E.; SIMÕES-COSTA, M. C.; GOULÃO, L.; RIBEIRO-BARROS, A. I.; SILVA, M. J.; MAIA, R.; MÁGUAS, C.; REBOREDO, F. H.; PESSOA, M. F.; SANGLARD, L M.; ARAÚJO, W. L.; GHINI, R.; SCOTTI-CAMPOS, P.; DaMATTA, F. M.; LIDON, F. C.. |
Summary: Coffee crop has been predicted to become threatened by future climate changes and global warming conditions. Yet, the long-term effects of elevated [CO2] on this plant remain to be fully elucidated. In this context, this work aims at linking coffee biochemical responses to environmental changes of [CO2] and temperature on genotypes from the two major producing species, using the photosynthetic metabolism as probe to evaluate the plant acclimation ability. Potted plants from C. arabica cv. IPR 108 and of C. canephora cv. Conilon Clone 153 were grown under environmental controlled conditions, either at 380 or 700 ?L CO2 L-1 air, for 1 year, without water, nutrient or root development restrictions. After that the temperature was gradually increased... |
Tipo: Artigo em anais de congresso (ALICE) |
Palavras-chave: Estresse térmico; Café; Coffea arabica; Dióxido de carbono; Aclimatação; Clima; Temperatura; Climate change; Carbon dioxide; Temperature. |
Ano: 2014 |
URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/handle/doc/1035374 |
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SCOTTI-CAMPOS, P.; PAIS, I. P.; LIDON, F. C.; MARTINS, L. A.; TOMAZ, M. A.; SEMEDO, J. N.; RODRIGUES, A. P.; FORTUNATO, A. S.; PALOS, I.; BATISTA-SANTOS, P.; LEITÃO, A. E.; LOPES, E.; SIMÕES-COSTA, M. C.; GOULÃO, L.; RIBEIRO-BARROS, A. I.; SILVA, M. J.; MAIA, R.; MÁGUAS, C.; REBOREDO, F. H.; PESSOA, M. F.; morais, l. e.; SANGLARD, L. M. V.; ARAÚJO, W. L.; GHINI, R.; DaMATTA, F. M.; RAMALHO, J. C.. |
Summary: Coffee is one of the world?s most traded agricultural products, and its production could be threatened by global warming. The aim of this work was to evaluate the effects of heat on photosynthetic activity and thylakoid membrane lipid dynamics, on genotypes of the two major coffee producing species. Potted plants from C. arabica L. cv. IPR108 and C. canephora Pierre Ex A. Froehner cv. Conilon Clone 153 were grown for 1 year under controlled conditions of temperature (25/20ºC, day/night), irradiance (650-800 ?mol m-2 s-1), RH (75%), photoperiod (12 h), and 380 ?L CO2 L-1. Thereafter, temperature was gradually raised to 42/34ºC (0.5ºC/ day), with a 7 days stabilization step at 31, 37 and 42ºC. Studies focused modifications of thylakoid lipid... |
Tipo: Artigo em anais de congresso (ALICE) |
Palavras-chave: Café; Aclimatação; Clima; Coffea arabica; Dióxido de carbono; Temperatura; Fotossíntese; Carbon dioxide; Climate change; Temperature; Photosynthesis; Thylakoids. |
Ano: 2014 |
URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/handle/doc/1035417 |
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