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Agricultural science and technology policy for growth and poverty reduction AgEcon
Omamo, Steven Were; Naseem, Anwar.
This paper argues that the largely unrealized potential of agricultural science and technology (S&T) in promoting growth and poverty reduction in developing countries results from deeply rooted incompatibility among policy environments, institutional arrangements, and micro conditions and behavior in agricultural research and development (R&D). Achieving growth and poverty reduction based on greater agricultural productivity therefore means achieving greater compatibility among these three dimensions of agricultural innovation systems. Research is sorely needed to build understanding of (1) the “big picture” influencing agricultural S&T policy design and implementation in developing countries, (2) strategies for sustainable funding and delivery...
Tipo: Working or Discussion Paper Palavras-chave: Agriculture; Science; Technology; Policy; Institutions; Poverty reduction; Agricultural technology; Agricultural science; Policy research; Food Security and Poverty; Research and Development/Tech Change/Emerging Technologies.
Ano: 2005 URL: http://purl.umn.edu/59694
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Análise de sistemas produtivos de mandioca em projetos de assentamentos comparados às recomendações da pesquisa agropecuária. Infoteca-e
ROCHA, M. G. da; SOUSA, T. C. R. de; AGUIAR, J. L. P. de.
2009
Tipo: Fôlder / Folheto / Cartilha (INFOTECA-E) Palavras-chave: Mandioca; Assentamento; Pesquisa Agropecuária; Cassava; Manihot esculenta; Rural settlement; Small farms; Agricultural technology.
Ano: 2009 URL: http://www.infoteca.cnptia.embrapa.br/handle/doc/748185
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Avaliação De Impacto Ambiental Da Inovação Tecnológica Agropecuária: Um Sistema De Avaliação Para O Contexto Institucional De P&D. Repositório Alice
RODRIGUES, G.S.; CAMPANHOLA, C.; KITAMURA, P.C.
Não há métodos disponíveis, no contexto institucional, que sejam apropriados para avaliar o impacto de inovações tecnológicas em estabelecimentos agropecuários. O sistema de avaliação de impacto ambiental (Ambitec-Agro) apresentado trata apenas da dimensão ecológica e é composto de um conjunto de quatro aspectos dos impactos causados pela inovação tecnológica agropecuária no ambiente: magnitude, eficiência e contribuição para a conservação e recuperação ambiental. O sistema integra oito indicadores constituídos de 36 componentes em matrizes de ponderação construídas em planilhas eletrônicas. Cada componente é avaliado no campo por meio de uma entrevista/levantamento conduzido pelo usuário do sistema com o proprietário responsável em relação ao seu...
Tipo: Artigo em periódico indexado (ALICE) Palavras-chave: Avaliação de impacto ambiental; Avaliação de projeto; Tecnologia agropecuária; Sustentabilidade; Environmental impact assessment; Project appraisal; Agricultural technology; Sustainability.
Ano: 2002 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/handle/doc/108741
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Caracterização do sistema de plantio adotado por produtores em comunidades no Vale do Rio Urucuia - MG (2009). Infoteca-e
LÔBO, C. F.; SOUSA, T. C. R. de; AGUIAR, J. L. P. de; BELCHIOR, E. B.; MOREIRA, J. M. M. A. P.; SOUZA, M. A. de; ARAÚJO, A. K. S..
2009
Tipo: Fôlder / Folheto / Cartilha (INFOTECA-E) Palavras-chave: Mandioca; Produção; Cassava production; Manihot esculenta; Rural settlement; Small farms; Agricultural technology.
Ano: 2009 URL: http://www.infoteca.cnptia.embrapa.br/handle/doc/711891
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Comparison of the Three Cooperative Types of Agricultural Technology Popularization Based on the Industrialization of Tomato Industry in Xinjiang Autonomous Region AgEcon
He, Zhen.
In the process of industrialization of tomato industry in Xinjiang, the cooperative models of rural households and tomato processing enterprises are order type, mediated type and workshop type. The contents, closeness degree and stability of cooperation of them are different. Under different cooperation models, the closeness degree of pillar industry and rural households differs, as well as the speed and effect of the technology promotion. By comparing the situation of technology promotion under the three cooperative models, the results can be obtained. The workshop type can reduce the risks of adopting new technologies of farmers greatly; strengthen the internal motivation of farmers to adopt new technology, so it can attract more farmers. Therefore, the...
Tipo: Journal Article Palavras-chave: Industrialization; Agricultural technology; Promotion; Cooperative model; China; Agribusiness.
Ano: 2011 URL: http://purl.umn.edu/108397
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Economics of Biofortification AgEcon
Qaim, Matin; Stein, Alexander J.; Meenakshi, J.V..
Micronutrient malnutrition affects billions of people world-wide, causing serious health problems. Different micronutrient interventions are currently being used, but their overall coverage is relatively limited. Biofortification – that is, breeding staple food crops for higher micronutrient contents – has been proposed as a new agriculture-based approach. Yet, as biofortified crops are still under development, relatively little is known about their economic impacts and wider ramifications. In this article, the main factors that will influence their future success are discussed, and a methodology for economic impact assessment is presented, combining agricultural, nutrition, and health aspects. Ex ante studies from India and other developing countries...
Tipo: Conference Paper or Presentation Palavras-chave: Micronutrient malnutrition; Public health; Biofortification; Agricultural technology; Impact analysis; Developing countries; Food Consumption/Nutrition/Food Safety; I1; I3; O1; O3; Q1.
Ano: 2006 URL: http://purl.umn.edu/25584
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El sistema de producción de Agave tequilana Weber variedad azul y el desarrollo local en Tequila, Jalisco. Colegio de Postgraduados
Herrera Pérez, Lusmila.
El cultivo del Agave tequilana F.A.C. Weber variedad azul es la principal fuente de empleo en el municipio de Tequila, tanto en las plantaciones como en la industria tequilera. El objetivo de la investigación es conocer e identificar la tecnología de producción del agave y conocer los recursos turísticos de la taberna y el paisaje agavero de dos grupos de productores los agaveros y taberneros, en el municipio de Tequila, Jalisco. Se tomó una muestra en cada uno de estos productores, en el primer caso se realizó un muestreo estadístico y en el segundo grupo se utilizó el método de muestreo "bola de nieve". Los resultados muestran una mayor capitalización en la unidad de producción de los taberneros, así como menor presencia de plagas enfermedades y malezas...
Palavras-chave: Agave tequilana Weber variedad azul; Taberna; Tecnología agrícola; Desarrollo local; Turismo rural; EDAR; Estrategias para el Desarrollo Agrícola Regional; Maestría; Agave tequilana Weber blue variety; Tavern; Agricultural technology; Local development; Rural tourism.
Ano: 2011 URL: http://hdl.handle.net/10521/660
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Embrapa Amapá e a pós-graduação: uma parceria com efeitos positivos sobre a produção científica. Infoteca-e
YOSHIOKA, E. T. O.; ARAUJO, D. M. de F.; BORGES, W. L..
Na Amazônia há carência de recursos humanos qualificados em nível de pós-graduação, que possam contribuir na formação de profissionais em diversas áreas do conhecimento e no desenvolvimento de pesquisas tecnológicas. A participação da Embrapa Amapá em cursos de pós-graduação junto com as universidades possibilita a integração de esforços tanto para a ampliação do capital intelectual regional existente quanto ao compartilhamento de infraestrutura necessária para o desenvolvimento de pesquisas que resultam em dissertações de mestrado e teses de doutorado e que contribuem para ampliar o conhecimento sobre a região. A participação de pesquisadores da Embrapa em programas de pós-graduação vincula atividades de docência e orientação de dissertações e teses aos...
Tipo: Documentos (INFOTECA-E) Palavras-chave: Agricultura; Educação cooperativa; Aprendizagem; Pecuária; Tecnologia agrícola; Agriculture; Cooperative education; Learning; Livestock; Agricultural technology.
Ano: 2017 URL: http://www.infoteca.cnptia.embrapa.br/infoteca/handle/doc/1079374
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Environmental Conservation and Food Security in Developing Countries: Bridging the Disconnect AgEcon
Ajayi, Olu Clifford; Matakala, Patrick.
In many developing countries, environmental issues are often sacrificed for immediate food production requirements because of perceived tradeoff between two. Some production systems exist however that offers opportunities for achieving the two seemingly divergent objectives because they have the characteristics to produce joint outputs; food production and environmental conservation, but their adoption in farming communities is socially sub-optimal despite proven technological success. Using natural resource economics framework, this study highlights the reasons for the low adoption of such technologies taking Agroforestry technologies as a case study and, uses externality theory to provide environmental economic logic for developing incentives to...
Tipo: Conference Paper or Presentation Palavras-chave: Externalities; Agricultural Policy; Agricultural technology; Sustainability; Ecosystem services; Environmental Economics and Policy; Food Security and Poverty.
Ano: 2006 URL: http://purl.umn.edu/25636
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Gender, Agricultural Commercialization, and Collective Action in Kenya AgEcon
Fischer, Elisabeth; Qaim, Matin.
With the commercialization of agriculture, women are increasingly disadvantaged because of persistent gender-disparities in access to productive resources. Farmer collective action that intends to improve smallholder access to markets and technology could potentially accelerate this trend. Here, we use survey data of small-scale banana producers in Kenya to investigate the gender implications of recently established farmer groups. Traditionally, banana has been a women’s crop in Kenya. Our results confirm that the groups contribute to increasing male control over banana. While male control over banana revenues does not affect household food security, it has a negative marginal effect on dietary quality. We demonstrate that the negative gender implications...
Tipo: Working Paper Palavras-chave: Gender; Collective action; Market access; Agricultural technology; Household food security and nutrition; Kenya; Community/Rural/Urban Development; Food Consumption/Nutrition/Food Safety; Food Security and Poverty; Institutional and Behavioral Economics; International Development; Research and Development/Tech Change/Emerging Technologies; D71; J16; O12; O13; O31; Q13.
Ano: 2012 URL: http://purl.umn.edu/121229
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Mikronährstoffmangel? Ein gesundheitsökonomischer Bewertungsansatz AgEcon
Zimmermann, Roukayatou; Stein, Alexander J.; Qaim, Matin.
Micronutrient malnutrition is a serious problem in many developing countries. Recently, agricultural technologies have been discussed as a complement to other intervention programs. Plant breeding, targeted at developing staple foods with higher contents of essential vitamins and trace minerals, could benefit the poor in particular. Yet, the economic repercussions of such innovations are still unclear. Because traditional models of technology assessment are inappropriate to capture the specific ramifications, we suggest a health economics approach. Herein, micronutrient malnutrition is understood as a phenomenon that causes health costs through diseases and premature deaths. Details of the methodology are discussed within an ex ante study of Golden Rice in...
Tipo: Journal Article Palavras-chave: Micronutrient malnutrition; Agricultural technology; Vitamin A; Golden Rice; Health effects; Philippines; Food Consumption/Nutrition/Food Safety; Food Security and Poverty; Health Economics and Policy; Research and Development/Tech Change/Emerging Technologies.
Ano: 2004 URL: http://purl.umn.edu/97429
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Sustentabilidade e horticultura no Brasil: da retórica à prática. Repositório Alice
LOPES, C. A.; PEDROSO, M. T. M..
Com este número, Texto para Discussão acrescenta à sua característica de publicação de monografias a oferta de uma coletânea de textos em torno de um tema básico ? neste caso, a sustentabilidade na horticultura. O tema é abordado com base em várias perspectivas, e com um viés proposital voltado à olericultura, visto que a maioria dos autores é especialista em pesquisas com hortaliças. Dessa forma, a presente coletânea tem por objetivo, primeiramente, destacar a Embrapa como empresa pública que gera produtos, técnicas e processos derivados exclusivamente da ciência estabelecida. Pretende também apontar as potencialidades de algumas técnicas desenvolvidas ou adaptadas pela Embrapa no tocante ao tema e, por fim, menciona valorizar o trabalho propriamente...
Tipo: Texto para Discussão (ALICE) Palavras-chave: Agricultura sustentável; Produção agrícola; Propagação vegetativa; Tecnologia agrícola; Sustainable agriculture; Agriculture; Vegetative propagation; Agricultural technology.
Ano: 2017 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/alice/handle/doc/1074183
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The Food Problem and the Evolution of International Income Levels AgEcon
Gollin, Douglas; Parente, Stephen L.; Rogerson, Richard.
This paper examines the effect of agricultural development on a country’s overall development and growth experience. In most poor countries, large fractions of land, labor, and other productive resources are devoted to producing food for subsistence needs. This “food problem” can delay a country’s industrial development for a long period of time, causing its per capita income to fall far behind the world leader. Once industrialization begins, this trend is reversed. The extent to which a country catches up to the leader depends primarily on factors that affect productivity in non-agricultural activities: agricultural productivity is thus largely irrelevant in the very long run. But in the short run, a country that experiences large improvements in...
Tipo: Working or Discussion Paper Palavras-chave: Agriculture; Economic growth; Subsistence; Food problem; Agricultural technology; Long-run growth; Food Security and Poverty; E130; O400; O410; Q100.
Ano: 2004 URL: http://purl.umn.edu/28416
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The Impact of Agricultural Technology Adoption on Poverty: The case of NERICA rice varieties in Benin AgEcon
Adekambi, Souleimane Adeyemi; Diagne, Aliou; Simtowe, Franklin; Biaou, Gauthier.
This study examines the relationship between agricultural technology adoption and poverty with a focus on New Rice varieties for Africa (NERICA). The NERICAs are a group of rice varieties developed by the Africa Rice Centre during the 1990s, resulting from the inter-specific crosses between the Oryza sativa high yielding rice species from Asia and the locally adapted and multiple-stress resistant Oryza glaberrima African rice species. They are believed to provide great hope for African agriculture. Introduced in Benin in 1998, there has been no published analysis on the impact of their adoption by farmers. The paper uses the counterfactual outcomes framework of modern evaluation theory to estimate the Local Average Treatment Effect (LATE) of NERICA...
Tipo: Conference Paper or Presentation Palavras-chave: NERICA; Poverty; Agricultural technology; Impact assessment; Local Average Treatment Effect; Benin; Crop Production/Industries; Food Security and Poverty; International Development; C210; Q160; I390.
Ano: 2009 URL: http://purl.umn.edu/51645
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