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A balança comercial do agronegócio brasileiro de 1989 a 2005 AgEcon
Barros, Geraldo Sant'Ana de Camargo; Silva, Simone Fioritti.
This study aims to analyze the agribusiness contribution to Brazil’s trade balance. A new classification of the agribusiness trade balance was proposed and used to analyze the aspects of the exported products –agricultural products, products of animal origin, industrialized foods and imported inputs – represented by fertilizers. Imports and exports vector autoregression models were used to explain the behavior of these variables. An increase of 1% in the attractiveness – product of the exchange rate by the international prices – boosts immediately the exports of non processed agricultural products by 1.71%, stabilizing at 2% after some trimesters. The attractiveness explains 60 to 74% of the forecast error variances of these exportats. It is noted that an...
Tipo: Journal Article Palavras-chave: Agribusiness trade balance; Agricultural products; Animal products; Food industry; Fertilizers; Economic growth; Attractiveness; Exports; Imports; Productivity.; Political Economy; Q17; Q18..
Ano: 2008 URL: http://purl.umn.edu/61191
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Alterações histológicas e morfométricas da tuba uterina de cabras sem raça definida durante o ciclo estral. Repositório Alice
BRITO, K. de S.; BRAZ, J. K. F. da S.; MOURA, M. T. M.; MAIA, M. da S.; SILVA, N. B. da; PAPA, P. de C.; OLIVEIRA, M. F. de; MOURA, C. E. B. de.
Objetivou-se caracterizar as variações morfométricas da tuba uterina de cabras durante o ciclo estral. Para isso foram utilizados 20 cabras sem raça definida (SRD) adultas, divididas em 4 grupos: Grupo 1(D3)M - 3 dias após ovulação; Grupo 2 (D12)D - dia 12º pós-ovulação (p.o); Grupo 3 (D18)P - dia 18º p.o e Grupo 4 (D22)E - dia 22º p.o., correspondendo as fases de metaestro, diestro, proestro e estro, respectivamente. Após o tratamento hormonal, os animais foram abatidos e tiveram as tubas uterinas coletadas para mensuração do comprimento das regiões da tuba e fixados em formaldeído 10% por 24h, para análises histomorfométricas. Após esse período os fragmentos foram submetidos ao processamento histológico padrão. Dessa forma, foi possível mensurar a altura...
Tipo: Artigo em periódico indexado (ALICE) Palavras-chave: Histomorfometria; Oviduto; Ciclo estral; Produção animal; Caprino; Animal products; Goat.
Ano: 2015 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/handle/doc/1038180
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Avaliação dos hábitos de compra do consumidor brasileiro e consumo de carne ovina. Infoteca-e
DELIZA, R.; ANDRADE, J. C. de; SOBRAL, L. A.; BARCELLOS, M. D. de; ARES, G.; NALERIO, E. S..
O objetivo deste estudo foi avaliar a influência de variáveis sociodemográficas nos hábitos de compra e consumo de carne ovina dos consumidores brasileiros. Foi desenvolvido um questionário on-line composto por 11 questões, no qual foram abordados temas para identificar os conceitos da carne ovina no Brasil e os atributos que direcionam a compra e o consumo. Para caracterizar o perfil dos participantes em relação ao consumo de carne ovina, os indivíduos foram divididos em três grupos de acordo com a frequência de consumo: consumo frequente, consumo ocasional, e nunca consumiu. A frequência de consumo de carne ovina afetou fortemente a percepção dos consumidores, sugerindo que a familiaridade e a experiência prévia tiveram importante papel para este tipo de...
Tipo: Boletim de Pesquisa e Desenvolvimento (INFOTECA-E) Palavras-chave: Frequência de consumo; Produtos cárneos; Questionário; Tecnologia de Alimento; Produto de Origem Animal; Consumo Alimentar; Food technology; Animal products.
Ano: 2019 URL: http://www.infoteca.cnptia.embrapa.br/infoteca/handle/doc/1110438
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Boneless yield of carcass of feedlot-finished young Bos indicus L. bulls Acta Agron. (Palmira)
Dirceu-Pazdiora,Raul; Resende,Flávio Dutra-de; Faria,Marcelo Henrique de; Rezende-Siqueira,Gustavo; Linhares-Sampaio,Ricardo; Souza-Almeida,Geraldo Benedito de; Caetano-Nunes-Pazdiora,Bruna Rafaela.
Abstract The aim of this study was to evaluate the boneless yield of the carcass of 64 feedlot-finished young Nellore bulls fed diets containing coated or uncoated urea and slaughtered at five body weights (350, 455, 485, 555, and 580 kg). A completely randomized design with a 5 χ 2 factorial arrangement was used. No significant effect was detected for the interaction between slaughter weight and diet; therefore, the variables were analyzed separately, compared by polynomial contrasts and the F test, respectively. The absolute weights of the primal cuts from the fore- and hind-quarter increased linearly as the slaughter weight of the animals increased. Increasing slaughter weights elevated the percentage of rump cap in the pistola hindquarter as...
Tipo: Journal article Palavras-chave: Animal products; Cattle; Meat; Prime cuts; Nellore breed; Diet; Minimum weight; Optigen®.
Ano: 2018 URL: http://www.scielo.org.co/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0120-28122018000200339
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Characterization of honey of stingless bees from the Brazilian semi-arid region. Repositório Alice
SANT'ANA, R. da S.; CARVALHO, C. A. L. de; ODA-SOUZA, M.; SOUZA, B. de A.; DIAS, F. de S..
The physicochemical characteristics of honey vary according to bee species, climate, region, period of collection, processing and storage. In this context, this work aimed to perform a comparative study of the physicochemical characteristics of Melipona subnitida and M. fasciculata honey collected at different periods and regions of the State of Piauí, Brazil. Twenty-nine honey samples were collected and evaluated by principal component analysis from physicochemical analysis data. Twenty-two percent of the parameters analyzed differed between species. Evaluating the collection period, the honey of M. subnitida and M. fasciculata presented differences among themselves. The study revealed a similarity between the physicochemical parameters of the honey of...
Tipo: Artigo em periódico indexado (ALICE) Palavras-chave: Abelha sem ferrão; Ácido carboxílico; Produto de abelha; Abelha; Ácido; Produto; Stingless bees; Carboxylic acids; Animal products.
Ano: 2020 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/alice/handle/doc/1125702
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Comparison on animal production in organic and conventional systems MV&Z
Rossi, Gabriel Augusto Marques; Lemos, Paulo de Paula Lopes.
The market for organic products is increasing globally, seeking to fulfill the needs and expectations of consumers who believe it’s a healthier food. There are many controversies found in studies that assess primarily the physical-chemical, microbiological and the presence of this type of food of animal origin. This review aimed to evaluate the main differences between animal foods such as meat, milk, honey, eggs and fish produced in organic systems compared to those produced in conventional systems. The main differences are related to the physical-chemical food and no relevant differences were found between the possible presence of chemical or biological hazards in food of animal origin.
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Animal products; Eggs; Fish; Food; Honey; Meat Alimentos; Carne; Leite; Ovos; Mel; Pescado.
Ano: 2013 URL: http://www.revistamvez-crmvsp.com.br/index.php/recmvz/article/view/5369
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Desenvolvimento de patê da pescada bicuda (Sphyraena tome, Fowler, 1903) com propriedades funcionais para diversificação e agregação de valor. Repositório Alice
ESTANECH, A. F. da C..
O pescado é um alimento altamente nutritivo fonte de proteínas de alto valor biológico variando de 15% a 25%, completo em aminoácidos essenciais, nutrientes fornecidos exclusivamente pela dieta, apresentando também excelentes valores para digestibilidade, além de apresentar baixo teor de gordura saturada, baixo valor calórico e a presença de micronutrientes importantes. O crescimento acelerado da população mundial tem refletido sobre a oferta de pescado como alimento, aumentando assim, a sua demanda e causando um preocupante desequilíbrio entre a oferta e a demanda, que tem sido mundialmente discutido. A sobre exploração das espécies mais almejadas tem contribuído para este desequilíbrio havendo assim, a necessidade da utilização das espécies subutilizadas...
Tipo: Tese/dissertação (ALICE) Palavras-chave: Patê; Inulina; Peixe; Produto Derivado de Pescado; Produto de Origem Animal; Processamento; Tecnologia de Alimento; Fish; Animal products; Food processing; Food technology; Inulin.
Ano: 2018 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/alice/handle/doc/1100215
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Impactos de cenários de mudanças climáticas sobre a pecuária leiteira do Estado da Bahia. Repositório Alice
SILVA, T. G. F.; TURCO, S. H. N.; MOURA, M. S. B. de; SÁ, I. I. S.; ZOLNIER, S..
O objetivo desse trabalho foi avaliar os impactos de dois cenários de mudanças climáticas sobre o risco climático para exploração leiteira no estado da Bahia.
Tipo: Artigo em anais de congresso (ALICE) Palavras-chave: Pecuária leiteira; Mudança climática; Impacto ambiental; Cenário; Mitigação; Pecuária; Gado leiteiro; Clima; Climatic change; Animal products.
Ano: 2008 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/handle/doc/161792
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Manual de produção de manteiga. Infoteca-e
SILVA, F. T.; SILVA, F. T..
Processo de fabricação. Desnate natural, mecânico. Filtração do creme, tratamento do creme. Estocagem do creme. Padronização. Neutralização. Pasteurização. Resfriamento. Maturação natural, artificial. Batedura. Lavagem da manteiga. Salga da manteiga. Malaxagem.
Tipo: Outras publicações técnicas (INFOTECA-E) Palavras-chave: Processamento; Agroindústria rural; Tecnologia de alimento; Produto derivado do leite; Indústria agrícola; Laticínio; Manteiga; Produto de origem animal; Gordura láctea; Food technology; Food processing; Dairy products; Butter; Animal products.
Ano: 1996 URL: http://www.infoteca.cnptia.embrapa.br/handle/doc/410326
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Survival of Lactobacillus rhamnosus EM1107 in fermented goat milk with inulin under in vitro simulated gastrointestinal conditions. Repositório Alice
SANTOS, K. M. O. dos; OLIVEIRA, I. K. C. P. de; OLIVEIRA, M.; OLIVEIRA, A.; SILVA, G. da; VASCONCELOS, A. S. do E.; BURITI, F..
bitstream/item/202933/1/poster-ICFD2019-p-179.pdf
Tipo: Resumo em anais de congresso (ALICE) Palavras-chave: Alimento funcional; Indigenous lactobacilli; Milk products; Probiotic candidate; Probótico; Produto de Origem Animal; Caprino; Leite de Cabra; Produto Derivado do Leite; Tecnologia de Alimento; Animal products; Food technology; Goat milk; Health foods; Probiotics.
Ano: 2019 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/alice/handle/doc/1113140
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The Measures and the loss - Case Study on non-tariff barriers related to veterinary export certificates in Dutch exports AgEcon
Achterbosch, Thom J.; Rau, Marie-Luise.
Case study research into the mandatory veterinary requirements on Dutch exports of live animals and animal products provides empirical evidence on the trade effects of nontariff measures (NTMs). The paper discusses the analytical approach to assess how veterinary health attestation may create (temporary) obstacles for Dutch exports, what these obstacles are, and whether competing exporters in EU countries have encountered similar barriers. We have a dataset on 166 cases in 2004-06 where the process of issuing veterinary certificates for Dutch exports to non- EU destinations was disrupted. Products covered are animal-based products, live animals and feed. We use a sample of 30 cases that continued after 2006, the ‘longlasting problems’, and 39 cases that...
Tipo: Conference Paper or Presentation Palavras-chave: Non-tariff measures; Conformity assessment; Animal products; International Relations/Trade; Livestock Production/Industries.
Ano: 2008 URL: http://purl.umn.edu/44196
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Water buffalo production and research in Brazil. Repositório Alice
NASCIMENTO, C. N. B. do.
bitstream/item/198737/1/FL-02167.pdf
Tipo: Outras publicações científicas (ALICE) Palavras-chave: Brasil; Water buffaloes; Búfalo; Pesquisa; Produção Animal; Animal products; Research.
Ano: 1979 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/alice/handle/doc/376263
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