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Comportamento de culturas de bifidobactérias na presença de hidrolisado proteico de soro de leite. Repositório Alice
CORREIA, J. O.; BURITI, F. C. A.; ROSA, L. O. L.; CABRAL, L. M.; SANTOS, K. M. O. dos; SILVA, C. M..
The behavior of Bifidobacterium bifidum CCT7603, Bifidobacterium animalis subsp. lactis BB12 and Bifidobacterium logum BLG301 in the presence of whey protein hydrolysate (WPH) was evaluated in two steps. Initially, two MRS broth concentrations (30.25 mg/mL and 60.50 mg/mL) were tested with WPH from 0.001 mg/mL to 1 mg/mL. Subsequently, the MRS broth (30.25 mg/mL) was tested with WPH from 0.01 mg/mL to 10 mg/mL. In the first stage, a trend of growth promotion with increasing WPH concentration was only observed for CCT7603 (up to 0.1mg WPH/mL) and BLG301 (WPH to 0.01 mg/mL) cultures. In the second step, two-fold higher absorbance values were obtained for CCT7603 culture in the presence of WPH (up to 1.0 mg/mL) compared to the control. The WPH concentration...
Tipo: Artigo em anais de congresso (ALICE) Palavras-chave: Culturas probióticas; Estímulo da multiplicação; Hidrolisado proteico de soro; Bifidobacterium; Probiotic cultures; Growth promotion; Whey protein hydrolysate.
Ano: 2016 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/handle/doc/1057776
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Desenvolvimento de sorvete probiótico à base de leite de cabra: estudo da formulação, características físico-químicas, sensoriais e viabilidade das bactérias probióticas. Repositório Alice
SILVA, P. D. L. da..
O presente trabalho teve o objetivo de estudar a produção de sorvete elaborado com leite caprino com adição da bactéria probiótica Bifidobacterium animalis subsp. lactis. Foi estruturado em duas etapas. Inicialmente foram avaliadas quatro formulações de sorvete, nas quais foi utilizada gordura vegetal hidrogenada (F1 e F3) e substituto de gordura (F2 e F4) em dois sabores (F1 e F2, maracujá; F3 e F4, goiaba). Os cálculos de densidade aparente e overrun foram feitos levando em consideração as especificações da RDC n. 266 de setembro de 2005. Também foram realizadas determinações de pH, acidez total titulável e sólidos totais, sólidos solúveis e resíduo por incineração, método Kjeldahl para determinação de proteína bruta, lipídios, açúcares redutores e...
Tipo: Tese/dissertação (ALICE) Palavras-chave: Probiótico; Bifidobacterium animalis subsp lactis; Alimento funcional probiótico; Alimento saudável; Análise sensorial; Alimento funcional; Sorvete; Leite de cabra; Análise de Alimento; Análise organoléptica; Caprino; Goat milk; Icecream; Bifidobacterium; Probiotics; Health foods; Organoleptic analysis.
Ano: 2011 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/handle/doc/909219
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Elaboração de bebida probiótica a base de suco de uva fermentada com bactérias lácteas. Repositório Alice
DIAS, J. F.; MIGUEL, M. A. L.; CABRAL, L. M. C.; SANTOS, K. M. O. dos.
2011
Tipo: Resumo em anais de congresso (ALICE) Palavras-chave: Bebida láctea fermentada; Bactéria lática; Probiótico; Lactobacillus; Bifidobacterium; Suco de uva.
Ano: 2011 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/handle/doc/903187
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Elaboração de sorvete de morango com características probióticas e prebióticas. Repositório Alice
SALOMÃO, J.; WALTER, E. H. M.; CARDOSO, L. C. D.; PAULA BARROS, E. B.; LEITE, S. G. F..
2013
Tipo: Artigo em anais de congresso (ALICE) Palavras-chave: Lactobacillus; Bifidobacterium; Inulina; Alimento funcional.
Ano: 2013 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/handle/doc/981249
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Kinetic analysis and effect of culture medium and coating materials during free and immobilized cell cultures of Bifidobacterium animalis subsp. lactis Bb 12 Electron. J. Biotechnol.
Jalili,Hasan; Razavi,Hadi; Safari,Mohammad; Amrane,Abdeltif.
Microencapsulation technique appears helpful for more protection of Bifidobacteria against acid inhibitory effect. The effect of medium composition and product inhibitory in free cell culture, as well as the effect of the coating materials in immobilized cells, on biomass growth, acid production and substrate utilization kinetics of Bifidobacterium animalis subsp. lactis Bb 12 in uncontrolled batch fermentation was examined. The Monod and the Luedeking and Piret equations with a product inhibition term involving toxic power terms improved model efficiency for both growth and production. The model showed that media and coating materials had an effect on toxic power terms. Cell immobilization had a positive impact on B. animalis culture. Kinetic analysis...
Tipo: Journal article Palavras-chave: Bifidobacterium; Immobilization; Kinetic models; Medium composition.
Ano: 2010 URL: http://www.scielo.cl/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0717-34582010000300002
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Processamento de queijo caprino cremoso probiótico adicionado de Bifidobacterium animalis e Lactobacillus acidophilus. Infoteca-e
SANTOS, K. M. O. dos; EGITO, A. S. do; VIEIRA, A. D. da S.; BURITI, F. C. A.; BENEVIDES, S. D.; LAGUNA, L. E..
O presente Comunicado Técnico descreve a tecnologia desenvolvida para a produção de um queijo caprino probiótico fresco, de consistência cremosa e sabor suave, com características semelhantes às do queijo tipo Boursin e Fromage Blanc. O produto foi obtido através da adição de culturas comerciais de Bb12 (Chr. Hansen) e La5 (Chr. Hansen), bactérias amplamente estudadas por suas propriedades probióticas.
Tipo: Comunicado Técnico (INFOTECA-E) Palavras-chave: Queijo de cabra; Bifidobacterium animalis; Probiótico; Alimentos funcionais; Caprino; Tecnologia de alimento; Processamento; Goat cheese; Bifidobacterium; Health foods; Ood technology.
Ano: 2010 URL: http://www.infoteca.cnptia.embrapa.br/handle/doc/880105
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TERMINOLOGY CONCEPTS OF PROBIOTIC AND PREBIOTIC AND THEIR ROLE IN HUMAN AND ANIMAL HEALTH Rev Salud Anim.
Ferreira,Célia Lucia; Salminen,S; Lukasz,Grzeskowiak; Brizuela,Maria Antonieta; Sanchez,Lilian; Carneiro,Heloísa; Bonnet,M.
The mode of action of specific probiotic bacteria and specific prebiotic ingredients and their effects on the intestinal microbiota modulation in humans and animals has been demonstrated in many studies. Intestine is characterized for harboring a complex and dynamic microbiota which, among others, has a function to protect the host from inflammatory disorders. A mature and balanced endogenous microbiota has also an important role in the maintenance of a desirable activity of the immune system. Deviations in gut microbiota composition, due to improper diet, radiotherapy, antibiotic treatment, stress and others, may lead to a variety of gastrointestinal disorders. To overcome an unbalanced microbiota, the consumption of specific probiotics and prebiotics has...
Tipo: Journal article Palavras-chave: Probiotic; Bifidobacterium; Prebiotic; Yacon; Animal health; Human health.
Ano: 2011 URL: http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0253-570X2011000300001
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