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Biodisponibilidade dos carotenoides pró-vitamínicos a em abóboras biofortificadas (cucurbita moschata duch). Repositório Alice
CARVALHO, L. M. J. de; RIBEIRO, E. M. G.; CARVALHO, J. L. V. de; BARBOSA, D. C.; FERNANDEZ, A. A.; KARSE, I. M.; MASCARENHAS, A. P.; DAMASCENO, A. C..
A biofortificação é uma estratégia sustentável que visa reduzir deficiências de micronutrientes em populações vulneráveis, aumentando seu conteúdo, como por exemplo, os carotenoides, em alimentos básicos da dieta. Visando isto, a abóbora (Cucurbita moschata Duch) pode ser um alimento com potencial para a biofortificação por ser considerada fonte de carotenoides com atividade pró-vitamínica A. O objetivo deste estudo foi avaliar a biodisponibilidade dos carotenoides pró-vitamina A em abóboras biofortificadas, em diferentes métodos de cozimento. A bioacessibilidade e a biodisponibilidade dos carotenoides pró-vitamina A foram determinadas pela sua transferência para micelas mistas durante a digestão in vitro e confirmada pela sua acumulação em células...
Tipo: Artigo em anais de congresso (ALICE) Palavras-chave: Abóbora; Carotenoide; Biofortificação; Células Caco-2; Pumpkin; Carotenoid; Biofortified; Caco-2 cells.
Ano: 2015 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/handle/doc/1027883
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Heme oxygenase 1 overexpression increases iron fluxes in Caco-2 cells Biol. Res.
MENDIBURO,MARÍA JOSE; FLORES,SEBASTIÁN; PIZARRO,FERNANDO; ARREDONDO,MIGUEL.
Heme oxygenase-1 is a microsomal enzyme that, when induced by stress, protects the cells from oxidative injury. Heme oxygenase-1 participates in the cleavage of the heme ring producing biliverdin, CO and ferrous Fe. The released Fe becomes part of intracellular Fe pool and can be stored in ferritin or released by an iron exporter. The mechanism by which heme enters cells is not completely understood, although it had been suggested that it might be internalized by an endocytosis process. In this study, we expressed a full-length Heme oxygenase-1 cDNA in Caco-2 cells and measured intracellular iron content, heme-iron uptake and transport and immunolocalization of heme oxygenase-1 in these cells. We found that heme oxygenase-1 expressing cells showed...
Tipo: Journal article Palavras-chave: Iron; Heme; Heme oxygenase; Caco-2 cells.
Ano: 2006 URL: http://www.scielo.cl/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0716-97602006000100023
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Regulation of transepithelial transport of iron by hepcidin Biol. Res.
MENA,NATALIA P; ESPARZA,ANDRÉS L; NÚÑEZ,MARCO T.
Hepcidin (Hepc) is a 25 amino acid cationic peptide with broad antibacterial and antifungal actions. A likely role for Hepc in iron metabolism was suggested by the observation that mice having disruption of the gene encoding the transcription factor USF2 failed to produce Hepc mRNA and developed spontaneous visceral iron overload. Lately, Hepc has been considered the "stores regulator," a putative factor that signals the iron content of the body to intestinal cells. In this work, we characterized the effect of Hepc produced by hepatoma cells on iron absorption by intestinal cells. To that end, human Hepc cDNA was cloned and overexpressed in HepG2 cells and conditioned media from Hepc-overexpressing cells was used to study the effects of Hepc on intestinal...
Tipo: Journal article Palavras-chave: Hepcidin; Iron absorption; DMT1; Caco-2 cells.
Ano: 2006 URL: http://www.scielo.cl/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0716-97602006000100022
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Rice and beans targeted for biofortification combined with high carotenoid content crops (sweet potato and pumpkin) regulate transcriptional mechanisms increasing iron bioavailability. Repositório Alice
MARTINO, H. S. D.; DIAS, D. M.; MOREIRA, M. E. de C.; GOMES, M. J. C.; TOLEDO, R. C. L.; NUTTI, M. R.; SANT'ANA, H. M. P..
A biofortificação é uma estratégia sustentável que visa reduzir deficiências de micronutrientes em populações vulneráveis, aumentando seu conteúdo, como por exemplo, os carotenoides, em alimentos básicos da dieta. Visando isto, a abóbora (Cucurbita moschata Duch) pode ser um alimento com potencial para a biofortificação por ser considerada fonte de carotenoides com atividade pró-vitamínica A. O objetivo deste estudo foi avaliar a biodisponibilidade dos carotenoides pró-vitamina A em abóboras biofortificadas, em diferentes métodos de cozimento. A bioacessibilidade e a biodisponibilidade dos carotenoides pró-vitamina A foram determinadas pela sua transferência para micelas mistas durante a digestão in vitro e confirmada pela sua acumulação em células...
Tipo: Artigo em anais de congresso (ALICE) Palavras-chave: Abóbora; Carotenoide; Biofortificação; Células Caco-2; Pumpkin; Carotenoid; Biofortified; Caco-2 cells.
Ano: 2015 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/handle/doc/1027950
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