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Bioactive compounds in the peel of camu camu genotypes from Embrapa's active germplasm bank. Repositório Alice
SOUZA, A.; OLIVEIRA, T.; MATTIETTO, R. de A.; NASCIMENTO, W. M. O. do; LOPES, A..
Our objective in this work was to evaluate the contents of the major bioactive compounds in the peel of three genotypes of camu camu at different maturity stages. The genotypes had high concentration of ascorbic acid in the peel ranging from 13.73% to 24.02%. In the ripe maturity stage the genotypes 17 and 44 presented the highest concentration of phenolics (3,299.97 mg GAE.100 g-1) and anthocyanins (165.91 g.100 g-1). Flavonols and carotenoids showed a distinct and statistically different behavior in each genotype. Genotype 44 in the ripe stage had the highest content of carotenoids (105.88 mg.100 g-1). The high contents of vitamin C and phenolic compounds make the residue of camu camu fruit processing a rich source of antioxidants to the food and/or...
Tipo: Artigo em periódico indexado (ALICE) Palavras-chave: Camu camu; Antioxidantes; Maturidade; Vitamina; Composto bioativo.
Ano: 2018 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/alice/handle/doc/1090181
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Camu-camu: da flora amazônica para você, a dose certa de vitamina C. Infoteca-e
SILVA, J. F. da..
1998
Tipo: Artigo de divulgação na mídia (INFOTECA-E) Palavras-chave: Camu camu; Botânica; Característica agronômica; Distribuição geográfica; Myrciaria dubia; Botany; Agronomic characteristics; Natural distribution.
Ano: 1998 URL: http://www.infoteca.cnptia.embrapa.br/handle/doc/399866
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Caracterização e avaliação de germoplasma de camucamuzeiro (Myrciaria dubia (H.B.K.) Mc Vaugh). Infoteca-e
SILVA, J. F. da; COUTURIER, G.; MOTA, M. G. da C.; PEREIRA JUNIOR, A.P..
1998
Tipo: Séries anteriores (INFOTECA-E) Palavras-chave: Camu camu; Melhoramento genético vegetal; Germoplasma; Fruta; Caracterização de acesso; Myrciaria dubia; Belém; Pará; Amazônia; Brasil; Plant breeding; Germplasm; Fruits; Agronomic characters.
Ano: 1998 URL: http://www.infoteca.cnptia.embrapa.br/handle/doc/375201
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Cochonilhas que vivem sobre o camu camu, (Myrciaria dubia H.B.K. Myrtaceae) no Estado do Pará. Repositório Alice
COUTURIER, G.; SILVA, A. de B.; MATILE-FERRERO, D..
1998
Tipo: Resumo em anais de congresso (ALICE) Palavras-chave: Camu camu; Praga; Cochonilha; Myrciaria dubia; Coccidae; Diaspididae; Pseudococcidae; Baixo Amazonas; Tome-Açu; Belém; Pará; Amazônia; Brasil; Pests.
Ano: 1998 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/handle/doc/399712
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Concentração de suco de camu camu por osmose inversa. Repositório Alice
CARVALHO, R. A.; CABRAL, L. M. C.; FREITAS, S. P..
2014
Tipo: Resumo em anais de congresso (ALICE) Palavras-chave: Camu camu; Osmose inversa.
Ano: 2014 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/handle/doc/1008043
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Efeito da omissão de macronutrientes e do micronutriente boro no crescimento, sintomas de deficiências nutricionais e na composição mineral de plantas de camu camu. Repositório Alice
THOMAZ, M. A. A.; VIEGAS, I. de J. M.; SILVA, J. F. da; CONCEIÇÃO, H. E. O. da..
2002
Tipo: Artigo em anais de congresso (ALICE) Palavras-chave: Camu camu; Deficiência nutricional; Nutrição vegetal; Myrciaria dubia.
Ano: 2002 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/handle/doc/406292
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Insetos nocivos do camu camu Myrciaria dubia H.B.K. (Myrtaceae) no Estado do Pará. Repositório Alice
SILVA, A. de B.; COUTURIER, G.; SILVA, J. F. da; MAUES, M. M..
1998
Tipo: Resumo em anais de congresso (ALICE) Palavras-chave: Camu camu; Praga; Myrciaria dubia; Baixo Amazonas; Tomé-Açu; Pará; Amazônia; Brasil; Pests.
Ano: 1998 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/handle/doc/399710
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Irradiation of camu camu (Myrciaria dúbia) pulp. Repositório Alice
FREIRE JUNIOR, M.; SANTOS, J.; SOARES, A. G.; FONSECA, M.; CABRAL, L. M. C..
The camu camu is a native fruit from Amazonian and it has obtained increasing attention due to its higher content of vitamin. This substance can be lost during the conventional process used for juice pasteurization and concentration. This work aimed to evaluate the irradiation of camu camu pulp regarding the physical, chemical and nutrition quality of the irradiated product. Camu camu from Tomé Açu, Para state - Brazil was used as raw material. The fruits were submitted to the usual steps of the fruit pulp processing: selection, washing and depulping (accomplished in a finisher with a sieve of 0.6 mm). The pulp was conditioned in plastic bags of 500 g and maintained at -18°C until the irradiation. The pulp was irradiated at 0, 500, 750 1000 and 1500 Gray....
Tipo: Resumo em anais de congresso (ALICE) Palavras-chave: Camu camu; Conservação; Irradiação; Vitamina C.
Ano: 2009 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/handle/doc/661989
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Mejoramiento genético y taza de autofecundación del camu camu arbustivo en la Amazonía Peruana. Repositório Alice
CRUZ, C. O.; RESENDE, M. D. V. de..
El camu camu (Myrciaria dubia (H.B.K.) MC VAUGH) es una frutera silvestre conocida mundialmente como un excepcional productor de vitamina C. Su mejoramiento se encuentra en fase inicial. Este trabajo tuvo por objetivos estudiar el sistema reproductivo (taza de autofecundación), el efecto del origen del polen (autofecundación o polinización abierta) en la producción de ácido ascórbico y porcentaje de germinación, la repetibilidad de caracteres productivos y sus implicaciones en el programa de mejoramiento. El sistema reproductivo del camu camu es mixto con variables tazas de autofecundación. No fue confirmada la existencia de efecto del origen del polen para el carácter de producción de ácido ascórbico. La repetibilidad individual de la producción fue de...
Tipo: Artigo em periódico indexado (ALICE) Palavras-chave: Camu camu; Myrciaria dubia; Genética quantitativa; Autofencundação; Produtividade.
Ano: 2008 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/handle/doc/309602
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Seleção de primers ISSR para uso em genomas de camucamuzeiro. Repositório Alice
SILVA, M. R. da; OLIVEIRA, M. do S. P. de; MOURA, E. F.; RODRIGUES, S. de M..
Marcadores moleculares ISSR (Inter Simple Sequence Repeat) tem padrão de herança dominante, sendo uma técnica rápida, simples e barata permitindo a sua aplicação em qualquer espécie se tornando mais uma ferramenta para análise de variabilidade genética de espécies vegetais. O camu camu (Myrciaria dúbia [H.B.K.] McVaugh) é uma espécie típica da região amazônica contendo elevado teor de ácido ascórbico e em vista de seu potencial às agroindústrias de polpa e de medicamentos alguns programas de melhoramento genético vem sendo estabelecido, onde após a seleção tem se clonado os indivíduos para avaliação em ensaios clonais em vários locais, mas o genoma desses clones tem sido pouco explorado. Este trabalho teve por objetivo selecionar primers ISSR para avaliar...
Tipo: Artigo em anais de congresso (ALICE) Palavras-chave: Marcadores moleculares; Myrciaria dubia; Temperatura de anelamento; Camu camu.
Ano: 2013 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/handle/doc/970368
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