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Anthocyanin stability: a chemometrical approach IPB - Escola Superior Agrária
Cabrita, Luís; Fossen, Torgils; Flåten, Geir R.; Andersen, Øyvind M..
The stability of cyanidin 3-glucoside towards five different factors (pH, anthocyanin concentration, sodium chloride concentration, ascorbic acid concentration, Oxygen) was studied during 60 days storage at room temperature using a 2^4-1 reduced factorial design. The influence of each individual parameter on anthocyanin stability was found to vary as a function of time. Sodium chloride and ascorbic acid were, respectively, the variables most contributing to and against anthocyanin stability. Results suggest there may be some degree of interaction between anthocyanin/ascorbic acid, and between pH/Oxygen, affecting anthocyanin degradation.
Tipo: ConferenceObject Palavras-chave: Anthocyanins; Colour stability; HPLC; UV-Vis; Chemometrics; Reduced factorial design.
Ano: 2002 URL: http://hdl.handle.net/10198/3210
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Brachiaria plantaginea as a potential (new) source of shikimic acid: quantification by NIR and PLS regression. Repositório Alice
COSTA, M. C. A.; MATALLO, M. B.; FERREIRA, M. M. C.; QUEIROZ, S. C. do N. de; ALMEIDA, S. D. B.; FRANCO, D. A. S..
Abstract: Shikimic acid is a natural organic compound produced in the biochemical pathways of eukaryotic organisms and is generally utilized as a starting material of the antiviral drug Oseltamivir (Tamiflu®). This study shows the results of shikimic acid accumulation in Brachiaria plantaginea, an abundant, grassy plant found in Brazil and other countries in Africa and America, after glyphosate spraying at three different doses. B. plantaginea plants harvested after 6 days of exposure to the herbicide showed that shikimic acid accumulation increased by 345%, on average, compared to unsprayed plants. The combination of near infrared spectroscopy and multivariate analysis using partial least square regression was applied for the quantification of shikimic...
Tipo: Artigo em periódico indexado (ALICE) Palavras-chave: NIR spectroscopy; PLS regression; Brachiaria plantaginea; Gramínea; Shikimic acid; Chemometrics.
Ano: 2016 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/handle/doc/1066054
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Chemometric characterization of three varietal olive oils (Cvs. cobrancosa, madural and verdeal Transmontana) extracted from olives with different maturation indices. IPB - Escola Superior Agrária
Matos, L.C.; Cunha, S.C.; Amaral, J.S.; Pereira, J.A.; Andrade, P.B.; Seabra, R.M.; Oliveira, M.B.P.P..
This paper evaluates the usefulness of three chemical parameters (compositions on tocopherols, sterols and fatty acids) as a tool to discriminate three varietal olive oils (Cvs. Cobrançosa, Madural and Verdeal Transmontana), which are permitted cultivars for the production of ‘‘Trás-os-Montes olive oil’’, a Portuguese protected designation of origin (PDO) product. The olives were collected during the year crop 2000/2001 from the same orchard, in order to eliminate the geographical and climatic influences. Lots with different maturation indices were prepared to allow the evaluation of the ripening stage on the characteristics of varietal olive oils produced from each cultivar. Statistical methods such as multivariate analysis of variance (MANOVA), principal...
Tipo: Article Palavras-chave: Portuguese virgin olive oil; Ripening; Chemometrics; PDO.
Ano: 2007 URL: http://hdl.handle.net/10198/754
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Compostos fenólicos em pedúnculos de clones de cajueiro e a relação com a adstringência e suas subqualidades. Repositório Alice
BRAGA, D. C..
A adstringência é uma sensação tátil, gerada pela redução da lubrificação na cavidade oral, comumente causada pela interação de compostos fenólicos com as proteínas salivares. No pedúnculo do cajueiro, a adstringência é o principal problema que limita a sua aceitabilidade, sendo um dos maiores obstáculos para a expansão do mercado. Este trabalho buscou caracterizar o perfil sensorial e o perfil de compostos fenólicos de pedúnculos de cajueiro, e por meio de quimiometria, correlaciona-los buscando os possíveis marcadores químicos da adstringência do caju. Foram analisados pedúnculos de nove clones da safra 2017. A análise sensorial foi baseada em uma análise descritiva de provadores previamente selecionados e treinados, registrando a intensidade dos...
Tipo: Tese/dissertação (ALICE) Palavras-chave: Anacardium occidentale L; UPLC; Análise sensorial; Chemometrics.
Ano: 2019 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/alice/handle/doc/1106803
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Espectroscopia no infravermelho próximo para estimativa da densidade básica de madeiras de Pinus. Repositório Alice
LAZZAROTTO, M.; NETIPANYJ, R. R.; MAGALHAES, W. L. E.; AGUIAR, A. V. de.
A densidade básica é uma das mais importantes características das madeiras e usada em programas de melhoramento genético florestal. Este trabalho teve o objetivo de construir um modelo de predição da densidade básica de madeiras de Pinus maximinoi e Pinus tecunumanii, usando a espectroscopia no infravermelho próximo e análise estatística multivariada. O modelo foi construído com 54 amostras usando mínimos múltiplos quadrados (PLS) como tratamento estatístico (com alisamento do sinal, variação normal padrão SNV e primeira derivada). A curva de calibração apresentou coeficiente de determinação (R2) de 0,94 e erro de validação cruzada de aproximadamente 30 kg m-3 para uma densidade básica média de 517 kg m-3. Este modelo foi validado externamente com 27...
Tipo: Artigo em periódico indexado (ALICE) Palavras-chave: NIR; Quimiometria; Densidade básica; Regressão PLS; PLS regression; Madeira; Qualidade; Pinus; Espécie exótica; Near-infrared spectroscopy; Wood quality; Wood density; Chemometrics.
Ano: 2016 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/handle/doc/1062623
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Near-Infrared Spectroscopy for Non-Destructive Prediction of Maturity and Eating Quality of ‘Carabao’ Mango (Mangifera indica L.) Fruit CIGR Journal
Polinar, Yvonne Q.; Yaptenco, Kevin Fernandez; Peralta, Engelbert K.; Agravante, Josephine U..
Near-infrared (NIR) spectroscopy was assessed in predicting maturity and eating quality of ‘Carabao’ mango fruit. A total of 1,200 fruits were harvested at the green stage at four different harvest dates [100, 110, 120 and 125 days after flower induction (DAFI)]. Fruits were scanned at the green and table-ripe stage (TRS) using NIR reflectance spectroscopy. The fruits were then measured destructively for the determination of dry matter (DM) content at the green stage, total soluble solids (TSS) and sensory attributes at the TRS. The best calibration models were achieved using partial least square regression (PLSR) analysis for predicting DM, TSS and maturity in the short wavelength region of 700 - 990 nm at 2-nm increment. Principal component...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Agricultural / biosystems engineering; Chemometrics; Horticulture Near-infrared; Mango; Sweetness; Maturity; Eating quality; Philippines.
Ano: 2019 URL: http://www.cigrjournal.org/index.php/Ejounral/article/view/5152
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Pattern recognition applied applied to mineral characterization of Brazilian coffees and sugar-cane spirits. Repositório Alice
FERNANDES, A. P.; SANTOS, M. C.; LEMOS, S. G.; FERREIRA, M. M. C.; NOGUEIRA, A. R. de A.; NÓBREGA, J. A..
2005
Tipo: Artigo em periódico indexado (ALICE) Palavras-chave: Coffee; Sugar-cane spirit; Chemometrics; Pattern recognition.
Ano: 2005 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/handle/doc/47045
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Soil Chemical and Spectroscopy Characteristics and the Effect of Management Practices Sci. Agrar.Paran. / SAP
Nogueira, Barbara Arruda; Merlin, Nathalie; Santos, Poliana Macedo dos; Santos, José Alfredo Baptista dos; Saab, Sergio da Costa; Tonial, Larissa Macedo dos Santos.
The aim of this study was to evaluated the facility to apply spectroscopic analysis coupled with chemometrics analysis as a rapid method for soil analysis. Soil samples from different depths (0-10, 10-20 and 20-30 cm) and treatment sites (area of fallow land for 5 years, area of no-tillage for 10 years and native forest) were applied in this study. Soil chemical characterization based on the concentration of macro-, micronutrients and the level of the toxic element showed significant different among to the samples under differences management systems. PCA and HCA analysis evaluated with soil chemical characterization showed that the samples were grouped according to the management systems. Similar results were obtained in the PCA and HCA analysis developed...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Spectroscopy; Chemometrics; Soil management; PCA; HCA.
Ano: 2018 URL: http://e-revista.unioeste.br/index.php/scientiaagraria/article/view/16175
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Tipificación y caracterización de café comercial mediante métodos instrumentales y quimiometría. Colegio de Postgraduados
Vázquez Hernández, Lorena.
El control de calidad de los productos agroalimentarios está basado en su caracterización bioquímica, como una de las partes esenciales. Para el caso del café, la composición química está fuertemente relacionada con las condiciones agroecológicas (suelo, clima, altura, etc.) de cada una de las regiones productoras. El café es la segunda materia prima en importancia en el mercado nacional, por lo cual, la calidad es importante para este producto. Para asegurarnos de la calidad del café tanto para los consumidores como productores existe la necesidad de establecer métodos analíticos, rápidos, objetivos y sensitivos. Para realizar la caracterización del café comercial existen métodos convencionales establecidos en la Norma Mexicana (NMX-F-013-SCFI-2000),...
Palavras-chave: Café; Quimiometría; NIRS; Homogeneidad; PCA; SIMCA; Coffee; Chemometrics; Homogeneity; Maestría; Producción Agroalimentaria en el Trópico.
Ano: 2011 URL: http://hdl.handle.net/10521/561
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Tipificación y caracterización de café comercial mediante métodos instrumentales y quimiometría. Colegio de Postgraduados
Vázquez Hernández, Lorena.
El control de calidad de los productos agroalimentarios está basado en su caracterización bioquímica, como una de las partes esenciales. Para el caso del café, la composición química está fuertemente relacionada con las condiciones agroecológicas (suelo, clima, altura, etc.) de cada una de las regiones productoras. El café es la segunda materia prima en importancia en el mercado nacional, por lo cual, la calidad es importante para este producto. Para asegurarnos de la calidad del café tanto para los consumidores como productores existe la necesidad de establecer métodos analíticos, rápidos, objetivos y sensitivos. Para realizar la caracterización del café comercial existen métodos convencionales establecidos en la Norma Mexicana (NMX-F-013-SCFI-2000),...
Palavras-chave: Café; Quimiometría; NIRS; Homogeneidad; PCA; SIMCA; Coffee; Chemometrics; Homogeneity; Maestría; Producción Agroalimentaria en el Trópico.
Ano: 2011 URL: http://hdl.handle.net/10521/561
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