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Contamination chimique du milieu marin : de la mesure à l'évaluation des risques ArchiMer
Abarnou, Alain.
This activity report entitled (“Chemical contamination of the marine environment: from measurement to risk assessment”) summarizes the main stages my career at Ifremer from November 1975 to june 2013. The first chapter deals with the seawater chlorination and chlorinated waters released into the sea, the identification and the conditions of the formation of various by-product of these processes. The second chapter concerns PCBs, their nature, their chemical analysis in environmental matrices. PCBs are considered as the best examples of persistant and bioaccumulable compounds and therefore, in all this report they are flagship contaminants to which other groups of studied substances are compared. The third chapter refers to studies performed within marine...
Tipo: Text Palavras-chave: Chlore; Chloration de l’eau de mer; Oxydant; Bromoforme; Impact environnemental; Mécanismes réactionnels; Désinfection; Polluants organiques persistants (POP); PCB; Dioxines; HAP; PBDE; Chlordécone; Baie de Seine; Organismes marins; Moules; Poissons; Surveillance environnementale; Analyse; Bioaccumulation; Chlorine; Seawater chlorination; Oxidizing agent; Bromoform; Environmental impact; Reaction mechanisms; Disinfection; Persitsent organic pollutants (POPs); PCBs; Dioxins; PAHs; PBDEs; Chlordecone (kepone); Baie de Seine; Marine organisms; Mussel; Fish; Environmental monitoring; Chemical analysis; Bioaccumulation.
Ano: 2013 URL: http://archimer.ifremer.fr/doc/00168/27946/26237.pdf
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Detecção de Salmonella em pimenta-do-reino e métodos para descontaminação. Repositório Alice
HÜHN, S.; DANTAS, R. B.; MORAES, C. A. C.; FREITAS, I. M. de; BRITO, M. J. B.; MEDEIROS, N. L..
1997
Tipo: Artigo em anais de congresso (ALICE) Palavras-chave: Pimenta-do-reino; Contaminação biológica; Desinfecção; Controle químico; Salmonelose; Etileno de amino-tetra-acetico; Hipoclorito de sodio; Higiene de alimento; Piper nigrum; Biological contamination; Chemical control; Salmonella; Chelating agents; Chlorine; Desinfectants; Food hygiene; Disinfection.
Ano: 1997 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/handle/doc/394596
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Influence de la Chloration sur les Premiers Stades Larvaires de Palaemon serratus (Pennant). ArchiMer
Lassus, Patrick; Maggi, Pierre; Le Baut, Claire; Bardouil, Michèle; Bocquene, Gilles; Le Dean, Loïc; Truquet, Philippe.
In order to estimate the effects of chlorine used in cooling systems of electric power plants on zooplankton, some experiments have been realized with the four first larval stages of the prawn (P. serratus Pennant). Chlorine injection was performed by constant adding at 16 and 20 degree C with times exposures of 5, 15 and 25 minutes. If there is no detectable variations in sensitivity of different stages, toxic effects of oxydants issued from chlorination can be observed (for both the two acclimatation temperatures) at 15 minutes exposure with a LD 50 : 32 mg/l of chlorine.
Tipo: Text Palavras-chave: Palaemon serratus; Pollution effects; Larval development; Chlorine; Toxicity.
Ano: 1981 URL: http://archimer.ifremer.fr/doc/1981/publication-1886.pdf
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Principais deficiências minerais em bovinos de corte. Infoteca-e
MORAES, S. da S..
Deficiências e desequilíbrios minerais em bovinos são descritas em quase todas as regiões do mundo. Os elementos minerais comumente deficientes para bovinos com dieta exclusiva de pasto são: P, Na, I, Cu, Co, e Se. Em algumas regiões sob condições especificas, Ca, Mg e Mn. Por outro lado, Fe e Mn estão, normalmente, em excesso nas regiões do Cerrado Central do Brasil e Pantanal. A ingestão de dietas deficientes ou desequilibradas de elementos minerais torna mais difícil a manutenção de concentrações ótimas nos tecidos . No inicio, causa lesões bioquímicas que induzem a trocas nas formas de funcionamento, concentração e atividade do elemento nos fluidos e tecidos do corpo. Essas alterações diferem conforme os elementos e suas funções, com o grau de duração...
Tipo: Documentos (INFOTECA-E) Palavras-chave: Bovino de corte; Deficiência mineral; Calcio; Fósforo; Magnésio; Sódio; Cloro; Potássio; Enxofre; Ferro; Manganês; Cobre; Zinco; Iodo; Cobalto; Selênio; Brasil; Beef cattle; Mineral deficiencies; Calcium; Phosphorus; Magnesium; Sodium; Chlorine; Potassium; Sulphur; Iron; Manganese; Copper; Zinc; Yodine; Cobalt; Selenium; Brazil.
Ano: 2001 URL: http://www.infoteca.cnptia.embrapa.br/handle/doc/325198
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Qualidade microbiológica no glaciamento de peixe-prego. Repositório Alice
SOUZA, A. L. M. DE; GUIMARÃES, J. DE T.; BRIGIDA, A. I. S.; LUIZ, D. de B.; FRANCO, R. M.; MESQUITA, E. DE F. M. DE.
bitstream/item/176584/1/Proceedings-BIP-158.pdf
Tipo: Artigo em anais de congresso (ALICE) Palavras-chave: Água de glaciamento; Carga microbiana; Qualidade do pescado; Cloro; Contaminação; Chlorine; Food contamination.
Ano: 2018 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/alice/handle/doc/1091312
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