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A laboratory model system for analysing microbial interactions occurring in anoxic estuarine sediments. ArchiMer
Herbert, R; Keith, S.
Defined mixed populations of Clostridium butyricum, Desulfovibrio desulfuricans and Chromatium vinosum co-existed for long periods when grown in a single stage chemostat with glucose as sole carbon source. The nature and availability of the inorganic nitrogen source exerted a major effect on carbon flow in the experimental system. The data show that both the C. butyricum and D. desulfuricans isolates can utilise NO sub(3) as an e super(-)acceptor with an increase in cell yield. Under these growth conditions the free S super(2-) levels were lower resulting in more stable mixed populations. In addition the data show that the C. butyricum produces more oxidised fermentation end-products (acetate) when NO sub(3) super(-) was available and more reduced products...
Tipo: Text Palavras-chave: Chromatium vinosum; Desulfovibrio desulfuricans; Clostridium butyricum; Biogeochemistry; Models; Bacteria; Detritus; Mineralization; Anoxic sediments; Estuarine sedimentation; Analytical techniques; Carbon cycle; Interspecific relationships; Microbiology.
Ano: 1984 URL: http://archimer.ifremer.fr/doc/1984/acte-947.pdf
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Processamento térmico de purê de banana (Musa cavendishii, Lamb.) em embalagens flexíveis esterilizáveis Ciênc. Tecnol. Aliment.
CARVALHO FILHO,Celso Duarte; MASSAGUER,Pilar Rodrigues.
O objetivo deste trabalho foi estabelecer as condições de processo térmico de purê de banana, variedade "nanica", em bolsas esterilizáveis porção individual (130 x 170mm). Os frutos foram selecionados, aquecidos a 98°C/5min. para inativação enzimática, separadas as sementes e fibras num despolpador com malha de 0,08cm de diâmetro e depois o purê foi embalado nas bolsas sob um vácuo de 25mmHg, resultando em média 2,7ml de ar residual por bolsa. Em seguida as bolsas foram processadas sem agitação e em posição horizontal numa autoclave horizontal, a 115°C/158KPa, com imersão total de água quente. O tempo de manutenção do processo foi de 7,5min. Inicialmente foi utilizado o Clostridium butyricum como microrganismo alvo do processo, entretanto, observou-se que...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Purê de banana; Clostridium butyricum; Clostridium botulinum; Bolsas esterilizáveis; Autoclave rotativa.
Ano: 1997 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0101-20611997000300004
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