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Desidratação osmótica de abacaxi aplicada à tecnologia de métodos combinados. Repositório Alice
AZEREDO, H. M. C.; JARDINE, J. G..
O objetivo deste trabalho foi a otimização do processo de desidratação osmótica de abacaxi, visando a obtenção de um produto com máxima perda de água e mínima incorporação de sólidos. O processo foi aplicado à Tecnologia de Métodos Combinados, em que a redução no pH e uso de conservantes, todos aplicados em baixos níveis, a fim de se obter um produto similar à fruta fresca.
Tipo: Artigo em periódico indexado (ALICE) Palavras-chave: Métodos combinados; Otimização; Osmotic dehydration; Optimization; Combined methods; Abacaxi; Desidratação Osmótica; Pineapples.
Ano: 2000 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/alice/handle/doc/7874
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Drying kinetics of fresh and osmotically pre-treated papaya (Carica papaya L.). Repositório Alice
EL-AOUAR, A. A.; AZOUBEL, P. M.; MURR, F. E. X..
The aim of this work was to study and to model the drying kinetics of fresh osmotically pre-treated papaya cubes \(Carica papaya L.) using the diffusional model (Fick's seccond law) adapted to a cubic geometry, and an empirical two parameters model. The osmotic pre-treatment was carried out in an incubator at constant tenperature and agitation. The drying process was carried out in a fixed bed dryert two different temperatures and air velocities. At the beginning of the drying process of fresh papaya, drying rate was influenced by both air velocity and air temperature. But lose to the equilibrium condition, the drying rate was affected a only by the air temperature. The physico-chemical changes in the papaya cubes during osmotic pre-tratment caused...
Tipo: Artigo em periódico indexado (ALICE) Palavras-chave: Secagem; Papaya; Mamão; Carica Papaya; Desidratação Osmótica.
Ano: 2003 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/alice/handle/doc/153108
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Efeito da desidratação osmótica com xarope de milho no conteúdo de ácido ascórbico do caju (Anacardium occidentale L.). Repositório Alice
AZOUBEL, P. M.; EL-AOUAR, A. A.; MURR, F. E. X..
O efeito da desidratação osmótica de fatias do pedúnculo do caju em xarope de milho (40-60%,p/p), com temperaturas variando de 30 a 50 C e tempos de imersão entre 90 e 240 minutos, no conteúdo de ácido ascórbico (vitamina C) dessa fruta foi estudado. O processamento realizado a altas temperaturas resultou em perdas de vitamina C em torno de 43%, sendo a degradação química, assim como a difusão, os fenômenos responsáveis por esta perda.
Tipo: Artigo em anais de congresso (ALICE) Palavras-chave: Ácido ascórbico; Caju; Desidratação Osmótica.
Ano: 2002 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/alice/handle/doc/150908
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Effect of pretreatment on the drying kinetics of cherry tomato (Lycopersico esculentum var. cerasiforme). Repositório Alice
AZOUBEL, P. M.; MURR, F. E. X..
Basic concepts: Osmotic dehydration; Sorption isotherms; Drying. Mathematical models; Materials and methods; Results and discussion: cherry tomato characterization; Osmotic dehydration; Sorption isotherms; Air drying.
Tipo: Capítulo em livro científico (ALICE) Palavras-chave: Tomate cereja; Desidratação Osmótica; Método; Modelo Matemático; Secagem.
Ano: 2002 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/alice/handle/doc/151196
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Effectof osmotic dehydration in sucrose solution in the drying kinetics of cashew apple (Anacardium occidentale L.). Repositório Alice
AZOUBEL, P. M.; TONON, R. V.; MURR, F. E. X..
The ínfluence of osmotíc dehydratíon ín sucrose solution (52% w/w) for 165 minutes in the dryíng kínetícs of cashew apple was studied. Drying tests were conducted usíng a fixed bed dryer at three dífferent temperatures (50, 60 and 70°C) and aír velocíty of 2.1 m/s. Results showed that an íncrease of the aír temperature favoured the decrease of the dryíng time of the product. The water effectíve diffusion coefficients were determined accordíng to Fick's second law applied to a thín slab and were found to be ín the order of 10-10 m2/s. The effectíve diffusion coefficient decreased for the osmosed cashew apple, índícatíng a less favoured díffusíonal processo However, the pretreated samples were characterízed by a flexíble structure, by a smaller shrinkage and...
Tipo: Artigo em anais de congresso (ALICE) Palavras-chave: Caju; Desidratação Osmótica; Secagem.
Ano: 2002 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/alice/handle/doc/150905
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Estudo e modelagem da cinética de desidratação osmótica do mamão Formosa (Carica papaya L.). Repositório Alice
EL-AOUAR, A. A.; AZOUBEL, P. M.; MURR, F. E. X..
O presente trabalho teve como objetivo estudar e ajustar a cinética do processo de desidratação osmótica de cubos de mamão formosa (Carica papaya L.), assim como avaliar a qualidade do produto final. O tratamento osmótico foi conduzido a 30°C, com agitação 11Orpm, utilizando-se dois tipos de soluções de sacarose 70oBrix: a primeira contendo lactato de sódio 2,4% p/p e ácido láctico O,IM e a segunda com lactato de sódio 2,4% p/p e ácido CÍtricoO,lM. A condição contendo ácido cítrico apresentou valor de perda de água (WL) ligeiramente superior ao encontrado para a contendo ácido láctico. Comportamento contrário ocorreu para o ganho de sólidos (SG). O ajuste dos dados experimentais foi realizado através do modelo difusional, para geometria cúbica, e de um...
Tipo: Artigo em anais de congresso (ALICE) Palavras-chave: Diversidade efetiva; Desidratação Osmótica; Mamão.
Ano: 2002 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/alice/handle/doc/150904
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Evaluation of water and sucrose diffusion coefficients during osmotic dehydration of jenipapo (Genipa americana L.). Repositório Alice
ANDRADE, S. A. C.; BARROS NETO, B. de; NÓBREGA, A. C.; AZOUBEL, P. M..
The apparent diffusion coefficients for sucrose and water during osmotic dehydration of jenipapos were determined. Long time experiments (up to 60 h) were carried out in order to determine equilibrium concentrations inside jenipapos, whereas short time experiments (up to 4 h) were performed to provide detailed information on kinetics of water loss and solids gain at the beginning of osmotic treatment. According to the result, mass transfer rates for water and solutes, as well as the apparent diffusion coefficients for sucrose showed to be dependent on sucrose concentration in osmotic solution. The immersion time did not have significant effect (p>0.05) over the diffusion coefficients for sucrose and water.
Tipo: Artigo em periódico indexado (ALICE) Palavras-chave: Difusão aparente; Perda de água; Sacarose; Jenipapo; Desidratação Osmótica.
Ano: 2007 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/alice/handle/doc/158135
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Mass transfer kinetics of osmotic dehydration of cherry tomato. Repositório Alice
AZOUBEL, P. M.; MURR, F. E. X..
Cherry tomato samples were osmotically dehydrated in different hypertonic NaCI solutions (with or without sucrose) at two different concentrations. Mass transfer kinetics were modelled according to Peleg, Fick and Page equations. The Peleg equation presented the best fitting for water loss and Page model showed the best predictive capacity for salt gain data. The effective diffusivity determined using Fick's second law applied to a spherical geometry was found to be in the range of O.43 x 10-9-1.77 x 10-9 m2/s for water loss and 0.04 x 10-9-0.54 x 10-9 m2/s for salt gain. Increased solution concentration resulted in higher water loss and salt gain. An addition of sucrose to osmotic solutions decreased the driving force of the process.
Tipo: Artigo em periódico indexado (ALICE) Palavras-chave: Tomate cereja; Modelo empírico; Transferência de massa; Tomate; Desidratação Osmótica; Tomatoes.
Ano: 2004 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/alice/handle/doc/152471
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Optimisation of osmotic dehydration of cashew apple (Anacardium occidentale L.) in sugar solutions. Repositório Alice
AZOUBEL, P. M.; MURR, F. E. X..
Osmotic dehydration of cashew apple in sucrose and corn syrup solids solution as influenced by temperature (3050oC), sugar syrup concentration (40-60% w/w) and immersion time (90-240min) was studies through response surface methodology. Responses of water loss (%) and solid gain (%) were fitted to polynomials, with multiple correlation coefficients ranging from 0,92 to 0,99. The fitted functions were optimised for maximum water loss and minimised incorporation of solids in order to obtain a product resembling non-processed fruit. Three optimum sets were selected for each solute and the ascorbic acid content was determined. The ascorbic acid losses were similar to those reported for osmpotic dehydration process.
Tipo: Artigo em periódico indexado (ALICE) Palavras-chave: Cashew nut; Castanha de cajú; Anacardium Occidentale; Desidratação Osmótica.
Ano: 2003 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/alice/handle/doc/152653
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Osmotic dehydration of cashew apple in corn syrup: influence of process variables. Repositório Alice
AZOUBEL, P. M.; TONON, R. V.; EL-AOUAR, A. A.; ANTONIO, G. C.; ARAUJO, E. A. F.; RIBEIRO, S. C. A.; MURR, F. E. X..
Cashew apple slices were osmotically treated in corn syrup solids solutions at different concentrations (40-60% w/w), temperatures (30-50oC) and immersion times (90-240min). Temperature was the most important factor affecting water loss, while immersion time was the most significant factor affecting solid gain. The model fitted the experimental data observations accurately, with regression coefficients that varied from 0.92 to 0.99.
Tipo: Artigo em anais de congresso (ALICE) Palavras-chave: Pesquisa experimental; Apple; Osmotic dehydration; Caju; Desidratação Osmótica; Maça; Corn syrup.
Ano: 2004 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/alice/handle/doc/154186
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Otimização da desidratação osmótica de caju (Anacardium occidentale L.) em solução de glicose utilizando a metodologia da superfície de resposta. Repositório Alice
AZOUBEL, P. M.; EL-AOUAR, A. A.; MURR, F. E. X..
A desidratação osmótica de fatias do pedúnculo de caju em solução de glicose de milho foi otimizada através da metodologia da superficie de resposta com a fmalidade de obter máxima perda de água com uma mínima incorporação de sólidos. A influência da temperatura (30-50°C), da concentração (40-60% p/p) e do tempo de imersão (90-240min) foi estudada e as respostas perda de água e ganho de sólidos foram ajustadas a polinômios com coeficiente de correlação superiores a 0,92. Três condições ótimas de processamento foram escolhidas e a qualidade do pedúnculo após o processamento foi avaliada através de análises de vitamina C.
Tipo: Artigo em anais de congresso (ALICE) Palavras-chave: Caju; Desidratação Osmótica; Método.
Ano: 2002 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/alice/handle/doc/150901
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