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Determinação da composição centesimal de pacu (Piaractus Mesopotamicus) cultivados em tanques-rede no Pantanal. Repositório Alice
ZUANAZZI, J. S. G.; DELBEM, Á. C. B.; MARENGONI, N. G.; NASCIMENTO, F. L.; LARA, J. A. F. de.
Avaliou-se a composição centesimal dos pacus de tanques-rede na região do Pantanal. Os pacus foram capturados com aproximadamente 500 g de peso dos tanques-rede localizados em um braço do rio Paraguai no município de Ladário. Os animais permaneceram nas gaiolas alimentados com ração comercial por cinco meses e meio (entre os meses de outubro e março). Foram realizadas em triplicata análises de umidade, cinzas, lipídios e proteína. Nos dados referentes à composição centesimal foram observados teores de umidade de 65,15%, proteínas de 18,21%, lipídios de 8,43% e cinzas de 1,24%. Os resultados mostraram que o alto teor de lipídios na carne quando comparados com pescado de outras espécies, mas baixo quando comparado com pacus. Isso se deve, respectivamente, ao...
Tipo: Artigo em anais de congresso (ALICE) Palavras-chave: Filé; Piscicultura; Rio Paraguai; Fillet; Aquaculture; Paraguay River.
Ano: 2013 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/handle/doc/973558
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Lipid content and fatty acids compositions in commercial cuts of young goat meat Ciência Rural
Machado,Bruna Aparecida Souza; Gomes,Ivana Silva; Nunes,Cassiane da Silva Oliveira; Andrade,Graciele de Queiroz; Nery,Tatiana Barreto Rocha; Reis,João Henrique de Oliveira; Barbosa,Josiane Dantas Viana; Druzian,Janice Izabel.
ABSTRACT: Brazil has the largest herd of goats of the American continent, with more than 9 million head. Goat farming is considered a growing and important activity for the economy, mainly in the northeastern region of Brazil .In this research, were determined the lipid content and the composition of fillet and shank fatty acids of young goats, registered in the inspection sector of the Ministry of Agriculture and marketed in the city of Salvador (Bahia). The average percentage of total lipids in the fillet was 1.68±0.04 and in the shank of 4.02±0.09, this is a significant difference between the cuts (P<0.05). Twenty-seven (27) fatty acids were identified in the cuts, most are palmitic acid (C16:0), stearic acid (C18:0) and oleic acid (C18:1ω9) present...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Young goats; Fillet; Shank; Total lipids; Fatty acids.
Ano: 2019 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0103-84782019000200752
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Rendimento corporal do cachara, Pseudoplatystoma fasciatum, cultivado em tanques-rede com diferentes densidades de estocagem. Repositório Alice
MAVIGNIER NETO, L. A.; NASCIMENTO, F. L.; DELBEM, A. C. B.; GARBELINI, J. S.; LARA, J. A. F. de.
Avaliou-se a influência de três diferentes densidades de estocagem sobre o rendimento corporal de cacharas cultivados em tanques-rede na região do Pantanal. The objective of this work was to evaluate the influence of three different stock densities on body yield of cacharas (Pseudoplatystoma fasciatum) raised in net cages.
Tipo: Artigo em anais de congresso (ALICE) Palavras-chave: Aqüicultura; Desempenho produtivo; Filé; Pantanal; Aquiculture; Fillet; Performance.
Ano: 2010 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/handle/doc/869065
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Sensory, morphometric and proximate analyses of Nile tilapia reared in ponds and net-cages R. Bras. Zootec.
Rocha,Danielly Nunes; Simões,Larissa Novaes; Paiva,Genilson; Gomes,Levy Carvalho.
The present study evaluated the sensory, proximate and morphometric differences of pond and net-cage-reared Nile tilapia (Oreochromis niloticus). Thirty samples from ponds and 30 samples from net-cages were used. Morphometric measurements were performed in fish and the fillets; proximate composition of the fillets was determined; and sensory analysis of the meat was performed. The fish reared in ponds exhibited similar weights and larger measurements than those reared in net-cages. Fillet measurement and weight were similar for both rearing techniques. The proximate composition analysis of the fillets showed that there was less lipid deposition (12.6 g/kg) and higher moisture retention (792.6 g/kg) in fish reared in the ponds compared with those reared in...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Fillet; Lipid; Oreochromis niloticus; Protein; Farming system.
Ano: 2012 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1516-35982012000700033
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The preservation effect and mechanism of gelatin on golden pompano (Trachinotus blochii) fillets during cold storage Ciênc. Tecnol. Aliment.
WEI,Peiyu; CAO,Jun; SHEN,Xuanri; LI,Chuan.
Abstract The effect of different concentrations of gelatin (0%, 2.5%, and 5%) and vacuum packaged on the preservation of golden pompano (Trachinotus blochii) fillets stored at 4 °C was studied over 14 days. The results suggested that both the gelatin groups (2.5% and 5%) showed a reduction in deterioration of colour, drip loss and texture compared to the control group (0%). In addition, the gelatin coating caused a slower reduction in the freshness indexes of the fish, such as total volatile base nitrogen (TVB-N), thiobarbituric acid reactive substances (TBARS), total viable counts and pH. During a certain storage period, the gelatin notably prevented the deterioration of the golden pompano fillet at 4 °C. The 5% gelatin group showed the best effect on...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Gelatin; Cold storage; Preservation; Golden pompano; Fillet.
Ano: 2019 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0101-20612019000600626
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