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Actividad antagonista de bacterias lácticas aisladas del medio marino contra cepas de Listeria ABCL
Marguet,Emilio Rogelio; Vallejo,Marisol; Sierralta Chichisola,Verónica; Quispe,Jorge León.
En el presente trabajo se estudiaron 74 bacterias lácticas para determinar su capacidad de inhibir el desarrollo de Listeria monocytogenes ATCC 7644 o L. innocua ATCC 33090. Dentro de las 7 que exhibieron actividad, 2 se seleccionaron para estudios complementarios y se identificaron por métodos fenotípicos y genotípicos como Enterococcus mundtii Tw 56 y Lactococcus lactis subsp. lactis Tw 34. Después de la neutralización con NaOH y tratamiento térmico (100 ºC y 121 ºC durante 5 min) la actividad antagonista del sobrenadante libre de células se mantuvo activa. El tratamiento con lisozima, lipasa y catalasa no afectó la actividad antimicrobiana. Sin embargo, la actividad enzimática de la tripsina suprimió la acción inhibitoria del sobrenadante, confirmando...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Bacterias lácticas; Listeria monocytogenes; Bacteriocinas; Ambiente marino.
Ano: 2011 URL: http://www.scielo.org.ar/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0325-29572011000200008
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Adaptative response of Listeria monocylogenes to osmotic and chill stress: consequences on food safety. ArchiMer
Elmnasser, Noura; Ritz Bricaud, Magali; Guillou, Sandrine; Leroi, Francoise; Orange, Nicole; Bakhrouf, Amira; Federighi, Michel.
Listeria monocytogenes is it psychrotrophic food-borne pathogen. This organism is problematic for food production industry due to its ubiquitous distribution ill nature and its tolerance to condition of osmotic and chill stress. One common strategy employed by many bacteria and by L. monocytogenes for adaptation to osmotic stress is by the intracellular accumulation of compatible solutes. Two different types of adaptative reponses to low temperature have undertaken by L. monocytogenes. One of the responses is accomplished by adjusting membrane fluidity through alteration of the membrane fatty acid composition. A second response consists ill the accumulation of osmolytes. In this brief review we will focus on these general systems Which are Of particular...
Tipo: Text Palavras-chave: Food safety; Chill stres; Osmotic stress; Adaptation; Listeria monocytogenes; Sécurité des aliments; Stress froid; Stress salin; Adaptation; Listeria monocytogenes.
Ano: 2006 URL: http://archimer.ifremer.fr/doc/2006/publication-2549.pdf
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Análise microbiológica do queijo de cabra 'tipo coalho' produzido pela Embrapa Caprinos, quanto à presença de Listeria monocytogenes. Repositório Alice
ALVES, F. S. F.; NEVES, M. R. M. das; SOUSA, F. G. C. de; CHAPAVAL, L.; BRITO, J. R. F.; SANTIAGO, L. B..
O leite de cabra e seus derivados, como qualquer outro alimento, são passíveis de contaminação por microorganismos patogênicos, entre eles a Listeria monocytogenes, e podem causar toxi-infecção alimentar nos consumidores, tornando-se um problema de Saúde Pública. O presente trabalho tem como objetivo analisar microbiologicamente o queijo de cabra 'tipo coalho' produzido pela EMBRAPA Caprinos, quanto à presença de L. monocytogenes e verificar a segurança microbiológica do produto, em relação à presença deste microrganismo. 25 g, de cada uma das 117 amostras de queijo analisadas, foram adicionados a 225 mL do meio Listeria Enrichment Broth e incubados a 30°C por 24 h. 100 µL desta solução foram adicionados a 10 mL do meio Fraser Broth Base suplementado e...
Tipo: Artigo em anais de congresso (ALICE) Palavras-chave: Microbiologia de alimentos; Caprino; Produto derivado do leite; Queijo de cabra; Coalho; Contaminação; Qualidade; Listeria monocytogenes.
Ano: 2007 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/handle/doc/533676
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Antilisterial activity of lactic acid bacteria isolated from vacuum-packaged brazilian meat and meat products BJM
Martinis,Elaine C.P. De; Públio,Márcia R.P.; Santarosa,Priscila R.; Freitas,Flávia Z..
Twenty samples of Brazilian meat and meat products were screened by the agar overlay method for bacteriocin-producing lactic acid bacteria, using Lactobacillus sake ATCC 15521 as indicator strain. Based on Gram staining, KOH reaction, catalase test and fermentation of 49 carbohydrates (API 50 CH), three out of seven isolates with confirmed antagonist properties were identified as Lactobacillus curvatus, one as Leuconostoc mesenteroides and one as Leuconostoc sp. Two isolates could not be properly identified using these tests. The inhibitors produced by these strains were sensitive to proteases. Inhibition due to lytic bacteriophages was ruled out, so the isolates were classified as bacteriocin-producing lactic acid bacteria. Four of them presented...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Lactic acid bacteria; Meat; Bacteriocins; Biopreservation; Listeria monocytogenes.
Ano: 2001 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1517-83822001000100008
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Applications of protective cultures, bacteriocins and bacteriophages in fresh seafood and seafood products ArchiMer
Pilet, Marie-france; Leroi, Francoise.
Microbial seafood-borne disease represents 10 to 20% of the total food-borne outbreaks. Most of them are from bacterial origin and involve seafood products that have been contaminated by pathogenic Vibrio, Listeria monocytogenes and histaminogen bacteria. On the other hand, seafood products are very sensitive to the development of spoiling bacteria producing off-odours. Pathogenic and spoiling microflora are not always reduced or limited by the processing steps that are currently used in these foodstuffs, and the interest for alternative techniques such as bioprotection to improve quality and safety of seafood has increased in the last years. Among the microbial flora of lightly preserved seafood products, lactic acid bacteria usually become dominant...
Tipo: Text Palavras-chave: Biopreservation of seafood; Seafood safety and spoilage; Lactic acid bacteria; Sensory quality; Listeria monocytogenes.
Ano: 2010 URL: http://archimer.ifremer.fr/doc/00030/14138/11384.pdf
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Atividade antimicrobiana de bactérias lácticas de embutidos curados frente a Listeria monocytogenes Arq. Bras. Med. Vet. Zootec.
Prado,C.S.; Santos,W.L.M.; Carvalho,C.R.; Moreira,E.C.; Costa,O..
Cepas de bactérias lácticas recuperadas de 336 colônias isoladas e selecionadas foram submetidas ao teste de atividade antimicrobiana direta, que identificou as produtoras de substâncias antimicrobianas capazes de inibir in vitro o desenvolvimento de duas cepas indicadoras de Listeria monocytogenes. As 108 cepas que inibiram diretamente pelo menos uma das cepas indicadoras receberam a denominação DTEI e foram selecionadas para o teste de atividade antimicrobiana indireta contra as mesmas cepas de L. monocytogenes, assim como frente a outras cepas de bactérias lácticas de origens diversas. Essa atividade inibidora indireta foi avaliada por meio de sobrenadantes isentos de células, esterilizados por meio de microfiltração, eliminando-se os principais...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Bactéria láctica; Atividade antimicrobiana; Listeria monocytogenes; Lactobacillus sp.
Ano: 2000 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0102-09352000000400022
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Atividade antimicrobiana de cepas de Streptococcus spp. isoladas de leite de cabra contra Listeria monocytogenes. Repositório Alice
VIEIRA, A. D. S.; TODOROV, S. D.; SAAD, S. M. I.; FRANCO, B. D. G. de M.; SANTOS, K. M. O. dos.
2011
Tipo: Artigo em anais de congresso (ALICE) Palavras-chave: Leite de cabra; Listeria monocytogenes; Streptococcus spp..
Ano: 2011 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/handle/doc/903176
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Biodiversity of Listeria monocytogenes sensitivity to bacteriocin-producing Carnobacterium strains and application in sterile cold-smoked salmon ArchiMer
Brillet, Anne; Pilet, M; Prevost, H; Bouttefroy, A; Leroi, Francoise.
The aim of this study was to demonstrate the inhibitory capacity of Carnobacterium strains against a collection of Listeria monocytogenes strains in cold-smoked salmon (CSS). Methods and Results: Three bacteriocin-producing strains, Carnobacterium divergens V41, C. piscicola V1 and C. piscicola SF668, were screened for their antilisterial activity against a collection of 57 L. monocytogenes strains selected from the French smoked salmon industry, using an agar spot test. All the Listeria strains were inhibited but three different groups could be distinguished differing in sensitivity to the three Carnobacterium strains. However, C. divergens V41 always had the highest inhibitory effect. The antilisterial capacity was then tested in sterile CSS blocks...
Tipo: Text Palavras-chave: Listeria monocytogenes; Cold smoked salmon; Carnobacterium; Biopreservation; Bacteriocin.
Ano: 2004 URL: http://archimer.ifremer.fr/doc/2004/publication-610.pdf
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Bioprotective Effect of Lactococcus piscium CNCM I-4031 Against Listeria monocytogenes Growth and Virulence ArchiMer
Saraoui, Taous; Leroi, Francoise; Chevalier, Frederique; Cappelier, Jean-michel; Passerini, Delphine; Pilet, Marie-france.
Listeria monocytogenes is a Gram-positive pathogen occurring in many refrigerated ready-to-eat foods. It is responsible for foodborne listeriosis, a rare but severe disease with a high mortality rate (20–30%). Lactococcus piscium CNCM I-4031 has the capacity to prevent the growth of L. monocytogenes in contaminated peeled and cooked shrimp and in a chemically defined medium using a cell-to-cell contact-dependent mechanism. To characterize this inhibition further, the effect of L. piscium was tested on a collection of 42 L. monocytogenes strains. All strains were inhibited but had different sensitivities. The effect of the initial concentration of the protective and the target bacteria revealed that the inhibition always occurred when L. piscium had reached...
Tipo: Text Palavras-chave: Biopreservation; Lactococcus piscium; Listeria monocytogenes; Co-culture; Cell ratio; Scanning electron microscopy; Virulence.
Ano: 2018 URL: https://archimer.ifremer.fr/doc/00449/56065/57588.pdf
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Brazilian goat milk as a source of bacteriocinogenic strains. Repositório Alice
TODOROV, S. D.; VIEIRA, A. D. S.; BURITI, F. C. A.; ROCHA, C. R. C.; LOPES, A. C. de S.; SANTOS, K. M. O. dos; BRUNO, L. M.; FRANCO, B. D. G. de M..
2011
Tipo: Artigo em anais de congresso (ALICE) Palavras-chave: Leite de cabra; Listeria monocytogenes; Goat milk.
Ano: 2011 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/handle/doc/903179
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Caracterização e manutenção de bactérias patogênicas provenientes do queijo coalho. Repositório Alice
OLIVEIRA, F. E. M. de; MACHADO, T. F.; PORTO, B. de C.; SOUSA, C. T. de..
2009
Tipo: Resumo em anais de congresso (ALICE) Palavras-chave: Staphylococcus aureus; Salmonella; Listeria monocytogenes.
Ano: 2009 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/handle/doc/579155
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Cepas de Lactobacillus spp. con capacidades probióticas aisladas del tracto intestinal de terneros neonatos Rev Salud Anim.
Sánchez,Lilian; Omura,Michele; Lucas,Adams; Pérez,Tania; Llanes,Marisleidys; Ferreira,Celia de Luce.
Se caracterizaron in vitro 17 cepas de Lactobacillus spp. aisladas del tracto intestinal de terneros neonatos, para seleccionar las mejores como candidatos probióticos y realizarles posteriormente los estudios in vivo. A todos los aislados se les realizó la prueba de la catalasa, la tinción de Gram y se estudió sus características culturales para su identificación preliminar. Se evaluó su capacidad probiótica mediante pruebas in vitro como fueron el crecimiento a diferentes temperaturas (30, 37 y 45°C), pH (2,5; 3,4; 5,4; 6,4) y capacidad de acidificación del medio de cultivo. Se preseleccionaron 10 cepas de Lactobacillus spp. que crecieron en todas las condiciones evaluadas. Se destaca el crecimiento de células viables de 6,7-10 log UFC/ml que...
Tipo: Journal article Palavras-chave: Lactobacillus spp.; Probiótico; Salmonella sp.; Staphylococcus aureus; Escherichia coli; Listeria monocytogenes.
Ano: 2015 URL: http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0253-570X2015000200004
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Efeito antimicrobiano do óleo essencial do capim-limão sobre patógenos em repolho. Repositório Alice
MACHADO, T. F.; PEREIRA, R. de C. A.; BORGES, M. de F.; REBOUÇAS, J. O.; OLIVEIRA, M. F..
Tipo: Artigo em anais de congresso (ALICE) Palavras-chave: Salmonella Typhimurium; Listeria monocytogenes; Escherichia coli; Cymbopogon citratus; Salmonella Typhimurium; Listeria monocytogenes; Escherichia coli; Cymbopogon citratus.
Ano: 2016 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/handle/doc/1059869
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High-Throughput Identification of Candidate Strains for Biopreservation by Using Bioluminescent Listeria monocytogenes ArchiMer
El Kheir, Sara M.; Cherrat, Lamia; Awussi, Ahoefa A.; Ramia, Nancy E.; Taha, Samir; Rahman, Abdur; Passerini, Delphine; Leroi, Francoise; Petit, Jeremy; Mangavel, Cecile; Revol-junelles, Anne-marie; Borges, Frederic.
This article describes a method for high-throughput competition assays using a bioluminescent strain of L. monocytogenes. This method is based on the use of the luminescent indicator strain L. monocytogenes EGDelux. The luminescence of this strain is correlated to growth, which make it suitable to monitor the growth of L. monocytogenes in mixed cultures. To this aim, luminescence kinetics were converted into a single numerical value, called the Luminescence Disturbance Indicator (LDI), which takes into account growth inhibition phenomena resulting in latency increase, decrease in the luminescence rate, or reduction of the maximum luminescence. The LDI allows to automatically and simultaneously handle multiple competition assays which are required for...
Tipo: Text Palavras-chave: Biopreservation; Listeria monocytogenes; High-throughput screening assays; Bioluminescence; Competition; Mixed culture; Bioprotection; Antibacterial activities.
Ano: 2018 URL: https://archimer.ifremer.fr/doc/00454/56534/58236.pdf
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Improving simultaneously the quality and safety of cooked and peeled shrimp using a cocktail of bioprotective lactic acid bacteria ArchiMer
Saraoui, Taous; Cornet, Josiane; Guillouet, Emilie; Pilet, Marie France; Chevalier, Frederique; Joffraud, Jean-jacques; Leroi, Francoise.
Tropical shrimp is of considerable economic importance in the word but is highly perishable due to microbial and chemical degradation. Biopreservation is a food preservation technology based on the addition of “positive” bacteria able to kill or prevent the growth of undesirable microorganisms. Two strains of lactic acid bacteria (LAB) have previously been selected for a biopreservation strategy: Lactococcus piscium CNCM I-4031, for its ability to prevent the sensory deterioration of seafood and Carnobacterium divergens V41, which inhibits growth of Listeria monocytogenes. The objective was to test the association of the two strains to improve both the quality and safety of shrimp. In a first trial, the two LAB were inoculated alone or in a cocktail in...
Tipo: Text Palavras-chave: Carnobacterium divergens V41; Lactococcus piscium CNCM I-4031; Penaeus vannamei; Listeria monocytogenes; Biopreservation.
Ano: 2017 URL: https://archimer.ifremer.fr/doc/00353/46412/46140.pdf
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Incidencia de Listeria monocytogenes em queijo minas frescal comercializado no município do Rio de Janeiro, RJ. Repositório Alice
COSTA, S. D. O.; PENTEADO, A. L.; OLIVEIRA, E. M. M.; SOARES, C. M..
2010
Tipo: Resumo em anais de congresso (ALICE) Palavras-chave: Listeria monocytogenes; Queijo minas; Métodos.
Ano: 2010 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/handle/doc/880889
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Inhibition mechanism of Listeria monocytogenes by a bioprotective bacteria Lactococcus piscium CNCM I-4031 ArchiMer
Saraoui, Taous; Fall, Papa-abdoulaye; Leroi, Francoise; Antignac, Jean-philippe; Chereau, Sylvain; Pilet, Marie France.
Listeria monocytogenes is a pathogenic Gram positive bacterium and the etiologic agent of listeriosis, a severe food-borne disease. Lactococcus piscium CNCM I-4031 has the capacity to prevent the growth of L. monocytogenes in contaminated peeled and cooked shrimp. To investigate the inhibititory mechanism, a chemically defined medium (MSMA) based on shrimp composition and reproducing the inhibition observed in shrimp was developed. In co-culture at 26°C, L. monocytogenes was reduced by 3-4 log CFU g-1 after 24 h. We have demonstrated that the inhibition was not due to secretion of extracellular antimicrobial compounds as bacteriocins, organic acids and hydrogen peroxide. Global metabolomic fingerprints of these strains in pure culture were assessed by...
Tipo: Text Palavras-chave: Listeria monocytogenes; Lactococcus piscium; Nutrients competition; Cellular contact; Chemically defined medium; Bacterial interaction.
Ano: 2016 URL: https://archimer.ifremer.fr/doc/00250/36123/34677.pdf
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Molecular characterization of Listeria monocytogenes isolated from foods Rev. Microbiol.
Pimenta,Fabiana Cristina; Furlanetto,Sirdéia Maura Perrone; Mayer,Leonard W.; Timenetsky,Jorge; Santos,Manoel Armando Azevedo dos.
A total of 30 strains of Listeria monocytogenes isolated from different foods (16 of differents kinds of sausage, 14 cheese,) purchased at groceries of São Paulo City were ribotyped and analysed for the presence and expression of hemolysin gene and production of phosphatidylinositol-specific phosphalipase C - PI-PLC enzyme. The L. monocytogenes strains were differentiated into six ribotype classes. A total of 13 (43.3%) from these strains belong to the same ribotype (ribotype I), and was coincident to the ribotype of the standard L. monocytogenes prototype strain (ATCC-15313). The hemolytic activity was observed in 29 (96.7%) strains when incubated at 37oC, but not at 4oC. The direct colony hybridization method for hemolysin gene detection showed a...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Listeria monocytogenes; Ribotyping; Virulence; Factors; Food.
Ano: 1999 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0001-37141999000400011
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Parâmetros microbiológicos de carcaças suínas amostradas na etapa de pré-resfriamento. Repositório Alice
PISSETTI, C.; WERLANG, G. O.; BIESUS, L. L.; KICH, J. D.; CARDOSO, M. R. de I..
2011
Tipo: Artigo em anais de congresso (ALICE) Palavras-chave: Salmonella; Listeria monocytogenes; Enterobacteriaceae.
Ano: 2011 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/handle/doc/916936
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Perfil de suscetibilidade antimicrobiana e comportamento de Listeria monocytogenes em queijo Minas Frescal. Infoteca-e
PENTEADO, A. L.; COSTA, S. D. de O..
2011
Tipo: Comunicado Técnico (INFOTECA-E) Palavras-chave: Queijo Minas Frescal; Listeria monocytogenes.
Ano: 2011 URL: http://www.infoteca.cnptia.embrapa.br/handle/doc/916391
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