Sabiia Seb
PortuguêsEspañolEnglish
Embrapa
        Busca avançada

Botão Atualizar


Botão Atualizar

Ordenar por: RelevânciaAutorTítuloAnoImprime registros no formato resumido
Registros recuperados: 13
Primeira ... 1 ... Última
Imagem não selecionada

Imprime registro no formato completo
Acarofauna (Acari) de palmeiras nativas da Amazônia brasileira. Repositório Alice
CRUZ, W. P.; KRUG, C.; VASCONCELOS, G. J.; MORAES, G. J..
Com objetivo de estudar acarofauna de palmeiras nativas da Amazônia, foram coletados folíolos de açaí (Euterpe oleracea Mart.), buriti (Mauritia flexuosa L.), abacaba (Oenocarpus bacaba Mart), pupunha (Bactris gasipaes Kunth.) e tucumã (Astrocaryum aculeatum Meyer), no município de Rio Preto da Eva, estado do Amazonas.
Tipo: Resumo em anais de congresso (ALICE) Palavras-chave: Euterpe oleracea; Açaí; Mauritia flexuosa; Buriti; Oenocarpus bacaba; Abacaba; Bactris gasipaes; Pupunha; Astrocaryum aculeatum; Tucumã.
Ano: 2013 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/handle/doc/971437
Imagem não selecionada

Imprime registro no formato completo
BURITI: aproveitamento alimentar. Infoteca-e
2004
Tipo: Fôlder / Folheto / Cartilha (INFOTECA-E) Palavras-chave: Buriti; Mauritia flexuosa; Fruta nativa; Cerrado; Alimento; Alimentação; Receita; Indigenous organisms; Fruits; Foods; Feeding.
Ano: 2004 URL: http://www.infoteca.cnptia.embrapa.br/handle/doc/568711
Imagem não selecionada

Imprime registro no formato completo
Centesimal composition and bioactive compounds in fruits of buriti collected in Pará Ciênc. Tecnol. Aliment.
Manhães,Luciana Ribeiro Trajano; Sabaa-Srur,Armando Ubirajara Oliveira.
The link between diet and the incidence of chronic and degenerative diseases has already been established. The foods that play a role in preventing and/or treating these diseases are called functional foods. Buriti can be highlighted amongst these foods since it is an excellent source of vegetable oil, which is rich in β-carotene and oleic acid. This research evaluated the potential of the pulp of this fruit as a functional food focusing on its incorporation to the diet. Buriti pulp presented 62.93% moisture, 8.25% total carbohydrates, and 2.10% protein. The lipid fraction corresponded to 13.85%, and oleic acid was the main fatty acid. It also contained 0.94% total mineral content. Based on the results obtained, it can be said that the pulp of buriti may...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Buriti; Mauritia flexuosa; Functional food; Oleic acid; Carotenoids; Antioxidant substances.
Ano: 2011 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0101-20612011000400005
Imagem não selecionada

Imprime registro no formato completo
FRUTAS nativas do cerrado brasileiro: aproveitamento alimentar. Infoteca-e
2002
Tipo: Fôlder / Folheto / Cartilha (INFOTECA-E) Palavras-chave: ECFLOR300; Cerrado; Fruta; Alimento; Araticum; Annona crassiflora; Cagaita; Eugenia dysenterica; Mangaba; Hancornia speciosa; Pequi; Caryocar brasiliense; Baru; Dipteryx alata; Buriti; Mauritia flexuosa; Brasil; Fruit; Food; Brazil.
Ano: 2002 URL: http://www.infoteca.cnptia.embrapa.br/handle/doc/567664
Imagem não selecionada

Imprime registro no formato completo
Hygroscopic behavior of buriti (Mauritia flexuosa) fruit Ciênc. Tecnol. Aliment.
Melo,Wellington dos Santos; Pena,Rosinelson da Silva; Rodrigues,Antonio Manoel da Cruz; Silva,Luiza Helena Meller da.
The objective of this study was to perform an analysis of the characterization of buriti fruit (Mauritia flexuosa). Each part of the fruit (peel, pulp, and fibrous part) was analyzed and their hygroscopic behavior was evaluated to establish the drying and storage conditions. Adsorption and desorption isotherms were obtained at 25 °C to the monolayer value was estimated, and the application of the Halsey, Handerson, Kuhn, Mizrahi, Oswin, Smith, BET, and GAB models was evaluated to the prediction of the isotherms. The fruit pulp was classified as rich in high quality oil, and like the peel and the fibrous part, it was also considered as rich in dietary fiber. The isotherms of the fruit parts were classified as type II, and their microbiological stability (a...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Buriti; Mauritia flexuosa; Drying; Storage; Isotherm.
Ano: 2011 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0101-20612011000400017
Imagem não selecionada

Imprime registro no formato completo
Mauritia flexuosa buriti. Infoteca-e
FERREIRA, M. das G. R.; COSTA, C. J.; PINHEIRO, C. U. B.; SOUZA, E. R. B. de; CARVALHO, C. O. de.
bitstream/item/190231/1/cap-buriti.pdf
Tipo: Capítulo em livro técnico (INFOTECA-E) Palavras-chave: Buriti; Mauritia flexuosa.
Ano: 2018 URL: http://www.infoteca.cnptia.embrapa.br/infoteca/handle/doc/1103403
Imagem não selecionada

Imprime registro no formato completo
Mauritinus seferi Bondar, 1960: bionomy, description of immature stages and redescription of adult (Coleoptera, Curculionidae) Rev. Bras. entomol.
Barbosa,Márcio Luís Leitão; Valente,Roberta de Melo.
Mature larvae of Mauritinus seferi Bondar, 1960 were collected in the mesocarp of murity palm (Mauritia flexuosa Linnaeus), in the State of Pará, Brazil. Larvae were reared to pupa and adults in the laboratory. Mature larva and pupa are described and adult redescribed. Adult and immature are illustrated for the first time. Observations about bionomy are included and discussed.
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Baridinae; Bionomy; Mauritia flexuosa; Mauritinus seferi; Weevil.
Ano: 2003 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0085-56262003000100013
Imagem não selecionada

Imprime registro no formato completo
Nutritional composition, fatty acid and tocopherol contents of buriti (Mauritia flexuosa) and patawa (Oenocarpus bataua) fruit pulp from the amazon region Ciênc. Tecnol. Aliment.
Darnet,Sylvain Henri; Silva,Luiza Helena Meller da; Rodrigues,Antonio Manoel da Cruz; Lins,Roseana Telles.
Buriti and patawa are two endemic palm trees from the Amazon region. Their pulps are traditionally consumed by the local population, but are underused and lesser known worldwide. Nutritional composition, fatty acid and tocopherol contents of the two palm pulps were determined by modern analytical methods: Gas Chromatography (CG) and High Performance Liquid Chromatography (HPLC), based on the standards of AOCS (AMERICAN..., 2002) and AOAC (ASSOCIATION..., 1997), respectively. Buriti and patawa fruit pulps are highly nutritive, with respectively, high fat content (38.4% and 29.1% of dry matter (DM)), protein content (7.6% and 7.4% of DM) and dietary fibers (46% and 44.7% of DM). Buriti pulp can be considered healthy food due its high content of vitamin E...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Amazon; Pulp; Fruit; Palm; Buriti; Mauritia flexuosa; Patawa; Oenocarpus bataua; Lipids; Fatty acids; Tocopherols.
Ano: 2011 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0101-20612011000200032
Imagem não selecionada

Imprime registro no formato completo
O buritizeiro (mauritia flexuosa L.) e seu potencial de utilização. Infoteca-e
GAZEL FILHO, A. B.; LIMA, J. A. de S..
O presente trabalho foi elaborado de forma a apresentar as pessoas interessadas informações sobre o buriti, abrangendo a origem, distribuição geografica, ecologia, processamento e produção de calorias.
Tipo: Documentos (INFOTECA-E) Palavras-chave: Buriti; Fruta tropical Planta oleaginosa; Mauritia flexuosa; Tropical fruits; Palm oils; Palmae.
Ano: 2001 URL: http://www.infoteca.cnptia.embrapa.br/handle/doc/346837
Imagem não selecionada

Imprime registro no formato completo
Palmáceas: cultivo e usos alternativos. Infoteca-e
CURSO DE PALMACEAS, 1., 1998, Macapá..
Açaí (Euterpe oleracea Mart.); Bacaba (Oenocarpus sp); Buriti (Mauritia flexuosa L.); A cultura do coqueiro; Pupunha (Bactris gasipaes H.B.K.).
Tipo: Fôlder / Folheto / Cartilha (INFOTECA-E) Palavras-chave: Açaí; Bacaba; Buriti; Coco; Pupunha; Euterpe oleracea; Oenocarpus; Mauritia flexuosa; Cocos nucifera; Bactris gasipaes; Cocos.
Ano: 1998 URL: http://www.infoteca.cnptia.embrapa.br/handle/doc/343253
Imagem não selecionada

Imprime registro no formato completo
PROPRIEDADES REOLÓGICAS DO SUCO DE BURITI (Mauritia flexuosa) Rev. Bras. Frutic.
RODRIGUES,ANTÔNIO MANOEL DA CRUZ; BEZERRA,CAROLINA VIEIRA; SILVA,IVONETE QUARESMA DA; SILVA,LUIZA HELENA MELLER DA.
RESUMO O conhecimento do comportamento reológico de sucos de frutas tropicais é muito importante para a indústria de alimentos, uma vez que permite estabelecer condições de processamento e projetos de equipamentos relacionados à transferência de calor e massa bem como as operações unitárias envolvidas em todo o processo de obtenção. Este trabalho estudou o comportamento reológico do suco de buriti (Mauritia flexuosa). Os dados reológicos foram obtidos através de um viscosímetro rotacional com geometria de cilindros concêntricos (Brookfield, modelo DV II+). Os ensaios foram realizados em seis diferentes temperaturas (10; 20; 30; 40; 50 e 60ºC), e os resultados experimentais foram ajustados pelos modelos Lei da Potência e Mizrahi-Berk. O suco de buriti...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Reologia; Viscosidade; Arrhenius; Buriti; Mauritia flexuosa.
Ano: 2016 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0100-29452016000100176
Imagem não selecionada

Imprime registro no formato completo
Quality control of the buriti oil (Mauritia flexuosa L. f.) for use in 3-phase oil formulation for skin hydration. Repositório Alice
PEREIRA, G. S.; FREITAS, P. M.; BASSO, S. L.; ARAÚJO, P. M. de; SANTOS, R. R. dos; CONDE, C. F.; PEREIRA, E. F. D.; HAVERROTH, M.; AMARAL, A. M. F..
Introduction: The Buriti (Mauritia flexuosa L. f.) is a Brazilian native palm tree. Its fruit has a hard shell and scaly covering a soft and oily pulp. Buriti oil is rich in oleic acid, also being considered natural source of beta-carotene, one of the most powerful antioxidants, becoming an excellent alternative for the cosmetic and pharmaceutical industry. Methods: The fruits collected in the State Forest Antimary (Bujari city, Acre ? Brazil) were processed, dried and then the oil was extracted by cold mechanical pressing. Chromatographic analyzes and the following physico-chemical analyses, according to the AOCS norms, were performed: Acid Index (AI), Peroxide Index (PI) and Saponification Index (SI). Samples of different batches were submitted to the...
Tipo: Artigo em periódico indexado (ALICE) Palavras-chave: Indústria cosmética; Óleo trifásico; 3-phase oil; Aceite vegetal; Propiedades fisicoquímicas; Hidratação da pele; Skin hydration; Hidratación de la piel; Floresta Antártica; Bujari (AC); Acre; Amazônia Ocidental; Western Amazon; Amazonia Occidental; Buriti; Óleo Vegetal; Extração; Cromatografia; Propriedade Físico-Química; Mauritia flexuosa; Vegetable oil; Chromatography; Physicochemical properties.
Ano: 2018 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/alice/handle/doc/1091219
Imagem não selecionada

Imprime registro no formato completo
Thermodynamic properties of Buriti (Mauritia flexuosa) tree gum Ciênc. Tecnol. Aliment.
SILVA,Diego Aires da; PENA,Rosinelson da Silva.
Abstract Moisture adsorption and desorption isotherms from buriti tree gum (BG) were obtained at different temperatures (25 to 55 °C) in a water activity range of 0.1 to 0.9. The isotherms were classified as type II. The hysteresis loop and moisture of the monolayer decreased as temperature increased and Halsey’s equation proved able to predict with good precision the product’s sorption isotherms in the conditions studied. BG’s isosteric heats of moisture adsorption and desorption were close to the latent heat of vaporization of pure water for moisture levels above 30 g/100 g db and exponentially increased below that level. The enthalpy-entropy compensation theory and the isokinetic relationship were applied and indicated that BG’s moisture adsorption and...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Mauritia flexuosa; Isotherm; Water sorption; Enthalpy; Entropy.
Ano: 2018 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0101-20612018000300390
Registros recuperados: 13
Primeira ... 1 ... Última
 

Empresa Brasileira de Pesquisa Agropecuária - Embrapa
Todos os direitos reservados, conforme Lei n° 9.610
Política de Privacidade
Área restrita

Embrapa
Parque Estação Biológica - PqEB s/n°
Brasília, DF - Brasil - CEP 70770-901
Fone: (61) 3448-4433 - Fax: (61) 3448-4890 / 3448-4891 SAC: https://www.embrapa.br/fale-conosco

Valid HTML 4.01 Transitional