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Avaliação in vitro da ação da quitosana e de seu derivado quaternizado na inibição do crescimento do fungo Penicillium expansum. Repositório Alice
MENDES, L. D.; MELO, J. D. B.; ASSIS, O. B. G. de; BRITTO, D. de.
Quitosana comercial de média massa molar (400.000 gmol-1) e seu derivado quaternizado hidrossolúvel N,N,N-trimetilquitosana foram avaliados em condições laboratoriais, em análises in vitro, como agentes inibidores do crescimento de Penicillium expansum. Formulações nas concentrações de 0,1; 1,0; 5,0 e 10,0 gL-1de cada polímero foram preparadas e adicionados em meio de cultura BDA sólido e aquoso. O fungofoi isolado de frutas contaminadas, cultivado e inoculadonos meios contendo os polímeros. Análises conduzidas por medida do crescimento de colônias em meio sólido e por contagem de esporos germinados em meio liquido (em câmara de Neubauer) indicaram eficiência na redução da infestação por ambos os polímeros, porém em condições distintas. A quitosana...
Tipo: Artigo em periódico indexado (ALICE) Palavras-chave: Penicillium expansum; Quitosana; Antifúngico natural; Bolor azul; Biopolímeros; Fungo; Doença; Fruta; Pós-colheita; Fruit; Natural antifungal; Disease management.
Ano: 2016 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/handle/doc/1061863
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Citrininotoxinogenicity of Penicillium spp. isolated from decaying apples BJM
Pepeljnjak,Stjepan; Šegvic,Maja; Ozegovic,Ladislav.
A study on the occurrence of citrinin and citrinin production ability of Penicillium spp. isolated from decaying apples collected from households in Croatia was carried out. Among 100 samples of apples, 37 strains of Penicillium spp. were found, including P. expansum, P. roqueforti, P. implicatum and P. purpurogenum. Citrinin production in liquid yeast medium by 11 strains of P. expansum varied in a range of 0.07 to 9.00 mg.kg-1. Citrinin was isolated from 19% of apple samples in range of 0.05 to 0.24 mg.kg-1. Antimicrobial activity of isolated citrinin, evaluated through tests on Bacillus subtilis, presented inhibitory zones varying from 5 mm to 1 cm. Minimal inhibitory concentrations (MIC) were 0.0072 µg.mL-1 for bacteriostatic effect, and 0.0144 µg.mL-1...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Citrinin; Penicillium expansum; Decaying apples; Antimicrobial activity.
Ano: 2002 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1517-83822002000200007
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Controle de fungos filamentosos deteriorantes de frutos por leveduras. Repositório Alice
ROSS, L.; SILVA, G. A. da; AGUSTINI, B. C.; MORINI, M. A. L..
A microflora presente nos cachos de uva abriga microrganismos que podem promover a fermentação, conferir propriedades organolépticas agradáveis ao produto final e também impedir que outros agentes microbianos se desenvolvam na superfície das bagas, em especial, os fungos fitopatogênicos. Problemas fitopatológicos comprometem tanto aspectos econômicos quanto a qualidade do produto final. O objetivo deste trabalho foi avaliar o comportamento de leveduras killer com relação ao controle de fungos fitopatogênicos Botrytis cinerea, Glomerella cingulata e Penicillium expansum.
Tipo: Resumo em anais de congresso (ALICE) Palavras-chave: Cachos de uva; Propriedades organolépticas; Fungos fitopatogênicos; Botrytis cinerea; Glomerella cingulata; Penicillium expansum; Uva; Fungo; Doença de planta.
Ano: 2016 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/handle/doc/1049234
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Cryptococcus laurentii aplicado em pós-colheita reduz podridões em maçãs Trop. Plant Pathol.
Blum,Luiz E. B.; Amarante,Cassandro V. T.; Valdebenito-Sanhueza,Rosa M.; Guimarães,Letícia S.; Dezanet,Alexandre; Hack Neto,Pedro.
As podridões pós-colheita podem ocasionar perdas substanciais em maçãs (Malus domestica). O mofo azul (Penicillium expansum), a podridão amarga (Glomerella cingulata) e a podridão olho-de-boi (Pezicula malicorticis) estão entre as mais comuns. Grande atenção tem sido dada ao uso de alternativas de controle às doenças pós-colheita. A aplicação pós-colheita de leveduras, como o Cryptococcus laurentii, é uma das opções. Neste estudo testou-se a eficiência de C. laurentii (isolado 36) para o controle de podridões em maçãs 'Fuji' e 'Gala'. Após aplicação dos produtos, através de imersão, os frutos foram armazenados em laboratório (15-20 ºC / 60-70% UR) ou em câmara fria (1 ºC / 90-95% UR). Os patógenos foram inoculados na concentração de 10² conídios ml-1, a...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/other Palavras-chave: Glomerella cingulata; Malus domestica; Penicillium expansum; Pezicula malicorticis.
Ano: 2004 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0100-41582004000400013
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Efeito dos extratos aquoso e oleoso de Nim [Azadirachta indica A. Juss (Meliaceae)] na produção de patulina em maçãs contaminadas por Penicillium expansum Ciência Rural
Arroteia,Carla Cristina; Kemmelmeier,Carlos; Machinski Junior,Miguel.
A Região Sul do Brasil é grande produtora de maçã, sendo 80% destinada ao consumo in natura. As micotoxinas são metabólitos secundários de fungos presentes na cadeia alimentar como contaminantes, causando diversos efeitos toxicológicos e imunológicos. Considerando que a patulina seja uma micotoxina produzida por Penicillium expansum, principal contaminante da maçã propôs-se investigar a ação de extratos aquoso e oleoso de Nim (Azadirachta indica) em maçã artificialmente contaminada. Foram testados dois tipos de extratos: o extrato aquoso obtido de maceração de folhas de Nim nas concentrações de 5, 10, 20 e 30%, e o extrato oleoso comercial (DalNeem®), obtido de sementes de Nim, nas concentrações de 0,125, 0,25, 0,5, 1, 2 e 5%. Os extratos aquosos não...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Azadirachta indica; Maçã; Nim; Patulina; Penicillium expansum.
Ano: 2007 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0103-84782007000600002
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Essential oils for the postharvest control of blue mold and quality of 'Fuji' apples PAB
Vieira,Amanda Maria Furtado Drehmer; Steffens,Cristiano André; Argenta,Luiz Carlos; Amarante,Cassandro Vidal Talamini do; Oster,Andreia Hansen; Casa,Ricardo Trezzi; Amarante,Antônio Gabriel Mortari; Espíndola,Bruno Pansera.
Abstract: The objective of this work was to evaluate the effect of rosemary, cinnamon, citronella grass, and clove essential oils on the in vitro growth of Penicillium expansum, on the diameter of blue mold lesions, and on the physical and chemical attributes of 'Fuji' apples stored under refrigeration for different periods of time. The compositions of the essential oils were determined, and their effects on the growth inhibition, number, and viability of fungal spores in vitro were evaluated at 0, 100, and 1,000 μL L-1 oil concentrations. At postharvest, evaluations were performed for fruit treated with 0, 50, 100, and 500 μL L-1 essential oil and kept under refrigeration for 30 days, and for fruit treated with 0, 100, and 500 μL L-1 oil and kept under...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Malus domestica; Penicillium expansum; Rosmarinus officinalis; Fruit rot.
Ano: 2018 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0100-204X2018000500547
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Fosfitos aplicados em pós-colheita reduzem o mofo-azul em maçãs 'Fuji' e 'Gala' Rev. Bras. Frutic.
Blum,Luiz Eduardo Bassay; Amarante,Cassandro Vidal Talamini do; Dezanet,Alexandre; Lima,Eduardo Barreto de; Neto,Pedro Hack; Ávila,Roberta Duarte; Siega,Vanusa.
O mofo-azul (Penicillium expansum) é uma podridão pós-colheita comum em maçãs (Malus domestica). O uso de substâncias menos ofensivas ao ambiente, como o fosfito (ácido fosforoso), é uma das alternativas de controle dessa doença. Visou-se, então, a avaliar neste estudo a eficiência de fosfito-K (40% de P2O5 e 30% de K2O) e fosfito-CaB (10,7% de P2O5, 3,89% de Ca e 0,5% de B) no controle do mofo-azul em maçãs 'Fuji' e 'Gala'. Os testes foram delineados em blocos ao acaso com seis repetições de 20 frutos cada. Os frutos foram desinfestados em hipoclorito de Na (1%) por três minutos, lavados em água esterilizada, feridos (1mm de diâmetro e de profundidade) com agulha em quatro pontos eqüidistantes, imersos nos tratamentos por 15 minutos e armazenados a...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Malus domestica Borkh.; Penicillium expansum; Ácido fosfônico; Podridão-mole.
Ano: 2007 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0100-29452007000200015
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Partial purification and characterization of xylanase produced by Penicillium expansum BABT
Querido,André Luiz de Souza; Coelho,Jorge Luiz Cavalcante; Araújo,Elza Fernandes de; Chaves-Alves,Virgínia Maria.
An extracellular xylanase was found to be the major protein in the filtrate culture of Penicillium expansum when grown on 0.3 % wheat bran, which showed no xylanase multiplicity. The enzime was partial purified by.ammonium sulfate fractioning, molecular exclusion chromatography, ultrafiltration and anion exchange chromatography. The protein eluation profile showed only one form of xylanase that was partially characterized. The activity of purified xylanase was optimal at pH 5.5 and 40 ºC. The enzyme was stable at pH between 5.5 and 6.5 and temperatures between 20-40 ºC. The enzyme showed a Km of 3.03 mM and Vmax of 0.027 mumol min-1 mug -1 of protein. The enzymatic activity was increased 31 % by Mg2+ and 28 % by Al3+.
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Partial purification; Xylan/xylanases; Penicillium expansum.
Ano: 2006 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1516-89132006000400016
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Patulin accumulation in apples during storage by Penicillium expansum and Penicillium griseofulvum strains BJM
Welke,Juliane Elisa; Hoeltz,Michele; Dottori,Horacio Alberto; Noll,Isa Beatriz.
A part of apples destined to juice production is generally of poor quality. Apples from cold storage or recently harvest (ground harvested or low quality apples) are stored under ambient conditions until they are processed. Since Penicillium expansum and P. griseofulvum are the principal fungal species isolated from stored apples in Brazil, the objective of this study was to investigate the ability of these strains to produce patulin in apples and report the consequences of this type of storage in loss of quality. The toxin was quantified using thin layer chromatography and charge-coupled device camera (TLC-CCD). The rate and quantities that P. expansum and P. griseofulvum can grow and produce patulin are highly dependent on the fungal strain and time....
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Patulin; Apple; Penicillium expansum; Penicillium griseofulvum.
Ano: 2011 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1517-83822011000100021
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Penicillium expansum versus antagonist yeasts and patulin degradation in vitro BABT
Coelho,Alexandre Rodrigo; Celli,Marcos Giovani; Ono,Elisabete Yurie Sataque; Wosiacki,Gilvan; Hoffmann,Fernando Leite; Pagnocca,Fernando Carlos; Hirooka,Elisa Yoko.
Taking into account the preliminary antagonistic/biodegradation property showed by Pichia membranifaciens and Sporobolomyces roseus, which decreased the initial patulin concentration of 588.4 to 290.0 µg/mL, ability of P. ohmeri 158 in biocontrol against Penicillium expansum and patulin decrease in vitro was performed. The culture supernatant of P. ohmeri 158 was effective against 66.17% micelial growth, indicating antibiosis related with the killer phenomenon. The initial patulin concentration of 223 µg in the presence of P. ohmeri 158 cells was decreased over 83% of the original concentration, when incubated at 25ºC/2 days and > 99% after 5 days incubation time, with undetectable patulin level after 15 days. The initial pH 4.0 decreased to pH 3.3...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Penicillium expansum; Antagonist yeasts; Biocontrol; Patulin; Degradation.
Ano: 2007 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1516-89132007000400019
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Proteomic analysis of the inhibitory effect of chitosan on Penicillium expansum Ciênc. Tecnol. Aliment.
LI,Mingyan; CHEN,Chi; XIA,Xiaoshuang; GARBA,Betchem; SHANG,Linlin; WANG,Yun.
Abstract The antimicrobial effect of chitosan on Penicillium expansum, a major postharvest pathogen of pome fruit, and the possible mechanisms involved in its effect were examined in this study. Chitosan strongly inhibited spore germination and hyphal growth of P. expansum. Light microscopy and transmission electron microscopy observations revealed that chitosan also caused morphological changes in hyphae and conidia, such as abnormal branching and vacuolation. Proteomic changes in P. expansum after chitosan treatment were analyzed by two-dimensional electrophoresis (2-DE) and mass spectrometry (MS) analysis, and 26 proteins were ambiguously identified and categorized based on their putative biological function. Proteins related to DNA or protein...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Chitosan; Penicillium expansum; Antifungal activity; Proteomics.
Ano: 2020 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0101-20612020000100250
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Survey of molds, yeast and Alicyclobacillus spp. from a concentrated apple juice productive process BJM
Salomão,Beatriz de Cássia Martins; Muller,Chalana; Amparo,Hudson Couto do; Aragão,Gláucia Maria Falcão de.
Bacteria and molds may spoil and/or contaminate apple juice either by direct microbial action or indirectly by the uptake of metabolites as off-flavours and toxins. Some of these microorganisms and/or metabolites may remain in the food even after extensive procedures. This study aim to identify the presence of molds (including heat resistant species) and Alicyclobacillus spp., during concentrated apple juice processing. Molds were isolated at different steps and then identified by their macroscopic and microscopic characteristics after cultivation on standard media at 5, 25 and 37ºC, during 7 days. Among the 19 isolated found, 63% were identified as Penicillium with 50% belonging to the P. expansum specie. With regards to heat resistant molds, the species...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Concentrated apple juice; Alicyclobacillus acidoterrestris; Heat resistant mold; Penicillium expansum.
Ano: 2014 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1517-83822014000100008
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The in vitro antifungal evaluation of a commercial extract of Chilean propolis against six fungi of agricultural importance Ciencia e Investigación Agraria
Curifuta,Macarena; Vidal,Jorge; Sánchez-Venegas,Jaime; Contreras,Aliro; Salazar,Luis A; Alvear,Marysol.
Propolis has been used for millennia for its antimicrobial and pharmaceutical properties, whereas its use as an agricultural antifungal agent has only recently been assessed. The chemical characteristics of six ethanolic extracts of Chilean propolis (EEP-1 to EEP-6) were evaluated. The total polyphenols ranged between 7.8 and 42.3 mg mL-1 equivalents of a 2:1 pinocembrin: galangin standard, and the total flavonoid contents ranged between 4.0 and 19.7 mg mL-1 equivalents of quercetin. A high-performance liquid chromatographic (HPLC) analysis allowed the identification of caffeic acid, myricetin, quercetin, kaempferol, apigenin, pinocembrin, galangin, caffeic acid phenethyl ester (CAPE) and rutin. The EEP-3 extract was selected for additional studies based...
Tipo: Journal article Palavras-chave: Alternaria alternata; Antifungal activity; Botrytis cinerea; Flavonoids; Fusarium sp.; Penicillium expansum; Polyphenols; Propolis.
Ano: 2012 URL: http://www.scielo.cl/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0718-16202012000200011
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