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Influence of postharvest water replacement on shelf life of parsley leaves. Repositório Alice
FINGER, F. L.; ALVARES, V. de S.; NEGREIROS, J. R. da S.; CALESTINE, C.; CASALI, V. W. D..
Wilting is one of the major problems of parsley leaves in Brazilian retail stores. This study was conducted to determine the effect of postharvest replacement of water by submerging the parsley leaf bunches in water for 3, 6 or 9 hours at three stages: when total weight loss reached 5 and 10% and immediately after two hours of storage. Leaves were stored at 5 or 25ºC until visible wilting or yellowing was detected. Results demonstrated that water replacement resulted in gains in fresh mass, resulting in longer shelf life for leaves stored at 5 and 25ºC. In general, longer recharging resulted in greater water uptake by the leaves, but at a lower rate. By recharging the leaves with water, lower rates of mass loss were observed compared to untreated leaf...
Tipo: Artigo em periódico indexado (ALICE) Palavras-chave: Reposição pós-colheita; El reemplazo de post-cosecha; Salsa; Água; Absorção; Armazenamento; Herbs; Parsley; Petroselinum crispum; Water; Absorption; Storage; Post-harvest replenishment; Hierbas; Perejil; Absorción; Almacenamiento.
Ano: 2008 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/handle/doc/508936
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Pré-resfriamento e embalagem na conservação de folhas de salsas. Repositório Alice
ALVARES, V. de S.; NEGREIROS, J. R. da S.; RAMOS, P. A. S.; MAPELI, A. M.; FINGER, F. L..
O objetivo deste trabalho foi avaliar o efeito do pré-resfriamento e da embalagem PET na conservação pós-colheita da salsa lisa cv. Graúda Portuguesa, armazenada a 5 e 25 °C. Maços de folhas foram pré-resfriados em água e/ou armazenados a 5 ou 25 °C, em embalagem PET com ou sem perfurações, e sem embalagem. O pré-resfriamento foi realizado por meio da imersão das folhas por 15 min em água a 5 °C. O pré-resfriamento reduziu a perda de massa fresca nas primeiras 24 h nas folhas armazenadas sem embalagens PET a 5 °C; porém, não teve efeito quando estas foram armazenadas a 25 °C. No armazenamento a 5 °C, houve elevação do conteúdo de clorofila após 24 h, independentemente do pré-resfriamento; porém, a 25 °C, o teor de clorofila das folhas se manteve constante...
Tipo: Nota Técnica/Nota Científica (ALICE) Palavras-chave: Pré-resfriamento; Salsa lisa cv Graúda portuguesa; Embalagem pet; Pet packing; Poletileno tereftalato; Salsa; Petroselinum crispum; Pós-colheita; Armazenamento de alimento; Preservação de alimento; Parsley; Postharvest treatment; Storage conditions; Precooling; Perejil; Polyethylene terephthalates; Tratamiento postcosecha; Condiciones de almacenamiento; Preenfriamiento; Tereftalatos de polietileno.
Ano: 2010 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/handle/doc/860919
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