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Avaliação do cultivo de Pleurotus sajor-caju (fries) sing. sobre o resíduo de algodão da industria têxtil para a produção de cogumelos e para alimentação animal Ciência e Agrotecnologia
Gonçalves,Clenderson Corradi de Mattos; Paiva,Paulo César de Aguiar; Dias,Eustáquio Souza; Siqueira,Félix Gonçalves de; Henrique,Fábio.
O resíduo proveniente do beneficiamento do algodão em lixadeiras na indústria têxtil é um material rico em lignocelulose, tem baixa digestibilidade e é pobre em proteínas e minerais, o que dificulta seu uso 'in natura' na alimentação de ruminantes. Neste tarbalho, objetivou-se avaliar a produtividade e eficiência biológica deste resíduo de algodão na produção do cogumelo comestível Pleurotus sajor-caju e avaliar as alterações promovidas no resíduo para alimentação de ruminantes. Foram realizados 5 tratamentos: T1- 80% de serragem de eucalipto + 20% de farelo de trigo (testemunha); T2- 50% de resíduo de algodão + 50% de serragem; T3- 45% de resíduo + 45% serragem + 10% de farelo; T4- 40% de resíduo + 40% serragem + 20% de farelo e T5- 80% de resíduo + 20%...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Pleurotus; Cogumelo comestível; Resíduos; Substratos; Celulose; Lignina.
Ano: 2010 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1413-70542010000100028
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Cambios en las propiedades físicas de un Inceptisol por la adición de substrato degradado con el hongo Pleurotus ostreatus Acta Agron. (Palmira)
Paredes Valencia,Herminio; Gómez-Carabalí,Arnulfo; Galvis Quintero,Jesús Hernando; León Sarmiento,Luis Alfredo.
Para evaluar el efecto del substrato orgánico (aserrín de madera y 'estopa' de coco enriquecido con 40% de volúmenes iguales de hojas de plátano (Mussa sp.), kudzú tropical (Pueraria phaseoloides) y botón de oro (Tithonia diversifolia) degradado por el hongo Pleurotus ostreatus (SDP) sobre algunas propiedades físicas de un Inceptisol de Buenaventura, Valle del Cauca, Colombia, se incorporaron dosis crecientes de éste (0, 1.25, 2.5, 5, 10, 20, 40 y 80 g/kg) en el suelo tamizado en malla de 2 mm. La mezcla se utilizó en materos sembrados con maíz durante 4 meses, momento en el cual se tomaron muestras para determinar los cambios en las propiedades del suelo. Se usó un diseño completamente al azar, con ocho tratamientos, cuatro repeticiones y dos...
Tipo: Journal article Palavras-chave: Pleurotus; Substrato degradado; Enmienda; Propiedades físicas.
Ano: 2010 URL: http://www.scielo.org.co/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0120-28122010000100009
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Composição mineral de uma linhagem de Pleurotus ostreatus cultivada em resíduos madeireiros e agroindustriais da região amazônica Ciênc. Tecnol. Aliment.
Sales-Campos,Ceci; Oliveira,Luiz Antônio de; Araujo,Lidia Medina; Varejão,Maria de Jesus Coutinho; Andrade,Meire Cristina Nogueira de.
Os cogumelos do gênero Pleurotus são cultivados em diversos substratos lignocelulósicos, dada a atividade decompositora desses organismos proveniente de seu metabolismo enzimático. O presente estudo teve como objetivo analisar a composição mineral de Pleurotus ostreatus e dos substratos de cultivo preparados à base de resíduos madeireiros e agroindustriais da região amazônica. Foram analisados macro (P, K, Ca e Mg) e micronutrientes (Fe, Zn, Cu, Mn e Na) dos cogumelos e dos substratos. Os substratos foram formulados a partir da serragem de Simarouba amara Aubl. (marupá), Ochroma piramidale Cav. ex. Lam. (pau de balsa) e de bagaços de Bactris gasipaes Kunth (pupunheira) e de Saccharum officinarum (cana-de-açúcar). As amostras foram solubilizadas mediante...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Pleurotus; Cogumelo; Substrato; Composição mineral.
Ano: 2009 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0101-20612009000400026
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Desarrollo de un proceso biotecnológico para la producción de variedades especiales de hongos comestibles (Pleurotus, Lentinula, Hypsizygus), empleando bagazo de caña de azúcar y otros subproductos agrícolas y forestales como sustrato de cultivo. Colegio de Postgraduados
Sihuanca Mendoza, Daniel.
Se evaluó la tasa de crecimiento micelial (kr) de 5 especies del género Pleurotus (Pleurotus spp., P. ostreatus, P. levis, P. pulmonarius y P. djamor), 2 de Hypsizygus (H. marmoreus y H. tessulatus) y una de Lentinula (L. edodes) en los medios de cultivo BFS (All Bran, agar bacteriológico y extracto de malta), EMA (extracto de malta y agar) y PDA (papa dextrosa agar). Asimismo, se cultivaron en 5 formulaciones a base de aserrín de encino, aserrín de Bursera, olote de maíz y bagazo de caña de azúcar. Las especies con mayor kr fueron las cepas CP-253 de Pleurotus djamor y la cepa CP-267 de P. pulmonarius (8.0 mm/d) en el medio de cultivo BFS y, por otro lado en la formulación COLPOS-17 y COLPOS-18 con las cepas CP-253 de P. djamor y CP-267 de P. pulmonarius....
Palavras-chave: Pleurotus; Lentinula; Hypsizygus; Tasa de crecimiento; Producción; Bagazo de caña de azúcar; Mycelial growth rate; Edible mushroom production; Sugar cane baggase; Doctorado; EDAR; Estrategias para el Desarrollo Agrícola Regional.
Ano: 2011 URL: http://hdl.handle.net/10521/444
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Desarrollo de un proceso biotecnológico para la producción de variedades especiales de hongos comestibles (Pleurotus, Lentinula, Hypsizygus), empleando bagazo de caña de azúcar y otros subproductos agrícolas y forestales como sustrato de cultivo. Colegio de Postgraduados
Sihuanca Mendoza, Daniel.
Se evaluó la tasa de crecimiento micelial (kr) de 5 especies del género Pleurotus (Pleurotus spp., P. ostreatus, P. levis, P. pulmonarius y P. djamor), 2 de Hypsizygus (H. marmoreus y H. tessulatus) y una de Lentinula (L. edodes) en los medios de cultivo BFS (All Bran, agar bacteriológico y extracto de malta), EMA (extracto de malta y agar) y PDA (papa dextrosa agar). Asimismo, se cultivaron en 5 formulaciones a base de aserrín de encino, aserrín de Bursera, olote de maíz y bagazo de caña de azúcar. Las especies con mayor kr fueron las cepas CP-253 de Pleurotus djamor y la cepa CP-267 de P. pulmonarius (8.0 mm/d) en el medio de cultivo BFS y, por otro lado en la formulación COLPOS-17 y COLPOS-18 con las cepas CP-253 de P. djamor y CP-267 de P. pulmonarius....
Palavras-chave: Pleurotus; Lentinula; Hypsizygus; Tasa de crecimiento; Producción; Bagazo de caña de azúcar; Mycelial growth rate; Edible mushroom production; Sugar cane baggase; Doctorado; EDAR; Estrategias para el Desarrollo Agrícola Regional.
Ano: 2011 URL: http://hdl.handle.net/10521/444
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Effect of caffeine and tannins on cultivation and fructification of Pleurotus on coffee husks BJM
Fan,Leifa; Soccol,Andréa Thomaz; Pandey,Ashok; Vandenberghe,Luciana Porto de Souza; Soccol,Carlos Ricardo.
The objective of this work was to study the effect of caffeine and tannins on Pleurotus sp. cultivation and to evaluate the feasibility of using coffee husks as substrate for mushroom cultivation. Eight strains of P. ostreatus and two strains of P. sajor-caju were screened on a medium prepared from agar extract of coffee husk. Based on best mycelial growth and biomass production, the strain P. ostreatus LPB 09 was selected for detailed studies. With the increase of caffeine concentration, the mycelial growth and the biomass production decreased, and no growth was observed when concentration of caffeine was 2500 mg/L. Furthermore, Pleurotus did not degrade the caffeine, but absorbed it. Tannin under 100 mg/L in the medium stimulated the growth of mycelia,...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Cultivation; Pleurotus; Caffeine; Tannin; Detoxification.
Ano: 2006 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1517-83822006000400003
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EVALUATION OF THE VIABILITY OF PLEUROTUS SPP. STRAINS AFTER LIQUID NITROGEN CRYOPRESERVATION Rev. Microbiol.
Lara-Herrera,Isabel; Mata,Gerardo; Gaitán-Hernández,Rigoberto.
Viability of 6 mushroom strains of the Pleurotus genus (2 from P. djamor var. djamor, 1 from P. ostreatus var. ostreatus, 2 from P. ostreatus var. columbinus and 1 from P. pulmonarius) after liquid nitrogen cryopreservation (-196º) was evaluated. The contact time for the mycelia of these strains with the cryoprotectant (glycerol) was studied 1, 2 and 3 hours before freezing. We also tested the effect of different times (5, 10 and 15 minutes) and temperatures (30, 45 and 60ºC) of the thawing system for mycelial recovery. The results showed a marked tendency toward faster mycelial recovery when samples were thawed at 30ºC, while at 60ºC no recovery was observed. A change in thawing and contact times with the cryoprotectant did not affect the results...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Pleurotus; Viability; Liquid nitrogen; Mushroom.
Ano: 1998 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0001-37141998000300009
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Morphology and mycelial growth rate of Pleurotus spp. strains from the Mexican mixtec region BJM
Guadarrama-Mendoza,P.C.; Valencia del Toro,G.; Ramírez-Carrillo,R.; Robles-Martínez,F.; Yáñez-Fernández,J.; Garín-Aguilar,M.E.; Hernández,C.G.; Bravo-Villa,G..
Two native Pleurotus spp. strains (white LB-050 and pale pink LB-051) were isolated from rotten tree trunks of cazahuate (Ipomoea murucoides) from the Mexican Mixtec Region. Both strains were chemically dedikaryotized to obtain their symmetrical monokaryotic components (neohaplonts). This was achieved employing homogenization time periods from 60 to 65 s, and 3 day incubation at 28 °C in a peptone-glucose solution (PGS). Pairing of compatible neohaplonts resulted in 56 hybrid strains which were classified into the four following hybrid types: (R1-n xB1-n, R1-n xB2-1, R2-n xB1-n and R2-n xB2-1). The mycelial growth of Pleurotus spp. monokaryotic and dikaryotic strains showed differences in texture (cottony or floccose), growth (scarce, regular or abundant),...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Pleurotus; Mycelial growth; Mycelial morphology; Hybrid strains; Monokaryotization.
Ano: 2014 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1517-83822014000300016
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Mushroom cultivation in Brazil: challenges and potential for growth Ciência e Agrotecnologia
Dias,Eustáquio Souza.
Mushroom cultivation is rapidly expanding in Brazil because Brazilians have discovered the medicinal and culinary value of mushrooms and their economic situation has improved. However, the horticultural technology for cultivating mushrooms under Brazilian conditions is lacking. For many years, the mushroom cultivation technology used in Brazil was adapted from developed countries whose materials and climate were different from those of Brazil. In order to exploit the Brazilian potential for mushroom cultivation it is essential to develop cultivation technology for family owned and operated rustic farms as well as for modern large scale industrial operations. Mushroom species cultivated in Brazil are discussed and some approaches for future research are...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Mushroom compost; Casing layer; Mushroom fruiting; Agaricus; Pleurotus; Lentinula.
Ano: 2010 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1413-70542010000400001
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Produção de lacases por basidiomicetos do gênero Pleurotus utilizando pó de eucalipto como substrato indutor. Repositório Alice
SOUSA, P. H. dos S.; YASUNAKA, L. A. A.; HELM, C. V..
bitstream/item/165366/1/Livro-Doc-307-1518-completo-21.pdf
Tipo: Resumo em anais de congresso (ALICE) Palavras-chave: Fermentação; Enzima; Lignina; Pleurotus.
Ano: 2017 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/alice/handle/doc/1077789
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Propiedades antifúngicas diferenciadas de extractos vegetales como estrategia potencial para la prevención, manejo y control del "moho verde" (Trichoderma spp.). En el cultivo de los hongos comestibles (Lentinula, Pleurotus). Colegio de Postgraduados
Reyes Quintanar, Claudia Katia.
En la actualidad, se utilizan agroquímicos como el benomil para el control de Trichoderma en el cultivo de hongos comestibles; sin embargo, su uso es cada vez más restringido por la sociedad debido a su potencial toxicidad y persistencia en el ambiente. Los alimentos producidos con productos naturales son cada vez más demandados, debido a esto, el objetivo del presente estudio fue el obtener extractos vegetales con propiedades antifúngicas diferenciadas para el control del “moho verde” (Trichoderma) en el cultivo de los hongos comestibles Pleurotus y Lentinula. Se obtuvieron extractos por maceración con diversos solventes de las plantas de ajo (Allium sativum), cempasuchil (Tagetes lucida), col (Brassica oleracea), tomillo (Thymus vulgaris), orégano...
Palavras-chave: Control; Extractos; Lentinula; Plantas antifúngicas; Pleurotus; Trichoderma; Antifungal effect; Plant extracts; Doctorado; Estrategías para el Desarrollo Agrícola Regional; EDAR.
Ano: 2013 URL: http://hdl.handle.net/10521/2193
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Propiedades funcionales del hongo comestible Pleurotus y su relevancia en la alimentación regional. Colegio de Postgraduados
Juárez Luna, Miguel Angel.
En México, la influencia del ámbito familiar, social, cultural o económico es decisiva para lograr buenos hábitos de alimentación. Un consumo adecuado de alimentos que proporcionen los nutrientes necesarios es vital para ayudar al crecimiento y desarrollo óptimo de las personas. Con ello, es posible evitar muchos tipos de enfermedades. En los últimos años se han descubierto propiedades funcionales en varios hongos comestibles entre los que se encuentra el género Pleurotus spp. Aun así, el número de especies de macromicetos investigados en nuestro país son bajas y los que existen son de origen asiático y europeo. Por lo que, en la presente investigación se evaluó la concentración de fenoles totales y la actividad antibacteriana de extractos obtenidos de dos...
Palavras-chave: Actividad antibacteriana; Alimento funcional; Fenoles totales; Nutrición; Pleurotus; Antibacterial activity; Functional food; Nutrition; Total phenols; EDAR; Estrategias para el Desarrollo Agrícola Regional; Puebla.
Ano: 2012 URL: http://hdl.handle.net/10521/1726
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Recursos genéticos de los hongos del maguey (pleurotus sp.) de la región central de México: caracterización y selección de genotipos con potencial para la producción rural. Colegio de Postgraduados
Ramírez Carrasco, Angelina Patricia.
México cuenta con una gran diversidad biológica, sin embargo, poco se han aprovechado los recursos genéticos nativos para la producción comercial de hongos comestibles. En esta investigación se recolectaron y caracterizaron diversos genotipos de Pleurotus que crecían silvestres sobre plantas de Agave en el altiplano de la región central de México. Estos hongos comestibles son consumidos por las comunidades locales durante la época de lluvias, a los cuales denominan como “Hongos del Maguey”. Se aislaron 25 cepas de estos hongos que se caracterizaron macro y microscópicamente, y se evaluó su competitividad comercial. La más alta eficiencia biológica (EB) y tasa de producción (TP) se registraron en la cepa CP-460 (58.04% y 1.0748, respectivamente), las...
Palavras-chave: Pleurotus; Hongos de maguey; Trichoderma; Cultivo de hongos comestibles; Desarrollo Rural; Países en desarrollo; Maguey Mushrooms; Edible mushroom cultivation; Rural development; Developing countries; Doctorado; EDAR; Estrategias para el Desarrollo Agrícola Regional.
Ano: 2010 URL: http://hdl.handle.net/10521/371
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Secretion of laccase and manganese peroxidase by Pleurotus strains cultivate in solid-state using Pinus spp. sawdust BJM
Camassola,Marli; Rosa,Letícia O. da; Calloni,Raquel; Gaio,Tamara A.; Dillon,Aldo J.P..
Pleurotus species secrete phenol oxidase enzymes: laccase (Lcc) and manganese peroxidase (MnP). New genotypes of these species show potential to be used in processes aiming at the degradation of phenolic compounds, polycyclic aromatic hydrocarbons and dyes. Hence, a screening of some strains of Pleurotus towards Lcc and MnP production was performed in this work. Ten strains were grown through solid-state fermentation on a medium based on Pinus spp. sawdust, wheat bran and calcium carbonate. High Lcc and MnP activities were found with these strains. Highest Lcc activity, 741 ± 245 U gdm-1 of solid state-cultivation medium, was detected on strain IB11 after 32 days, while the highest MnP activity occurred with strains IB05, IB09, and IB11 (5,333 ± 357; 4,701...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Pleurotus; Laccase; Manganese peroxidase; Mushroom production; Biotechnological applications.
Ano: 2013 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1517-83822013000100031
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Use of vinasse and sugarcane bagasse for the production of enzymes by lignocellulolytic fungi BABT
Aguiar,Mario Mamede; Ferreira,Luiz Fernando Romanholo; Monteiro,Regina Teresa Rosim.
In this present work, three strains of Pleurotus and Trichoderma reesei were cultivated in media with pre-treated bagasse and vinasse. Cellulolytic and lignolytic activities and biomass production were analyzed. The treatment of the bagasse with 2% H2O2 + 1.5% NaOH + autoclave resulted in a greater fiber breakage increasing the cellulose level up to 1.2 times and decreasing 8.5 times the hemicellulose content. This treatment also resulted in a high lignolytic activity for all cultures utilized. T. reesei produced laccase, peroxidase and manganese-peroxidase in all the treatments, having its manganese-peroxidase activity raging from 1.9 to 4.8 times higher than the basidiomycetes.
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Bagasse; Enzyme; Fungi; Lignocellulolytic; Pleurotus; Sugarcane.
Ano: 2010 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1516-89132010000500030
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Yield and nutritional composition of oyster mushroom strains newly introduced in Bangladesh PAB
Ahmed,Mostak; Abdullah,Noorlidah; Ahmed,Kamal Uddin; Bhuyan,M. H. M. Borhannuddin.
The objective of this work was to evaluate yield and chemical composition of oyster mushroom strains newly introduced in Bangladesh. Strains of Pleurotus high‑king (strain PHK), P. ostreatus (strain PO2), and P. geesteranus (strains PG1 and PG3) were evaluated as to yield components and proximate composition. Pleurotus ostreatus was used as control. Pleurotus high‑king showed fastest growth of primordia, but moderate flush of effective fruiting bodies. Pleurotus geesteranus (PG1) showed higher economic yield and biological performance, and better chemical composition, especially in terms of protein and mineral contents. Pleurotus geesteranus (PG1) shows better performance than P. ostreatus (PO2), the most commercially cultivated edible species in...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Pleurotus; Fruiting body; Mushroom cultivation; Proximate composition; Yield components.
Ano: 2013 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0100-204X2013000200010
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