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Cryopreservation in Coffea canephora Pierre seeds: slow and fast cooling. Repositório Alice
COELHO, S. V. B.; ROSA, S. D. V. F. da; FANTAZZINI, T. B.; BAUTE, J. L.; SILVA, L. C..
Coffee is one of the main agricultural commodities in the country, and it is important to conservation of plant material for breeding programs. Cryopreservation is a promising alternative for preserving in the long-term the germplasm of species considered recalcitrant. However, studies should be performed to achieve maximum survival of seedlings after immersion in liquid nitrogen. The objective of this work was to find a cryopreservation protocol for storing seeds of Coffea canephora, studying two methods of cryopreservation, slow and fast cooling. Seeds were subjected to drying in silica gel up to the water content of 0.25 g g-1. In the first experiment, dried seeds were subjected to treatments of slow cooling at speeds of -1 ºC min-1,-3 ºC min-1 and -5...
Tipo: Artigo em periódico indexado (ALICE) Palavras-chave: Drying in silica gel; Ice crystals; Isoenzymes; Physiological quality; Secagem em sílica gel; Semente recalcitrante; Cristal de gelo; Qualidade fisiológica; Secagem; Isoenzima; Recalcitrant seeds.
Ano: 2018 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/alice/handle/doc/1108759
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Cryopreservation of the mangaba tree (Hancornia speciosa Gomes): a protocol for long-term storage Agronomy
Santos, Paulo Augusto Almeida; Paiva, Renato; Silva, Luciano Coutinho; Souza, Ana Cristina de; Santana, Marlucia Cruz de; Silva, Diogo Pedrosa Corrêa da.
The aim of this study was to evaluate the efficiency of vitrification and droplet vitrification for the cryopreservation of Hancornia speciosa shoot tips. The shoot tips were subjected to four different periods of exposure (15, 30, 45 and 60 min.) to plant vitrification solution 2 (PVS2) before plunging into liquid nitrogen. We evaluated the regrowth of H. speciosa shoot tips that were cryopreserved by the classical vitrification technique and by the droplet vitrification technique. Shoot tips were submitted to different periods of pre-culture (absence, 24 or 48h) in a medium containing 0.3 M sucrose prior to cryopreservation. With a PVS2 exposure period of 60 min., significant differences were observed between the two techniques used in this study with...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: 5.00.00.00-4 - ciências agrárias; 2.03.03.00-9 - fisiologia vegetal; Native species; In vitro conservation; Recalcitrant seeds; Plant genetic diversity conservation; Vitrification; Droplet vitrification Conservação in vitro; Criopreservação vegetal.
Ano: 2015 URL: http://periodicos.uem.br/ojs/index.php/ActaSciAgron/article/view/19573
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Tolerância à dessecação de sementes de palmito-vermelho (Euterpe espiritosantensis Fernandes) Rev. Bras. Bot.
MARTINS,CIBELE CHALITA; NAKAGAWA,JOÃO; BOVI,MARILENE LEÃO ALVES.
Com o objetivo de identificar a tolerância à dessecação de sementes de Euterpe espiritosantensis, dois lotes de frutos foram colhidos na coleção de palmeiras do Instituto Agronômico de Campinas, no município de Ubatuba, estado de São Paulo e transportados em embalagem impermeável até a Faculdade de Ciências Agronômicas/UNESP, município de Botucatu, estado de São Paulo, onde foram despolpados. As sementes foram submetidas à secagem em sílica gel a partir das testemunhas não desidratadas (51,4% e 46,6% de teor de água), retirando-se amostras a cada 12 ou 24 horas. O efeito da desidratação foi avaliado através da porcentagem de germinação, e da velocidade de protrusão de embrião, do botão germinativo, da plúmula, e do comprimento das plântulas. Avaliaram-se...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Palmae; Recalcitrant seeds; Drying.
Ano: 1999 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0100-84041999000300007
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