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Calcium and potassium content in beef: In fluences on tenderness and associations with molecular markers in Nellore cattle. Repositório Alice
TIZIOTO, P. C.; GROMBONI, C. F.; NOGUEIRA, A. R. de A.; SOUZA, M. M. de; MUDADU, M. de A.; THOLON, P.; ROSA, A. do N.; TULLIO, R. R.; MEDEIROS, S. R. de; NASSU, R. T.; REGITANO, L. C. de A..
2014
Tipo: Artigo em periódico indexado (ALICE) Palavras-chave: Metal; Ionone; Shear force; Calpain; Calpastatin.
Ano: 2014 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/handle/doc/983784
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Calcium and potassium content in beef: Influences on tenderness and associations with molecular markers in Nellore cattle. Repositório Alice
TIZIOTO, P. C.; GROMBONI, C. F.; NOGUEIRA, A. R. de A.; SOUZA, M. M. de; MUDADU, M. de A.; THOLON, P.; ROSA, A. do N.; TULLIO, R. R.; MEDEIROS, S. R. de; NASSU, R. T.; REGITANO, L. C. de A..
2014
Tipo: Artigo em periódico indexado (ALICE) Palavras-chave: Metal; Ionone; Shear force; Calpain; Calpastatin; KCNJ11.
Ano: 2014 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/handle/doc/977644
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Composição física da carcaça e qualidade da carne de bovinos superjovens inteiros Charolês e mestiços Charolês x Nelore - DOI: 10.4025/actascianimsci.v28i4.609 Animal Sciences
Leite, Daniel Terra; UFSM; Arboitte, Miguelangelo Ziegler; UFSM; Brondani, Ivan Luiz; UFSM; Restle, João; UFGO; Missio, Regis Luis; UFSM; Silveira, Sales Ramiro Lopes da; UFSM.
Avaliou-se a composição física da carcaça e as características qualitativas da carne de 12 bovinos superjovens inteiros dos grupos genéticos Charolês (C), 5/8 Charolês 3/8 Nelore (5/8CN) e 11/16 Charolês 5/16 Nelore (11/16CN) . Os animais foram terminados em confinamento e abatidos aos 17 meses com dieta alimentar contendo relação volumoso:concentrado de 70:30 nos 84 dias iniciais e 55:45 nos 44 dias finais, com 13% de proteína bruta. O delineamento experimental foi o inteiramente casualizado, com três tratamentos e quatro repetições. Não foi observado efeito do grupo genético sobre a composição física da carcaça, quanto ao peso em kg de músculo (P=0,7611), gordura (P=0,5451) e osso (P=0,2638), para % músculo (P=0,2252), gordura (P=0,5229) e osso...
Palavras-chave: 5.04.00.00-2 Zootecnia maciez; Marmorização; Palatabilidade; Suculência; Shear force.
Ano: 2006 URL: http://periodicos.uem.br/ojs/index.php/ActaSciAnimSci/article/view/609
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Cruzamento industrial sobre as características de carcaça e da carne de novilhas precoces - doi: 10.4025/actascianimsci.v32i4.6852 Animal Sciences
Souza, Vera Lúcia Ferreira de; Universidade Estadual de Maringá,; Ayer, Ilan Munhoz; UNIVERSIDADE ESTADUAL DE MARINGÁ; Gasparino, Eliane; UEM; Cardozo, Rejane Machado; UNIVERSIDADE ESTADUAL DE MARINGÁ; Barbosa, Maria José Baptista; UNIVERSIDADE ESTADUAL DE MARINGÁ; Saddi, Lígia Grisolia do Carmo; UNIVERSIDADE ESTADUAL DE MARINGÁ.
O experimento foi realizado com o objetivo de comparar as características de carcaça e da carne de 18 novilhas dos cruzamentos comerciais: ½ Nelore ½ Limousin (L), ½ Limousin ¼ Red Angus ¼ Nelore (LR), e ⅝ Red Angus ⅜ Nelore (RNR). As novilhas foram confinadas aos 18 meses de idade, com média de peso de 280 &plumsn; 8,4 kg, durante 112 dias. Após o abate e resfriamento das carcaças foram avaliados: rendimento (RC), área de olho de lombo (AOL), espessura de coxão (EC), cobertura de gordura (CG), comprimento de carcaça e perna, percentagem de músculo, ossos e gordura. Das amostras do Longissimus dorsi foram analisados a composição centesimal, o pH, a perda de água, a força de cisalhamento (FC), o comprimento de sarcômero (CS) e o índice de fragmentação...
Tipo: Pesquisa de Campo e Laboratorial Palavras-chave: Nelore; Limosin; Red Angus; Sarcômero; Índice de fragmentação miofibrilar; Força de cisalhamento. Nelore; Limousin; Red Angus; Sarcômero; Índice de fragmentação miofibrilar; Força de cisalhamento 5.04.05.00-4 Nelore; Limousin; Red Angus; Sarcomere; Myofibrillar fragmentation index; Shear force.
Ano: 2010 URL: http://periodicos.uem.br/ojs/index.php/ActaSciAnimSci/article/view/6852
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Efeito da automatização nas diferentes estações do ano sobre os parâmetros de desempenho, rendimento e qualidade da carne de frangos de corte - doi: 10.4025/actascianimsci.v32i2.7241 Animal Sciences
Souza, Vera Lúcia Ferreira de; Universidade Estadual de Maringá,; Buranelo, Giancarlos Salvador; Universidade Estadual de Maringa; Gasparino, Eliane; Universidade Estadual de Maringá; Cardozo, Rejane Machado; Universidade Estadual de Maringá; Barbosa, Maria José Baptista; Universidade Estadual de Maringá.
O experimento teve por objetivo avaliar o efeito do sistema de criação e da época do ano, sobre o desempenho e qualidade da carne de frangos de corte. Foram estudadas 524.000 aves da linhagem comercial Cobb 500, distribuídas em três galpões com diferentes sistemas de automatização, durante as quatro estações do ano. O delineamento foi inteiramente casualizado, com esquema fatorial 3 x 4 (tipo de galpão x época do ano). Foram utilizadas rações do sistema integrado, cama de palha de arroz, e as aves foram abatidas em um frigorífico aos 43 dias de idade. Foram avaliados os dados de desempenho (consumo de ração, ganho de peso diário, conversão alimentar e mortalidade), com dados fornecidos pelo sistema integrado. Também, foram avaliados os defeitos nas...
Tipo: Pesquisa de campo e laboratorial Palavras-chave: 5.04.05.00-4 defeitos de carcaça; Perda de peso; Taxa de mortalidade; Fator de produção; PH; Força de cisalhamento Produção Animal carcass defects; Drip loss; Mortality rate; Production factor; PH; Shear force.
Ano: 2010 URL: http://periodicos.uem.br/ojs/index.php/ActaSciAnimSci/article/view/7241
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Effect of cassava wastewater on physicochemical characteristics and fatty acids composition of meat from feedlot-finished lambs Animal Sciences
Santana Neto, Jose Adelson; Muniz, Evandro Neves; Santos, Gladston Rafael Arruda; Macedo, Francisco de Assis Fonseca; Rangel, Jose Henrique de Albuquerque; Gomes, Ludmila Couto.
This study aimed to evaluate the effects of includingcassava wastewater (0.0, 0.5, 1.0, or 1.5 L animal-1 day-1) in diets of feedlot-finished lambs on the physicochemical characteristics and fatty acid composition of their meat. Thirty-two uncastrated lambs atan average age of 167 days and an average body weight of 24.76 ± 3.00 kg were distributed into four groups in a completely randomized design with eight animals per group for each treatment. Inclusion of cassava wastewater linearly reduced cooking losses, shear force, and yellow intensity and linearly increased the fat content of the meat. The amounts of myristic, stearic, linoleic, and total fatty acids were changed. Additionally, an effect of cassava wastewater was observed on the amounts of...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: 5.04.05.00-4 by-products; Cooking losses; Fat; Meat color; Shear force; Nutritional quality..
Ano: 2017 URL: http://periodicos.uem.br/ojs/index.php/ActaSciAnimSci/article/view/35180
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Feed efficiency and meat quality of crossbred beef heifers classified according to residual feed intake. Repositório Alice
REIS, S. F. DOS; MEDEIROS, S. R. de; TORRES JUNIOR, R. A. de A..
2015
Tipo: Artigo em periódico indexado (ALICE) Palavras-chave: Beef cattle; Carcass evaluation; Net feed intake; Shear force.
Ano: 2015 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/handle/doc/1038011
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Genetic correlations estimate between meat tenderness, growth and carcass traits in a population of polled nellore cattle in Brazil. Repositório Alice
CASTRO, L.; MAGNABOSCO, C. de U.; GONZALEZ, R. D. S.; FARIA, C.; LÔBO, R.; NAKAGAWA, A.; LOPES, F..
Growth, carcass and tenderness data from 415 Polled Nellore animals were analyzed in order to estimate the genetic correlations between tenderness (WBSF) and growth (ILW, FLW and ADG) and carcass (BF, RF and LMA) traits. The covariance components and genetic parameters were estimated using the Gibbs Sampling method. The heritability estimated for WBSF was of low magnitude (0.11 ± 0.022). The genetic correlations between WBSF and the other traits were of low magnitude, with values of - 0.15; -0.18; -0.13; 0.10; -0.12 and 0.18, between WBSF and ILW, FLW, ADG, BF, RF and LMA, respectively. The results support the conclusion that selection for improved tenderness will not affect genetic progress in other economic traits and vice-versa, but more studies are...
Tipo: Artigo em anais de congresso (ALICE) Palavras-chave: Bovinos de corte; Carcaça; Força de cisalhamento; Beef cattle; Carcass; Shear force; Gado de corte.
Ano: 2014 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/handle/doc/1007821
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Genotype effect on carcass and meat quality of lambs finished in irrigated pastures in the semiarid Northeastern Brazil. Repositório Alice
FERNANDES JÚNIOR, G. A.; LOBO, R. N. B.; MADRUGA, M. S.; LOBO, A. M. B. O.; VIEIRA, L. da S.; FACO, O..
Abstract: The aim of this study was to compare four genetic groups of sheep on the carcass and meat quality traits. Thirty-three contemporary and unrelated male lambs, all of single birth were used in the experiment, being thirteen from the Santa Inês (SI) breed, seven from the Brazilian Somali breed (BS), six from the Morada Nova (MN) breed and seven from the ½ Dorper - ½ Morada Nova (F1) crossbreed. The genotypes SI, BS and F1 presented similar performances in relation to hot and cold carcass weights, which values were 10.76±0.53kg and 10.46±0.52kg for SI, 9.20±0.73kg and 8.99±0.71kg for BS, and 9.35±0.73kg and 9.13±0.71kg for F1, respectively. The BS had a better hot carcass yield (47.10±0.88%) and cold carcass yield (46.00±0.87%). Better carcass...
Tipo: Artigo em periódico indexado (ALICE) Palavras-chave: Cortes comerciais; Força de cisalhamento; Rendimento de carcaça; Pastagem irrigada; Ovino; Cordeiro; Carcaça; Confinamento; Terminação; Qualidade; Genótipo; Carne; Carcass yields; Commercial cuts; Shear force; Irrigated grass; Mutton; Lamb meat; Sheep.
Ano: 2013 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/handle/doc/975992
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MiRNAs differentially expressed in skeletal muscle of animals with divergent estimated breeding values for beef tenderness. Repositório Alice
KAPPELER, B. I. G.; REGITANO, L. C. de A.; POLETI, M. D.; CESAR, A. S. M.; MOREIRA, G. C. M.; GASPARIN, G.; COUTINHO, L. L..
MicroRNAs (miRNAs) are small noncoding RNAs of approximately 22 nucleotides, highly conserved among species, which modulate gene expression by cleaving messenger RNA target or inhibiting translation. MiRNAs are involved in the regulation of many processes including cell proliferation, differentiation, neurogenesis, angiogenesis, and apoptosis. Beef tenderness is an organoleptic characteristic of great influence in the acceptance of meat by consumers. Previous studies have shown that collagen level, marbling, apoptosis and proteolysis are among the many factors that affect beef tenderness. Considering that miRNAs can modulate gene expression, this study was designed to identify differentially expressed miRNAs that could be modulating biological processes...
Tipo: Artigo em periódico indexado (ALICE) Palavras-chave: Qualidade da carne; Bta-miR; Shear force; Gado de Corte; Carne; Bos Indicus; Beef cattle; Beef; Beef quality; MicroRNA.
Ano: 2019 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/alice/handle/doc/1106070
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MyoD1 expression levels affect meat tenderness in Nellore beef cattle. Repositório Alice
TIZIOTO, P. C.; GASPARIN, G.; COUTINHO, L. L.; MOURÃO, G. B.; MUDADU, M. de A.; SOUZA, M. M.; MALAGO JUNIOR, W.; DONATONI, F. A. B.; TULLIO, R. R.; NASSU, R. T.; REGITANO, L. C. de A..
2014
Tipo: Artigo em anais de congresso (ALICE) Palavras-chave: Bos indicus; QPCR; Shear force; Gene expres.
Ano: 2014 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/handle/doc/998063
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Qualidade da carne de ovinos de diferentes genótipos terminados sob dois sistemas de produção. Repositório Alice
MENEZES JÚNIOR, E. L. de..
Objetivou-se investigar a influência da dieta na terminação de ovinos de diferentes genótipos sobre a qualidade física, química e sensorial de sua carne. Foram avaliados 36 cordeiros, filhos de fêmeas mestiças Santa Inês x Somalis com reprodutores puros de três raças: Santa Inês, Dorper e Somalis, distribuídos em dois sistemas de produção, terminação a pasto nativo (caatinga) e cultivado (capim tanzânia), 12 de cada genótipo, todos machos, inteiros e distribuídos em dois sistemas de produção, terminação a pasto nativo e cultivado. Os animais tiveram acesso a alimentação e água ad libitum, sendo encaminhados ao abate ao atingirem aproximadamente 25 kg de peso vivo Determinou-se, no músculo Longissimusdorsi, os teores de umidade, proteína, lipídios, cinzas,...
Tipo: Tese/dissertação (ALICE) Palavras-chave: Raça Dorper; Força de cisalhamento; Shear force; Ácido graxo; Ovino; Carne; Qualidade; Propriedade físico-química; Cordeiro; Terminação; Pastagem nativa; Sheep; Lamb meat; Meat quality; Fatty acids; Animal feeding; Fattening; Mutton.
Ano: 2013 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/handle/doc/997342
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Qualidade da carne do músculo longissimus dorsi de novilhos superjovens Aberdeen Angus de biótipo pequeno e médio abatidos com o mesmo estágio de acabamento na carcaça - doi: 10.4025/actascianimsci.v33i2.10746 Animal Sciences
Arboitte, Miguelangelo Ziegler; Instituto Federal Catarinense - Campus Sombrio; Brondani, Ivan Luis; Universidade Federal de Santa Maria; Deschamps, Francisco Carlos; Empresa de Pesquisa Agropecuária e Extensão Rural de Santa Catarina; Bertoldi, Fabiano Cleber; Empresa de Pesquisa Agropecuária e Extensão Rural de Santa Catarina; Alves Filho, Dari Celestino; Universidade Federal de Santa Maria; Rumpel, Luciane Segabinazzi; Universidade Federal de Santa Maria.
O objetivo deste trabalho foi verificar a influência do biótipo pequeno e médio de novilhos Aberdeen Angus superjovens na composição da carne do longissimus dorsi (LD). Foram utilizadas secções do LD de oito novilhos com biótipo pequeno e dez com biótipo médio, confinados por 158 dias, apresentando ao abate idade e peso vivo médio de 456 dias e 429 kg. A alimentação foi constituída de silagem de sorgo e concentrado na relação 60:40 nos primeiros 63 dias e após 50:50 até o abate. O biótipo foi calculado por meio da fórmula: B = -11,548 + (0,4878 x h) - (0,0289 x ID) + (0,0000146 x (ID)²) + (0,0000759 x h x ID); h = altura em polegadas e ID=idade em dias. A carne do LD apresentou gordura intramuscular média (10,11 pontos; p = 0,7034), coloração vermelha...
Tipo: Pesquisa de campo; analise laboratorial Palavras-chave: 5.04.05.00-4 ácidos graxos; Cocção; Colesterol; Cor; Lipídios; Maciez fatty acids; Cooking; Cholesterol; Color; Lipids; Shear force.
Ano: 2011 URL: http://periodicos.uem.br/ojs/index.php/ActaSciAnimSci/article/view/10746
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Refinamento de uma região de qtl associada à maciez de carne em bovinos da raça nelore Repositório Alice
DINIZ, W. J. da S.; TIZIOTO, P.; MOKRY, F. B.; MUDADU, M. de A.; REGITANO, L. C. de A..
2014
Tipo: Artigo em periódico indexado (ALICE) Palavras-chave: Shear force; Meat quality; SNP chip.
Ano: 2014 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/handle/doc/998539
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Sensor based definition of buxus stem shearing behavior in impact cutting process CIGR Journal
Kamandar, Mohammad Reza; Massah, Jafar.
The knowing of the shearing properties of buxus stalk have important role in the design and fabricate of buxus pruning machine. A series of laboratory tests were conducted to measure the shear force, shear consumption energy and shear strength of stem internodes of buxus stalk under impact cutting at four loading rates: 1, 2, 3 and 4 m/s, three internodes: fifth, tenth and fifteenth and moisture content level 72% wet base. In this test, the stalk specimens were served in impact cutting process by using a special cutting test apparatus that was designed, fabricated, and calibrated. To define the impact cutting force of buxus stem, the apparatus was attached with beam type load cell and shear blade. The variance analysis of the data results showed that the...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Buxus stem; Impact cutting; Shear energy; Shear force; Shear strength.
Ano: 2018 URL: http://www.cigrjournal.org/index.php/Ejounral/article/view/4237
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Utilização de ferramentas genômicas na caracterização e seleção genética para maciez da carne em bovinos nelore mocho. Infoteca-e
MAGNABOSCO, C. de U.; CASTRO, L. M. de; LOPES, F. B.; EIFERT, E. da C.; OLIVEIRA COSTA, M. F. DE; MAMEDE, M. M. S.; REGITANO, L. C. de A.; TULLIO, R. R.; NASSU, R. T.; PRADO, C. S.; ROSA, G. J. de M.; SAINZ, R. D..
2016
Tipo: Boletim de Pesquisa e Desenvolvimento (INFOTECA-E) Palavras-chave: Genotipagem; Qualidade; Shear force; Genotypes; Quantitative trait loci; Bovines; Cattle; Meat; Bovino; Gado; Carne.
Ano: 2016 URL: http://www.infoteca.cnptia.embrapa.br/handle/doc/1052500
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คุณภาพเนื้อของโคดอย และโคขาวลำพูน เปรียบเทียบกับโคลูกผสมบราห์มัน Thai Agricultural
Sukanya Yodsoi; Niraporn Chaiwang; Saowaluck Yammuen-art; Korawan Sringarm; Songkiet Suwansirikul; Sanchai Jaturasitha.
The study was conducted to investigate the meat quality of Mountainous and White Lamphun cattle compared to Brahman crossbred. Twenty four cattle with the average age of 4 years old, and raised under natural grazing conditions were used in the experiment in a completely randomized design. The result found that Longissimus dorsi of Mountainous beef had lower (P < 0.05) maximum shear force value (51.8 N) and higher (P < 0.05) soluble collagen content (0.317 g/100g meat) compared to Brahman crossbred (55.0 N and 0.261 g/100g meat) and White Lamphun beef (58.8 N and 0.270 g/100g meat). Moreover, the insoluble and total collagen content of Mountainous beef was lower than (0.869 and 1.19 g/100g meat) Brahman crossbred (0.950 and 1.21 g/100g meat) and white...
Tipo: PhysicalObject Palavras-chave: Mountainous cattle; White Lamphun cattle; Brahman crossbred cattle; Meat quality; Water holding capacity; WHC; Sensory evaluation; Shear force; Collagen content; โคดอย; โคขาวลำพูน; โคลูกผสมบราห์มัน; โคเนื้อ; โคพื้นเมือง; คุณภาพเนื้อ; กล้ามเนื้อสันนอก; ความสามารถในการอุ้มน้ำของเนื้อ; การประเมินทางประสาทสัมผัส; แรงตัดผ่าน; ปริมาณคอลลาเจน.
Ano: 2013 URL: http://anchan.lib.ku.ac.th/agnet/handle/001/5789
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