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A method for the determination of two Alternaria toxins, alternariol and alternariol monomethyl ether, in tomato products BJM
Motta,Silvana da; Soares,Lucia M. Valente.
Tomatoes, as any soft skinned fruit, are easily susceptible to fungal rot. Alternaria is the genus most frequently encountered in tomatoes. A. alternata and other spp. have been shown to produce the toxins alternariol monomethyl ether (AME) and alternariol (AOH) in tomatoes. A method for determining AME and AOH in tomato products was developed and evaluated. The method involves extraction with methanol, clarification with ammonium sulfate, and partition to chloroform. Quantification was conducted by high performance liquid chromatography with diode array detector (DAD). Average recoveries were 98.7% and 84.1% for AME and AOH, respectively. The quantification limits of the method, defined as the minimum amount that allowed quantification and confirmation by...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Alternaria; Mycotoxins; Alternariol monomethyl ether; Alternariol; Tomatoes.
Ano: 2000 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1517-83822000000400015
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A traça-do-tomateiro (Tuta absoluta) em Rondônia: ocorrência, danos e indicações de controle. Infoteca-e
TEIXEIRA, C. A. D.; UTUMI, M. M..
Este trabalho tem como objetivo evidenciar as características da traça do tomateiro e indicar ações de manejo que assegurem a viabilidade da produção de tomate no Estado de Rondônia.
Tipo: Comunicado Técnico (INFOTECA-E) Palavras-chave: Traça do tomateiro; Tomato leaf miner; Rondônia; Amazônia Ocidental; Western Amazon.; Tomate; Lycopersicon Esculentum; Praga de Planta; Tuta Absoluta; Inseto; Controle Biológico; Controle Químico.; Plant pests; Biological control; Tomatoes; Solanum lycopersicum var. lycopersicum; Chemical control..
Ano: 1999 URL: http://www.infoteca.cnptia.embrapa.br/infoteca/handle/doc/704082
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Agricultural situation report of Cyprus and the market and trade policies for fruit/vegetable and olive oil AgEcon
Markou, Marinos; Kavazis, Andreas.
During the last decade the Cypriot agricultural sector has been declining in terms of most indices in the economy, mainly due to the spiraling growth of tourism, as crucial investment outlays were diverted from agriculture to tourism; the most important factors of production being land and labor due to substantially higher yields accruing to both. The Domestic Resource Cost (DRC) revealed that the three products studied for the period 1997 to 2000, i.e. tomatoes, oranges and olive oil had a comparative advantage. However, the opening of the European market with EU accession led to the substantive undermining of competitiveness of agricultural products and to the reduction of the value of exports. It is believed that DRC ratios would be higher today that...
Tipo: Conference Paper or Presentation Palavras-chave: Domestic Resource Cost; Competitiveness; Tomatoes; Oranges; Olive Oil; International Relations/Trade.
Ano: 2006 URL: http://purl.umn.edu/10070
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Bioecologia e controle da broca pequena do tomateiro neoleucinodes elegantalis. Infoteca-e
CARNEIRO, J. da S.; HAJI, F. N. P.; SANTOS, F. de A. M..
A cultura do tomate na Serra da Ibiapaba, no Estado do Ceará, é considerada uma das atividades agrícolas mais importantes e geradora de divisas para esta região. Entretanto, apresenta como uma das pragas chave a broca pequena, Neoleucinodes elegantalis (Guen.) (Lepidoptera: Pyralidae). Essa praga ocorre geralmente em elevadas infestações, ocasionando danos à produção em até 90%, pela destruição e apodrecimento dos frutos, levando os produtores a realizarem até duas pulverizações por semana. Sua ocorrência foi constatada no Brasil, em 1922, no Ceará, e em 1939, em São Paulo, encontrando-se atualmente disseminada em quase todas as regiões produtoras de tomate do Brasil. Na região Nordeste, a sua ocorrência é generalizada, exceto no Submédio do Vale do São...
Tipo: Fôlder / Folheto / Cartilha (INFOTECA-E) Palavras-chave: Bioecologia; Controle; Elegantalis; Pest insect; Biology; Bioecology; Control; Tomate; Inseto; Controle biológico; Biologia; Ecologia; Lycopersicon Esculentum; Praga; Biological control; Neoleucinodes; Ecology; Tomatoes.
Ano: 1998 URL: http://www.infoteca.cnptia.embrapa.br/infoteca/handle/doc/151076
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Consumer Attitude and Behaviour Towards "Flandria" Quality Labelled Tomatoes AgEcon
van de Velde, Liesbeth; D'Hooghe, Katrien; Kuhne, Bianka; Verbeke, Wim.
In recent years, trust in food safety and food quality has decreased as a result of consecutive food crises. Consequently, numerous quality labels signalling credence characteristics have been established. One of these labels is the Belgian Flandria label for fresh fruit and vegetables. Based on a self-administered consumer survey (n=373), this paper addresses questions about consumer attitudes, behaviour and perception towards tomatoes in general, and the Flandria tomato label in particular. Principal component analysis and consumer segmentation are performed. The findings indicate that the Flandria label may have become the new standard for tomatoes and may have lost a major part of its differentiation potential by being positioned "in the middle" and...
Tipo: Conference Paper or Presentation Palavras-chave: Quality labelling; Consumer attitude; Consumer behaviour; Tomatoes; Belgium; Consumer/Household Economics; M390; D120; L660.
Ano: 2005 URL: http://purl.umn.edu/24748
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CULTIVARES de tomate que agregam de valor à agricultura familiar: programa 18: Centro-Oeste/Sudeste. Infoteca-e
O Prosa Rural desta semana fala sobre cultivares de tomates que agregam valor à agricultura familiar, por serem destinadas a segmentos especiais de mercado. Quem acompanhar o pesquisador Leonardo Boiteux, da Embrapa Hortaliças, vai conhecer a BRS Zamir, a BRS Iracema e a BRS Couto, que são muito produtivas, ricas em nutrientes, e possuem sabores, aromas, e cores, que agradam em cheio aos consumidores que buscam um diferencial, e pagam bem por isso.
Tipo: Prosa Rural (INFOTECA-E) Palavras-chave: Tomate; Agricultura Familiar; Consumidor; Variedade; Tomatoes.
Ano: 2018 URL: http://www.infoteca.cnptia.embrapa.br/infoteca/handle/doc/1091786
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CULTIVARES de tomate que agregam de valor à agricultura familiar: programa 18: Sul. Infoteca-e
O Prosa Rural desta semana fala sobre cultivares de tomates que agregam valor à agricultura familiar, por serem destinadas a segmentos especiais de mercado. Quem acompanhar o pesquisador Leonardo Boiteux, da Embrapa Hortaliças, vai conhecer a BRS Zamir, a BRS Iracema e a BRS Couto, que são muito produtivas, ricas em nutrientes, e possuem sabores, aromas, e cores, que agradam em cheio aos consumidores que buscam um diferencial, e pagam bem por isso.
Tipo: Prosa Rural (INFOTECA-E) Palavras-chave: Agricultura Familiar; Consumidor; Tomate; Variedade; Tomatoes.
Ano: 2018 URL: http://www.infoteca.cnptia.embrapa.br/infoteca/handle/doc/1091843
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Cultivo de tomate (Lycopersicon esculentum Mill.) no Acre. Infoteca-e
NUNES, M. U. C.; OLIVEIRA, J. B. de; FAZOLIN, M..
O tomate é uma solanácea que deve fazer parte da dieta alimentar, principalmente como fonte de cálcio, fósforo, ferro e vitaminas e pelas propriedades medicinais como laxante, tônico, antiescorbútico e outras. É uma das principais hortaliças consumidas no Estado do Acre, em volume e valor comercializado, porém exige cuidados especiais na escolha de cultivares, tratos culturais, método de irrigação, nutrição e tratamento fitossanitário.
Tipo: Circular Técnica (INFOTECA-E) Palavras-chave: C-38-D; Compacto-6G; Yoshimatsu-4; Acre; Amazônia Ocidental; Western Amazon; Amazonia Occidental; Tomates.; Aclimatación; Factores ambientales; Nueva variedad; Plantación; Plantio; Tomate; Lycopersicon esculentum; Variedade; Aclimatação; Condição ambiental; Planting; Tomatoes; New variety; Acclimation; Environmental factors..
Ano: 1996 URL: http://www.infoteca.cnptia.embrapa.br/infoteca/handle/doc/492069
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DER TÜRKISCHE TOMATENSEKTOR – REGIONALE GESICHTSPUNKTE UND RÄUMLICHE MARKTINTEGRATION AgEcon
Weitzel, Enno-Burghard; Keskin, Gulsen; Brosig, Stephan.
Tomatoes have the largest share among fruits and vegetables, which add substantially to the gross agricultural product in Turkey. We describe the structure and development of this sector from the year 1990 onwards, covering farms in primal production, trade facilities, processing firms, and marketing channels. An analysis of retail prices for table tomatoes in 22 provinces and their dynamics follows. Finally we employ a threshold vector error-correction model to analyse integration among the markets for table tomatoes in the presence of transaction costs. The results show a ring of integrated provinces along the coasts of Turkey, while the interior provinces are rather separated. In some cases price transmission only occurs when deviations from an...
Tipo: Working or Discussion Paper Palavras-chave: Gemüse; Tomaten; Türkei; Marktintegration; Fehlerkorrekturmodell; Tomatoes; Turkey; Spatial market integration.; Agribusiness; Community/Rural/Urban Development; Farm Management; Land Economics/Use; Marketing; Production Economics; Productivity Analysis; Q11; Q13; C22; L11.
Ano: 2008 URL: http://purl.umn.edu/91910
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Desafios no controle de moscas-minadoras em tomateiro. Infoteca-e
COSTA-LIMA, T. C. da.
O crescente aumento da importância das moscas-minadoras tem trazido preocupação aos produtores de tomate em várias regiões do País. Dependendo dessa região, a praga é conhecida por diferentes nomes, como mosca-minadora, larva-minadora, minador ou riscador. Estes nomes comuns se referem a quatro espécies principais que são pragas no País, sendo estas Liriomyza sativae, L. trifolii, L. huidobrensis e L. brassicae. A espécie L. sativae é a que se encontra mais associada ao tomateiro e também em outras culturas, como o melão e o feijão.
Tipo: Artigo de divulgação na mídia (INFOTECA-E) Palavras-chave: Insetos pequenos; Tomate; Inseto; Controle Biológico; Mosca Minadora; Praga; Liriomyza Sativae; Tomatoes; Biological control.
Ano: 2019 URL: http://www.infoteca.cnptia.embrapa.br/infoteca/handle/doc/1108429
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Desenvolvimento de embalagem plastica para transporte e comercializacao de tomate. Infoteca-e
LUENGO, R. de F. A.; MOITA, A. W..
Atualmente, no Brasil, a embalagem mais usada para tomate continua sendo a caixa de madeira que era usada para transportar querosene na Segunda Guerra Mundial, há meio século, conhecida por caixa ´K´. Os aspectos desejáveis da caixa 'K' incluem o fato de ser retornável e resistente. Os aspectos indesejáveis incluem o fato de possuir superfície áspera; alojar patógenos, funcionando como fonte de inóculo; aberturas laterais cortantes; profundidade excessiva, que comporta grande número de camadas de produtos; ser tampada. Essas características favorecem às injúrias mecânicas e comprometem a durabilidade e qualidade das hortaliças. Sabendo-se que as necessidades de proteção dos produtos vegetais são diferentes, torna-se necessário que as embalagens para...
Tipo: Séries anteriores (INFOTECA-E) Palavras-chave: Postharvest.; Comercialização; Embalagem; Lycopersicon Esculentum; Perda Pós-Colheita; Pós-Colheita; Transporte.; Tomate; Marketing; Packaging; Postharvest losses; Transportation.; Tomatoes.
Ano: 1999 URL: http://www.infoteca.cnptia.embrapa.br/infoteca/handle/doc/767511
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Determinação da evapotranspiração em tomate industrial através do balanço completo de água sob diferentes regimes de irrigação. Infoteca-e
MILLAR, A. A.; CHOUDHURY, E. N.; ABREU, T. A. dos S..
Determinou-se a evapotranspiração do tomate industrial sob diferentes regimes de irrigação num oxisol, empregando-se o método do balanço completo de água.
Tipo: Fôlder / Folheto / Cartilha (INFOTECA-E) Palavras-chave: Tomate industrial; Tomate; Balanço Hídrico; Evapotranspiração; Irrigação; Tomato products; Tomatoes; Soil water balance; Water balance; Evapotranspiration.
Ano: 1982 URL: http://www.infoteca.cnptia.embrapa.br/infoteca/handle/doc/157893
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Development of chitosan-glucose and chitosan-citric complexes edible coating to improve tomatoes post-harvest quality CIGR Journal
A., El-Beltagy; Eissa, Ayman H. Amer; S., El-Sayed.
 The effect of different shrimp chitosan molecular weights as well as shrimp chitosan complexes (chitosan-glucose and chitosan-citric) on the quality characteristics of the stored (at 7°C±2°C and 90% RH) tomato fruits (Lycopersicum esculentum) was investigated.  Coating tomatoes with high molecular weight chitosan (H.M.C.G) significantly improved firmness and weight loss.  The lowest weight loss was found in high molecular weight chitosan-glucose (H.M.C.G) treatment followed by the fruits coated with high molecular weight chitosan (HMC) and then uncoated tomato fruits.  Both molecular weights was clear on retarding the total acidity loss especially for stored tomato fruit coated with low molecular weight chitosan, while control tomatoes exhibited a larger...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Agricultural Engineering and postharvest technology Chitosan; Edible Coating; Tomatoes; Firmness and Weight loss..
Ano: 2013 URL: http://www.cigrjournal.org/index.php/Ejounral/article/view/2392
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Development of passive evaporative cooling systems for tomatoes Part 1: construction material characterization CIGR Journal
Olorunnisola, Abel Olajide; Okanlawon, Sunday Adewale.
The management of large volumes of agroforestry residues constitutes one of the global environmental challenges today.  These residues tend to accumulate in the environment, resulting in water, air and land pollution.  In response to rising costs associated with waste disposal and increasing environmental demands, the sustainable conversion of wastes into useful products is becoming increasingly important.  In the same vein, the quality and shelf life of tomatoes are compromised within a few days if not properly stored and preserved.  Although, a number of researchers have worked extensively on the development of evaporative cooling systems in an effort to tackle this menace, finding durable construction materials remains a challenge.  The broad objective...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Agro-forestry residues; Composites; Evaporative cooler; Tomatoes.
Ano: 2017 URL: http://www.cigrjournal.org/index.php/Ejounral/article/view/3876
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DO QUALITY INCENTIVES MATTER? AgEcon
Alexander, Corinne E.; Goodhue, Rachael E.; Rausser, Gordon C..
We utilize an unusual data set, involving fifteen tomato growers over four years, to analyze the impact of incentive contracts on behavior. Each grower delivers processing tomatoes under a price incentives contract and for a fixed price per ton. Our comparison of the quality of the tomatoes delivered under the two arrangements confirms that growers do respond to incentive contracts by improving tomato quality, as predicted by economic theory. The comparison is not confounded by the usual contract endogeneity and simultaneity problems, due to characteristics of the processing tomato industry and our data set.
Tipo: Working or Discussion Paper Palavras-chave: Tomatoes; Marketing; Quality incentives; Purchasing contracts; Marketing.
Ano: 2000 URL: http://purl.umn.edu/11946
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'DURADORO': tomate longa vida. Infoteca-e
bitstream/item/195041/1/digitalizar0182.pdf
Tipo: Fôlder / Folheto / Cartilha (INFOTECA-E) Palavras-chave: Híbrido Duradoro; Tipo Longa Vida; Brasília; Distrito Federal; Brasil; Hybrid; Cerrado; Lycopersicon Esculentum; Tomate; Brazil; Tomatoes.
Ano: 2001 URL: http://www.infoteca.cnptia.embrapa.br/infoteca/handle/doc/770977
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Efeito da solarização do solo no controle da murcha bacteriana (Pseudomonas solanacearum (Smith) Dows) do tomateiro (Lycopersicum esculentum Mill). Infoteca-e
NUNES, M. A. L.; NECHET, S. de L.; NUNES, A. M. L.; NECHET, K. de L.; SOUZA, P. C. G. de; OLIVEIRA, F. C. de.
O presente trabalho teve por objetivo avaliar o efeito da solarização do solo no controle da murcha bacteriana (Pseudomonas solanacearum) do tomateiro (Lycopersicum esculentum). As maiores temperaturas foram registradas em solos solarizados e foram inversamente proporcionais à profundidade do solo. A solarização do solo promoveu maior taxa de crescimento das plantas. O período de solarização teve influência no número e na produção de frutos, sendo significativamente maior em solo solarizado por 60 dias; entretanto, não teve efeito no peso médio dos frutos. A solarização do solo não demonstrou eficiência para controlar a murcha bacteriana do tomateiro, nas condições e nos períodos de solarização testados.
Tipo: Fôlder / Folheto / Cartilha (INFOTECA-E) Palavras-chave: Controle de doença; Solarização do solo; Pseudomonas solanacearum; Bacteriosis; Murcha Bacteriana; Tomate; Disease control; Soil solarization; Tomatoes.
Ano: 1997 URL: http://www.infoteca.cnptia.embrapa.br/infoteca/handle/doc/374011
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Efeito de duas concentrações de cama de aviário sobre a reprodução de Meloidogyne javanica e o crescimento de plantas de tomateiro. Infoteca-e
ASMUS, G. L.; ANDRADE, P. J. M..
bitstream/item/39648/1/PA-5-1998.pdf
Tipo: Outras publicações técnicas (INFOTECA-E) Palavras-chave: Animal litter.; Cama de Galinheiro; Cerrado; Nematóide; Meloidogyne Javanica; Reprodução; Tomate; Solo.; Nematoda; Reproduction; Tomatoes; Soil..
Ano: 1998 URL: http://www.infoteca.cnptia.embrapa.br/infoteca/handle/doc/241127
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Efeito do Trichogramma pretiosum e sua associação com inseticidas e biofertilizante no controle da traca (Tuta absoluta) e da broca pequena (Neoleucinodes elegantalis) do tomateiro estaqueado sob irrigação por aspersão e gotejamento. Infoteca-e
NUNES, M. U. C.; HAJI, F. N. P.; VALADARES, C. C. S..
O presente trabalho tem como objetivo verificar a eficiência T. pretiosum e de sua associação a produtos químicos e biofertilizante, no controle da broca pequena e traça do tomate estaqueado, son irrigação por aspersão e por gotejamento.
Tipo: Comunicado Técnico (INFOTECA-E) Palavras-chave: Traca do tomateiro; Lycopersicom esculentum; Biofertilizante; Controle Biológico; Inseticida; Neoleucinodes Elegantalis; Tomate; Tuta Absoluta; Trichogramma pretiosum; Biological control; Organic fertilizers; Tomatoes.
Ano: 1999 URL: http://www.infoteca.cnptia.embrapa.br/infoteca/handle/doc/133830
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Effect of the consumption of tomato paste on plasma prostate-specific antigen levels in patients with benign prostate hyperplasia BJMBR
Edinger,M.S.; Koff,W.J..
The consumption of tomatoes and tomato products has been associated with a reduced risk of prostate cancer. We observed a decrease of 10.77% in prostate-specific antigen (PSA) levels in patients with benign prostate hyperplasia who were submitted to daily ingestion of tomato paste. This was an experimental rather than a controlled study with a sample of 43 men ranging in age from 45 to 75 years, all with histological diagnoses of benign prostate hyperplasia and plasma PSA levels of 4-10 ng/mL. All patients received 50 g of tomato paste once a day for 10 consecutive weeks and PSA levels were analyzed before, during and after the consumption of tomato paste. ANOVA for repeated measures was used to compare PSA levels before, during and after the consumption...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/other Palavras-chave: Prostate cancer; Prostate-specific antigen; Tomatoes; Tomato paste; Lycopene.
Ano: 2006 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0100-879X2006000800014
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