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Can nitrogen and potassium fertilization change the tartaric acid content in "Syrah" grapes during maturation? Repositório Alice
NASSUR, R. de C. M. R.; LIMA, P. C. P.; BARROS, J. Q.; BIASOTO, A. C. T.; PEREIRA, G. E.; SILVA, D. J..
The region of the São Francisco Valley in Brazil has unique features that enables the grape production throughout the year, with two or more harvests per year, event that increase the exportation of large amounts of nutrients to the fruit. Thus, the need of fertilization becomes important in order to obtain desirable characteristics of grapes for wine production and high yield. Tartaric acid is considered the predominant acid in grapes and consequently in wines, also providing specific organoleptic properties.
Tipo: Resumo em anais de congresso (ALICE) Palavras-chave: Uva Syrah; Maturação da uva; Vale do São Francisco; Uva.
Ano: 2016 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/handle/doc/1060019
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Perfil sensorial, enológico e funcional de vinhos tropicais sob diferentes manejos agronômicos. Repositório Alice
CARVALHO, E. S. S. de.
O presente trabalho teve como objetivo avaliar a influência de diferentes sistemas de condução e porta-enxertos sobre a composição físico-química, atividade antioxidante, teores dos principais ácidos orgânicos, compostos fenólicos e caracterizar o perfil sensorial dos vinhos da cv ?Syrah‟ produzido no Submédio do Vale do São Francisco em duas épocas distintas do ano. O experimento foi conduzido na área experimental do Bebedouro e no Laboratório de Enologia da Embrapa Semiárido, no período de junho e dezembro do ano de 2014. Os tratamentos consistiram em dois sistemas de condução (Lira e Espaldeira) e três porta-enxertos (?IAC 766‟, ?IAC 572‟ e ?Pausen 1103‟). Foram determinadas características físico-químicas, bem...
Tipo: Tese/dissertação (ALICE) Palavras-chave: Vinho tropical; Vitivinicultura; Uva Syrah; Sistema de Condução; ADQ; ADO; Uva; Vinho; Vitis Vinifera; Porta Enxerto; Grapes; Vitis.
Ano: 2016 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/alice/handle/doc/1109379
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Sugar content during maturation of ?Syrah? grapes according to vine fertilization. Repositório Alice
NASSUR, R. de C. M. R.; BARROS, J. Q.; LIMA, P. C. P.; BIASOTO, A. C. T.; PEREIRA, G. E.; SILVA, D. J..
The viticulture in the semi-arid region, especially at the São Francisco Valley, Brazil, stands out on the national scene with high yields and high quality of the produced grapes, mainly regarding the sugar content. This fact is due to soil and climatic conditions of the region and the availability of water resources that favors the vine production all over the year. The accumulation of sugar in the grapes is essential for winemaking process, since it is necessary for alcohol production by yeasts, which contributes to wine aroma and taste. The aim of this study was to evaluate the fructose content on Syrah grapes during maturation, according to potassium and nitrogen fertilization on vines. At Embrapa Semi-arid experimental field, in Petrolina, PE, Brazil,...
Tipo: Resumo em anais de congresso (ALICE) Palavras-chave: Uva Syrah; Teor de açúcar; Maturação da uva; Uva.
Ano: 2016 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/handle/doc/1060052
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