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Análise e identificação das antocianins do mirtilo da Madeira (Vaccinium padifolium) e do mirtilo dos Açores (Vaccinium cillyndraceum) IPB - Escola Superior Agrária
Cabrita, Luís; Neves, Higuinaldo Chaves das.
Analisaram-se as antocianinas dos mirtilos da Madeira e dos Açores. Os pigmentos foram isolados por cromatografia líquida preparativa bi-dimensional (exclusão molecular vs fase reversa), e identificados por RMN (1H, CAPT, COSY, HSQC, HMBC). Em V. padifolium isolou-se e identificou-se a malvidina 3-rhamnósido, um pigmento muito raro, elevando para 26 o total de antocianinas já descritas nesta espécie (3 tri-glicósidos, 6 di-glicósidos e 17 monoglicósidos, das quais 5 são pigmentos novos. Há ainda alguns pigmentos que não puderam ser identiifcados, ou porque foram isolados em baixíssimas quantidades, ou porque se degradaram. Com base em dados cromatográficos e espectroscópicos, conclui-se que os frutos de V. cillyndraceum apresentam as mesmas antocianinas...
Tipo: ConferenceObject Palavras-chave: Antocianinas; HPLC; Mirtilo; Vaccinium padifolium; Vaccinium cillyndraceum; Ericaceae.
Ano: 2003 URL: http://hdl.handle.net/10198/3212
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Anthocyanin trisaccharides in blue berries of Vaccinium padifolium IPB - Escola Superior Agrária
Cabrita, Luís; Frøystein, Nils Åge; Andersen, Øyvind M..
Delphinidin 3-O-alfa-rhamnoside, malvidin 3-O-(6''-O-alfa-rhamnopyranosyl-beta-glucopyranoside) and the 3-O-(6''-O-alfa-rhamnopyranosyl-2''-O-beta-xylopyranosyl-beta-glucopyranosides) of cyanidin, petunidin and peonidin were isolated by various chromatographic techniques from the edible berries of Vaccinium padifolium. Their complete structures were elucidated mainly by one- and two-dimensional nuclear magnetic resonance spectroscopy. Together they account for 7% of the anthocyanin content in this species. No anthocyanidin 3-triglycoside, 3-rutinoside or 3-rhamnoside had previously been found in the genus Vaccinium. The 3-O-(6''-O-alfa- rhamnopyranosyl-2''-O-beta-xylopyranosyl-beta-glucopyranosides) of petunidin and peonidin are novel compounds.
Tipo: Article Palavras-chave: Anthocyanins; Vaccinium padifolium; Ericaceae; Berries; Chemotaxonomy.
Ano: 2000 URL: http://hdl.handle.net/10198/3204
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Anthocyanins in blue berries of Vaccinium padifolium IPB - Escola Superior Agrária
Cabrita, Luís; Andersen, Øyvind M..
Twenty anthocyanins were isolated from the extract of the edible blue berries of Vaccinium padifolium (Uveira) by a combination of chromatographic techniques. Mainly on the basis of nuclear magnetic resonance techniques (1H, COSY, TOCSY, HSQC, HMBC, SEFT) they were identified as the 3-O-beta-glucopyranosides, 3-O-beta-galactopyranosides, 3-O-beta-arabinopyranosides and 3-O-sambubiosides (2'-O-beta-xylopyranosyl-O-beta-glucopyranosides) of delphinidin, cyanidin, petunidin,malvidin and peonidin. Anthocyanidin disaccharides have not been identified in the genus Vaccinium previously, and the 3-sambubiosides of peonidin, petunidin and malvidin are novel compounds.
Tipo: Article Palavras-chave: Anthocyanins; Vaccinium padifolium; Ericaceae; Berries.
Ano: 1999 URL: http://hdl.handle.net/10198/3203
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