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Evaluation of physicochemical characteristics of ?Chenin Blanc? wines in two vintages produced in the São Francisco Valley, Brazil. Repositório Alice
DUTRA, M. da C. P.; SOUZA, J. F.; COSTA, A. O.; SANTOS, S. de F.; NASCIMENTO, A. M. de S.; LINHARES, M. do S.; PEREIRA, G. E..
The predominant grapes in the São Francisco Valley (SFV) are from European origin (Vitis Vinífera L.). According to Pereira (2011) the tropical viticulture developed in this region differs from the traditional areas due to the capacity of a vine to produce more than one crop per year. Chenin Blanc is one of the main cultivar used to elaborate white wines, presenting a good adaptation to the soils and climatic conditions of the SFV area, and typical characteristics in the region. Climate changes according to the years and can influence wine characteristics (PEYNAUD, 1997). In this way, to evaluate effects of different vintages on physical-chemical characteristics of Chenin Blanc white tropical wines from SFV, this study was carried out. Wines used in this...
Tipo: Resumo em anais de congresso (ALICE) Palavras-chave: Vinho Chenin Blanck; Vale do São francisco; Vinho.
Ano: 2016 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/handle/doc/1060032
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Influence of organic fertilization and fertigation on quality of ?Syrah? tropical wine produced in the São Francisco Valley, Brazil. Repositório Alice
NUNES, G. da S.; CARVALHO, F. A. de; NASCIMENTO, D. P. do; MENDES, Y.; CARVALHO, E. S. S. de; NASSUR, R. de C. M. R.; SILVA, D. J.; PEREIRA, G. E.; MARQUES, A. T. B..
The vitiviniculture in the São Francisco Valley is a recent activity, but with great social and economic importance to the region. The region is located in a tropical semi-arid zone and it is important the study of management practices for its unique soil and climate conditions. Therefore, this study aimed to evaluate the influence of the addition of organic matter and potassium fertigation on physic-chemical quality of Syrah (Vitis vinifera L.) tropical wines produced in the São Francisco Valley.
Tipo: Resumo em anais de congresso (ALICE) Palavras-chave: Adubação orgânica; Vinho tropical; Vale do São francisco; Brasil; Vinho.
Ano: 2016 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/handle/doc/1060061
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Influence of organic fertilization and fertigation on quality of Syrah tropical wine produced in the São Francisco Valley, Brazil. Repositório Alice
NUNES, G. da S.; CARVALHO, F. A. de; NASCIMENTO, D. P. do; MENDES, Y.; CARVALHO, E. S. S. de; NASSUR, R. de C. M. R.; SILVA, D. J.; PEREIRA, G. E.; BIASOTO, A. C. T..
The vitiviniculture in the São Francisco Valley is a recent activity, but with great social and economic importance to the region. The region is located in a tropical semi-arid zone and it is important the study of management practices for its unique soil and climate conditions. Therefore, this study aimed to evaluate the influence of the addition of organic matter and potassium fertigation on physic-chemical quality of Syrah (Vitis vinifera L.) tropical wines produced in the São Francisco Valley.
Tipo: Resumo em anais de congresso (ALICE) Palavras-chave: Adubação orgânica; Vinho tropical; Vale do São francisco; Fertirrigação; Syrah; Vinho; Adubação orgânica; Uva; Grapes.
Ano: 2016 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/handle/doc/1060579
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Levantamento de brucelose em ovinos e caprinos da região do submédio do Vale do São Francisco, Pernambuco, Brasil. Repositório Alice
VESCHI, J. L. A.; LANDIM, A. M. de S.; RAMOS, E. M.; ZAFALON, L. F..
2012
Tipo: Resumo em anais de congresso (ALICE) Palavras-chave: Ovino; Brucelose; Vale do São francisco.
Ano: 2012 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/handle/doc/929740
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O programa de melhoramento de uva e o segmento de sucos. Infoteca-e
RITSCHEL, P. S.; CAMARGO, U. A..
A principal meta de um programa de melhoramento genético é o desenvolvimento de novas cultivares que contribuam para a maior competitividade e para a sustentabilidade da cadeia produtiva. Assim, os objetivos específicos de um programa de melhoramento devem estar sempre diretamente ligados às demandas do setor produtivo. De maneira geral, estas demandas estão relacionadas com a adaptação de cultivares às diferentes regiões produtoras, com a resistência às doenças e pragas e com a qualidade do produto final. A cadeia produtiva da uva no Brasil é bastante complexa, incluindo diversos setores como o segmento de uva para mesa, finas e comuns; o segmento de vinhos, finos e comuns; e o segmento de sucos, que vem mostrando clara tendência de crescimento nos...
Tipo: Outras publicações técnicas (INFOTECA-E) Palavras-chave: Melhoramento genético; Cultivar de uva; Sustentabilidade; Cadeia produtiva; Suco de uva; Rio Grande do Sul; Regiões tropicais; Mato grosso; Goiás; Vale do São francisco; Cultivar de uva Concord Clone 30; Cultivar de uva Isabel Precoce; BRS Rúbea; Brs Cora; BRS Violeta; Uva.
Ano: 2007 URL: http://www.infoteca.cnptia.embrapa.br/handle/doc/1050230
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Variability of the 3' terminal of the polymerase gene of Grapevine leafroll-associated virus 3 isolates from Vale do São Francisco, Brazil. Repositório Alice
DIANESE, E. de C.; RAMALHO, E. D.; CERQUEIRA, D. M.; LOPES, D. B.; FAJARDO, T. V. M.; FERREIRA, M. A. S. V.; MARTINS, C. R. F..
Many viral diseases, including leafroll, which is of great economic importance, affect grapevines (Vitis spp.). Acomplex of eight viruses [Grapevine leafroll-associated virus (GLRaV)-1 to 8] is associated with this disease. The objectiveof this study was to compare the variability of the 3? terminal region of the polymerase gene of three isolates of GLRaV-3 (Grapevine leafroll-associated virus-3), from Submédio do Vale do Rio São Francisco (Petrolina-PE) with that of other isolates available at the GenBank, including an isolate from North America and another from Southern Brazil. The viral RNA was extracted from three infected ELISA reactive plants and a fragment of 340 bp was amplified, by RT-PCR, using primers that recognize that portion of the...
Tipo: Artigo em periódico indexado (ALICE) Palavras-chave: Videira; Polimerase; GLRa-3; Vitis spp; Brasil; Vale do São francisco; Doença; RNA; Uva; Vírus; Ampelovirus.
Ano: 2005 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/alice/handle/doc/155711
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