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Agricultura de conservação em culturas perenes IPB - Escola Superior Agrária
Arrobas, Margarida; Rodrigues, M.A..
Tipo: Article Palavras-chave: Matéria orgânica; Olival; Amendoal; Vinha; Souto.
Ano: 2002 URL: http://hdl.handle.net/10198/3396
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Autochthonous yeast populations from different brazilian geographic indications. Repositório Alice
SILVA, G. A. da; AGUSTINI, B. C.; MELLO, L. M. R. de; TONIETTO, J..
Yeasts are versatile microorganisms which show heterogeneity in their abilities of aromatic molecules formation. The metabolic conversions may improve the production of a particular compound already formed by the microorganism or promote the production of a completely new biochemicals. These conversions depend on the environment. The microbiome of terroir is unique. If the term terroir is a set of physical properties of a vineyard that contribute to the specific characteristics of its wine, the microorganisms will undoubtedly form an integral part of this concept. There are yeasts, filamentous fungi and bacteria that can affect the quality of the wine. The aim of the present study was to identify the autochthonous yeast populations of grape berries...
Tipo: Artigo em periódico indexado (ALICE) Palavras-chave: Terroir; Bagas de uva; Vinha; Indicação geográfica (IG); Hanseniaspora opuntiae; Saccharomyces cerevisiae; Pichia Myanmarensis; Hanseniaspora uvarum; Populações de leveduras; Vinho; Yeasts; Autochthonous yeast.
Ano: 2016 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/handle/doc/1059343
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CARACTERIZAÇÃO E EFICIÊNCIA TÉCNICA DE EXPLORAÇÕES VITÍCOLAS DA REGIÃO ALENTEJO AgEcon
Henriques, Pedro Damiao de Sousa; Carvalho, Maria Leonor da Silva.
Este estudo teve como objectivos caracterizar e analisar a evolução, medir os níveis de eficiência técnica e relacionar esta com alguns atributos dos agricultores e das explorações, de uma amostra de explorações vitícolas pertencentes à região Alentejo. Os atributos considerados foram a dimensão física e económica, idade do produtor, natureza jurídica do produtor, tipo de posse da terra, irrigação, tipo de comercialização e especialização cultural e produtiva. A amostra analisada é composta por um painel de explorações, produtoras de uva para vinho para o período 2000-2005, pertencentes à Rede de Informação de Contabilidades Agrícolas, do Ministério da Agricultura, Desenvolvimento Rural e Pescas (MADRP). A caracterização e a análise da evolução das...
Tipo: Conference Paper or Presentation Palavras-chave: Eficiência técnica; Métodos paramétricos; Vinha; Technical efficiency; Parametric methods; Vineyards; Agribusiness; Crop Production/Industries.
Ano: 2008 URL: http://purl.umn.edu/108930
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