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Provedor de dados:  Agronomy
País:  Brazil
Título:  Chemical characterization and mineral levels in the fruits of blackberry cultivars grown in a tropical climate at an elevation - doi: 10.4025/actasciagron.v35i2.16630
Autores:  Guedes, Mayara Neves Santos; Universidade Federal de Lavras - UFLA
Abreu, Celeste Maria Patto de; Universidade Federal de Lavras
Maro, Luana Aparecida Castilho; Universidade Federal de Lavras
Pio, Rafael; Universidade Federal de Lavras
Abreu, José Renato de; Universidade Federal de Lavras
Oliveira, João Otávio de; Universidade Federal de Lavras
Data:  2013-03-26
Ano:  2013
Palavras-chave:  5.07.01.02-9 Rubus spp.
Micronutrients
Macronutrients
Vitamin C Química Física Físico-Química e Bioquímica dos Alim. e das Mat.-Primas Alimentares
Resumo:  Sensorial attributes such as color, texture, acidity and nutritional composition are essential quality components for blackberry (Rubus spp.). The mineral content and quality of fruits of different blackberry cultivars produced in Lavras, Southern Minas Gerais, in a tropical climate at an elevation (Cwb, according to Köppen) were analyzed. The analyzed minerals were phosphorus (P), potassium (K), calcium (Ca), magnesium (Mg), zinc (Zn), manganese (Mn), copper (Cu) and iron (Fe). Additionally, chemical characteristics, the total acidity (citric acid), pH, soluble solids (°Brix) and vitamin C (ascorbic acid) level, and sensory characteristics, color (L*a*b) and firmness (N) were also evaluated. According to the results, the Choctaw and Xavante blackberry cultivars demonstrated the highest mineral contents, the Caingangue cultivar showed the highest soluble solid content, and the Ebano cultivar exhibited the highest vitamin C concentration and firmer fruits. The chemical variables in the fruits of the different blackberry cultivars presented little significant correlation with the contents of macrominerals present, whereas the opposite was obtained for the micronutrients. However, the chemical characteristics combined with the nutritional characteristics can be proposed as an excellent tool for the selection of cultivars of superior quality and high nutritional value.  
Idioma:  Inglês
Identificador:  http://periodicos.uem.br/ojs/index.php/ActaSciAgron/article/view/16630

10.4025/actasciagron.v35i2.16630
Editor:  Universidade Estadual de Maringá
Formato:  application/pdf

application/pdf
Fonte:  Acta Scientiarum. Agronomy; v. 35, n. 2 (2013); 191-196

Acta Scientiarum. Agronomy; v. 35, n. 2 (2013); 191-196
Direitos:  DECLARATION OF ORIGINALITY AND CESSATION OF COPYRIGHTI Declare that current article is original and has not been submitted for publication, in part or in whole, to any other national or international journal. I also declare that once published in the Acta Scientiarum. Agronomy, a publication of the Universidade Estadual de Maringá, it will not be submitted by me or by any co-author to any other scientific communication mean. In my name and in the name of co-authors, I shall cede the copyright of the above mentioned article to the Universidade Estadual de Maringá and I declare that I know that the non-observance of this norm may make me liable for the penalties contemplated in the Law for the Protection of Authors’ Rights (Act 9609 of the 19th February 1998).

DECLARACIÓN DE ORIGINALIDAD Y CESIÓN DE DERECHOS DE AUTOR Declaro que el presente artículo es original, no fue sometido a la publicación en cualquier otro periódico nacional o internacional, sea en parte o en su totalidad. Declaro, aun, que una vez publicado en la revista Acta Scientiarum. Agronomy, editado por la Universidad Estadual de Maringá, éste jamás será sometido por mí o por cualquier uno de los demás coautores a cualquier otro periódico. A través de este instrumento, en mi nombre y en nombre de los demás coautores, por ventura existentes, cedo los derechos de autor del referido artículo a la Universidad Estadual de Maringá y declaro estar informado de que la no observancia de este compromiso someterá al infractor las sanciones y penas previstas en la Ley de Protección de Derechos de Autor (Nº9609, de 19/02/98).

DECLARAÇÃO DE ORIGINALIDADE E CESSÃO DE DIREITOS AUTORAISDeclaro que o presente artigo é original, não tendo sido submetido à publicação em qualquer outro periódico nacional ou internacional, quer seja em parte ou em sua totalidade. Declaro, ainda, que uma vez publicado na revista Acta Scientiarum. Agronomy, editada pela Universidade Estadual de Maringá, o mesmo jamais será submetido por mim ou por qualquer um dos demais co-autores a qualquer outro meio de divulgação científica. Através deste instrumento, em meu nome e em nome dos demais co-autores, porventura existentes, cedo os direitos autorais do referido artigo à Universidade Estadual de Maringá e declaro estar ciente de que a não observância deste compromisso submeterá o infrator a sanções e penas previstas na Lei de Proteção de Direitos Autorias (Nº9609, de 19/02/98).
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