Sabiia Seb
PortuguêsEspañolEnglish
Embrapa
        Busca avançada

Botão Atualizar


Botão Atualizar

Registro completo
Provedor de dados:  Repositório Alice
País:  Brazil
Título:  Determination of Ca in breakfast cereals by laser induced breakdown spectroscopy.
Autores:  FERREIRA, E. C.
MENEZES, E. A.
MATOS, W. O.
MILORI, D. M. B. P.
NOGUEIRA, A. R. de A.
MARTIN NETO, L.
Data:  2010-10-04
Ano:  2010
Palavras-chave:  Laser Induced
Breakdown Spectroscopy
Breakfast cereal
Ca
Resumo:  A method using Laser Induced Breakdown Spectroscopy (LIBS) for calcium (Ca) determination in breakfast cereals was evaluated. To perform the calibration curve, seven commercial cereals containing Ca in a range of 16.00?3734 mg kg1 were considered. The Ca amounts provided by the manufacturers were evaluated by using inductively coupled plasma optical emission spectrometry (ICP OES). The precision of the LIBS measurements was of 8% and the accuracy, observed by using a corn bran standard reference material was higher than 99%. The method was successfully applied to predict the Ca concentration in a set of commercial samples dispensing the sample pre-treatment, with the potential to be used in production. lines.

2010
Tipo:  Artigo em periódico indexado (ALICE)
Idioma:  Português
Identificador:  19510

http://www.alice.cnptia.embrapa.br/handle/doc/863490

http://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/37809/1/PROCI-2010.00074.pdf
Editor:  Food Control, v. 21, p. 1327-1330, 2010.
Relação:  Embrapa Pecuária Sudeste - Artigo em periódico indexado (ALICE)
Fechar
 

Empresa Brasileira de Pesquisa Agropecuária - Embrapa
Todos os direitos reservados, conforme Lei n° 9.610
Política de Privacidade
Área restrita

Embrapa
Parque Estação Biológica - PqEB s/n°
Brasília, DF - Brasil - CEP 70770-901
Fone: (61) 3448-4433 - Fax: (61) 3448-4890 / 3448-4891 SAC: https://www.embrapa.br/fale-conosco

Valid HTML 4.01 Transitional