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Provedor de dados:  Repositório Alice
País:  Brazil
Título:  Nutritional properties of cherry tomatoes harvested at different times and grown in an organic cropping.
Autores:  PINHO, L. de
ALMEIDA, A. C.
COSTA, C. A.
PAES, M. C. D.
GLÓRIA, M. B. A.
SOUZA, R. M.
Data:  2011-08-09
Ano:  2011
Palavras-chave:  Valor nutricional
Tomate cereja
Nutritional value.
Solanum lycopersicum.
Resumo:  The physicochemical characteristics of the cherry tomato cultivated in organic and conventional production systems and harvested at either 30 or 45 days of cropping were evaluated using a randomized, 2x2 factorial design (2 cropping systems x 2 harvesting times) with five repetitions. The parameters analyzed were color, centesimal composition, total energetic value, carotenoids and bioactive amine content. Tomatoes harvested at 30 days had higher total soluble solid (TSS) content when grown conventionally, but when harvested at 45 days, both conventional and organic tomatoes had similar TSS values, probably due to increased N availability in the soil. Organic cherry tomatoes had higher contents of ?-carotene, lycopene and bioactive amine. On the other hand, tomatoes from conventional cropping were more alkaline and brighter. In conclusion, organic tomatoes are more nutritious than conventional varieties, and if allowed to ripen for up to 45 days, contain higher levels of TSS, carotenoids and total bioactive amines. As características físico-químicas de tomates cereja cutivados em sistema orgânico e convencional e colhidos em 30 ou 45 dias de cultivo foram avaliadas em um delineamento casualizado, fatorial 2x2 (2 sistemas de cultivo x 2 épocas de colheita) com cinco repetições. Foram analisados os parâmetros cor, composição centesimal, valor energético total e conteúdo de carotenóides e de aminas bioativas. Tomates colhidos em 30 dias tiveram maior conteúdo de sólidos solúveis totais (SST), possivelmente devido ao aumento de disponibilidade de N no solo. Os tomates orgânicos tiveram maior conteúdo de β-caroteno, licopeno e aminas bioativas. Por outro lado, os tomates convencionais foram menos ácidos e tiveram maior brilho. Conclui-se que tomates orgânicos são mais nutritivos que os convencionais, e se amadurecerem até 45 dias concentram maior teor de SST, carotenóides e aminas bioativas totais.
Tipo:  Artigo de periódico
Idioma:  Inglês
Identificador:  Horticultura Brasileira, Brasília, v. 29, n. 2, p. 205-211, abr./jun. 2011.

http://www.alice.cnptia.embrapa.br/alice/handle/doc/897614

10.1590/S0102-05362011000200012
Direitos:  openAccess
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