Sabiia Seb
PortuguêsEspañolEnglish
Embrapa
        Busca avançada

Botão Atualizar


Botão Atualizar

Registro completo
Provedor de dados:  Rev. Ciênc. Agron.
País:  Brazil
Título:  Kinetics study and modelling of sorghum grain hydration
Autores:  Silva,Danielli Alessandra Reino Olegário da
Jorge,Luiz Mário de Matos
Jorge,Regina Maria Matos
Data:  2019-03-01
Ano:  2019
Palavras-chave:  Sorghum bicolor
Water diffusivity
Water absorption
Resumo:  ABSTRACT Sorghum grains were soaking to evaluate the effects of time and temperature on moisture and process modelling was maked with different mathematical equations. Then, sorghum BRS 310 and BRS 655 were hydrated at 30 °C, 40 °C, 50 °C and 60 °C, for 12 hours. The hydration kinetics modelling with empirical equations of Peleg and Page and phenomenological equations of Diffusion and Omoto-Jorge were considerad. The time and temperature affected significantly the hydration kinetics of grain sorghum. The Peleg and Diffusion models showed the best fitting for soaking and, therefore, these models were used to create generalized models. The effective diffusion coefficient of water during the grain sorghum hydration ranged from 2.02x10-11 to 6.34x10-11 m2.s-1 for BRS 310 and from 2.76x10-11 to 4.38x10-11 m2.s-1 for BRS 655 with activation energies of 11.52 and 31.21 kJ.mol-1, respectively.
Tipo:  Info:eu-repo/semantics/article
Idioma:  Inglês
Identificador:  http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1806-66902019000100044
Editor:  Universidade Federal do Ceará
Relação:  10.5935/1806-6690.20190006
Formato:  text/html
Fonte:  Revista Ciência Agronômica v.50 n.1 2019
Direitos:  info:eu-repo/semantics/openAccess
Fechar
 

Empresa Brasileira de Pesquisa Agropecuária - Embrapa
Todos os direitos reservados, conforme Lei n° 9.610
Política de Privacidade
Área restrita

Embrapa
Parque Estação Biológica - PqEB s/n°
Brasília, DF - Brasil - CEP 70770-901
Fone: (61) 3448-4433 - Fax: (61) 3448-4890 / 3448-4891 SAC: https://www.embrapa.br/fale-conosco

Valid HTML 4.01 Transitional