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Provedor de dados:  MV&Z
País:  Brazil
Título:  Ascocotyle (Phagicola) longa parasitizing mullet (Mugil liza Valenciennes, 1836) in São Paulo: occurrence, importance to public health and control strategies
Ascocotyle (Phagicola) longa parasitando tainhas (Mugil liza, Valenciennes, 1836) em São Paulo: ocorrência, importância na saúde pública e estratégias de controle
Autores:  Citti, André Lee
Ribeiro, Naassom Almeida Souza
Telles, Evelise Oliveira
Balian, Simone de Carvalho
Data:  2015-03-06
Ano:  2015
Resumo:  This study aimed to analyze the importance of fish as food in the context of food security, highlighting their participation as a route of transmission of the parasite Ascocotyle (Phagicola) long for humans, especially the description of the biology of gray mullet (Mugil liza) of digenetic trematode Ascocotyle (Phagicola) longa and research metacercariae of the parasite in samples of mullet from the biggest wholesale fish market in Latin America, the São Paulo General Warehousing and Centers Company (CEAGESP). Ninety two samples were collected from May 2009 to April 2010 and all of them were infested with metacercariae of Ascocotyle (Phagicola) longa. It is concluded that for the consumption of mullet it becomes mandatory full cooking, being discouraged preparing dishes based on raw or undercooked fish.

O presente trabalho analisou a importância do pescado como alimento no contexto da segurança alimentar, ressaltando sua participação como via de transmissão do parasita Ascocotyle (Phagicola) longa para os seres humanos, com destaque para a descrição da biologia da tainha (Mugil liza), do trematódeo digenético Ascocotyle (Phagicola) longa e da pesquisa da presença de metacercárias em amostras de tainha comercializada no maior mercado atacadista de pescado da América Latina, a Companhia de Entrepostos e Armazéns Gerais de São Paulo (CEAGESP). No período de abril de 2009 a maio de 2010, foram examinadas 92 amostras e todas estavam infestadas por metacercárias de Ascocotyle (Phagicola) longa. Concluí-se que para o consumo da tainha torna-se obrigatória a cocção total, sendo desaconselhada a preparação de pratos à base de peixes crus ou mal cozidos.
Tipo:  Info:eu-repo/semantics/article
Idioma:  Português
Identificador:  http://www.revistamvez-crmvsp.com.br/index.php/recmvz/article/view/24627

10.36440/recmvz.v12i3.24627
Editor:  Conselho Regional de Medicina Veterinária e Zootecnia do Estado de São Paulo
Relação:  http://www.revistamvez-crmvsp.com.br/index.php/recmvz/article/view/24627/25454
Formato:  application/pdf
Fonte:  Revista de Educação Continuada em Medicina Veterinária e Zootecnia; Vol 12 No 3 (2014); 36-43

Revista de Educação Continuada em Medicina Veterinária e Zootecnia; Vol. 12 Núm. 3 (2014); 36-43

Revista de Educação Continuada em Medicina Veterinária e Zootecnia do CRMV-SP; v. 12 n. 3 (2014); 36-43

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Direitos:  Copyright (c) 2015 Revista de Educação Continuada em Medicina Veterinária e Zootecnia
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