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Provedor de dados:  196
País:  Brazil
Título:  RESPONSES OF COWPEA CULTIVARS TO SALINE STRESS
Comparative study of tolerance of cowpea cultivars to saline stress
Autores:  Romanoski, Vanessa
de Moura Souza Filho, Paulo Roberto
Badaró Pimentel, Adérico Júnior
Data:  2023-01-25
Ano:  2023
Palavras-chave:  Vigna unguiculata
Melhoramento genético
Estresse abiótico
Germinação
Emergência
Vigna unguiculata
Genetic improvement
Abiotic stress
Germination
Emergency
Resumo:  The cowpea [Vigna unguiculata (L.) Walp] is widely cultivated in Northeast Brazil and stands out for its economic and social importance. Part of the cultivation area is affected by salt stress, which affects the performance of the crop. The effects of salinity can be mitigated with the development of tolerant cultivars. The objective of this work was to evaluate the behavior of cowpea cultivars under different levels of saline stress in the germination and emergence phases of the crop. Two trials evaluating the germination and emergence phases were conducted, under controlled conditions, in a factorial scheme with 11 cultivars and five solution of NaCl with concentrations ranging from 0 to 120 mM. There was a marked difference in the response of the cultivars according to the level of salinity applied. The cultivars BRS Itaim, BRS Novaera, BRS Pajeu, BRS Tumucumaque, Sempre Verde and Pingo-de-ouro show better performance in the germination or emergency phases in conditions of saline stress, which are more promising for the initial establishment of the culture, in the presence of salinity.

O feijão-caupi [Vigna unguiculata (L.) Walp] é amplamente cultivado no Nordeste brasileiro e destaca-se pela sua importância econômica e social. Parte da área de cultivo apresenta algum grau de estresse salino, o que afeta o desempenho da cultura. Os efeitos da salinidade podem ser mitigados com o desenvolvimento de cultivares tolerantes. Objetivou-se com este trabalho avaliar o comportamento de cultivares de feijão-caupi em diferentes níveis de estresse salino, nas fases de germinação e emergência da cultura. Dois ensaios avaliando as fases de germinação e emergência foram conduzidos, sob condições controladas, em esquema fatorial com 11 cultivares em soluções de NaCl com concentração variando de 0 a 120 mM. Houve significativa diferença na resposta das cultivares em função do nível de salinidade aplicado. As cultivares BRS Itaim, BRS Novaera, BRS Pajeu, BRS Tumucumaque, Sempre Verde e Pingo-de-ouro demonstram melhor desempenho nas fases de germinação ou emergência em condições de estresse salino, sendo estas mais promissoras para o estabelecimento inicial da cultura, na presença de salinidade.
Tipo:  Info:eu-repo/semantics/article
Idioma:  Inglês
Identificador:  http://periodicosonline.uems.br/index.php/agrineo/article/view/7230

10.32404/rean.v9i4.7230
Editor:  Universidade Estadual de Mato Grosso do Sul, Unidade Universitária de Cassilândia
Relação:  http://periodicosonline.uems.br/index.php/agrineo/article/view/7230/5275
Formato:  application/pdf
Fonte:  Revista de Agricultura Neotropical; v. 9 n. 4 (2022): REVISTA DE AGRICULTURA NEOTROPICAL; e7230

REVISTA DE AGRICULTURA NEOTROPICAL; Vol. 9 No. 4 (2022): REVISTA DE AGRICULTURA NEOTROPICAL; e7230

2358-6303
Direitos:  https://creativecommons.org/licenses/by/4.0
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