Resumo: |
The nutritional benefits and functional potential of chia seeds have been highlighted in the literature. However, few studies address the planting system of the species, especially its spatial arrangement. Thus, this study proposes to evaluate chia cultivation under different spatial arrangements, aiming at its agronomic performance. The experimental design was randomized in blocks in a 3×2 factorial scheme, with three inter-row spacings (0.30, 0.45, and 0.60 m), two plant densities per linear meter (7.5 and 15 plants m−1), and four replications. Plant height, stem diameter, leaf area index, dry matter, chlorophyll index, leaf nitrogen content, panicle size, harvest index, and yield were evaluated. The evaluated spatial arrangements did not influence plant height, stem diameter, dry matter, leaf nitrogen content, panicle size, and harvest index. However, the spatial arrangement with the narrowest spacing and the highest population density was more suitable for obtaining a higher leaf area index and yield, with values of 5.96 and 2,507.44 kg ha−1, respectively. Therefore, a higher leaf area index and chia seed yield are obtained with an inter-row of 0.30 m and a population density of 15 plants m−1, that is, 500 thousand plants ha−1.
Na literatura são destacados os benefícios nutricionais e o potencial funcional das sementes de chia, entretanto, ainda são poucos os trabalhos que abordam o sistema de plantio, em especial o arranjo espacial. Dessa forma, propôs-se no presente trabalho avaliar o cultivo da chia em diferentes arranjos espaciais, visando o seu desempenho agronômico. O delineamento experimental foi em blocos ao acaso, em esquema fatorial 3x2, sendo três espaçamentos entre linhas (0,30, 0,45 e 0,60 m) e duas densidades de plantas por metro linear (7,5 e 15 plantas m-1) com quatro repetições. Foram avaliadas altura de planta, diâmetro de caule, índice de área foliar, matéria seca, índice de clorofila, teor de nitrogênio foliar, tamanho da panícula, índice de colheita e produtividade. Os arranjos espaciais avaliados não influenciam a altura de plantas, diâmetro do caule, matéria seca, teor de nitrogênio foliar, tamanho da panícula e índice de colheita, sendo que o arranjo espacial composto pelo espaçamento mais estreito e a maior densidade populacional mostrou-se mais adequado para obtenção de índice de área foliar e produtividade mais elevados, nos valores de 5,96 e 2.507,44 kg ha-1, respectivamente. Concluiu-se que para obter maior índice de área foliar e produtividade de grãos de chia, a semeadura deve ser feita no espaçamento entre linhas de 0,30 m com densidade populacional de 15 plantas m-1, ou seja, 500 mil plantas ha-1.
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